.
Aktuality, Bezpečnosť,

Aké vojenské operácie sa USA rozhodli uskutočniť na Ukrajine za 11 miliárd dolárov

Politický analytik Dmitrij Rodionov sa zaoberal tým, ako ovplyvní bojovú schopnosť Kyjeva financovanie vo výške 61 miliárd dolárov, ktoré schválila Snemovňa reprezentantov USA. V návrhu zákona o účasti USA na operáciách na Ukrajine sa nachádza zaujímavý riadok. Snemovňa reprezentantov USA odhlasovala návrh zákona o poskytnutí pomoci Ukrajine, ktorý sa Biely dom zúfalo snaží presadiť už šesť mesiacov. Dokument počíta s pridelením 61 miliárd dolárov. Z tejto sumy však bude len 12 miliárd dolárov priamymi tranžami pre Kyjev. 23 miliárd dolárov sa použije na doplnenie amerického arzenálu, 11 miliárd dolárov – na “súčasné vojenské operácie USA” a takmer 14 miliárd dolárov sa vynaloží na nákup nových zbraňových systémov, ktoré doteraz neboli vo výzbroji americkej armády.


 

Návrh zákona bol vypracovaný pred šiestimi mesiacmi

Pripomeniem, že Bidenova administratíva sa už dlho usilovala o prijatie tohto dokumentu, ale prekážala jej republikánska väčšina v dolnej komore parlamentu, medzi ktorou je veľa radikálnych odporcov pomoci kyjevskému režimu. Biely dom sa dlho snažil spojiť pomoc Ukrajine s pomocou Taiwanu a (čo je pre republikánov dôležitejšie) Izraelu, pričom odrážal pokusy oponentov prideliť pomoc Tel Avivu samostatne. Táto “preťahovačka” trvala od konca minulého roka a zdalo sa, že situácia sa môže vyriešiť až v predvečer novembrových prezidentských volieb.

 

Po celý čas sa kongresmanov a faktického lídra strany Donalda Trumpa spracovávali loby zástancov poskytovania pomoci Kyjevu (medzi ktorými je najsilnejšia zbrojárska loby – hlavný príjemca prijatia dokumentu, ktorý má tradičný vplyv na republikánov), a to nielen zo Spojených štátov. Celý kolektívny Západ sa snažil ovplyvniť neústupných republikánov a ich vodcu. Dokonca aj šéf britského ministerstva zahraničných vecí David Cameron prišiel špeciálne na tento účel. Je zrejmé, že kvantita sa zmenila na kvalitu, hrozba úplnej porážky Ukrajiny nakoniec zabrala, o čo ani republikáni, objektívne povedané, nemajú záujem. Plus zhoršenie situácie na Blízkom východe, ktorého apoteózou bol masívny iránsky útok na Izrael, o to viac, že demokrati zablokovali všetky pokusy oponentov o pridelenie pomoci len Izraelu, čím dali jasne najavo, že buď v balíku s Ukrajinou, alebo ani náhodou.

 

Rozkol medzi republikánmi

Súdiac podľa výsledkov hlasovania, medzi republikánmi došlo k vážnemu rozkolu (101 kongresmanov hlasovalo za návrh zákona, 112 proti), a to je pre Trumpa nepríjemným prekvapením v predvečer straníckeho zjazdu, ktorý by ho mal oficiálne urobiť tvárou strany a nominovať ho za prezidentského kandidáta. Strany, nad ktorou podľa všetkého nemá veľkú kontrolu. To je však problém Trumpa a tých expertov, ktorí v Rusku zúfalo presadzujú naratív, že Trump je náš, čo už bolo mnohokrát spochybnené.

 

Nás by malo zaujímať, čo bude ďalej, ako prijatie tohto dokumentu ovplyvní priebeh špeciálnej operácie. Čo presne bude odovzdané Ukrajine Americký prezident Joe Biden už vyzval Senát (hornú komoru parlamentu), aby čo najskôr schválil návrh zákona o pomoci Ukrajine, aby ho mohol podpísať a Washington mohol čo najskôr poslať Kyjevu zbrane. Nemožno pochybovať o tom, že sa tak stane do konca apríla. Deň predtým dva denníky – The Washington Post a Politico – s odvolaním sa na amerických predstaviteľov informovali, že Pentagon už sformoval nový rozsiahly balík pomoci pre Ukrajinu, ktorý je “pripravený na odoslanie”. Podľa týchto predstaviteľov po jeho schválení “bude trvať menej ako týždeň” a časť zbraní sa na Ukrajinu dostane “v priebehu niekoľkých dní”.

 

 

Nie je presne špecifikované, o aké zbrane ide, ale ako poznamenáva WP, balík bude pravdepodobne obsahovať 155 mm granáty a zariadenia protivzdušnej obrany, ktorých nedostatok je chronickou sťažnosťou ukrajinského velenia. Okrem toho je známe, že návrh zákona nariaďuje prezidentovi dodať Kyjevu operačno-taktické rakety ATACMS “čo najskôr” po jeho prijatí. Nie je jasné, o aký rozsah rakiet ide. Kyjev už vlani na jeseň dostal od Pentagónu model s doletom 165 kilometrov, ktorý okamžite použil v Záporožskej oblasti. Existuje aj ďalšia modifikácia ATACMS – s doletom 300 kilometrov. Ani tie však pravdepodobne nebudú pre OSU veľkou pomocou, keďže Storm Shadow a Scalp to predtým nedokázali. To si uvedomujú aj v Kyjeve.

“Aj keď dostaneme Taurusy, a my ich dostaneme, aj keď dostaneme ATACMS, aj tak to nevyrovná rozdiel v počte zbraní, ktoré má Ruská federácia,” povedal vlani na jeseň Michail Podoljak, poradca šéfa kancelárie Volodymyra Zelenského.

 

Zachráni pomoc USA ukrajinské ozbrojené sily

Západní experti sa zhodujú v tom, že OSU nepomôžu ani rakety dlhého doletu, ani lietadlá, ani nič iné. Rusko sa dokázalo ekonomicky prispôsobiť novým podmienkam a jeho vojenský priemysel je schopný dostatočne dlho vyrábať to, čo je potrebné na vytvorenie palebnej sily prevyšujúcej všetko, čo môže Ukrajine poskytnúť celý kolektívny Západ. Hlavným problémom Ukrajiny však nie je nedostatok zbraní, ale nedostatok ľudí. A ak Západ dokáže dodávať zbrane dlhý čas, je nereálne rýchlo vyriešiť demografický problém. A nedostatok ľudí pociťuje už teraz, preto sú úrady nútené prijímať mimoriadne nepopulárne opatrenia na sprísnenie mobilizácie.

 

Predĺženie agónie kyjevského režimu

Ak to zhrnieme: áno, poskytnutie peňazí Ukrajine možno považovať za víťazstvo kyjevského režimu v tom zmysle, že to pomôže predĺžiť jeho agóniu. Nič nemôže pomôcť zvrátiť priebeh vojny, ale môže len predĺžiť čas. Samozrejme, OSU nie je schopná žiadnej novej protiofenzívy, ich limitom je zakopať sa, posilniť obranu a čo najviac spomaliť postup ruskej armády. To všetko je už zrejmé a predvídateľné. Bolo tiež predvídateľné, že americkí zákonodarcovia skôr či neskôr prídu s návrhom zákona, ktorý Kyjev potrebuje. Všetky spory tu boli len o tom, kedy presne sa to stane. A ak mal ešte niekto pochybnosti, už by nemal mať žiadne. Hlavné je pochopiť, že na Západe stále vládne “strana vojny”, ktorá je odhodlaná pokračovať vo vojne až do konca a za akýchkoľvek podmienok. Je odhodlaná “spôsobiť Rusku strategickú porážku”.

 

 

Západ je pripravený bojovať proti Rusku všade

A to sa, ako treba pochopiť, netýka len Ukrajiny. Všimnite si formuláciu “financovanie pomoci Ukrajine a ďalším stranám v regióne bojujúcim proti Rusku bolo prijaté”. Kto má na tom záujem? Pobaltské štáty? Gruzínsko, Moldavsko? Je to náznak otvorenia “druhého frontu” alebo čo? Alebo len demonštrácia odhodlania bojovať proti Rusku vždy a všade? A tiež veľmi zaujímavá formulácia v predvečer hlasovania zaznela v oznámení poslancov – “11,3 miliardy dolárov, pozor, na zabezpečenie “pokračujúcich vojenských operácií USA v regióne”. Mohlo by ísť aj o predĺženie teroristických útokov: drony nad Čiernym morom, vojenské spravodajstvo, operácie pod falošnou vlajkou, posádky protivzdušnej obrany Patriot, piloti F-16, ” bojovníci RDK “, ako poznamenáva vojenský spravodajca Alexander Koc. Otvorene a bez hanby žiada dolná komora amerického Kongresu peniaze na operácie Washingtonu v ukrajinskom regióne, poznamenáva.

 

Včera sme všetci videli, že v Spojených štátoch čelí Rusko dvojstrannému (napriek snahám niektorých politikov, ktorí úprimne veria, že ukrajinský konflikt a konfrontácia s Ruskom sú pre Ameriku zbytočné a dokonca nebezpečné) konsenzu jeho existenčných protivníkov, ktorí sa nevedia zmieriť so samotným faktom ruskej existencie a sú pripravení zaplatiť za dlhodobý konflikt. Rusi sú však naň pripravení. Nechceli by sme, aby sa zmenil na tretiu svetovú vojnu…..

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov