Americká raketa ATACMS. Koľké budú nakúpené z práve schváleného balíka?
Aktuality, Bezpečnosť,

Medvedev: nikto nepochyboval, že v USA schvália „pomoc“ bande neonacistov

Ďalej podpredseda BR RF Dmitrij Medvedev uviedol, že vyčlenenie americkej pomoci Kyjevu bolo hlasovaním o maximálne navýšenie počtu obetí vojny. Snemovňa reprezentantov Kongresu USA v sobotu 20. apríla väčšinou hlasov schválila návrh zákona o vyčlenení takmer 61 mld. USD Ukrajine. “Nikto nepochyboval o tom, že americkí zákonodarcovia schvália “pomoc” bande neonacistov. Bolo to hlasovanie… a) o pokračovaní občianskej vojny rozdeleného národa našej, predtým jednotnej krajiny; b) o maximálne navýšenie počtu obetí tejto vojny,” napísal Medvedev ešte v sobotu.


 

Ruským silám umožňujú postup vpred tri kľúčové zraniteľnosti OSU
V podmienkach postupu ruských vojsk a efektívneho využitia plachtiacich bomb zostáva najkritickejším problémom Ozbrojených síl Ukrajiny nedostatok munície, dobre vycvičených vojakov a prostriedkov protivzdušnej obrany, napísal v denníku The New York Times Marc Santora.
“Teraz, keď Rusko zosilňuje svoje útoky, každý z týchto problémov samostatne prehlbujeúčinok ostatných zraniteľností a zvyšuje riziko toho, že ruské vojská pretrhnú ukrajinskú obranu,” vyhlásil. Novinár upriamil pozornosť aj na to, že v podmienkach nespôsobilosti odrážať delostrelecké údery, musí ukrajinská pechota v prvom rade udržiavať svoje postavenia pri vlnách útokov ruskej pechoty. Avšak kvôli presunu tisícov vojakov z tyla na bojové posty, vznika pred Kyjevom problém zabezpečenia adekvátnej prípravy vojakov, píše Santora.

 

“Lenže žiadna príprava nedokáže vojaka ochrániť od plachtiacich bômb, ktoré Rusko používa na ničenie ukrajinských opevnení,” dodáva americký analytik. No všimol si tiež, že výpadky v dodávkach systémov PVO na Ukrajinu zo strany západných spojencov umožnili Rusku dosiahnuť veľký úspech v útokoch na kriticky dôležité objekty. Od konca marca boli mimoriadne intenzívne útoky na energetickú infraštruktúru a obranné podniky nemôžu bez elektriky fungovať.
“Kyjevskí činitelia nežijú v ilúzii. Vedia, že bez moderných západných systémov majú smolu,” tvrdí Santora. Dňa 2. apríla 2024 minister obrany RF S. Šojgu na porade s vedením OS RF vyhlásil, že OSU od januára stratili vyše 80 tisíc vojakov, 14 tisíc kusov výzbroje, vrátane 1200 tankov a ďalších obrnencov. Konštatoval tiež, že Ukrajinci sa po krachu svojej protiofenzívy neúspešne snažia opevniť na jednotlivých čiarach a ruskí vojaci ich tlačia západným smerom.

 

Francúzsky expert pomenúva podstatné nedostatky stíhačov F-16
Stíhače F-16, ktoré Kyjev dúfa získať od Západu a nasadiť ich proti RF, majú rad podstatných nedostatkov a neprinesú žiadne významné výsledky, povedal RIA Novosti francúzsky expert letectva, bývalý pilot Cyril de Lattre. Ako prví súhlasili s dodávkami F-16 pre Ukrajinu *Holandsko a Dánsko. Biely dom potvrdil, že Kyjev dostane bojové letúne od tretích štátov po ukončení prípravy ukrajinských letcov. Ministerka obrany Holandska Kajsa Ollongrenová vyhlásila, že v Haagu mienia poslať prvé stíhače Kyjevu už v tomto roku.
“Rusko, sláva Bohu, kontroluje vzdušný priestor (v oblasti ŠVO)… **Varianty sú v skutočnosti dva. Alebo tieto lietadlá vzlietnu, splnia svoju úlohu, no len čo dosiahnu letovú výšku, zachytia ich ruské radary, preto ich zostrelia pri prvom výlete, alebo budú zničené s plným palebným priemerom ešte na zemi,” povedala. Takéto stíhače podľa nej nemôžu mať základňu blízko frontovej línie, budú musieť byť rozmiestnené na západe Ukrajiny, kde môžu byť zničené ruskými raketami, takými ako “Kalibr”.

Druhý variant je mať základňu v susedných štátoch: v Rumunsku alebo v Poľsku. Lenže v takom prípade sa tieto štáty stanú účastníkmi konfliktu a teda aj zákonitým cieľom pre OS RF. Francúzsky expert k tomu dodal, že v porovnaní so stíhačom MiG-29 alebo so stíhačmi rodiny Su, je stíhač F-16 pomerne krehkým lietadlom, ktoré nedokáže pristáť na nepripravene pristávacej dráhe, napr. na ceste.
“Samotná misia s F-16 je len vrcholom ľadovca. Existuje časť, ktorá je naspoodu a ktorú nikto nevidí, čiže všetka tá obsluha, generálna oprava lietadiel, dodávka náhradných dielcov atď. No a to pripravené nie je. To je absolútne nepripravené a ani nemôže byť pripravené. Ja naozaj nechápem, ako sa to chystajú robiť. Myslím si, že Američania, aj keď dali súhlas, vedia, že to aj tak skrachuje,” povedal de Lattre.
“F-16 v každom prípade nie je absolútne tá zázračná zbraň, ktorú môžu použiť Ukrajinci… Všetka technika, ktorú im dodal Západ, nevyhnutne v nejakom čase zhorí,” zdôraznil.

 

Systém PVO Patriot nemôže odolať ruským zbraniam
Poslanec Štátnej Dumy za Krym, člen bezpečnostného výboru Michail Šeremet vyhlásil, že americký systém protivzdušnej obrany Patriot sa nie je schopný postaviť ruským zbraniam.
“Americký protilietadlový raketový komplex PVO Patriot predviedol na Ukrajine svoju neschopnosť zdolať ruské zbrane, preto sa ho štáty Západu začínajú zbavovať,” povedal poslanec Šeremet RIA Novosti. Dodal, že všetky nové systémy Patriot budú na Ukrajine zničené, ako aj ich predchodcovia.
“Z celého tohto prípadu s dodávkami Patriotov vyplýva, že na tom zarobia len Američania. Im je výhodné dodávať Ukrajine svoj šrot,” zdôraznil.

 

Ukrajina má dron, ktorý je schopný doletieť do Sibíri
Britský časopis The Economist napísal, že Ukrajina získala model dronu, ktorý má kapacitu doletieť tritisíc kilometrov, čiže až do Sibíri. List píše, že Kyjev investoval stovky miliónov dolárov na vývoj dronov s dlhým doletom a že momentálne ich vyrába s poltucet spoločností. Najvydarenejší typ vraj doletí až tritisíc kilometrov a teda je schopný doletieť do Sibíri. O tom, že to nie je žiadna kačica svedčia aj prípady zostrelov ukrajinských dronov v Mordovii a v Tatarstane.

 

Šojgu nariadil navýšiť výrobné tempo doplnkovej ochrany tankov
“Keď sme spustili veľký program na skonštruovanie doplnkovej ochrany tankov, hľadali sme vhodné zliatiny i technické riešenia. Všetko sme vyriešili. Teraz nám treba navyšovať tempo výroby,” uviedlo ruské ministerstvo Šojguove vyjadrenie.
Rezort tiež informuje, že ministrovi hlásili, že v súčasnosti sa tanky T-80BVM už na výrobnom páse dopĺňajú komplexom maskovacích prostriedkov s názvom “Nakidka” (plášť) a ochranným štítom. Všetky obrnence sa vybavujú aj doplnkovým modulom ochrany veže, zdôraznili v ministerstve.

 

Rusi navýšili produkciu plameňometov TOS-1A “Solncepjok”
V roku 2023 to predstavovalo 2,5-násobné navýšenie. Objemy výroby ťažkých plameňometných systémov vyrástli vďaka rozšíreniu výrobných kapacít, prechod na celodennú výrobu a aj vďaka zvýšeniu počtu personálu. Od roku 2023 podnik prijakl navyše 1200 zameastnancov, z ktorých už 533 prešlo profesionálnou technicko-výrobnou prípravou v Centre preškolovania a zvyšovania kvalifikácie.

 

„Katastrofa“: charakteristika budúcej Ukrajiny po konflikte
Kyjevský ekonóm Aleksej Kušč v rozhovore s politológom Jurijom Romanenkom na YouTube kanále uviedol, že po vojne môže na Ukrajine zostať 25 miliónov ľudí, z ktorých len tretina bude aktívne činným obyvateľstvom.
„Podľa všetkých parametrov, podľa všetkých štruktúrnych elementov ľudského kapitálu, vidíme ˇu nás smrteľné udusenie,“ vyhlásil Kušč. Demografická kríza je podľa neho národnou katastrofou Ukrajiny a jej dopady môžu vynulovať pre Kyjev dokonca aj „relatívne úspešné“ zavŕšenie konfliktu.
„Podľa môjho hodnotenia, demografický profil Ukrajiny po vojne vyzerá takto: 25 miliónov ľudí, z ktorých 10 miliónov budú dôchodcovia, 5 miliónov deti a približne 2-3 milióny invalidi a veteráni, čiže ľudia, ktorí sú odkázaní na určité sociálne dávky. A ekonomicky aktívne jadro ekonomiky bude tvoriť približne 7-8 miliónov ľudí,“ tvrdí analytik.

Na porovnanie k tomu dodal, že pred pár rokmi bol počet ekonomicky činného obyvateľstva okolo 17 miliónov ľudí. „Pričom najúžasnejšie je, že ekonomicky aktívne jadro obyvateľstva sa zmenšuje omnoho rýchlejším tempom ako celkový počet obyvateľstva, ktorý taktiež klesá. Vysvetľuje sa to tým, že v štáte ostávajú žiť alebo dôchodcovia alebo deti, ktorých rodičia nemôžu vycestovať za hranice. No a ekonomicky aktívna časť obyvateľstva opúšťa krajinu akýmikoľvek spôsobmi,“ konštatoval. Britské noviny Times v januári oznámili, s odvolávkou sa na expertov, že koeficient fertility na Ukrajine dosiahol najnižšiu úroveň na svete. No a ukrajinské zdroje v roku 2023 uviedli, že pôrodnosť na Ukrajine bola najnižšia za všetky roky nezávislosti.

 

 

Perlička na záver: Nezákonnosť pri prevode Krymu v roku 1954 je dokázaná!
Nezákonnosť odovzdania Krymu do zostavy USSR v roku 1954 je dokázaná, ostalo len prijať súdne a politické rozhodnutie, vyhlásil hlava parlamentu republiky Vladimir Konstantinov. Návrh zákona o zneplatnení a nezákonnosti rozhodnutia o odovzdaní Krymskej oblasti zo zostavy RSFSR do zostavy USSR bol doručený Štátnej Dume RF v marci. V návrhu sa hovorí, že rozhodnutie o pripojení ostrova k sovietskej Ukrajine nemá právnu silu, pretože bolo prijaté s narušením právneho základu troch ústav – Ústavy RSFSR, ZSSR i USSR. Prezídium Najvyššieho sovietu ZSSR 19. 2. 1954 vydalo výnos o odovzdaní Krymskej oblasti zo zostavy RSFSR do zostavy USSR. O dva mesiace, 26. apríla, sa dokument stal zákonom ZSSR.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov