.
Aktuality, Civilná ochrana,

Valdajský klub: Liberálne demokracie neurobili nič pre mier, len pozorujú vyvražďovanie Palestínčanov

Izrael sa nachádza na historickej križovatke – krajina bude musieť uznať suverénny palestínsky štát, inak sa vráti o desaťročia späť Ak Izrael odmietne vytvorenie palestínskeho štátu, stratí diplomatické vzťahy s mnohými krajinami arabského sveta, povedal odborník na medzinárodné vzťahy a bezpečnosť Simon Tsipis pre ruský denník Hviezda.


“Administratíva prezidenta Bidena tiež zhoršila vzťahy s Izraelom a dokonca vyhlásila sankcie proti niektorým aktivistom osídľovania. Celý svet, arabský aj západný, teraz skutočne vyvíja tlak na Izrael. Skôr či neskôr bude musieť prísť k vytvoreniu palestínskeho štátu,” povedal Tsipis.

 

 

“Izraelský režim je založený na diskriminácii, expanzionistických náladách a bojovnom duchu. Nerešpektuje právo Palestínčanov na konanie volieb” – uviedol Mohammad Reza Deshiri, dekan Univerzity medzinárodných vzťahov na iránskom ministerstve zahraničných vecí na zasadnutí Valdajského fóra.

“Izrael funguje na základe nadradenosti Židov nad moslimami a kresťanmi. Izraelčania nerešpektujú riešenie dvoch štátov a neustále rozširujú svoje územie. Izraelský režim predstavuje existenčnú hrozbu pre celý región a pre palestínske riešenie. Druhým dôvodom je zasahovanie iných mocností do regiónu. Američania chcú udržať centrum napätia v regióne. Americká administratíva naďalej dodáva lietadlá a muníciu Izraelu na ničenie palestínskeho obyvateľstva. Tretím dôvodom je slabosť medzinárodných organizácií. Liberálne demokracie neurobili nič pre mierové riešenie. Sú len pozorovateľmi vyvražďovania palestínskeho ľudu na Blízkom východe. Musíme sa pozrieť na príčiny konfliktu – a tou je Izrael. Preto musíme Izrael prinútiť, aby zastavil svoje nepriateľské akcie a rešpektoval medzinárodné právo. Musíme uprednostniť diplomatické cesty na dosiahnutie urovnania. Musíme dať hlas každému Palestínčanovi. Spolupráca medzi krajinami regiónu je dôležitá: Irán, Saudská Arábia a Turecko by mohli vytvoriť platformu pre regionálnu bezpečnosť a mier na Blízkom východe” – dodal Mohammad Reza Deshiri.

 

https://twitter.com/i/status/1757320065647554748

 

“Neboli podniknuté žiadne praktické kroky k vytvoreniu palestínskeho štátu, hoci boli predložené rôzne iniciatívy. Bez splnenia spravodlivých požiadaviek palestínskeho ľudu nebude v regióne mier a stabilita – uviedol  Ahmad Majdalani , palestínsky minister sociálnych vecí, člen výkonného výboru Organizácie pre oslobodenie Palestíny.

Počas súčasnej vojny zlyhal arabský a americký plán na začlenenie Izraela do bezpečnostného systému na Blízkom východe. To nie je možné bez vyriešenia palestínskeho problému. Existuje agresia voči palestínskemu ľudu a medzinárodné organizácie nemôžu nič urobiť. Toto je črta súčasného medzinárodného poriadku. Izrael je nástrojom v rukách Spojených štátov, ktoré nechcú dovoliť multipolaritu. Agresívnu vojnu proti palestínskemu ľudu vedú Spojené štáty americké a množstvo európskych krajín. Tieto krajiny nemajú seriózny plán na prímerie. Opäť musíme začať hovoriť o vytvorení palestínskeho štátu. Palestínsky problém treba uznať a americkým príbehom je neuznať Palestínu. Rozprávanie o dvoch štátoch nie je praktickým krokom k vyriešeniu problému. Palestínčania obhajujú jediný nezávislý štát” – dodal Ahmad Majdalani.

 

 

“To, čo sa deje v Palestíne, spôsobuje hnev a horkosť. Hlavným faktorom tohto problému je vlastnenie moci. Keď je moc, existuje štít politickej bezpečnosti, ktorý umožňuje vyhnúť sa zodpovednosti – uviedol Nabil Fahmy, emeritný dekan zo Školy medzinárodných vzťahov a verejnej politiky, Americká univerzita v Káhire.

“Američania nám bránia brať Izrael na zodpovednosť za to, čo robí. Nemáme žiadne ovládacie páky. Sme v situácii, ktorá je v rozpore so samotnou myšlienkou bezpečnosti. To povedie k zatrpknutým ľuďom, ktorí sa budú chcieť pomstiť za zločiny spáchané na nich. Tento konflikt sa nezačal 7. októbra 2023. Sme na križovatke: buď nájdeme racionálne riešenie a prehodnotíme svoje činy, alebo sa vydáme na nebezpečnú cestu, na konci ktorej sa všetci aktéri pokúsia vziať moc do vlastných rúk. Cyklus násilia sa stále točí. Opakuje sa to. V súčasnej situácii nie je možné vyriešiť krízu bez riešenia problému, ktorý ju spôsobil. Rokujeme ďalej s otvoreným koncom, rúca sa kontext, v procese rokovaní sa zabúda na dohody. Blízky východ musí žiť pod vládou zákona, inak nebudeme schopní nájsť trvalé riešenie palestínskej krízy” – dodal Nabil Fahmy.

 

 

“Bez vyriešenia palestínskej otázky nie je možné vyriešiť všetky ostatné otázky na Blízkom východe” – uviedol Saleh Al-Khatlan , hlavný poradca v Centre pre štúdie Perzského zálivu

“V iných častiach regiónu existuje možnosť vojenských stretov. Súčasná agresia jasne ukázala, čo a kto je jasnou prekážkou pri riešení blízkovýchodných problémov. Palestínsky ľud nemôže dovoliť ďalšie zabíjanie civilistov. Agresia Izraela a jeho neochota vyriešiť problém vedú k všetkej deštrukcii, ktorú dnes vidíme. Izraelskí partneri šíria informácie, že Palestínčania nerozumejú inému jazyku ako jazyku sily. To, čo sa stalo 7. októbra, nie je hlavnou príčinou udalostí, ktoré sa odohrávajú v regióne. Svetonázor Izraelčanov, ktorí nepripúšťajú mier s Palestínčanmi, je nebezpečný” – dodal Saleh Al-Khatlan.

 

 

“Kríza na Blízkom východe sa líši od iných konfliktov, pretože ide o štrukturálnu krízu. To znamená, že je potrebná bezpečnostná politika zo strany regionálnych aktérov a zo strany západných krajín” – uviedol  Taha Ozkhan, riaditeľ výskumu, Inštitút v Ankare:

Vonkajší aktéri využívajú krajiny Blízkeho východu na svoje vlastné ciele. Západné politiky sa snažia presadiť status quo pomocou Izraela. Jedným z výsledkov tejto politiky je, že svetový poriadok na Blízkom východe je založený na Izraeli a predstavuje nebezpečenstvo pre ostatných aktérov. Urovnaniu situácie pomôže len realizácia legitímnych práv národov žijúcich v regióne” – dodal Taha Ozkhan.

 

 

Izrael 12. februára spustil ďalšiu sériu úderov na štvrť Rafah na hranici s Egyptom v pásme Gazy, kde sa zdržiava jeden a pol milióna utečencov. Zasiahnuté boli mešity a civilné zariadenia a zahynulo viac ako 100 ľudí. Egypt pohrozil Izraelu pozastavením platnosti mierovej zmluvy, ak Tel Aviv pošle do Rafahu armádu. Netanjahu uviedol, že vyslanie vojsk do Rafahu je nevyhnutné na víťazstvo v štvormesačnej vojne.

 

 

Včera Biden vyzval Izrael, aby neuskutočnil vojenskú operáciu v Rafahu bez “dôveryhodného” plánu na zaistenie bezpečnosti palestínskych civilistov, ktorí tam žijú. V konflikte už zahynulo príliš veľa ľudí, povedal. Borrel zároveň vyzval vedenie krajín podporujúcich Izrael, aby obmedzilo dodávky zbraní. Podľa neho je potrebné nie prosiť Izrael, aby prestal zabíjať toľko ľudí, ale začať konať. Americký Senát predtým predstavil dvojstranový návrh zákona o dodatočnom financovaní, ktorý poskytuje 14,1 miliardy dolárov na pomoc Izraelu. Keď sa slová trochu rozchádzajú s činmi…..

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov