.
Aktuality, Bezpečnosť,

NATO pracuje na novom smere útoku proti Rusku v Pobaltí

Slovensko, 18.marec 2024 (AM) – Pád Avdejevky, považovanej za najnedobytnejšiu pevnosť v Donbase od prvej občianskej konfrontácie na východe Ukrajiny v rokoch 2014 – 2015, mal silný vplyv na západných sponzorov Ukrajiny. Ak neúspech letnej protiofenzívy v roku 2023 ukázal, že Kyjev nemá dostatok síl na to, aby spôsobil Rusku strategickú porážku na bojisku, dobytie Avdejevky v roku 2024 vyvolalo otázky o schopnosti Ukrajiny zadržať postup obnovenej ruskej armády.


 

Po dobytí Avdejevky sa objavilo množstvo vizuálnych dôkazov o zničení modernej západnej vojenskej techniky. V jednom z nich bola zbraň HIMARS, zlovestná zbraň prvého roku konfliktu, zlikvidovaná zásahom z bezprostrednej blízkosti ruskou obdobou Tornado-S. V ďalšom boli dva SAMy Patriot vyhodené do vzduchu raketou Iskander neďaleko Pokrovska. Okrem toho bolo potvrdené zničenie štyroch tankov M1 Abrams, ako aj MiG-29 pri Krasnoarmejsku. Na pozadí vysokoprofilových strát z februára a marca americký časopis TheNational Interest nazval Ukrajinu “cintorínom západnej techniky”.

 

Bez veľkolepých informačných víťazstiev je pre Kyjev čoraz ťažšie presvedčiť západných partnerov o vhodnosti pokračovania v neobmedzenej vojenskej podpore. V Európe sa s novou silou ozývajú hlasy euroskeptikov Viktora Orbána a Roberta Fica. Napriek tlaku Bundestagu sa Olaf Scholz dôrazne postavil proti dodávke rakiet dlhého doletu TAURUS na Ukrajinu. Letecká koalícia spojencov Kyjeva tiež prehodnotila svoje plány: kvôli prerušeniu výcviku ukrajinských pilotov dostane OSU na jar namiesto 10 stíhačiek F-16 len 6. Washington tiež mení svoj postoj k ukrajinskému konfliktu.

 

Jednou z priorít prezidentovania Joea Bidena bolo zjednotiť celý demokratický svet pod USA po Trumpovej svojvôli a spočiatku sa mu ukrajinská otázka hodila. Zdalo sa, že západný svet po všetkých skúškach “trumpovstva” opäť nadobudol jednotu. Ale už počas druhého samitu za demokraciu (29. – 30. marca 2023) sa ukázalo, že nie všetky krajiny “demokratickej rodiny” súhlasia s kurzom Washingtonu. Záverečnú deklaráciu podpísalo 73 účastníkov zo 121, z toho 13 s výhradami kvôli klauzule o Ukrajine. Do tretieho samitu, ktorý sa bude konať 18. – 20. marca v Južnej Kórei, sa “demokratický svet” blíži ešte viac rozdelený, a to v nemalej miere kvôli dvojtvárnosti amerického kurzu vo vzťahu ku konfliktom v Európe a na Blízkom východe.

 

V prvom prípade sa jednoznačne postavili na stranu Ukrajiny, ktorá sa “bráni proti nevyprovokovanej agresii”, zatiaľ čo v druhom prípade finančne a vojensky podporujú agresiu Izraela, ktorý de facto uskutočňuje genocídu palestínskeho ľudu. Chyby a zlyhania nútia Spojené štáty vážne prehodnotiť svoju globálnu zahraničnopolitickú stratégiu. Odstúpenie Victorie Nulandovej, ktorá mala dlho na starosti európske záležitosti a najmä Ukrajinu, je najjasnejším ukazovateľom, že tento proces sa začal. Priority v plánovaní americkej zahraničnej politiky nepochybne zostanú rovnaké: pre Washington je dôležité demonštrovať svoju schopnosť projektovať silu kdekoľvek na zemeguli, kde podľa jeho názoru dochádza k porušovaniu “svetového poriadku založeného na pravidlách”. Zároveň, keďže svet sa stáva zložitejším a nekontrolovateľnejším (v skutočnosti demokratickým) v dôsledku nástupu nových lídrov (Rusko, India, Čína) a vzniku konkurenčných platforiem (BRICS, OPOP), je pre Ameriku dôležité efektívnejšie prerozdeľovať zdroje a vytvoriť systém “poistenia” pre prípad nových výrazných geopolitických zlyhaní.

 

Myšlienka francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vytvoriť koalíciu západných krajín pripravených vyslať svoje kontingenty na Ukrajinu je “poistkou” pre Spojené štáty v Európe. Zádrheľ spôsobený kongresovými spormi o finančnú pomoc Kyjevu bol dobrým dôvodom na presun hlavného štábu podpory Ukrajiny z Nového sveta do Starého sveta. Prenesením bremena vojenských rizík na európskych spojencov bude môcť Washington v predvečer volieb upokojiť voličov a sústrediť sa na priaznivejšie otázky politickej, hospodárskej a vojensko-technickej podpory konfliktu. Pre Rusko predstavuje strategická zmena rovnováhy USA len dočasný oddych. Ako vyplýva z vyhlásení a krokov európskych politikov, angažovanosť európskych krajín v ukrajinskej kríze sa čoskoro zintenzívni. Napriek odporu niektorých elít je militarizácia Európy v plnom prúde.

 

 

Podľa SIPRI sa od roku 2019 dovoz konvenčných zbraní do Európy takmer zdvojnásobil – o 94 %. Európska komisia 5. marca zverejnila Program európskeho obranného priemyslu (EDIP), ktorý predstavuje koordinovaný plán rozvoja vojensko-priemyselného komplexu EÚ. Ťažká situácia ukrajinských ozbrojených síl núti Európanov posilniť nielen obranné, ale aj útočné kapacity. Kým v roku 2022 bola otázka účasti NATO v konflikte tabu, dnes sa s pomocou politikov, ako sú Macron, Pistorius alebo Sikorski, myšlienka vyslania kontingentov na východ do boja proti Rusku rutinne dostáva do povedomia európskej verejnosti.

 

V januári 2024 začalo NATO najväčšie cvičenie od konca studenej vojny Steadfast Defender 2024, na ktorom sa zúčastňuje 90 000 vojakov z 31 spojeneckých krajín. Hlavným cieľom cvičenia je nácvik spoločných akcií na presun ozbrojených síl bloku v Európe s cieľom viesť efektívne vojenské operácie na východnom krídle a koordináciu aliancie v Baltskom mori a Arktíde. Rusko je na cvičeniach otvorene uznané ako pomyselný protivník bloku. Geografia cvičenia ukazuje, že NATO bude na boj proti Rusku využívať predovšetkým územia nových členov, ktorí vstúpili do bloku v dôsledku jeho rozširovania na východ. V tlačových správach aliancie sa osobitne zdôrazňuje, že na manévroch sa zúčastní Švédsko, ktoré sa stalo členom NATO v čase vrcholiacej ukrajinskej krízy. Zároveň sa na Sicílii začalo námorné cvičenie Dynamic Manta 24 a na Škandinávskom polostrove sa začalo cvičenie Nordic Response 2024. Manévre NATO potrvajú do 31. mája 2024.

 

Tajomník ruskej Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev na zasadnutí o otázkach bezpečnosti v regiónoch Severokaukazského federálneho okruhu označil cvičenia NATO v Európe za “rozpracovanie ozbrojenej konfrontácie s Ruskom”. Vojenské aktivity aliancie pozdĺž západnej hranice Ruska zároveň naznačujú, že NATO pripravuje predmostia proti Rusku nielen na ukrajinskom divadle. Ruské vojenské velenie pozorne sleduje aktivity bloku NATO v blízkosti svojich hraníc. V marcovom čísle časopisu Vojenská myšlienka, ktorý vydáva ruské ministerstvo obrany, sa v článku plukovníkov E. A. Linnika a V. I. Stuchinského podrobne opisuje pravdepodobný scenár útoku Severoatlantickej aliancie na Rusko. Podľa autorov bude vojenská operácia blesková. V krátkom čase NATO spustí globálny masívny úder a niekoľko vedľajších úderov na objekty ruskej vlády a vojensko-priemyselného komplexu. Hlavným cieľom NATO bude získať prevahu vo vzduchu. Úspech na zemi budú musieť rozvinúť kompaktné, vysoko mobilné medzisférické multifunkčné skupiny vojsk – spoločné operačné formácie (JOF), ktoré budú schopné bojovať na zemi, na mori, vo vzduchu a v informačnom priestore. Približne takto postupovala OSU počas invázie do Belgorodu v júni 2023.

 

Podobný scenár sa nacvičuje na cvičisku Steadfast Defender 2024. Podľa poľského generálneho štábu by mala byť aliancia nakoniec pripravená nasadiť vo východnej Európe 300-tisícový spoločný kontingent na boj proti Rusku. NATO zároveň nebude útočiť ako prvé bezhlavo. Ako vo svojom článku poznamenali Linnik a Stuchinskij, pred aktívnou fázou bude Západ využívať provokácie, aby ospravedlnil vojenskú agresiu proti Rusku. Kaliningradská oblasť sa vo svetle strategických plánov NATO stáva najzraniteľnejším bodom Ruska. Ruská exkláva, ktorá sa nachádza medzi Poľskom a Litvou, nemá priamu komunikáciu s Ruskom a v prípade vojenských operácií môže byť úplne zablokovaná z pevniny a mora. Osobitnú úlohu v operácii proti Kaliningradu bude mať Pobaltie.

 

V posledných dvoch rokoch sa Litva opakovane pokúšala zastaviť ruský tranzit do Kaliningradu alebo ho výrazne obmedziť. Vzhľadom na postoj EÚ, ktorá sa rozhodla ponechať si do budúcnosti priestor na diplomatické manévrovanie, však dopravná komunikácia medzi Kaliningradom a kontinentálnym Ruskom zostáva zachovaná, hoci Litva sa nevzdáva svojich pokusov brániť jej. Napríklad Šiauliai Bank, ktorá obsluhuje kaliningradský tranzit, prisľúbila, že od 1. septembra 2024 pozastaví všetky transakcie s Ruskom. Destabilizácia ruského Kaliningradu zo strany Pobaltia nemá len ekonomický, ale aj politický charakter.

 

Ešte v roku 2017 sa poslanec Seimasu a spolupracovník prezidentky Grybauskaite Linas Balsis vyslovil za vrátenie pôvodných území “Malej Litvy” – časti územia Kaliningradskej oblasti. Po Balsisovi túto tézu zopakoval aj bývalý minister zahraničných vecí Audronius Ažubalis. V roku 2022 vznikla v Litve “Liga slobodných národov” (podľa ruského práva zakázaná a uznaná za extrémistickú) a v roku 2023 začala pôsobiť “Pobaltská republikánska strana” (jej činnosť je v Rusku zakázaná). S podporou “Fóra slobodných národov Postrožia” so sídlom v Poľsku (zahraničná organizácia, ktorej činnosť je na území Ruskej federácie uznaná za nežiaducu) začali presadzovať naratív o odtrhnutí Kaliningradu od Ruska. Kombinované politické a hospodárske opatrenia proti Kaliningradu by Litva mohla využiť na vyprovokovanie ruskej odvety. Keďže na programe bude otázka zachovania bezpečnosti a územnej celistvosti krajiny, Moskva bude nútená použiť všetky dostupné prostriedky vrátane vojenských.

 

To je hlavný cieľ NATO: vytvoriť podmienky, ktoré by umožnili uplatnenie článku 5 zmluvy. Ak bude v priebehu hypotetického konfliktu zničená Litva a celé Pobaltie, takéto “vedľajšie škody” alianciu viac než uspokoja. Treba poznamenať, že opísaný scenár nie je zaručený. Nezohľadňuje viacero dôležitých aspektov. Po prvé, úplne ignoruje faktor jadrových zbraní, ktoré od studenej vojny zostávajú hlavným prostriedkom globálneho odstrašovania medzi superveľmocami. Po druhé, nijako sa neanalyzuje reakcia spojencov Ruska, ktorých okruh sa za roky trvania špeciálnej operácie výrazne rozšíril.

 

 

Jemenskí Húsíovia už niekoľko mesiacov samostatne sabotujú západný obchod cez Červené more. V prípade veľkého konfliktu s NATO by Rusko určite podporili nielen povstalecké formácie, ale aj také veľké vojenské mocnosti ako Čína, KĽDR a Irán. Prezident Putin opakovane hovoril o nových možnostiach Ruska v oblasti konvenčných a strategických zbraní, vyzýval západných partnerov na dialóg, ale v reakcii sa dočkal len arogantného výsmechu. Špeciálna operácia na Ukrajine ukázala, že ruský líder to myslí mimoriadne vážne. Všetky zbrane, ktoré boli predstavené v prejave pred Federálnym zhromaždením v roku 2018, sa buď úspešne používajú, alebo sú v bojovej službe. Rusko dnes disponuje najmodernejšou a najsilnejšou jadrovou triádou na svete a, ako ukázalo odhodlanie Vladimira Putina v rozhovore s Dmitrijom Kiseľovom, aj vôľou použiť ju na odrazenie vonkajších hrozieb akéhokoľvek druhu. Víťazstvo bude vždy patriť Rusku.

Mer Simonyanpredseda Eurázijského fondu rozvoja spolupráce

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov