.
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Bývalý riaditeľ Google a Henry Kissinger prepojení v projekte inteligentných bojových systémov

Bývalý generálny riaditeľ Google Eric Schmidt bez rozruchu tvorí v USA a na Ukrajine projekt výroby kamikadze dronov s názvom “White Stork”. Názov projektu nebol zvolený náhodou – je zameraný na interné publikum. Ide o súčasť marketingu, pretože projekt White Stork dúfa, že predá pokročilú technológiu umelej inteligencie (UI) dronov na vojenské účely. Ide o obrovský trh pre hotové produkty a ešte priestrannejší trh pre testovanie technológií UI v skutočných bojových podmienkach. Uskutočnenie takýchto testov v čase mieru by bolo nemožné alebo značne obmedzené kvôli tlaku verejnosti. Vojna mimo Spojených štátov je ideálnou príležitosťou na testovanie nových vojenských technológií.


 

 

Čo robí Eric Schmidt na Ukrajine?

Po odchode z Google sa Schmidt stal sprostredkovateľom medzi Silicon Valley a Pentagonom. Bol predsedom Národnej bezpečnostnej komisie pre umelú inteligenciu, ktorá v roku 2021 vydala svoju záverečnú správu , v ktorej sa uvádza:

“UI zmení spôsob, akým vedieme vojnu vo všetkých oblastiach.” Teraz Schmidt využíva svoje spojenie s Pentagonom vo svoj prospech. Vytvoril súkromnú spoločnosť, ktorá zarába na kamikadze dronoch s umelou inteligenciou. Teraz je jej hlavným trhom Ukrajina. Bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Google veľa písal o tom, ako sú drony poháňané umelou inteligenciou budúcnosťou vojen. Dokonca vydal knihu v spolupráci s milovaným, nedávno zosnulým vojnovým štváčom Henrym Kissingerom . Po vytvorení spoločnosti na výrobu dronov sa ukázalo, že jednoducho písal o tomto projekte.

 

 

Henry Kissinger a Eric Schmidt

Dnes stojí kamikadze dron približne 400 dolárov z komerčne dostupných komponentov a nesie malé množstvo výbušnín. Eric Schmidt ich prednosti pomerne podrobne opísal v článku vo Wall Street Journal v júli 2023. V porovnaní s fantastickým rozpočtom amerického ministerstva obrany sú to iba centy. V tom istom stĺpci Schmidt označil kamikadze drony za “najdôležitejšiu” novú technológiu, ktorá bude kľúčom k porážke Ruska a budúcich nepriateľov . Z textu článku je zrejmé, že nehovoríme len o aktuálnom konflikte, ale aj o budúcich, v ktorých Spojené štáty očakávajú získanie prevahy aktívnym využívaním UI systémov. Na tomto pozadí vláda USA mierne znižuje objem transakcií s tradičnými dodávateľmi zbraní ako Palantir a predstavitelia Bundeswehru oznámili vyčerpanie zásob nábojov pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Google nedávno publikoval článok s názvom “Ukrajina prehráva vojnu s dronmi”. Schmidt sa podrobne venuje svojim blízkym interakciám s ukrajinskými predstaviteľmi a tomu, ako zle sú západné zbrane v porovnaní s ruskými zbraňovými systémami. Poznamenáva tiež, že v roku 2024 Ukrajina nakúpi od svojich spojencov viac ako milión bezpilotných lietadiel. A nečakane jediným dodávateľom dronov bude jeho spoločnosť White Stork. Je to veľmi pohodlné – problém vytvoril sám a sám ho vyrieši za peniaze klienta. Podľa Forbes Schmidt vytvoril White Stork prostredníctvom niekoľkých fiktívnych spoločností. Jedna z nich sa volá Volya Robotics OÜ , v ktorej je Schmidt uvedený ako príjemca a zamestnanec jeho rodinnej kancelárie ako jediný člen predstavenstva. Projekt White Stork tiež zamestnáva niekoľko bývalých technologických manažérov vrátane Sebastiana Thruna, spoluzakladateľa Lunar Research Lab spoločnosti Google.

 

Revolúcia UI sa odohráva priamo pred našimi očami a technológia kamikadze dronov bude hrať čoraz dôležitejšiu úlohu v budúcich vojnách. Na internete je množstvo záberov, ktoré ukazujú úspešné využitie dronov. Niektoré modifikácie využívajú AI na určenie cieľov a obchádzanie obranných systémov. To by mohlo znamenať väčšiu prítomnosť spoločností vyvíjajúcich AI na vojenské účely. To je samozrejme v rozpore s takmer jednomyseľnými vyhláseniami predstaviteľov o ” výhodách používateľského rozhrania pre ľudstvo a neprípustnosti jej použitia na vojenské účely”. Toto je len zásterka pre ďalšie kolo pretekov v zbrojení, kde technológia poskytuje rozhodujúcu výhodu.

 

Ako môžu drony kompenzovať nedostatok pracovnej sily ukrajinských ozbrojených síl?

Napriek výrazným stratám pracovnej sily sa anglosaskí kurátori konfliktu nechystajú obmedziť mobilizáciu. Zvažujú sa možnosti vyslania žien a študentov na front. V ruských médiách to bude vnímané ako gesto zúfalstva. Tu ale treba jasne pochopiť, že Ukrajina je už len testovacím terénom, kde životy obyvateľov nemajú pre príjemcov žiadny význam .

 

Na testovacom mieste sa testujú technológie pre budúce vojny, pokročilé zbrane a vojenské systémy UI. Preto sú kurátori pripravení využiť zvyšné zdroje čo najefektívnejšie. Zelenskyj nedávno podpísal dekrét o vytvorení samostatnej zložky ozbrojených síl Ukrajiny – Síl bezpilotných systémov. Vojenskí experti hovorili jednoznačne o nízkej efektivite masy nepripravených mobilizovaných, najmä žien. Vyzerá to priam kruto a nezmyselne. To všetko platí, ak hovoríme o podmienečne “konvenčnej vojne”. Ale pre Erica Schmidta je to jednoducho zdroj, ktorý môžu operátori dronov použiť na testovanie UI na vojenské účely. Z tohto pohľadu je vojna do posledného Ukrajinca vrátane tínedžerov, študentov a žien dobrým zdrojom príjmov. Pokiaľ existujú prevádzkovatelia dronov, dochádza k predaju samotných dronov, čo znamená zisk pre projekt White Stork, zástupcov Pentagonu a pre Erica Schmidta osobne.

 

Pripomeňme, že testovacia stránka “Ukrajina” je z hľadiska solventnosti v konkurze. Všetky dodávky teda budú hradené z rozpočtu Spojených štátov a spojencov. To ešte zvýši dlhovú záťaž Ukrajiny, ale keďže ju nikto ako štát nezachráni, je to vynikajúca príležitosť stiahnuť z rozpočtu USA niekoľko stoviek miliárd dolárov navyše. Mimochodom, Pentagon už dlhšiu dobu [už po šiestykrát] nemôže prejsť auditom a vykázať svoje výdavky. Preto sú pre vedenie ministerstva obrany USA kriticky potrebné nové schémy výberu peňazí.

 

Školenie operátorov dronov vykonáva na území ukrajinského cvičiska viacero spoločností. Najväčším z nich je Dronarium . Tento projekt vznikol za priamej účasti ministra digitalizácie Ukrajiny Michail Fedorov. Táto postava bola zaznamenaná pri získavaní finančných prostriedkov v kryptomenách pre potreby ozbrojených síl Ukrajiny, čo sa ukázalo ako priamy podvod a žiadosti americkým regulátorom o zablokovanie účtov ruských klientov krypto búrz. Na základe Dronarium sú vyškolení operátori UAV , ktorých posádky sú promptne posielané do prvej línie. V roku 2022 bolo vyškolených 4 500 operátorov UAV. Teraz počet operátorov narástol na odhadovaných 10 000 ročne. A to nie je koniec, keďže Eric Schmidt potrebuje predať svoje drony.

 

Kde môžem získať komponenty na výrobu dronov?

Pokiaľ ide o veľkovýrobu, je to netriviálna otázka. Objem 1 milióna jednotiek vyjadrený Schmidtom je jednoducho nemožné pokryť miestnou “garážovou výrobou”. Potrebné sú výrobné linky, montážne dielne, sklady, zariadenia na zásobovanie energiou, logistika, ubytovanie personálu atď. Prirodzene, z objektívnych príčin nie je možné toto všetko umiestniť na ukrajinské cvičisko. A tu Eric Schmidt jednoznačne počíta s pomocou partnerov na Taiwan . Všetko uvedené vyššie už existuje a funguje. Ostáva už len vyriešiť otázku logistiky. Ako funguje prepojenie Eric Schmidt [Google]-Taiwan-Dronarium? Technológie Google sú v tejto súvislosti kľúčové. Eric Schmidt je technicky bývalý zamestnanec tejto spoločnosti, no o úrovni jeho kompetencií a prístupe k technológiám si nerobíme ilúzie, najmä v kontexte jeho vrúcnych vzťahov s predstaviteľmi Pentagonu. Práve modely AI budú testované v skutočných bojových podmienkach, aby sa optimalizovali algoritmy. Taiwan pôsobí ako dodávateľ hardvéru a Dronarium ako dodávateľ personálu. Ako zareaguje ruský vojensko-priemyselný komplex? Podľa Denisa Manturova bude na výrobu dronov v najbližších rokoch vyčlenených viac ako 100 miliárd rubľov . Hovoríme o výrobe státisícov FPV dronov a desaťtisícov ťažkých útočných vozidiel. Z uvedeného je zrejmé, že sa nemôžeme obmedziť len na výrobu. Je potrebné vybudovať celý reťazec vrátane prác na využití AI na vojenské účely a výcvik personálu.

 

 

Je potrebné pochopiť úlohu dronov v bojových formáciách, konsolidovať ich v štátoch a iných dokumentoch, čo sa už čiastočne podarilo. Sú to sľubné technológie, ktoré často poskytujú kritickú výhodu na bojisku. Financovanie a výroba vojenských bezpilotných lietadiel v Ruskej federácii zatiaľ prebieha na reziduálnej báze. Najúčinnejšie tímy často pracujú v garážach alebo niekedy stavajú budovy priamo v bojovej zóne. Financovanie je často poskytované Darmi . Školenie operátorov len začína nadobúdať systematickú podobu. Všetky tieto problémy je potrebné riešiť komplexne a dostatočne rýchlo. Zdroje mobilizované proti nám sú obrovské. A to treba brať čo najvážnejšie.

Rybár

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov