OWB puzdro pre nosenie na krížoch
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Ako nosiť opaskové puzdro a pripraviť sa na počasie

Väčšina streleckej komunity na Slovensku sa už s najväčšou pravdepodobnosťou stretla s výrobkami spoločnosti FALCO. Na základe vlastných skúseností, ale aj skúseností iných strelcov a príslušníkov ozbrojených zložiek ma zaujali praktické rady ohľadne nosenia zbraní v opaskových puzdrách. V súčasnosti je spoločnosť FALCO jedným z najväčších výrobcov puzdier na zbrane na Slovensku. Okrem domáceho a susedných trhov exportujú svoje produkty do krajín celého sveta. Súčasťou firemnej ponuky nie sú len puzdra kožené, ale aj kydexové a plastové puzdra, s ktorými je sortiment výrobkov ucelený a prispôsobený každej skupine strelcov. Poďme, ale k téme.


 

 

 

Zodpovedné a bezpečné nosenie zbrane je základnou zručnosťou každého držiteľa zbrojného preukazu. Či už ide o skryté nosenie, služobné použitie alebo športovú streľbu. Jedným z kľúčových aspektov nosenia strelnej zbrane je výber a nosenie správneho puzdra. Opaskové (OWB) puzdra sú obzvlášť obľúbené medzi milovníkmi zbraní. Správne nosenie tohto typu puzdra zaisťuje nielen bezpečné nosenie vašej zbrane, ale aj pohodlie a ľahký prístup v prípade potreby.

 

 

 

OWB puzdra majú niekoľko výhod, no na skryté nosenie  sa obvykle používajú počas chladnejších mesiacov roka. V tomto návode sa ponoríme do problematiky nosenia opaskového puzdra a preskúmame, prečo je optimálnejšie počas chladnejších ročných období alebo pri tréningu na strelnici.

 

 

Správne puzdro a oblečenie pre danú situáciu a počasie
Výber správneho puzdra je základom bezpečného a pohodlného nosenia. Vaše puzdro by malo byť navrhnuté výslovne pre váš model strelnej zbrane. To zaistí dobrú retenciu a poskytuje správnu ochranu lúčika spúšte. Rozhodujúce sú aj materiály použité v konštrukcii puzdra. Kvalitné puzdrá sú zvyčajne vyrobené z materiálov ako kydex, koža alebo nylon. Každý materiál má svoje výhody, takže výber môže závisieť od vašich konkrétnych potrieb a preferencií. Napríklad kydex ponúka eleganciu, dlhodobú trvácnosť a odolnosť voči vlhkosti, zatiaľ čo koža poskytuje tradičnejší vzhľad a pohodlie. Pri výbere OWB puzdra zvážte zamýšľané použitie, či už ide o skryté nosenie, súťažnú streľbu alebo služobné použitie. Objem opaskového puzdra sa dá v chladnejších mesiacoch skryť pod hrubším oblečením, ako sú bundy, kabáty a svetre.

 

 

 

Ďalším krokom pri nosení opaskového puzdra je zabezpečiť, aby váš odev zakrýval puzdro, ale aj neprekážal strelnej zbrani, najmä ak je zámerom skryté nosenie. Utajenie je kritickým aspektom zodpovedného nosenia strelnej zbrane na verejných priestranstvách, pretože pomáha udržiavať nenápadný vzhľad a zabraňuje zbytočnej panike okoloidúcich. Voľné košele alebo bundy sú praktickými možnosťami na ukrytie OWB puzdier. Počas chladnejších mesiacov je takéto oblečenie praktické aj pohodlné. Ak neplánujete skryté nosenie, ale tréning na strelnici, urobte presný opak a zakašte si košeľu, bundy a svetre za puzdro. Je dôležité nájsť oblečenie, ktoré sa dá zospodu zhrnúť.

 

 

 

 

 

 

Ako nosiť OWB puzdro?

OWB puzdro je navrhnuté na nosenie na vonkajšej strane vášho pásu, zvyčajne na vašej silnej strane, čo je strana, z ktorej aj tasíte zbraň. Ak ste pravák, mali by ste si puzdro umiestniť na pravý bok, zatiaľ čo ľaváci by ho mali umiestniť na ľavý bok. Výnimku tvoria snáď len príslušníci ozbrojených zborov a ich špeciálnych zložiek a vyznávači krížového nosenia. Umiestnenie by malo byť pre vás pohodlné a malo by umožňovať ľahký prístup k vašej strelnej zbrani bez toho, aby vám prekážalo pri pohybe.

Ak ste si už vybrali vhodné puzdro a rozhodli sa pre správnu polohu, ďalším krokom je bezpečné pripevnenie puzdra k opasku. Puzdro má zvyčajne pútka na opasok, opaskové prevlečky alebo spony a opasok by mal ísť priamo cez ne. Toto je základ a nevyhnutný krok na udržanie stability puzdra. Správne pripevnené puzdro by malo pevne sedieť na páse bez kolísania a akýchkoľvek pohybov. Správne uchytenie zaisťuje, že puzdro zostane na svojom mieste a nebude sa pohybovať počas každodenných činností, čo je nevyhnutné pre bezpečnosť aj pohodlie.
Keď je puzdro bezpečne pripevnené, môžete pristúpiť k zapuzdreniu zbrane. Bezpečnosť by pri manipulácii so strelnými zbraňami mala byť vždy najvyššou prioritou. Ak je už vaša strelná zbraň bezpečná, vložte ju do puzdra. Uistite sa, že je lúčik úplne zakrytý puzdrom a že zbraň bezpečne sedí. Je dôležité, aby ste predišli náhodnému výstrelu alebo neoprávnenému prístupu k vašej strelnej zbrani.
Väčšina opaskových puzdier vyrábaných konkrétne spoločnosťou FALCO sa dodáva s nastaviteľnými retenčnými funkciami. Tieto funkcie umožňujú prispôsobiť úroveň tlaku puzdra vyvíjaného na zbraň podľa vašich preferencií. Ideálna úroveň retencie vytvára rovnováhu medzi bezpečným nosením zbrane a hladkým tasením. Testovanie retencie je nevyhnutné, aby ste sa uistili, že vaša strelná zbraň náhodne nevypadne z puzdra a že ju možno v prípade potreby ľahko a rýchlo tasiť.
Opaskové puzdro s nastaviteľnou retenciou

 

Pred tým než zbraň v opaskovom puzdre zoberiete zo sebou von je nevyhnutné nacvičiť si tasenie v kontrolovanom a bezpečnom prostredí. Pravidelný tréning vám pomôže zdokonaliť sa v tasení no aj samotnom nosení strelnej zbrane. Je to taktiež veľmi dôležité pre vašu bezpečnosť a bezpečnosť ľudí okolo vás. Čím viac budete cvičiť, tým sebavedomejší a zručnejší budete pri manipulácii so zbraňou.

 

Bezpečnosť predovšetkým

Bezpečnosť by mala byť vždy najvyššou prioritou pri nosení strelnej zbrane. O dodržiavaní pravidiel bezpečnosti strelných zbraní sa nedá vyjednávať. Vždy držte prst mimo spúšte, kým nie ste pripravení vystreliť a zaobchádzajte s každou strelnou zbraňou ako keby bola nabitá. Záväzok k bezpečnosti nie je len osobnou zodpovednosťou, ale aj morálnou a právnou zodpovednosťou. Zodpovedné vlastníctvo a nosenie zbrane si vyžaduje prísne dodržiavanie týchto bezpečnostných zásad.

 

Skryté nosenie s opaskovým puzdrom

 

Na to aby ste bol skutočne zodpovedný vlastník strelnej zbrane je dôležité poznať zákony a predpisy na skryté nosenie. Zákony týkajúce sa používania puzdier OWB a skrytého nosenia sa vo všeobecnosti môžu v závislosti od jurisdikcie výrazne líšiť. Aj keď nosíte puzdro otvorene na ceste na strelnicu a je to vo vašom štáte legálne, v inom štáte to nemusí byť legálne. To by vás za určitých okolností mohlo dostať do problémov so zákonom.

 

Kožené opaskové puzdro s pádlom

 

Na záver

Nosenie OWB puzdra počas chladnejších mesiacov ponúka mnoho výhod. Objem hrubšieho oblečenia a viacerých vrstiev pomáha ukryť puzdro efektívnejšie, čo uľahčuje udržiavanie nízkeho profilu. Kombinácia správneho puzdra, oblečenia a dodržiavania bezpečnostných a právnych predpisov môže spraviť nosenie zbrane v opaskovom puzdre praktické aj pohodlné.

 

 

Zodpovedné vlastníctvo a nosenie strelnej zbrane je viac než len fyzický akt nosenia zbrane. Zahŕňa záväzok k bezpečnosti, znalostiam a dodržiavaniu zákona. Ak budete postupovať podľa týchto zásad môžete svoju strelnú zbraň nosiť s istotou, zodpovednosťou a pokojom, či už je chladný zimný deň alebo akékoľvek iné ročné obdobie.

Ondrej Antolík

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov