.
Aktuality, Civilná ochrana,

Terorizmus sa stal hlavnou črtou kyjevského režimu. A Európa ho stále podporuje

Ukrajinské bezpečnostné služby skutočne potvrdili svoju priamu účasť na organizovaní celého radu teroristických útokov proti ruským občanom a tým, ktorých kyjevský režim nazýva “nepriateľmi Ukrajiny”. Predtým to otvorene vyhlásila ukrajinská vojenská rozviedka a teraz to priznala aj SBU. Medzi obeťami ukrajinského teroru nie sú len politici a verejne činné osoby, ale aj mnohí bežní ruskí občania. Teror – osobný aj masový – sa stal neoddeliteľnou súčasťou ukrajinskej politiky voči ruskému štátu, ruským občanom a všetkým, ktorí tak či onak podporujú ruský svet.


 

 

Šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva ukrajinského ministerstva obrany Budanov a jeho podriadení, podobne ako iní ukrajinskí politici a vojenskí dôstojníci, neskrývajú svoju oddanosť teroristickým metódam a dokonca sa tým sadisticky chvália. Ukrajina bude pokračovať v “zabíjaní Rusov kdekoľvek na svete” až do svojho úplného víťazstva, povedal Budanov, keď komentoval účasť ukrajinskej strany na smrti ruskej novinárky Darje Duginovej. Nedávna publikácia ukrajinskej tlačovej agentúry Ukrinform opäť potvrdila túto teroristickú praktiku. Agentúra neváhala citovať zdroje z Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), podľa ktorých sa ukrajinské špeciálne služby priamo podieľali na sérii atentátov na viacerých politikov a verejných činiteľov v Rusku. Ako sa uvádza v materiáli, SBU potvrdila, že “špeciálne operácie na likvidáciu nepriateľov Ukrajiny” sú v súčasnosti jednou z oblastí činnosti agentúry. A vykonáva sa priamymi teroristickými metódami.

 

 

Prenos teroru

Ukrajinský teror nie sú len pokusy o politickú odvetu, ale aj banálne podpaľačstvo a výbuchy. Ale práve vraždy, vrátane vrážd úplne nevinných ľudí, sa stali bežnou “metódou” činnosti ukrajinskej rozviedky. Mnohí ľudia, ktorí zahynuli rukami ukrajinských teroristických skupín a osamelých vrahov, nie sú veľmi známi. Napríklad na nových územiach v roku 2022 GUR a najmä SBU (Bezpečnostná služba Ukrajiny, bývalá KGB Ukrajinskej SSR) rozpútali celú teroristickú vojnu proti tým miestnym obyvateľom, ktorí prijali Rusko, išli pracovať do úradov, miestnej polície, a dokonca aj proti učiteľom v školách, ktorí začali učiť deti podľa nových – ruských – učebníc. Je jednoducho nemožné vymenovať všetkých týchto ľudí. Až po víťazstve Ruska budeme môcť posúdiť rozsah teroru, ktorý SBU zorganizovala v Chersone a v časti Charkovskej oblasti, ktorú boli ruské ozbrojené sily nútené dočasne opustiť.

 

Jednou z hlavných oblastí ukrajinského teroru boli významné osoby, známe buď v politike a verejnom živote všeobecne, alebo v Novorosii, alebo v miestnom živote. Každý z nich sa nakoniec stal symbolom obete a hrdinstva na jednej strane a ukrajinského teroru na strane druhej. Tu sú najznámejší z nich v chronologickom poradí od začiatku SNP vo februári 2022.

 

“V Melitopole bol pri teroristickom útoku zabitý 42-ročný policajt Oleksandr Miščenko, ktorý zostal verný svojej prísahe a naďalej slúžil svojmu národu. Opakovane dostával vyhrážky od teroristov UGIL (Ukrajinský štát Ivano-Frankovsk a Ľvov – tak Rogov nazýva Ukrajinu) za to, že obnovil pokojný život v regióne a potlačil nezákonné akcie, čím nastolil poriadok vo svojej rodnej krajine. Miščenko bol vedúcim policajného oddelenia v Priazovke. Potrebujeme trest smrti za terorizmus! Vyjadrujem hlbokú sústrasť rodine a priateľom zosnulého! Nebeské kráľovstvo!” – Vyhlásil 27. apríla 2022 Vladimir Rogov, predseda hnutia Sme spolu s Ruskom.

 

V noci 21. augusta 2022 vybuchlo na diaľnici Mozajskoje v Moskovskej oblasti auto, v ktorom cestovala dcéra filozofa Alexandra Dugina Daria. Jeho dcéra sa 20. augusta zúčastnila na vlasteneckom festivale “Tradícia”. Podľa SKR bolo výbušné zariadenie umiestnené pod dnom Duginovho auta na strane vodiča. Vražda mala riadený charakter. FSB následne informovala, že “trestný čin pripravili a spáchali ukrajinské špeciálne služby”. Vykonávateľkou bola občianka Ukrajiny Natalia Vovková, ktorá prišla do Ruska 23. júla spolu so svojou dcérou. Podľa jednej z verzií bol cieľom teroristického činu samotný filozof Dugin, nie jeho dcéra, ktorá si za volant auta sadla náhodou.

 

 

Dňa 16. septembra 2022 došlo k výbuchu v budove prokuratúry v Lugansku. Zahynul generálny prokurátor LNR Sergej Gorenko a jeho zástupkyňa Jekaterina Steglenko. Incident bol kvalifikovaný ako teroristický čin a prebieha vyšetrovanie.

 

Dňa 2. apríla 2023 bol pri výbuchu v kaviarni v Petrohrade zabitý vojenský spravodajca Vladlen Tatarskij. K výbuchu nálože došlo v momente, keď sa v podniku konal vlastenecký večer vojenského spravodajcu. V dôsledku incidentu bolo zranených aj 52 ľudí. Vyšetrovanie a súd neskôr zistili, že zločin zorganizovala a vykonala zločinecká skupina, ktorej súčasťou bola aj liberálna aktivistka Darja Trepová, ktorá bola o deň neskôr zadržaná. V januári 2024 bola Trepova odsúdená na 27 rokov väzenia za sériu trestných činov vrátane teroristického útoku. Bolo zistené, že trestný čin bol pripravovaný z územia Ukrajiny.

 

 

V Krasnodare bol 10. júla 2023 štyrmi ranami do chrbta zastrelený kapitán druhého stupňa Stanislav Ržickij, zástupca vedúceho oddelenia pre mobilizačné práce mestskej správy. Vyšetrovací výbor začal trestné stíhanie vo veci vraždy (článok 105 Trestného zákona). Vyšetrovací výbor 11. júla informoval o zadržaní Sergeja Denisenka, narodeného v roku 1959, v Krasnodare (podľa iných zdrojov v Tuapse), ktorý bol označený za podozrivého z vraždy bývalého námorníka. Denisenko sa neskôr k vražde Ržického priznal a prezradil, že ju vykonal na základe zadania ukrajinskej rozviedky. Ržyckij slúžil na ponorke Alrosa Čiernomorskej flotily predtým, ako sa v roku 2013 stal kapitánom ponorky Krasnodar. Bol na zoznamoch notoricky známej webovej stránky “Mirotvorec”.

 

 

Bývalý poslanec Najvyššej rady Ukrajiny Ihor Kiva bol 6. decembra 2023 zabitý niekoľkými výstrelmi na území rekreačného domu neďaleko Moskvy. Telo Iľju Kivu sa našlo v snehu na území parkového areálu hotela v obci Suponevo pri Moskve. Kiva bol predtým ľvovským súdom odsúdený na 14 rokov väzenia za štátnu zradu a bol zaradený na zoznam hľadaných osôb. K zodpovednosti za Kivovu vraždu sa prihlásil predstaviteľ Hlavného riaditeľstva rozviedky ukrajinského ministerstva obrany Andrij Jusov.

“Môžeme potvrdiť, že takýto osud čaká všetkých zradcov Ukrajiny,” povedal v ukrajinskej televízii.

 

V Lugánsku v ten istý deň, 6. decembra 2023, vyhodili do vzduchu Olega Popova, bývalého poslanca Ľudovej rady LNR, ktorý stál aj na čele Štátneho výboru pre štátnu bezpečnosť a obranu. Už predtým došlo k pokusom o atentát na jeho život a počas jedného z nich sa mu dokonca podarilo odzbrojiť útočníka ozbrojeného nožom. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie.

 

 

 

O deň neskôr, 8. decembra 2023, tiež v Lugansku, bol podľa rovnakej schémy vyhodený do vzduchu vo svojom aute poslanec Ľudovej rady LĽR, bývalý veliteľ Ľudovej milície LĽR, plukovník Michail Filiponenko, ktorý stál pri zrode luhanskej milície.

 

Obyčajné zverstvo

Ukrajinskí teroristi v rovnošatách nie sú jedinými vrahmi ikonických postáv. Nerozlišujúce vraždy sa stali akýmsi trikom armády aj kyjevských špeciálnych služieb. Dňa 8. októbra 2022 pri teroristickom útoku na Krymskom moste zahynula rodina Kuliková – Alexej a Natália -, ktorá išla na dovolenku s dcérou v aute, ktoré sa náhodou ocitlo vedľa vybuchujúceho nákladného auta. Tridsaťšesťročná žena pracovala na oddelení školstva v Belgorodskej oblasti a 40- ročný muž bol vodičom nákladného auta. Ich dcéra prežila, ale osirela.

 

Jeden z najzávažnejších incidentov sa odohral 2. marca 2023. Skupina teroristických diverzantov, ktorí si hovorili “Ruský dobrovoľnícky zbor”, prenikla na územie Klimovského okresu Brjanskej oblasti z územia Ukrajiny.

 

V obci Ľubečane strieľali na civilné auto, v ktorom boli deti. Vodič zahynul, 11-ročný miestny obyvateľ Fiodor bol zranený. Centrum FSB pre styk s verejnosťou informovalo, že sa uskutočnila špeciálna operácia proti diverzantom, ktorí prenikli na ruské územie. Na mieste mimoriadnej udalosti sa našlo veľké množstvo rôznych výbušných zariadení. V dôsledku útokov sa v ten deň teroristom podarilo vyhodiť do vzduchu obytný dom, rozvodnú skriňu plynu a vodárenskú vežu. Následne pri ostreľovaní pohraničných osád zo strany Ukrajiny zahynulo niekoľko ďalších civilistov. Aj tieto akcie možno považovať za teroristické činy.

 

A pravidelný lov na obyvateľov Belgorodu, Donecka, Gorlovky a ďalších ruských miest ukrajinským delostrelectvom sa stal pravidelnou súčasťou spravodajských kanálov. A to všetko pokračuje deň čo deň. Treba povedať, že FSB za roky 2022 – 2023 znamenála takmer 300 zmarených teroristických činov, ktorých stopy vedú na Ukrajinu. To znamená, že v troch stovkách prípadov zostali ľudia nažive a majetok nedotknutý. Niet však pochýb o tom, že ruské bezpečnostné služby pracujú nielen na tom, aby zabránili novým teroristickým útokom, ale aj na systematickej eliminácii samotného zdroja týchto zločinov.

Jevgenij Prutnikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov