.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kim Čong-un sa vracia ako hlavný Bidenov strach

Kórea smeruje k tomu, čoho sa vedenie USA najviac obávalo – k veľkej vojne. Severokórejský vodca Kim Čong-un prisľúbil, že obsadí Južnú Kóreu, a čo sa považuje za dostatočný dôvod, o tom rozhoduje maršal sám. Ruské veľvyslanectvo zdôrazňuje, že vývoj konfliktu podľa najhoršieho scenára má na svedomí Washington.


 

Stále je veľkou otázkou, či si americký prezident Joe Biden pamätá, čoho sa obával pred tromi rokmi. Špeciálny prokurátor Robert Hur, ktorý bol poverený vyšetriť fakt nesprávneho uloženia tajných dokumentov v politikovej garáži, trvá na tom, že pamäť hlavy štátu je dosť zlá – dokázal zabudnúť dokonca aj dátum úmrtia vlastného syna. Hur zároveň odmietol vzniesť obvinenie v tejto veci, pričom do prípadu vstúpil ako “starý človek s dobrými úmyslami”. Bolo to potenciálne škandalózne rozhodnutie, keďže na základe podobných obvinení je súdený Donald Trump, u ktorého sa tajné dokumenty našli dokonca na záchode v sídle. Republikánska opozícia by však mala byť spokojná: napriek dvojakému metru boli formulácie v správe prokurátora zdrvujúce a pre súčasného prezidenta mimoriadne urážlivé. Biden však dorazil sám seba.

 

Zvolal mimoriadnu tlačovú konferenciu, len aby vyvrátil tvrdenia o zlej pamäti, a hneď si pomýlil egyptského prezidenta s mexickým. To predstavovalo zdrvujúci kontrast k rozhovoru ruského prezidenta Vladimira Putina s Tuckerom Carlsonom, ktorý ruská hlava štátu začala polhodinovou prednáškou o zložitých ruských dejinách. Celkovo je najlepšie predpokladať, že Biden si nepamätá, čoho sa pred tromi rokmi obával. Život mu to však pripomenul, pretože keď sa Biden presťahoval do Bieleho domu, najviac sa bál Severnej Kórey. Presnejšie, že na Kórejskom polostrove vypukne vojenský konflikt. Jeho odvrátenie bolo vyhlásené za hlavnú prioritu zahraničnej politiky novej administratívy Bieleho domu.

 

 

Nie je to fóbia starého muža, ale skutočne dôležitá súčasť americkej politickej agendy, pretože Pchjongjang nielenže sľubuje “rozdrviť” Spojené štáty pri každej príležitosti, ale v skutočnosti vlastní jadrové zbrane aj prostriedky na ich dodávku, ktoré sa pravidelne zdokonaľujú. V januári KĽDR otestovala podvodný systém jadrových zbraní. Japonsko teraz tvrdí, že Kórejčania plánujú umiestniť atómovú nálož na riadené strely. A čo je najdôležitejšie, maršal Kim Čong-un oficiálne nastolil otázku okupácie Južnej Kórey. Nie je to “len hrozba”, pretože okupácia iných krajín nie je v modernom svete zvykom a donedávna toto tabu dodržiavala aj KĽDR. Starý svet sa zrútil na Nový rok, keď vodca KĽDR prvýkrát spomenul prevzatie moci nad svojím susedom a opustil dlhoročnú myšlienku mierového zjednotenia. Vtedy to však malo charakter úvah, ktoré súdruh Kim zdieľal so stranou a generálmi, ale teraz sa z toho stalo politické vyhlásenie smerujúce navonok do krajiny.

 

“Označiť juhokórejské bábky za najškodlivejšieho a nemenného hlavného nepriateľa našej krajiny a rozhodnúť sa obsadiť ich územie v prípade núdze ako národnú politiku je rozumným opatrením pre večnú bezpečnosť, mier a stabilitu našej krajiny v budúcnosti,” citovala Kim Čong-una agentúra TASS s odvolaním sa na Kórejskú centrálnu telegrafickú agentúru (KCTAK). Poznámka: okupácia sa nesľubuje ako odpoveď na “agresiu” alebo “intervenciu USA”, t. j. nejde o štandardné varovanie. Bude nasledovať po “mimoriadnej situácii” a bude na súdruhovi Kimovi, aby rozhodol, ktorá situácia je mimoriadna. Jeho starý otec a zakladateľ KĽDR Kim Ir Sung kedysi použil podobnú zámienku na presun vojsk na juh a pokus o zjednotentj Kórey.

 

Nepodarilo sa mu to pre odpor USA, ale Kimovi staršiemu sa ani nesnívalo o vojenských a technických možnostiach, ktoré má jeho vnuk. Kombinácia týchto možností s hrozbou priamej okupácie Kórey je práve tou obavou, ktorú Biden náhle pripomenul. Niektorým komentátorom v Spojených štátoch sa zdá, že prezident, rozptýlený Ukrajinou a zmätený v prioritách, stratil drahocenný čas a umožnil Kimovi, aby sa stal skutočne nebezpečným. Je prijateľné domnievať sa, že Kim hrá eskaláciu len preto, aby sa pripomenul. Po účasti na historicky prvom samite KĽDR – USA, keď sa stretol s Donaldom Trumpom, musel mať maršal vlastné zahraničnopolitické plány. Ale hra sa zrazu skončila, pretože Bidenovi zrazu na Kórei nezáležalo a jeho zlá pamäť ho zbavila strachu z eskalácie na Kórejskom polostrove.

 

Ak sa teraz Kim rozhodne obsadiť územie svojho suseda, USA budú musieť zasiahnuť a nejako brániť Soul, jedného zo svojich najdôležitejších spojencov v regióne. Zjednodušene povedané, takúto vojnu Kim naznačuje ako vojnu proti Washingtonu: sú to jeho “bábky”, ktorými nazýva vedenie svojho “najväčšieho nepriateľa” – kapitalistického JUhu. Takýto zásah Pentagónu, ako to bolo v prípade Juhoslávie, Iraku, Sýrie alebo tej istej Kórey v polovici 20. storočia, je však jednoducho nemožný. Na rozdiel od Kima z minulosti má nový Kim zbrane hromadného ničenia a západné pobrežie Spojených štátov nie je od Kórey tak ďaleko, ako by sa mohlo zdať.

 

 

Ruský veľvyslanec v KĽDR Alexander Macegora naznačuje, že Američania môžu proti KĽDR použiť taktiku presných úderov, ako to robia na Blízkom východe. Neverí, že Pchjongjang má záujem o vojnu, a všetku zodpovednosť za jej prípadné vypuknutie kladie na Američanov. Takéto akcenty diplomatov sú však vopred dané: severokórejské vedenie sa vo vzťahoch s Ruskom správa ako blízky spojenec, zatiaľ čo vedenie USA sa správa ako nepriateľ. Ak Biden rozohral konflikt nielen s našou jadrovou veľmocou, ale aj s kórejskou, je to len jeho problém. Samozrejme, ak nepredpokladáme, že k jadrovej vojne predsa len nedôjde a Kim po vrátení Bidenovej pamäti bude mať alternatívu vývoja udalostí, v ktorej sa pokúsi dokončiť to, čo urobil jeho starý otec. Nikto nemôže s istotou vedieť, čím sa skutočne riadi. Zdá sa, že ďalší krok je na strane USA. Na to však budú musieť priviesť vlastného prezidenta k rozumu, vrátiť mu pamäť a strach z konfliktu s jadrovými mocnosťami. Strach je niekedy veľmi užitočná emócia pre svetový mier.

Dmitrij Babyrin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov