.
Aktuality, História,

Analytik o konflikte filozofa Dugina: Po 500 rokoch sme účastníkmi zrodu civilizácie Severu

V posledných dňoch sa okolo filozofa Alexandra Dugina a jeho podpory ruského filozofa Ivana Iľjina rozpútal škandál. Je to dôležité, zaujímavé a nie je na tom nič dobré, ale nie je na tom ani nič mimoriadne zlé.


 

Na začiatku dvadsiateho storočia sa vo Francúzsku odohrala dôležitá udalosť, Dreyfusova aféra. Nebudeme zachádzať do podrobností tohto prípadu. Lev Tolstoj o nej povedal: V Rusku spory o ňu zničili rodiny, príbuzní a priatelia sa pohádali, ľudia prišli o prácu. Ale to všetko sa dialo na základe novinových článkov a nikto nevedel, ako to bolo s Dreyfusom v skutočnosti. Až neskôr sme si uvedomili, že to nie je naša téma a náš problém. Táto téma je veľmi podobná tomu, čo sa teraz deje s Duginom a Iljinom.

 

 

Deje sa to preto, lebo krajina je prehriata, a to rovnakým spôsobom, ako bolo Francúzsko prehriate počas prvej svetovej vojny. Obávam sa, že mnohí účastníci tejto diskusie nečítali Dugina, a už vôbec nie Iljina. Diskusia je založená na informáciách získaných z tretej, piatej ruky. A diskusia je tvrdá, s osobnými útokmi, s výzvami na orgány činné v trestnom konaní, aby veci vyriešili. Už som viackrát povedal, že obdobie rokov 2000 – 2020 bolo v Rusku charakteristické rozdelením na sociálne vrstvy. Pre toto rozdelenie nebola dôležitá príslušnosť k cirkvi, ideológia, národnosť a dokonca ani rozdiely v príjmoch. V tom čase sa rozlišovalo na základe generácií. Rôzne generácie mali rôzne hodnoty. Dnes to tak nie je.

 

V Rusku sa skončili generačné konflikty a vracajú sa konflikty ideologické. Z civilizačného hľadiska sme zostali súčasťou veľkého Západu. A to znamená, že sme si užívali hlavné koncepčné rozdiely z pohľadu Západu: národnostné, triedne, náboženské. Pred časom sme začali hovoriť, že Rusko nie je východ Európy, ale sever Eurázie, a to je úplne iný diskurz. Ešte neskôr sme začali hovoriť, že Rusko nepatrí k veľkému Západu, alebo juhovýchodnej Ázii. Je to vlastná civilizácia Severu, s vlastným sémantickým jadrom, s vlastnou logikou vývoja. Len čo sme to povedali, okamžite sme sa dostali do strašného vákua. Len čo sme to povedali, mali by sme automaticky uznať, že základné idey Západu nás už netrápia, že už nie sú zónou konfliktných identít. A to znamená, že krajina vstúpila do krátkeho obdobia (môže to byť krátke, ale môže to byť minimálne desaťročie) veľmi vážneho náboženského a filozofického hľadania. A v blízkej budúcnosti sa budeme vážne deliť o filozofické modely, a to ani nie tak o západné modely (ten istý marxizmus), ale čoraz viac sa budeme zaoberať ruskými filozofickými a náboženskými modelmi, napríklad tým istým ruským kozmizmom a nielen ním.

 

Nie náhodou sa to všetko začalo Iljinom, ktorého Dugin správne nazval pruskou verziou ruského vedca. Iljin má na jednej strane ruský nacionalizmus a ruskú ideológiu, ale urobenú západným štýlom a veľmi jednoducho. Iljin tu bol prvý. A potom nás čaká veľmi vážny zápas sociálnych, filozofických, náboženských, kultúrnych myšlienok, ktoré nie sú priamo spojené s veľkým Západom, čo nie je ten či onen zvrat západného myslenia. Nehovorím, že je to dobrá vec. V tomto boji bude veľa vecí zlých, pretože sa nám môže stať, že budeme vo všetkom a všade hľadať Rusa. Zdalo sa, že čo môže byť lepšie ako obdobie hľadania, ale forma, v akej vznikol spor okolo Iľjina, vyzerá dosť škaredo. Ale kto povedal, že obdobie hľadania je dobré?

 

 

V skutočnom živote by to nebol scholastický spor niekoľkých mysliteľov pri pohári dobrého vína. V Ríme v 6. storočí sa na uliciach strhli boje ariánov a katolíkov. Tí, čo sa bili, sotva chápali hĺbku sporu, ale to im nebránilo zaujať to či ono stanovisko. V Rusku bude viac konfliktov kvôli Kantovi. Budeme mať tri typy konfliktov, ktoré bude treba rozlišovať.

Prvý: konflikt o veľkú filozofiu veľkého Západu. Rusko bude mať túžbu študovať ho, najmä ak niekto uvažuje o jeho zákaze. Ide o konflikt okolo Kanta.

Po druhé: bude to konflikt okolo Fiodorova a Solovjeva. Ten istý Iljin a potom Ščedrovickij, Nalimov. Budú spory o to, nakoľko sú prozápadní, spory o ich identitu.

Po tretie: nová verzia konfliktu medzi slavianofilmi a západniarmi. Na obe skupiny bude uvalené jarmo. A dokonca sa bojím odhadnúť, či budeme mať viac východniarov uctievajúcich Čínu. Budú navrhovať, aby im zobrali celú filozofiu. A budú aj takí, ktorí budú proti. A takéto veci sa už objavujú.

 

Konflikt bude mať niekoľko úrovní. Bude to zaujímavé. Zrodí sa civilizácia. To je neuveriteľne vzácne. Je to prvýkrát za posledných 500 rokov. Zrodenie civilizácie, podobne ako narodenie dieťaťa, je neuveriteľne nepríjemný a dokonca špinavý proces. A treba ho pochopiť. Tento zrod sa však odohráva práve teraz. A ak túto civilizáciu nezabijeme zvnútra alebo zvonka, budeme svedkami jej formovania. Všetci by sme si mali priať stoický postoj k vznikajúcemu konfliktu.

Sergej Pereslegin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov