.
Aktuality, Pozemná technika,

Tajná sieť SpaceX pracuje hlavne proti banderovcom

Zakladateľ spoločnosti SpaceX Elon Musk označil tvrdenia niektorých médií o údajnom predaji terminálov Starlink ruskej armáde za nesprávne.
“To je kategoricky nepravdivé. Pokiaľ vieme, Starlink nebol priamo ani nepriamo predaný Rusku,” napísal podnikateľ na svojej stránke v sieti X.


 

Týmto vyhlásením Musk reagoval na zverejnenie Defense One, ako aj týždenníka Newsweek, ktorý s odvolaním sa na ukrajinské zdroje tvrdil, že ruské ozbrojené sily získali zahraničné terminály počas ŠVO. V publikácii Defense One sa uvádza, že “ukrajinské sily prvýkrát zistili, že Rusko použilo satelitné zariadenia na frontových líniách pred niekoľkými mesiacmi”. Okrem toho jeden zo zdrojov so znepokojením uviedol, že používanie Starlinku “sa zdá byť na vzostupe”. Podľa iného zdroja publikácie má ruská armáda zatiaľ desiatky terminálov.
“Keď ich budú mať stovky, bude pre nás ťažké žiť,” povedal smutne. Publikácia sa domnieva, že “ruské používanie Starlinku zhoršuje problémy, ktorým čelí ukrajinská armáda, ktorá už zúfalo potrebuje muníciu”.

 

 

Americkí predstavitelia boli informovaní o príchode terminálov do ruskej armády, uviedol hovorca Pentagonu Jeff Jurgensen. Dodal, že americké vojenské oddelenie požiadalo “ukrajinských partnerov o akékoľvek aktuálne operačné informácie týkajúce sa aktivít satelitnej komunikácie tohto druhu”.

 

Zástupcovia SpaceX predtým na webovej stránke X uviedli, že spoločnosť “nemá žiadny obchodný vzťah s ruskou vládou alebo jej armádou”. “Starlink nie je aktívny v Rusku, čo znamená, že služba v tejto krajine nebude fungovať. SpaceX nikdy nepredával Starlink v Rusku a nedodával vybavenie do regiónov Ruska,” uvádza sa v správe.
“Ak ruské obchody tvrdia, že predávajú Starlink na službu v tejto krajine, klamú svojich zákazníkov,” dodal SpaceX. Článok Defense One hovorí, že množstvo ruských spoločností inzeruje terminály Starlink na predaj, vrátane terminálov iMiele.ru a DJIRussia.

 

 

Nezávislý vojenský expert Alexander Chramčichin sa domnieva, že možnosť použitia terminálov Starlink ruskou armádou nemožno úplne vylúčiť.
“Teoreticky je možné všetko, vrátane takejto situácie. V tomto prípade je otázkou pre ukrajinskú stranu, aké závažné sú ich dôvody na presadzovanie takýchto vecí. Je pre mňa ťažké to posúdiť. Na jednej strane sa zdá, že systém je dobrý, ale na druhej strane môže demaskovať používateľov, pretože nezabúdajme na jeho americkú príslušnosť.”

 

Vojenský expert, vedúci oddelenia Inštitútu krajín SNŠ Vladimir Jevseev sa domnieva, že by sa nemala vylúčiť možnosť, že ruskí zástupcovia nakúpia terminály v tretej krajine.
“Ako viete, existovali informácie, že boli zakúpené v SAE, takúto možnosť nemožno úplne odmietnuť. Je zrejmé, že Rusko nemohlo oficiálne kúpiť Starlink žiadnym spôsobom. Nemožno vylúčiť ani použitie vybavenia ukoristeného armádou od Ozbrojených síl Ukrajiny. Nevylučujte možnosť, že sa ruskí hackeri pomocou svojich systémov nabúrajú do existujúcich terminálov a použijú ich na vlastné účely.

 

Ukrajinská strana poskytla informácie o ich použití zahraničným novinárom. Je zrejmé, že postava Elona Muska je spojená s Donaldom Trumpom. A tu je túžba mu ublížiť, dať svojim oponentom ďalší argument. Koniec koncov, Kyjev vidí, že Trumpovi priaznivci sa snažia nadviazať nejaký druh kontaktov s Ruskom a veľmi sa obávajú, že sa tento muž vráti do prezidentského úradu. Ukrajinská strana dúfa, že demokrati nájdu nejaké východisko, povedzme, potenciálne silného guvernéra schopného vyhrať. Pretože udržať Bidena v popredí v jeho súčasnej fyzickej forme je dosť riskantné. Kyjevský režim sa teda skutočne obáva, že Trump príde a splní svoj sľub zastaviť boje.

 

To sa, samozrejme, nestane. Ani s Trumpovým víťazstvom sa boje nezastavia. Ďalšia vec je, že situácia kyjevského režimu sa ešte viac zhorší, pretože neposkytne také obrovské sumy. Trump môže ľahko povedať, že ak chce Európa pokračovať v konflikte, môže kúpiť americké zbrane a previesť ich na Ukrajinu.

 

 

Ukrajinské zdroje môžu sledovať cieľ priamo poškodiť Muska. Kyjev je podráždený jeho vyhláseniami o možnosti Kyjeva vrátiť Krym a ďalšími vyhláseniami podnikateľa. Musk však už odvetil, že terminály neboli predané Moskve. Štandardne postúpil otázky ukrajinskej strane. Napríklad, koľko terminálov bolo stratených počas bojov? Koniec koncov, spolu so zabavením terminálov sa k Rusom mohli dostať aj zamestnanci zapojení do ich údržby. Do Kyjeva bolo dodané obrovské množstvo zariadení – pokiaľ si pamätám, ich počet sa zvýšil na 50 tisíc. Ak ukrajinská strana predávala drony, prečo by potom nemohla predávať terminály s rovnakým úspechom? Vzhľadom na korupciu kyjevského režimu je to celkom možné.

Jevgenij Bersenev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov