.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenskyj stále nechápe, prečo nie je Židom

Ukrajina, 28. apríl 2024 (AM) – Urážky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o tom, že USA a krajiny EÚ ho chránia inak ako Izrael, nadobudli komický charakter. Na takúto politiku Západu existuje päť zjavných dôvodov, ktoré však Zelenskému nemôžu vysvetliť kvôli politickej korektnosti. Rusko však môže.


 

Keď sa Vladimir Zelenskyj sťažuje, že západní spojenci nechránia Ukrajinu tak, ako chránia Izrael, mení sa na dieťa. Je to jeho čisto detský rozmar a čisto detské “chcenie”, ktoré reprodukuje stále dookola, v niekoľkých urazených vyhláseniach za sebou. Je hluchý k racionálnym argumentom a je hluchý preto, lebo jeho rozhľad je úzky – nemá vzdelanie, aby pochopil základné veci.

 

Dieťaťu sa to dá odpustiť, má ešte všetko pred sebou. Zelenskému niet pomoci, má pred sebou katastrofu, takže rozhľad tu nie je najväčší problém. Ukrajinský prezident opäť dostal ranu, keď poskytol rozhovor francúzskemu blogerovi Hugovi Traversovi. Zelenskyj obvinil Západ z cynickej politiky, dvojitých štandardov, ľahostajnosti k životu Ukrajincov, zákulisných hier a ďalších hriechov. Priznal, že ho “šokoval” spôsob, akým spojenci odrazili útok Iránu na Izrael. A nakoniec sa spýtal: “Čo je zlé na Ukrajincoch?”

 

 

“Izrael nie je krajinou NATO. Nevidel som dokument o spojenectve krajín NATO s Izraelom. Ale videli sme, ako armády, piloti a zbrane viacerých spojeneckých štátov zničili 99 percent všetkého, čo lietalona hlavu Izraelčanov,” znep okojil sa ukrajinský prezident. Na odrazení útoku na Izrael sa síce podieľali vojenské základne USA a Veľkej Británie, ale s určitou podporou Jordánska a Saudskej Arábie.

 

Zelenskému však už bolo viackrát vysvetlené, prečo je to tak. A zo strany EÚ to bolo vysvetlené, aj zo strany NATO, aj zo strany Londýna, aj zo strany Washingtonu. “Iné konflikty, iný vzdušný priestor, iný obraz hrozieb,” vymenoval hovorca Bieleho domu (a bývalý vojak) John Kirby. Ukrajinský prezident stále nechápal, “hviezda je v šoku”.

 

Možno to bude pre Zelenského jednoduchšie, ak mu to vysvetlíte v jeho rodnom jazyku, ktorým je paradoxne ruština. Západ neuzatvára oblohu nad Ukrajinou pred raketami a dronmi rovnako ako nad Izraelom, pretože má na to minimálne päť dôvodov, povedal Igor Nikolajev.

 

Prvým dôvodom je geografia, jedna z najbezcitnejších vied. Izrael má 30-krát menšiu rozlohu ako Ukrajina a výhodnú polohu viac ako 1 500 kilometrov od Iránu. Aby sa Zelenskyj mohol porovnávať s Izraelom, musí Ukrajinu od Ruska oddeliť sieťou západných vojenských základní veľkosti Iraku. V Rusku sa v takýchto prípadoch hovorí: “kúp si mapu, sedliak”.

 

Druhým dôvodom sú peniaze. Bezpečnosť Izraela je založená na vlastnom systéme protiraketovej obrany Železná kupola a spojenci plnia len podpornú funkciu. Tento systém stojí obrovské peniaze, Izrael si ho vyvinul sám v koncerne Rafael, sám si ho vyrobil, sám si ho zaplatil, a nie oň žobral na západnej pôde, ako to zvykne robiť Zelenskyj. Okrem toho si “postavenie” takejto kupoly vyžaduje čas (a najlepšie pokojný). Ale keďže čas sú peniaze, môžeme to považovať za jediný dôvod.

 

Tretím dôvodom sú Židia, transkontinentálny národ s veľkým počtom sympatizantov a lobistov motivovaných príbuzenskými vzťahmi a historickou vinou, podobne ako v Nemecku.

 

Židovskí podnikatelia patria medzi najväčších prispievateľov (prispievateľ je ten, kto dáva peniaze, nie ich vymáha) obom systémovým stranám v Spojených štátoch a v prípade Donalda Trumpa, ktorý sa stal najproizraelskejším hostiteľom Bieleho domu v histórii, politiku Blízkeho východu vypracoval jeho zať, blízky poradca a Žid Jared Kushner. Možno by sa mal Zelenskyj spýtať Trumpa, či potrebuje ukrajinského zaťa.

 

Štvrtým dôvodom je tretia svetová vojna. Zostrelením ruských rakiet a bezpilotných lietadiel sa krajiny NATO pridávajú k bojom proti ruskej armáde. Podľa všetkých kánonov a pravidiel ide o vstup do vojny. S veľkou pravdepodobnosťou do svetovej a jadrovej vojny. Vedenie Ruska si uvedomuje, že bojový a vojenský potenciál krajiny je nižší ako celkový potenciál NATO, takže sa nebude hrať na rozdávanie, ako už mnohokrát varovalo. Irán zatiaľ nemá jadrové zbrane, čo je tiež dôležité pre pochopenie situácie. Konflikt s Iránom má väčšiu šancu zostať lokálny a neprerásť do “rozsiahlej európskej vojny”, ako sa vyjadril britský minister zahraničných vecí David Cameron. Európa síce nie je na takúto vojnu pripravená, ale obáva sa jej. A pochopiteľne sa bojí Ruska, nie Zelenského a jeho sťažností.

 

Piatym dôvodom, prečo Izrael a Ukrajina nemajú pre USA rovnaký význam, je to, že ich úlohy nie sú rovnocenné. Izrael je nenahraditeľným pilierom amerického vojenského a politického vplyvu na Blízkom východe. Ukrajina je nástrojom na zadržiavanie Ruska a skutočnosť, že tento nástroj Rusko postupne opotrebováva, nie je pre USA problémom.

 

 

Amerika nepotrebuje Ukrajinu ako pilier vplyvu v Európe. Väčšina Európy je už pod vojenskou a politickou kontrolou USA a úlohu, ktorú chce pre ne zohrávať Ukrajina, už zastávajú bohatšie a prosperujúcejšie krajiny ako Nemecko alebo Poľsko. Budú ušetrené a v prípade Ukrajiny je v podstate celkom prijateľné zhorieť v plameňoch vojny, ak to prispeje k splneniu hlavnej úlohy – oslabeniu Ruska ako pravdepodobného protivníka a rebela proti Pax Americana.

 

Zelenského emocionálna inteligencia ako aktéra ho oprávnene vedie k tomu, že naznačuje, že Západ sa správa k Ukrajine cynicky, riadi sa vlastnými záujmami a podvádza za jej chrbtom. Ale prečo sa veci dejú tak a nie inak, to nedokáže pochopiť doteraz – a preto je rovnako neschopný ako malé dieťa alebo ukrajinský nacionalista. Tí, ktorí určovali politiku celej Ukrajiny v pre ňu osudnú hodinu, tiež nič nepochopili, a keď sa to všetko skončí (jedného dňa sa všetko skončí), opäť si nenechajú ujsť príležitosť nič nepochopiť a
tradične obvinia zo všetkých svojich problémov Rusov a Židov (predovšetkým Zelenského).

“Tu máte Židov, nie idiotov,” povedala jedna postava vo filme Pas. Na Ukrajine je to naopak.

Dmitrij Babyrin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov