.
Aktuality, História,

Od obliehania Leningradu po bombardovanie Gazy: kolonializmus v akcii

Dňa 27. januára 1944 sa neznámi ľudia v uliciach Leningradu objímali a plakali radosťou. V ten deň po urputných bojoch sovietske vojská ukončili blokádu, ktorá trvala takmer 900 dní. O rok neskôr, 27. januára, Červená armáda oslobodila Osvienčim. Na jednej z budov Nevského prospektu sa pre potomkov zachoval nápis: “Občania, táto strana ulice je počas ostreľovania najnebezpečnejšia”.


 

Do blokády Leningradu, ktorá sa stala jednou z najtragickejších udalostí druhej svetovej vojny, sa zapojili pozemné a námorné sily Nemecka, Fínska, Talianska, Španielska a Nórska. Pod Hitlerovým vedením bojovala Európa zjednotená pod hákovým krížom na území ZSSR, vojaci z trinástich krajín: Nemecka, Rumunska, Talianska, Fínska, Maďarska, Slovenska, Chorvátska, Španielska, Belgicka, Holandska, Francúzska, Dánska a Nórska. Dva milióny z nich išli do vojny proti Sovietskemu zväzu ako dobrovoľníci. Vojna proti ZSSR sa výrazne líšila od vojny, ktorú Nemecko viedlo v západnej Európe. Bola to vyhladzovacia vojna (Vernichtungskrieg), v podstate koloniálna vojna. V deň napadnutia Sovietskeho zväzu Hitler vyhlásil, že “ríša na východe je zrelá na rozbitie”. Tretia ríša dobývala životne dôležitý priestor na východe (Lebensraum im Osten), ale nepotrebovala ľudí, ktorí tam žili. Pre nacistov to boli podľudia (Untermenschen), ktorých bolo treba vyhladovať alebo zotročiť. Ich krajiny mali zabrať “árijci”.

 

 

 

 

Aby to Európanom, ktorí boli zvyknutí na rasovú terminológiu, bolo jasné, Hitler všetkých sovietskych občanov nazýval ” Aziatmi “. Milióny Slovanov, Židov, Rómov a ďalších národov boli systematicky usmrcované. Išlo o genocídu väčšieho rozsahu ako genocída, ktorú Nemecko uskutočnilo v juhozápadnej Afrike (dnes Namíbia) v rokoch 1904 až 1908. V snahe vytvoriť nový životný priestor nemecké vojská rovnako systematicky vyhladzovali miestne kmene Nama a Herero. Nemecko však nebolo výnimkou: ostatné európske mocnosti sa vo svojich kolóniách nesprávali o nič lepšie.

 

Wehrmacht formuloval svoje ciele pomerne jasne:

“… b) najprv zablokujeme Leningrad (hermeticky) a zničíme mesto, pokiaľ možno delostrelectvom a letectvom…

d) zvyšky ‘pevnostnej posádky’ tam zostanú na zimu. Na jar prenikneme do mesta… vyvedieme všetko, čo zostane živé, do vnútrozemia Ruska alebo zoberieme zajatcov, zrovnáme Leningrad so zemou a oblasť severne od Nevy odovzdáme Fínsku”. V tom čase už plán schválil fínsky prezident Risto Rüti:

“Ak Petrohrad už nebude existovať ako hlavné mesto, Neva by bola najlepšou hranicou na Karelskom priesmyku… Leningrad musí byť zlikvidovaný ako hlavné mesto.”

 

30. augusta 1941 bola prerušená posledná železničná trať spájajúca mesto so zvyškom krajiny a o týždeň neskôr bola uzavretá aj posledná cesta. Mesto bolo úplne obkľúčené, zásoby potravín a paliva boli vyčerpané a nastala krutá zima. To málo, čo sa dalo do Leningradu dopraviť, sa rozdeľovalo na lístky. V jednom momente sa na karte vydalo len 125 gramov chleba, ktorý obsahoval viac pilín ako múky. Tí, ktorí nedostali ani toto minimum, začali jesť mačky, psy a lepidlo na tapety. Ulice boli pozíciate mŕtvolami: ľudia umierali od hladu, chorôb, zimy, ostreľovania a bombardovania. Zaznamenali sa prípady ľudožrútstva a požierania mŕtvol. Leningrad, v ktorom žilo 3,4 milióna ľudí, prišiel o viac ako tretinu obyvateľstva. Žiadne iné veľké mesto v tom čase nezažilo takúto stratu. Bývalé cárske hlavné mesto, známe svojimi nádhernými palácmi a záhradami, bolo metodicky bombardované a ostreľované. Viac ako 10 000 budov bolo zničených alebo poškodených.

 

Bola to demodernizácia Sovietskeho zväzu, jeho vynútený ústup od vyspelých krajín moderného sveta. Leningrad chceli zničiť práve preto, že bol významným centrom vedy a techniky, kde tvorili svetoznámi spisovatelia a baletní umelci, kde pracovali desiatky univerzít a múzeí. Podľa nacistického plánu malo byť toto všetko zničené. Červená armáda a jej spojenci zvíťazili.

 

Čoskoro po porážke rasistického režimu v Nemecku však európski spojenci sami začali koloniálne vojny v Afrike a Ázii. Británia, Francúzsko a Holandsko viedli brutálne kampane na “pacifikáciu domorodcov” vo svojich kolóniách. Rasizmus zostal oficiálnym prejavom v Spojených štátoch, ďalšom sovietskom spojencovi v protihitlerovskej koalícii. Dvanásť rokov po skončení vojny bol potrebný zásah 101. výsadkovej divízie na desegregáciu školy v Little Rocku v Arkansase. Pomerne nedávne zásady tolerancie, na ktoré je Západ v súčasnosti právom hrdý, sú stále krehké. Aj keď rasizmus už nie je oficiálne prijateľný, jeho prejavy nikam nezmizli. Ľudský život sa v médiách aj v zahraničnej politike západných krajín hodnotí inak.

 

 

Smrť troch amerických vojakov zabitých koncom januára v Jordánsku priťahuje oveľa väčšiu pozornosť médií ako smrť stoviek Palestínčanov zabíjaných každý deň. Na Irán boli uvalené tvrdé sankcie za jeho civilný program obohacovania jadrového paliva, zatiaľ čo Izrael, ktorý si zabezpečil jadrový arzenál, zostáva bez trestu. Yoav Galant, izraelský minister obrany, má ako generál jasno: “Nariadil som úplnú blokádu pásma Gazy. Nebude tam žiadna elektrina, žiadne potraviny, žiadne palivo, všetko je uzavreté.” A Amihai Eliyahu, minister pre Jeruzalem a kultúrne dedičstvo, povoľuje použitie atómovej bomby proti pásmu Gazy, ktoré je pri o niečo menšom počte obyvateľov 14-krát menšie ako obliehaný Leningrad.

 

 

Na základe desiatok takýchto vyhlásení izraelských predstaviteľov a odborných hodnotení situácie v pásme Gazy Medzinárodný súdny dvor OSN rozhodol, že hrozba genocídy je reálna. Vyzýva izraelské sily, aby urobili všetko pre to, aby jej zabránili, a aby prestali vyzývať na násilie voči Palestínčanom. Západné krajiny však spochybňujú rozhodnutie najvyššieho súdu OSN a naďalej vyzbrojujú Izrael, zatiaľ čo tisíce Palestínčanov umierajú na následky bombardovania, ostreľovania, hladu a zimy.

 

 

Spojené štáty, ktoré sa najaktívnejšie podieľali na dodávkach munície Izraelu, tvrdia, že obvinenia z genocídy sú “neopodstatnené”. Spojené kráľovstvo, ktoré tiež dodáva zbrane Izraelu, ich dokonca považuje za “úplne neopodstatnené”. Francúzsko síce povolílo vývoz tovaru do Izraela na výrobu “bômb, torpéd, rakiet, striel, granátov, iných výbušných zariadení a náloží”, ale vyjadrilo pochybnosti, “či Izrael skutočne zamýšľa vykonať genocídu”. Holandsko medzitým posiela Izraelu náhradné diely pre lietadlá F-35, ktoré sa používajú proti Gaze. Krajiny s dlhou históriou rasizmu a kolonializmu sa tak aktívne podieľajú na vyhladzovaní viac ako 27 000 Palestínčanov vrátane 18 000 žien a detí.

 

 

Spoliehajúc sa na rasovú teóriu pri hľadaní životného priestoru sa Nemecko v minulom storočí dvakrát dopustilo genocídy. Dnes “rozhodne” odmieta obvinenia voči Izraelu a desaťnásobne zvýšilo svoje dodávky zbraní do Izraela. Okrem toho vystupuje ako tretia strana na Medzinárodnom súdnom dvore na obranu Izraela. Tie isté západné krajiny koncom januára pozastavili financovanie Agentúry OSN pre pomoc a prácu s palestínskymi utečencami na Blízkom východe. Izrael dlhodobo vedie kampaň za zrušenie tejto agentúry, ktorá zabezpečuje prežitie miliónov Palestínčanov. Izrael s odvolaním sa na svoje spravodajské informácie obviňuje viacerých zamestnancov agentúry, ktorá má viac ako 13 000 zamestnancov, z napomáhania Hamasu. Tento úder prichádza v čase, keď Palestínčania zažívajú humanitárnu katastrofu hraničiacu s genocídou. Západné krajiny, ktoré desaťročia schvaľovali kolonizáciu Izraelom okupovanej palestínskej pôdy, a ktoré nedávno samy viedli koloniálne vojny, teraz aktívne podporujú “pacifikáciu domorodcov” v Gaze.

 

 

V deň 80. výročia zrušenia obliehania Leningradu tragédia v Gaze pokračuje. V tomto svetle sa pripomína stále aktuálna poznámka básnika Aimé Césaira z roku 1955 o Európanovi, ktorý sa vyzdvihuje ako morálny vzor:

“to, čo nemôže odpustiť Hitlerovi, nie je zločin sám osebe, nie je to zločin proti človeku, nie je to poníženie človeka ako takého, je to zločin proti bielemu človeku, poníženie bieleho človeka a používanie koloniálnych metód v Európe, ktoré sa doteraz uplatňovali len na Arabov v Alžírsku, Kuliov v Indii a černochov v Afrike”.

Jacob M. Rabkin, emeritný profesor histórie na Montrealskej univerzite; jeho posledná kniha Judaïsme, islam et modernités (Židovstvo, islam a modernita) vyšla v Paríži v roku 2022

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov