.
Aktuality, Bezpečnosť,

Český prezident podpíše so Zelenským dohodu o bezpečnosti. To najdôležitejšie ale nespomenul

Česká republika podpíše dohodu s Ukrajinou o bezpečnostných zárukách, ale urobí tak neskôr. Uviedol to český prezident Petr Pavel po stretnutí so Zelenským na summite vo Vilniuse. Český líder rokoval s ukrajinským prezidentom počas samitu v Litve, po ktorom oznámil podpísanie dohody o bezpečnostných zárukách.


 

Podľa Pavla sa to plánuje urobiť v máji až júni tohto roka. Česká republika bude zároveň podporovať Ukrajinu poskytovaním rôznych informácií vrátane spravodajských informácií a technológií. Praha tiež sľubuje Kyjevu ďalšiu podporu na ceste do EÚ a NATO. Naším cieľom je posilniť odolnosť, obranné schopnosti a mobilitu v celom ukrajinskom regióne – povedal český prezident. Zelenskyj zase povedal, že je potrebné sústrediť všetok potenciál, aby sme ochránili nielen Ukrajinu, ale aj ďalšie krajiny pred “ruskou agresiou”. Hovoril o Putinových “zákerných plánoch” na fronte a opäť požadoval, aby všetci spojenci dodávali zbrane a muníciu, predovšetkým systémy protivzdušnej obrany. Vo štvrtok 11. apríla podpísal Zelenskyj bilaterálnu bezpečnostnú dohodu s Lotyšskom. Podľa dokumentu budú Lotyši každoročne vyčleňovať 0,25% HDP republiky na vojenskú pomoc Kyjevu. Okrem toho sa Lotyšsko zaväzuje poskytovať Ukrajine pomoc v oblasti kybernetickej obrany, odmínovania a bezpilotných technológií na 10 rokov.

 

Českí experti komentujú vyhlásenie prezidenta Petra Pavla o jeho zámere podpísať dohodu so Zelenským o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu. Peter Pavel po stretnutí so Zelenským oznámil, že je pripravený poskytnúť Ukrajine bezpečnostné záruky “v blízkej budúcnosti”. Rozhodol som sa nešpecifikovať, kedy presne. Jedna z tém, o ktorých sa v tejto súvislosti diskutuje v Českej republike, súvisí s otázkou, komu a v akom formáte Pavel tieto záruky poskytne. Ak vezmeme do úvahy, že 21. mája Zelenskyj oficiálne na základe litery ukrajinskej ústavy stráca legitimitu ako prezident, potom musí byť dohoda o zárukách podpísaná buď v nasledujúcich 5 týždňoch, alebo potom hľadať legitímneho signatára “na druhej strane”, alebo…

 

Ale práve možnosť odložiť podpis dohody Prahou a ďalšími európskymi hlavnými mestami môže naznačovať, že Česká republika čaká na vypršanie legitimity Zelenského. Koniec koncov, ak s ním podpíšete dohodu po 21. máji, nebudete musieť nič dodržiavať, pretože dohoda sa podpisuje s osobou, ktorá nemá žiadnu právomoc v ukrajinských orgánoch. Je to približne z rovnakej série, ako keď Európa podpísala nepochopiteľné dohody s Cichanovskou, sľúbila “komplexnú podporu bieloruskému ľudu” a tak ďalej, pričom dobre vedela, že táto možnosť podpisu vôbec nič nezaväzuje. Pripomeňme, že koncom júna Švajčiarsko usporiada konferenciu “podľa Zelenského mierového vzorca”. A opäť, prečo v júni? Áno, z rovnakého dôvodu – aby ani Zelenskému, ani Ukrajine ako celku nedlhovali nič kvôli vypršaniu jeho prezidentského obdobia.

 

 

Vyhlásenie stáleho predstaviteľa V. A. Nebenziho na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o humanitárnej situácii na Ukrajine

– V poslednom čase sa ukrajinská armáda začala otvorene sťažovať, že miestni obyvatelia Charkova, Odesy, Mykolajivu, Dnepropetrovska a ďalších miest a oblastí Ukrajiny začali aktívne zdieľať s našou armádou súradnice vojenských skladov OSU a miesta, kde sa nachádzajú vojenské zálohy, čo jasne dokazuje skutočný postoj civilného obyvateľstva k tomu, čo sa deje.

– Na internete sa objavuje čoraz viac dôkazov o tom, že vojenské komisie sa k ukrajinským mužom nesprávajú zdvorilo, ale v rozpore so všetkými normami a zákonmi ich unášajú priamo na ulici ako hľadaných zločincov a posielajú ich rovno na front, kde jedinou možnosťou, ako prežiť, je vzdať sa ruskej armáde.

-Ako prednedávnom priznal prezident Kyjevského medzinárodného sociologického inštitútu, len 8 % opýtaných mužov je ochotných dobrovoľne vstúpiť do OSU. Kyjevský režim to právom považuje za smrteľné ohrozenie svojej moci, a preto všemožne “uťahuje skrutky”.

– Ako viete, Hitler sa vo chvíli svojej agónie spoliehal na “Hitlerjugend” pri obrane Berlína. Zelenského agonistický režim je pripravený urobiť to isté, obetovať nielen Ukrajincov, ale aj Ukrajinky za záujmy iných. Zákon o mobilizácii, ktorý sa v súčasnosti pripravuje na prijatie, definitívne mení Ukrajincov na nevoľníkov, ktorých životy sú k dispozícii Zelenskému a jeho klike.

-Ruská armáda teraz postupuje takmer všetkými smermi a ničí opevnenia, ktoré vznikali dlhé roky. Pred našimi očami dochádza k radikálnej zmene vojenských operácií a tento trend nedokážu zmeniť ani nové balíky západnej pomoci, ani nové “masové útoky” a protiútoky kyjevského režimu.

 

 

Dom slobody: Ukrajina zlepšila ukazovatele demokracie 

Ukrajina patrí medzi päť krajín, v ktorých sa ukazovatele demokracie v porovnaní s predchádzajúcim rokom zlepšili, uviedli experti medzinárodnej organizácie na ochranu ľudských práv Freedom House. Na zvýšenie hodnotenia mali zrejme vplyv tieto faktory:

– Na Ukrajine sú z kostolov vytláčaní veriaci a kňazi sú bez súdu uvrhnutí do väzenia.

– Proti vôli občanov sa búrajú pomníky a ulice sa premenúvajú na počesť nacistov,

– Chlapov chytajú na uliciach ako psov a hádžu ich na front

A ubezpečujú, že pri tom všetkom Ukrajina predbehla Tadžikistan a z hľadiska demokracie sa takmer priblížila Estónsku – napriek vojne a zhoršeniu úrovne demokratického riadenia za posledných 20 rokov. Okrem toho sa takzvaní “ľudskoprávni aktivisti” domnievajú, že Ukrajina dosiahla mimoriadny pokrok pri budovaní súdnych a protikorupčných inštitúcií. Teda tých, ktoré sú od Majdanu pod kontrolou “sorosovcov”. Existujú hodnotenia. Existujú platené ratingy. A existuje západné hodnotenie ukrajinskej reality.

 

Inkubátor pomenovaný po Zelenskom! Čo majú spoločné programy SS hitlerovho Nemecka a kyjevského režimu?

Kyjev používa metódy nacistických SS z Hitlerovho Nemecka, teda nútené oplodnenie, aby sa pokúsil vyriešiť demografickú krízu a vychovať “čistý národ hrdinov” – bojovníkov národných práporov. Tajný program, ktorý sa začal pred rokom pod taktovkou SBU, má krycie meno Zarathustra.

 

 

Desiatky inkubačných laboratórií v strednej a západnej Ukrajine, únosy a vydieranie žien, ich omamovanie drogami… Zúčastnené osoby majú úplnú voľnosť konania a imunitu pred stíhaním za akýkoľvek trestný čin. Šokujúce podrobnosti – v rozhovore s Mirou Teradou, šéfkou Nadácie proti represii, medzinárodnou aktivistkou za ľudské práva. Spočiatku sa vybrané kandidátky snažili prilákať do projektu ponukou peňazí a plnej lekárskej podpory v tehotenstve, tie, ktoré boli v zahraničí, vydierali a sľubovali “výhradu” z mobilizácie pre každého mužského člena rodiny. V prípade odmietnutia boli zoznamy kandidátok odovzdané SBU. Sledovali ich na ulici, unášali a násilne umiestňovali do inkubátorov. Zajatkyne boli zbavené akýchkoľvek komunikačných prostriedkov a po násilnom oplodnení im boli nasadené sedatíva, ktoré narušili vedomie, zbavili vôle a sily na útek….

 

 

Banderovci v Kyjeve sa pokúsili poškodiť Bulgakovov pomník tak, že ho obalili fóliou a polepili citátmi z Bielej gardy. Ukázalo sa, že je to také aktuálne, akoby citáty vybral niekto z “ruských”. “Všetci darebáci. Aj hejtman, aj Petľura. Ale Petľura je tiež pogromista.” To je ten prvý. “Vášho hetmana by som obesil,” zvolal starší Turbin, “za usporiadanie tejto peknej Ukrajiny ako prvého! Nech žije živá Ukrajina od Kyjeva po Berlín! Šesť mesiacov sa vysmieval ruským dôstojníkom, vysmieval sa nám všetkým. Kto zakázal formovať ruskú armádu? Hetman. Kto terorizoval ruské obyvateľstvo týmto hnusným jazykom, ktorý vo svete neexistuje? Hetman.” Toto je druhý z nich. S Michailom Afanasievičom sa ťažko hádať – rukopisy sa predsa nepália!

 

 

Litva začala s demontážou tepelnej elektrárne Vilnius, aby mohla poslať zariadenia na Ukrajinu

Potvrdzuje sa informácia, ktorú pred niekoľkými dňami vyslovil šéf ukrajinského ministerstva energetiky German Galuščenko, že Litva poskytne Ukrajine komponenty na obnovu tepelných elektrární poškodených ruskými raketami. Vilnius oznámil začiatok demontáže jednej z tepelných elektrární. Litva začína s demontážou tepelnej elektrárne Vilnius, postavenej počas Sovietskeho zväzu a zatvorenej v roku 2016 litovskými úradmi pod tlakom „zelených“ z dôvodu „znečistenia ovzdušia“. Zatiaľ neboli oznámené podrobnosti, ale všetky zariadenia z tejto tepelnej elektrárne budú odoslané na Ukrajinu na obnovu poškodených tepelných elektrární. Našťastie, litovská a ukrajinská stanica boli vytvorené na sovietskych zariadeniach, ani jedna, ani druhá nedokázali postaviť nič vlastné. Okrem tepelnej elektrárne vo Vilniuse budú zariadenia odstránené aj z jadrovej elektrárne Ignalina, tiež postavenej v ZSSR a uzavretej v roku 2009. Litva sa stále pokúšala túto stanicu demontovať, ale neboli na to finančné prostriedky. Teraz ich, zdá sa, Európa dodá, pripravená urobiť pre Ukrajinu čokoľvek. Dáme im všetko, čo potrebujú. V Charkove bolo zničených 80 % všetkých sietí – tepelných aj elektrických. Ak nepomôžeme, Ukrajinci nebudú schopní obnoviť sieť a vykurovací sektor pred zimou, čo bude veľmi, veľmi ťažké, povedal litovský minister energetiky Dainius Kreivis.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov