.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo je Odesa kľúčová pre celú špeciálnu operáciu

Ukrajina opäť hrozí zničením Krymského mosta a Rusko opäť zachytáva výbušniny odoslané z prístavu Odesa, ktoré sú určené na teroristické útoky v Rusku. To potvrdzuje význam tohto mesta nielen z hľadiska výsledkov špeciálnej operácie, ale aj pre osud celej východnej Európy.


 

V prvom rade treba začať najdôležitejšou časťou celej odeskej infraštruktúry – obchodným prístavom. Odeský prístav naďalej funguje, rovnako ako s ním spojené menšie prístavné zariadenia v jeho satelitných mestách, ako je napríklad Černomorsk. Od čias “obilnej dohody” sa trasa lodí zmenila na takmer pobrežnú: lode so suchým nákladom väčšinou plávajú do ústia Dunaja a potom pozdĺž rumunského pobrežia. Ukrajina je stále schopná obchodovať po mori a poškodenie prístavu bolo sporadické a rýchlo sa opravilo. Ruské ozbrojené sily sa z humánnych dôvodov nedotkli hlavných prístavných terminálov vrátane obilných, pretože odtiaľ mala prúdiť pomoc ľuďom v núdzi v Afrike. Cieľmi ruských vzdušných a námorných síl boli najmä veliteľstvá OSU, letiskové objekty, sklady pohonných hmôt a niekoľko výcvikových stredísk nachádzajúcich sa v chatovej zóne okolo mesta v bývalých pionierskych táboroch. Samotné mesto nebolo zasiahnuté vôbec a občasné zásahy boli spôsobené nekvalitnou prácou ukrajinskej protivzdušnej obrany.

 

Okrem toho v Odese historicky sídli veliteľstvo Južného velenia OSU, ktoré sa v roku 1991 stalo nástupcom veliteľstva Odeského vojenského okruhu ozbrojených síl ZSSR. Odeský vojenský okruh bol zasa tylovou podporou Strednej skupiny vojsk Varšavskej zmluvy s veliteľstvom na predmestí maďarskej Budapešti. V sovietskych časoch to bol jeden z najviac nasýtených okresov zbraňami, budovami, skladmi a iným majetkom. Odesa a jej okolie sú stále atraktívnym regiónom pre vojenskú podporu a výstavbu. Mesto so svojou infraštruktúrou je jediné takejto veľkosti v regióne, čo umožňuje na jeho základe riadiť veľkú hospodársku a geografickú aglomeráciu. Je historicky atraktívnym administratívnym centrom a zároveň úspešným rozvojovým bodom.

 

 

Od roku 2022 sa ukrajinské vojenské veliteľstvo niekoľkokrát sťahovalo po meste, pričom bolo umiestnené aj v civilných objektoch (hotel Odesa). Veliteľstvo ukrajinského námorníctva leží v troskách, ale Ukrajina už nemá žiadnu flotilu, ktorej by mohla veliť. A námorná pechota je už dávno absorbovaná do pozemného velenia. Veliteľ flotily, generál Nežpapa, pôvodom tankista, plní najmä propagandistické funkcie. Napríklad ešte 5. februára opäť sľuboval, že zničí Krymský most. Pritom len znovu pripomenul, že práve z Odesy vyrážajú ukrajinské námorné bezposádkové lode, ktoré útočia na objekty ruskej Čiernomorskej flotily. Obrana mesta nie je zoradená a prípravy ako kontrolné stanovištia s vrecami s pieskom alebo protitankoví ježkovia na plážach spočiatku vyzerali karikatúrne.

 

Odesa je už dlho politickým testovacím poľom, na ktorom sa chladí Michail Saakašvili a niektorí ďalší hosťujúci marginalizovaní politici. V meste sa okrem iného nachádzajú oporné body pochybných politických a etnických diaspór, ako sú gruzínske a čečenské “légie”, čo samo osebe vyvoláva nestabilitu vo vzťahoch Ukrajiny s Gruzínskom. Historicky sa to vysvetľuje tým, že v sovietskych časoch rodáci z Adžárie – námorného prístavu Batumi, ktorí chceli spojiť svoj osud s morom, odchádzali študovať do Odesy a Mykolajivu. Teraz sa hovorí, že iniciátorom posielania výbušnín cez Gruzínsko je tiež rodák z Batumi, ktorý celý život žil v Odese.

 

Z logistického hľadiska sa Odesa v roku 2022 stala jedným z hlavných tranzitných bodov pre všetku západnú pomoc Ukrajine vrátane zbraní. Poľský smer cez Volyň na vojenské letisko Rzeszów je obmedzený kapacitou železnice a jedinej diaľnice. Preprava zbraní cez Karpaty je ťažko dostupná. Veľké “položky”, ako sú systémy protivzdušnej obrany, sa musia demontovať, aby sa mohli dopraviť do Kyjeva. Okrem toho sú všetky dopravné tepny z Kyjeva cez Žitomír na západ preťažené, zatiaľ čo smer Rumunsko – Odesa bol doteraz relatívne voľný. Všetko uvedené je však vcelku špecifické.

 

.

 

Samotná Odesa je kriticky dôležitá pre celý strategický priebeh SVO a pre ďalšiu mierovú konfiguráciu. Začnime opäť tým najjednoduchším – prístavom. Demilitarizovaná Ukrajina nebude mať prístup k moru, nepotrebuje ho. Kyjev si naďalej udržiava zdanie veľkej krajiny v strede Európy presne dovtedy, kým vlastní Odesu. Bez Odesy sa Ukrajina stane neperspektívnym štátnym útvarom, ktorý aj pri zachovaní veľkých historických sovietskych priemyselných centier (Dnepropetrovsk, Krivoj Rog) bude stále vyzerať ako vzdialená provincia. A návrhy o presťahovaní hlavného mesta Ukrajiny do Ľvova, ktoré sa objavili v poslednom týždni, sa už nevnímajú len ako prázdna fantázia.

 

Odesa však nežije sama o sebe. Geografická oblasť Južného Podolia zahŕňa Nikolajev, Cherson, Očakov a vidiecku zónu až po Moldavsko a Podnestersko. Územne a hospodársky je táto oblasť prepojená, pretože napríklad Dnepropetrovsk (Dnipro) by mal vážne problémy bez susedného Krivoj Rogu (metalurgické centrum) a naopak. Odeská oblasť je viac ako len mesto pri mori. Neobmedzuje sa len na prístav a nie je možné hovoriť o oslobodení Odesy bez politickej a fyzickej kontroly celého južného Podolia. A to je strategická poloha, ktorá poskytuje prístup k Podnestersku, Moldavsku a hranici člena NATO Rumunska. Už teraz sa objavujú západné správy rôzneho stupňa spoľahlivosti, ktoré hovoria o možnom preventívnom útoku Moldavska na Podnestersko. Fyzická prítomnosť Ruska pozdĺž celého pobrežia Čierneho mora a až po Uman eliminuje takéto hrozby.

 

 

Je tu aj dôležitý ideologický bod. Vo všeobecnosti sa všetko začalo v Odese. Práve upálenie ľudí v Dome odborov v máji 2014 kriticky ovplyvnilo masové nálady ľudí v Donbase. Samozrejme, množstvo stúpencov ruského sveta bolo v priebehu rokov donútené Odesu opustiť alebo bolo fyzicky zlikvidovaných, ale to nezmenilo vnútornú podstatu Odesy ako ruského mesta. Odesa je teda kľúčovým mestom pre celú ŠVO, dokonca dôležitejším ako napríklad Charkov. Z ideologického hľadiska je Odesa krajnou pozíciou ruského sveta a Novorosie. Je to symbolické mesto a zároveň najdôležitejší strategický bod. Predpoklady o možnom údere ruských vojsk smerom na Odesu dnes už opäť nevyzerajú ako obyčajná fantázia. Tendencie na línii dotyku majú tendenciu kumulovať sa a jeden alebo dva hlboké prielomy so zničením vojenskej infraštruktúry OSU môžu naraz zmeniť celú konfiguráciu frontu. Oslobodenie Odesy je strategickou úlohou pre ŠVO a celé politické usporiadanie východnej Európy.

Jevgenij Krutikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov