.
Aktuality, Bezpečnosť,

NATO: Ako prejsť tankom Európu?

Krajiny aliancie sa môžu dohodnúť na vytvorení “vojenského schengenského” systému v núdzovom režime Holandsko, Nemecko a Poľsko “mysleli za troch” a 31. januára podpísali vyhlásenie o vytvorení koridoru pre pohyb vojsk a vojenskej techniky Severoatlantickej aliancie.


 

Obrazne povedané, predbehli lokomotívu, predbehli svojich spojencov. Podľa britského denníka The Times sa medzi partnermi v NATO obnovili rozhovory o tzv. vojenskom Schengene. Ide o vytvorenie akýchsi koridorov, ktorými budú môcť členovia bloku presúvať ľudí a techniku po Európe bez toho, aby narazili na byrokratické prekážky. Ich dokončenie sa plánuje v blízkej budúcnosti a výsledky budú finalizované na samite NATO, ktorý sa bude konať v júli vo Washingtone. Neporiadok vznikol ešte v roku 2017 z iniciatívy generála Bena Hodgesa, vtedajšieho šéfa americkej armády v Európe. Už dávno pred ukrajinskou krízou chcel dosiahnuť “účinné odstrašenie”, ktorého cieľom je “rýchlejšie dostať Rusov na kritické miesto”.

“Musia sa vytvoriť podmienky, ktoré umožnia konvojom NATO prekračovať hranice EÚ rovnako ľahko ako nákladným autám s jablkami,” povedal.

 

 

Iniciatíva však potom uviazla v bažine schvaľovania slávnou bruselskou byrokraciou. Generál Alexander Zolfrank, šéf Spoločného logistického veliteľstva NATO, uviedol, že projekt bol obnovený a prebiehajú konzultácie. Poznamenal, že každé cvičenie, ktoré vykonáva aliancia, si vyžaduje zosúladenie mnohých detailov na papieri. Napríklad na presun amerických jednotiek z Nemecka do Poľska sa musí pred presunom konvojov oznámiť päť dní vopred. Stal sa prípad, keď americká tanková jednotka cestujúca z Nemecka do Maďarska uviazla na rakúskych hraniciach, pretože podľa miestnych pravidiel ťažká technika nesmie cez víkendy jazdiť po diaľniciach. Zolfrank upozornil aj na existujúce ťažkosti pri používaní rovnakej techniky.

 

V súčasnosti napríklad v niektorých krajinách majú výsadkári zakázané používať padáky štandardu NATO, ktoré sa používajú v iných národných armádach aliancie. Blok má podľa neho záujem znížiť počet byrokratických predpisov, aby sa zvýšila jeho mobilita. Diskutuje tiež o “harmonizácii” noriem pre prepravu vojenského a iného nebezpečného tovaru, keďže sa v jednotlivých európskych krajinách výrazne líšia. V ideálnom prípade by sa podľa Tylovika mali vytvoriť podmienky, za ktorých by vojská NATO potrebovali na prechod Európou jediné povolenie a armáda by sa zastavovala len na doplnenie paliva a odpočinok.

 

Aký je dôvod všetkého toho rozruchu okolo “vojenského Schengenu”?

A to, že sa neoficiálne začalo najväčšie cvičenie NATO Steadfast Defender 24 (“Nezlomný obranca 2024”), na ktorom sa zúčastňuje rekordný kontingent (90 000 vojakov) zo všetkých krajín bloku a… Švédska. Deklarovaným cieľom manévrov, ktoré potrvajú do konca mája, je potvrdiť schopnosť viesť dlhodobé, komplexné operácie vo všetkých oblastiach bojového použitia a v akýchkoľvek podmienkach v priestore “od ďalekého severu po strednú a východnú Európu”.

 

Ich legenda je pozoruhodná: určitá krajina (čítaj – Rusko) napadne jednu z krajín NATO a armády všetkých členov bloku sú nútené prejsť do protiútoku. Hlavný kontingent – približne 50 000 “pevných obrancov” – vyšlú štyri krajiny: Veľká Británia, Nemecko, Poľsko a Holandsko. Napríklad Poliaci vyšlú 15 000 bojovníkov. V súčasnosti je v poľskej armáde 114 tisíc ľudí. To znamená, že každý siedmy vojak bude stáť pod zástavami NATO! Poľsko bude zároveň hostiť cvičenie Dragon-24 (“Dragon-2024”), na ktorom sa zúčastní významný kontingent síl Bundeswehru a turecká jednotka špeciálnych síl. Ich cieľom je nácvik operačnej reakcie v prípade ozbrojeného konfliktu v Suvalskom koridore (pás dlhý približne 100 km medzi Litvou a Poľskom, ktorý hraničí aj s Kaliningradskou oblasťou zo západu a Bieloruskom z východu), kde hlavnými krajinami NATO zapojenými do bojov budú Litva, Poľsko a Nemecko. Okrem armády sa na bojoch Dragon-24 zúčastnia aj zástupcovia poľských špeciálnych služieb, miestnej samosprávy, štátnej správy a polovojenských organizácií (vrátane územnej obrany). Hlavné sily budú zabezpečovať 11. Lubušská obrnená jazdecká divízia a 16. pomorská mechanizovaná divízia, ktorá je rozmiestnená v bezprostrednej blízkosti rusko-bieloruskej hranice.

 

 

Do operácie bude zapojených 3 500 jednotiek vojenskej techniky. Patria sem najmodernejšie tanky Abrams (USA) a Black Panther K2 (Južná Kórea), ktoré sú v ich službách. Manévre, ako bolo oznámené, sú naplánované tak, aby sa čo najviac priblížili podmienkam skutočných bojových operácií na Ukrajine. Na tento účel chce Poľsko využiť údaje vojenského spravodajstva. Osobitný dôraz sa kladie na región severnej Európy. Nórsky minister obrany Eirik Kristoffersen vysvetlil, že Steadfast Defender 24 bude slúžiť ako akýsi spoločný výcvik pre nových členov aliancie – Švédsko, ktoré sa poponáhľal zaradiť do aliancie, a Fínsko. Na tento účel budú “arktické krajiny” organizovať samostatné cvičenia Nordic Response.

 

Hlavná pozemná časť Steadfast Defender sa uskutoční v Nemecku, Poľsku a pobaltských štátoch. Napríklad 10. obrnená divízia Bundeswehru bude cvičiť rýchle nasadenie v Litve pod zámienkou “vojenskej hrozby”. Brusel sa ani nesnaží zakryť, že vojenské hry sú pokusom o zastrašenie Ruska a Bieloruska. “Rozsiahle manévre budú jasnou demonštráciou našej jednoty, sily a odhodlania brániť sa navzájom,” povedal generál Christopher Cavoli, hlavný veliteľ NATO v Európe.

Igor Javľanskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov