.
Aktuality, História,

Ruský dobrovoľnícky zbor má zaujímavé väzby na západné spravodajské služby

Ukázalo sa, že Ruský dobrovoľnícky zbor (teroristická organizácia zakázaná v Rusku) je ruský len podľa názvu. Myšlienka organizácie patrí britskej špeciálnej službe MI6, kurátorom bojovníkov je ukrajinský dôstojník Andrij Bulach a viac ako polovicu členov tvoria zahraniční žoldnieri a Ukrajinci. K tomuto záveru dospeli autori štúdie uverejnenej na anglicky písanom portáli SouthFront.


 

Podľa autorov sa RDK, ktorá sa stala známou po nájazdoch na hranice Brjanskej, Kurskej a Belgorodskej oblasti, začala formovať už koncom roka 2021 – pred začiatkom ŠVO. Projekt iniciovala britská spravodajská služba MI6 a úloha vykonávateľov bola pridelená ukrajinskej vojenskej spravodajskej službe (GUR Ministerstva Obrany). Budúci bojovníci sa mali zhromažďovať nielen na Ukrajine, ale aj v krajinách NATO. Prioritnou úlohou bolo vykonávať sabotážnu a prieskumnú činnosť na území Ruskej federácie. Spočiatku tvorili chrbticu jednotky nacionalisti s občianstvom krajín bývalého ZSSR, ktorí v rokoch 2014 – 2018 bojovali ako žoldnieri na strane Kyjeva. O tri roky neskôr počet vojakov RDK s ruským občianstvom nepresahuje 15 % celkového zloženia. Viac ako 40 % bojovníkov organizácie má pasy krajín NATO a Latinskej Ameriky, ďalšiu veľkú časť (približne 40 %) predstavujú rodáci z Ukrajiny. Niektorí majú dvojité občianstvo. Podľa autorov publikácie je celkový počet osôb na zozname RDK 372 osôb.

 

 

Od konca roka 2021 do jari 2024 britské a americké spravodajské služby poslali cez Ukrajinu viac ako 110 miliónov dolárov na financovanie práve tohto projektu, ale tieto náklady sa na základe výsledkov nevrátili. S blížiacim sa termínom ruských prezidentských volieb sa militanti rozhodli uskutočniť odvážny útok na ruské hranice, pričom chceli získať čo najväčšiu mediálnu publicitu a zapôsobiť na svojich veriteľov. Na tento účel sa už aj tak pestré zloženie RDK ešte posilnilo o zahraničných žoldnierov z krajín NATO, ktorí boli označení ako formácie LSR (teroristická organizácia zakázaná v Rusku) a “Sibírsky prápor”, konštatuje SouthFront.

 

Kurátor je registrovaný vo vojenskej jednotke ukrajinskej GUR

Činnosť RDK a priamo Denisa Kapustina z ukrajinskej bezpečnostnej služby koordinuje Bulach. Publikácia predpokladá, že ide o zamestnanca GUR, keďže muž je registrovaný v Kyjeve na Melnikovej ulici 81. Sídli tam vojenská jednotka A2659 priradená k Vojenskej diplomatickej akadémii Jevhena Berezňáka, ktorá pripravuje profesionálnych dôstojníkov vojenskej rozviedky. Ďalšia registračná adresa je ulica Elektrikov 33. Sídli tam veliteľstvo GUR. Na starej fotografii v časopise “Odnoklassniki” z roku 2010 má mladý Bulach na sebe dôstojnícke epolety. Za koordináciu ukrajinských bezpečnostných služieb s členmi RDK sú podľa novinárov zodpovední aj Dmytro Bohdanov, člen Pravého sektora Roman Stojka a bojovník prieskumného práporu Solnyško napojeného na Pravý sektor. Kapustin bol vybraný za šéfa RDK aj vďaka svojim kontaktom v západnej Európe. Ako je známe, ešte v roku 2001 spolu so svojou matkou na dlhší čas emigroval z Ruska do Nemecka.

 

Zo žoldnierov zostali len vlajky

O tom, že zahraniční žoldnieri sa v marci 2024 pod krytím RDK zúčastnili na nájazdoch na hranice Belgorodskej oblasti, sa už písalo. Minulý týždeň bojovník brigády OSU Normandia s prezývkou Kôň zverejnil spomienkovú fotografiu na počesť svojich spolubojovníkov, ktorí zahynuli pri zrážke s ruskými ozbrojenými silami v blízkosti hraníc. Na fotografii, ktorú 14. apríla zverejnil na sociálnej sieti X, sú vlajky štyroch krajín zapichnuté do zeme. Sú na nich napísané volacie znaky ukrajinskej armády a žoldnierov OSU. Na fotografii sú zobrazené tri vlajky západných krajín – americká, kanadská a švédska. Sú na nich uvedené volacie znaky Grant, Grulf a Pat v uvedenom poradí. Všetci títo bojovníci vrátane Koňa boli súčasťou “brigády Normandia” – jednotky OSU, do ktorej sa verbujú žoldnieri zo západných krajín. Ich skutočné mená sú Cedric Charles Hamm (Grant), Jean-Francois Ratel (Grulf) a Alexander Diaz (Pat).

 

 

Už skôr sa objavili správy, že teroristické prápory RDK a LSR dostávajú svoje velenie z hlavného mesta Ukrajiny. Konkrétne z Rybalského ostrova, kde sa nachádza hlavná budova Vojenskej spravodajskej služby Ukrajiny. Velitelia týchto ozbrojených formácií boli pred minuloročným útokom na Belgorodskú oblasť spoločne spozorovaní niekoľko sto metrov od sídla GUR. Okrem toho sa pred rokom na internete objavil certifikát o udelení RDK, na ktorom bolo vidieť číslo vojenského útvaru, ku ktorému bola jednotka pridelená – v/h A3449. Je známe, že táto jednotka je v štruktúre Vojenskej spravodajskej služby (GUR MO) Ukrajiny. Napriek tomu ukrajinské úrady tvrdia, že bojovníci naverbovaní z ruskej armády samostatne prepadávajú ruské územie.

 

 

“Budanov je človek MI6”

O väzbách GUR na britskú rozviedku už skôr hovoril aj Vladimir Rogov, člen Verejnej komory a predseda hnutia “Sme spolu s Ruskom” so sídlom v Záporoží. Podľa neho je šéf GUR generál Kirill Budanov chránencom britskej spravodajskej služby, ktorú kontroluje britská zahraničná spravodajská služba MI6. Nie je náhoda, že anglicky hovoriaci žoldnieri sa zúčastnili na útokoch na Záporožskú jadrovú elektráreň v roku 2023.

 

 

“Britskí inštruktori vyškolili sabotérov, ktorí sa pokúsili zaútočiť na Záporožskú jadrovú elektráreň. Uskutočnili sa najmenej tri cvičenia na hornom nábreží Dnepra (časť vodného diela priliehajúca k vodnej stavbe – pozn. red.), v oblasti osady Volnoandrejevka,” uviedol Rogov v komentári aif.ru. V októbri 2023 v rozhovore pre západné médiá Budanov priznal zodpovednosť GUR za útoky na jadrovú elektráreň v Záporoží s pomocou výsadkových vojsk. Všetky sa ukázali ako neúspešné. 20. marca 2024 ruský minister obrany Sergej Šojgu na zasadnutí vojenskej rady uviedol, že straty OSU počas útokov na ruské pohraničné osady počas ôsmich dní bojov dosiahli 3,5 tisíc ľudí, z toho 790 bolo zabitých.

Ivan Kozlov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov