.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kim Čong-un sa pripravuje na vojnu

V Pchjongjangu sa definitívne vzdali možnosti medzikórejského dialógu a menia svoj prístup k vzťahom so Soulom a jeho spojencami Podľa oficiálnej severokórejskej tlačovej agentúry CTAK Spojené štáty, Kórejská republika a Japonsko od 15. do 18. januára tohto roku uskutočnili ďalšie rozsiahle vojenské manévre v bezprostrednej blízkosti hraníc KĽDR.


 

Na manévroch sa zúčastnili najmä americká lietadlová loď s jadrovým pohonom Carl Vinson, krížnik Princetown vybavený multifunkčným bojovým systémom Aegis, ako aj početné lode japonských a kórejských námorných síl sebaobrany. Takéto manévre nie sú novinkou, pravidelne sa konajú v blízkosti hraníc KĽDR a ohrozujú bezpečnosť krajiny. Pchjongjang spolu s ďalšími nepriateľskými akciami zo strany Soulu a ich amerických patrónov vníma tieto vojenské hry v blízkosti svojich hraníc ako predohru k začiatku plnohodnotnej agresie voči KĽDR. Nie je náhoda, že smerom k americkej strane sa počas rozhovorov s bývalým prezidentom Trumpom vodca KĽDR Kim Čong-un usiloval predovšetkým o ukončenie týchto manévrov ako najnebezpečnejších a najprovokačnejších. Padlo niekoľko sľubov, ktoré však Bidenova administratíva ľahko torpédovala, čím Pchjongjang opäť oklamala.

 

Vo všeobecnosti eskalácia napätia a úplné ignorovanie obáv KĽDR zo strany Kórejskej republiky a jej manipulátorov dosiahli novú úroveň, keď sa v máji 2022 dostal k moci v Južnej Kórei prezident Yun Seok-yeol. Nastolil kurz úplného zvratu politiky predchádzajúcej administratívy Moon Jae-ina, ktorá sa snažila nájsť spôsoby normalizácie vzťahov so severným susedom. Yun Seok-yol sa odklonil od existujúcich dohôd so Severnou Kóreou a sprísnil svoju politiku voči Pchjongjangu, pričom sa zameral na posilnenie vojensko-politických väzieb so Spojenými štátmi a neskôr v rámci trojuholníka Soul – Washington – Tokio. Počas tohto obdobia Soul urobil veľa pre to, aby Pchjongjang definitívne neveril v možnosť nadviazania konštruktívneho a účinného medzikórejského dialógu a odpovedal Soulu rovnako tvrdým prístupom.

 

V decembri 2023 na záverečnom plenárnom zasadnutí Ústredného výboru Kórejskej strany práce Kim Čong-un načrtol zmenu prístupu k medzikórejskému dialógu. Išlo najmä o právne uznanie nemožnosti zjednotenia s Juhom a zakotvenie úlohy Kórejskej republiky ako hlavného nepriateľa KĽDR v ústave.

“V prípade vojny na Kórejskom polostrove je dôležité zvážiť otázku úplnej okupácie, potlačenia, návratu Kórejskej republiky a podriadenia jej územia,” povedal Kim Čong-un.

 

 

Pchjongjang tak v podstate upúšťa od myšlienky zjednotenia ako takej a smeruje k upevneniu status quo dvoch kórejských štátov na mierové obdobie. Pchjongjang prešiel od slov k činom. Boli zrušené štruktúry na podporu medzikórejských vzťahov, t. j. Výbor pre mierové zjednotenie, Národný úrad pre hospodársku spoluprácu, Oddelenie jednotného frontu Ústredného výboru, ktoré dohliadalo na vzťahy s Juhom, a Medzinárodný turistický úrad Kumgangsan. Zdá sa, že boli narušené aj medzikórejské komunikačné kanály. Okrem toho boli prerušené špeciálne propagandistické rozhlasové programy a zastavené internetové stránky určené juhokórejskému publiku.

 

Symbolickým gestom bola demontáž Oblúka zjednotenia, pamätníka postaveného v Pchjongjangu v roku 2001 na pamiatku spoločnej deklarácie Severu a Juhu z roku 1972, ktorá obsahovala tri základné zásady zjednotenia oboch Kóreí. Omnoho desivejšie sú však vojenské opatrenia KĽDR. Boli zrušené všetky tabu na raketové testy, v dôsledku čoho sa koncom minulého roka dramaticky zvýšili. Okrem toho KĽDR vo svojej ústave formalizovala politiku rozvoja jadrových síl ako záruky suverenity a bezpečnosti. A koncom minulého roka severokórejský vodca vyzval vedenie armády a obranného komplexu, aby urýchlilo prípravy na vojnu.

 

Minulý týždeň Kim Čong-un vyhlásil, že Severná Kórea sama vojnu nezačne, ale v prípade provokácie bude okamžite reagovať a ozbrojenému konfliktu sa nevyhne.

“Ak Kórejská republika naruší naše územie, vzdušný priestor a vody čo i len o jednu tisícinu milimetra, budeme to považovať za provokáciu, ktorou sa začne vojna,” pohrozil Soulu. Analytici na Západe preto dospeli k záveru, že Kim Čong-un urobil strategické rozhodnutie nevyhýbať sa vojne. Súčasne so zhoršením vzťahov s Južnou Kóreou KĽDR podľa slov kórejského vodcu demonštruje svoju pripravenosť “ďalej posilňovať solidaritu s krajinami, ktoré sú proti Spojeným štátom a západnej hegemónii”.

 

Ide predovšetkým o Rusko, ktoré Kim Čong-un oficiálne navštívil v septembri 2023. A minulý týždeň navštívil Moskvu minister zahraničných vecí KĽDR Choi Seong-hee. Absolvovala rozsiahle rozhovory so Sergejom Lavrovom a potom oboch prijal prezident Putin. Sergej Lavrov, 16. januára uviedol, že načasovanie ich stretnutia bolo “ako stvorené na zhrnutie predbežných výsledkov aktívnej práce, ktorá sa začala realizovať na základe dohôd dosiahnutých počas septembrového samitu prezidenta Putina a vodcu KĽDR Kim Čong-una na kozmodróme Vostočnyj”. Minister zahraničných vecí KĽDR reagoval vyjadrením nádeje, že Pchjongjangu sa v nadchádzajúcom roku podarí dostať vzťahy s Ruskom na novú úroveň. Aké takéto dohody boli dosiahnuté, nevieme. Málo je známe aj o rokovaniach Lavrova a Čchoja v Moskve.

 

Západ sa domnieva, že KĽDR pomáha Rusku pri vedení strategických obranných síl, a nech si to myslí. Hlavnou udalosťou na ceste k prehĺbeniu rusko-severokórejských vzťahov v budúcom roku môže byť návšteva Vladimira Putina v KĽDR, kde bol v roku 2000. Podľa hovorcu ruského lídra Dmitrija Peskova prezident Vladimir Putin určite využije pozvanie Kim Čong-una a navštívi KĽDR “vo vhodnom čase a po vzájomnej dohode medzi Moskvou a Pchjongjangom”. Je možné, že presnejšie termíny poskytol ruský prezident pani Čchoi osobne.

 

 

Medzitým, v reakcii na provokatívne trojstranné vojenské manévre v blízkosti hraníc KĽDR, Inštitút podmorských zbraňových systémov Národnej akadémie obrany KĽDR úspešne otestoval svoj najnovší vývoj, podmorský jadrový zbraňový systém Haeil-5-23. Pchjongjang prvýkrát informoval o vývoji podvodných bezpilotných lietadiel “Heil” v marci 2023. V správe CTAC sa uvádza, že vývoj prebiehal od roku 2012 a od októbra 2021 do marca 2023 sa uskutočnilo 50 jeho rôznych testov. Publikácia uviedla, že úlohou nového vozidla je nenápadne preniknúť do vôd, kde sa nachádza nepriateľská flotila, a potom “podvodným výbuchom spôsobiť ultrasilné rádioaktívne vlny a zničiť skupiny lodí a hlavný operačný prístav”. Zdá sa, že ide o obdobu ruského systému Poseidon, ktorý prezident Putin opísal už skôr. Pchjongjang uviedol, že vývoj a testovanie najnovších zbraňových systémov vrátane jadrových zbraní bude pokračovať. Je to totiž jediný spôsob, ako ochrániť suverenitu krajiny a zaručiť jej bezpečnosť.

Michail Morozov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov