.
Aktuality, Letectvo, Námorníctvo, Pozemná technika,

Francúzsky balík na zbrojenie má hodnotu 21,9 miliardy USD

Z pohľadu slovenského obranného priemyslu a jeho konkurencie je na ňom najzaujímavejšia časť, ktorá je venovaná firme Nexter za jej dodávky samohybných kanónových húfnic novej generácie Caesar MkII, ktoré sú montované na automobilové kolesové podvozky. Vyrobených má byť 109 kusov za cenu 378 miliónov USD (350 miliónov €).


 

Predstavenie nového dela Caesar MkII:

 

Direction générale de l’armement (DGA) podpísala s Nexterom (nemecký Krauss Maffei Wegmann a Nexter Systems sa spojili v holdingu KMW+Nexter Defence Systems, v skratke KNDS, ktorý sídli v holandskom Amsterdame a polovicu vlastní Wegmann-Gruppe, zatiaľčo 50% podiel Francie zastupuje Agence des participations de l’État – APE) kontrakt s termínom dodávky prvých samohybných diel v roku 2026. Ide o novú verziu vyvíjanú od decembra 2021, teda nie bezprostredne v reakcii na začiatok špeciálnej vojenskej operácie, ktorá sa začala až 24.2.2022.

 

V samostatnom vyhlásení Nexter vysvetlil, že hlavné vylepšenia, ktoré priniesol Mk II na bojom overenom Caesarovi, sa týkajú lepšej ochrany pred malokalibrovou muníciou a výbuchmi, výkonnejšieho motora a nového podvozku. Mobilita modelu CAESAR MkII sa zlepšila s novým motorom s výkonom 460 koní v porovnaní s predchádzajúcimi 215 k, novou automatickou prevodovkou a novým podvozkom od spoločnosti Arquus, ktorý si však zachoval pôvodnú konfiguráciu 6×6. Na rozdiel od 19 diel vyrobených pôvodne pre Dánsko na podvozkoch Tatra 817 8×8.

 

Zničený ex-dánsky Caesar na podvozku 8×8:

 

Okrem toho sa zvýši ochrana kabíny Caesara proti mínam a projektilom, aby odolala improvizovaným výbušným zariadeniam a munícii malého kalibru, čo je údajne požiadavka definovaná počas nedávnych francúzskych operácií v Afganistane a regióne Sahel.
Taktiež bol vybavený novým softvérom na riadenie paľby a jeho kabína bola pripravená na integráciu budúcej generácie systémov C2. Zachová si rovnaký delostrelecký systém ako predchádzajúca iterácia (155mm/52cal.).

 

Francúzsko už dodalo 12 CAESAR-ov na Ukrajinu a v januári načrtlo plány na dodanie ďalších so záväzkom väčšieho množstva munície a podstatného zvýšenia priemyselnej produktivity. Podľa plánov ministra obrany Sébastiena Lecornu Francúzsko dodá Ukrajine až 78 systémov CAESAR, z ktorých sedem kúpi Ukrajina a dodané budú v priebehu niekoľkých týždňov a 12 dodá Francúzsko za cenu 50 miliónov EUR (54 miliónov USD). Lecornu uviedol, že ďalších 60 systémov bude dodaných prostredníctvom medzinárodného financovania v cene 280 miliónov eur. Nexter a jej partner Texelis aktuálne navyše získali 539 miliónov USD (500 miliónov eur) na dodávku 420 viacúčelových ľahkých obrnených vozidiel Serval. Serval je po vozidlách Griffon a Jaguar tretie obrnené vozidlo vyvinuté v rámci programu Scorpion na modernizáciu pozemných vozidiel armády. Na dosiahnutie cieľa 978 Servalov do roku 2030 je ešte potrebné objednať ďalších 194 vozidiel.

 

Správa o začlenení dodatočných vozidiel Serval do francúzskych ozbrojených síl:

 

Pokiaľ ide o námorníctvo, DGA udelila spoločnosti Naval Group kontrakt na modernizáciu lietadlovej lode Charles de Gaulle v roku 2027, keď sa má uskutočniť jej tretia veľká technická zastávka v dokoch, ktorá potrvá približne rok.

 

CAT zo slova CATOBAR v podaní stíhačiek Rafale M a lietadlovej lode Charles de Gaulle, scénky STOBAR uvidí po nákupe 26 Rafale M aj námorníctvo Indie na lietadlovej lodi INS Vikrant:

 

Cenovka nebola súčasťou oznámenia, ale loď bude vybavená novým multifunkčným rádiolokátorom Sea Fire so štyrmi pevnými anténnymi panelmi pre bojový a protiraketový systém.

 

Získa tiež najnovší bojový systém SETIS 3.0 od Naval Group a nový raketový systém ASTER od MBDA. Tie ako uviedlo ministerstvo obrany vo vyhlásení, “umožnia lietadlovej lodi zachovať si dokonalosť svojich obranných schopností proti budúcim protilodným raketám a dronom”.

 

Tiež pre námorníctvo, DGA oznámilo, že 2. decembra 2023 prevzalo dodávku nových inštalácií na palubu tretej a poslednej fregaty Aconit triedy La Fayette, ktorá sa má modernizovať. Program modernizácie v hodnote 431 miliónov USD (400 miliónov €) zlepšil stabilitu a štrukturálnu odolnosť fregaty, poskytol jej protiponorkový sonar, zmodernizoval jej bojový systém a nahradil protivzdušný systém Crotale dvoma systémami Sadral vyzbrojenými protiletadlovými strelami Mistral s veľmi krátkym dosahom.
Prvé dva renovované fregaty, La Fayette a Courbet, boli dodané v roku 2022 a 2021. Podľa ministerstva obrany tento modernizačný program predĺžil životnosť troch fregát o päť rokov.

 

Fregata La Fayette (F 710 – trupové označenie prvej lode rovnomennej triedy) na návšteve Cypru:

https://www.youtube.com/watch?v=Bd2jfoYI45g

 

Okrem toho, firma MBDA získala kontrakt v hodnote viac ako 300 miliónov eur (323,6 milióna dolárov) na 1 300 protitankových riadených striel Akeron MP a 329 rakiet zem-vzduch Mistral kategórie MANPADS. Posledné menované sú určené na doplnenie zásob armády a námorníctva v rámci oznámenia podpísaného v júni 2023 Francúzskom, Belgickom, Cyprom, Estónskom a Maďarskom o spoločnej akvizícii systémov protivzdušnej obrany. Špeciálne sily majú získať ďalších osem vrtuľníkov NH90 Caïman Standard 2 v hodnote 329 miliónov USD (305 miliónov €). Standard 2, ktorý je v súčasnosti vo vývoji, rozšíri schopnosti NH90, pokiaľ ide o výsadok a extrakciu komanda, palebnú podporu a taktickú komunikáciu.

 

V porovnaní so Standard 1, ktorý je v súčasnosti vo výzbroji konvenčných síl, má Standard 2 dodatočnú infračervenú kameru s laserovým označovaním, ďalšie bližšie nešpecifikované zbrane a rádiokomunikačnú súpravu pre spoločné a koaličné operácie. Budú dodané v rokoch 2026-29 a nahradia vrtuľníky Caracal a Cougar, ktoré sú v súčasnosti v prevádzke.
S problematikou posilnenia francúzskeho letectva sa už Armádny magazín vysporiadal v predchádzajúcom článku.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov