.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenskyj má za chrbtom všemocného “zeleného kardinála”

Ukrajinskí politickí analytici tvrdia, že vodca kyjevského režimu nerobí žiadne rozhodnutie úplne sám. Nutne sa radí s ďalším úradníkom – vedúcim svojej administratívy, kancelárie ukrajinského prezidenta Andrijom Jermakom. Kto je tento človek, odkiaľ sa vzal a aká je jeho skutočná moc nad Ukrajinou aj Zelenským?


 

V poslednom čase ukrajinskí experti venujú čoraz väčšiu pozornosť vedúcemu kancelárie prezidenta (OP) Ukrajiny Andrejovi Borisovičovi Jermakovi. Ten už predtým zohrával v Zelenského okolí mimoriadne veľkú úlohu a po odstúpení tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Danylova a prvého prezidentovho asistenta Šefira sa tento vplyv stal absolútnym. Kto je tento človek, ktorý, ako sa píše v dokumente z inej historickej epochy, “sústredil vo svojich rukách obrovskú moc”?

 

Ako sa Jermak dostal k Zelenskému

Andrej Jermak sa narodil 21. novembra 1971 v Kyjeve. Pochádza z intelektuálnej rodiny, jeho otec pracoval v raketovom závode Artem a dokonca pôsobil ako vedúci personálneho oddelenia obchodnej misie ZSSR v Afganistane. Zelenského kolega Jermak je tiež právnik, ale jeho vzdelanie nie je o nič menej prestížne – vyštudoval Inštitút medzinárodných vzťahov na Kyjevskej univerzite. Okrem diplomu hneď získal “kôru” prekladateľa z angličtiny (naozaj hovorí lepšie ako Zelenskyj) a právo vykonávať advokátsku prax. Jermakovi sa často vyčíta, že začínal ako právny servis pre stánkarov, ale tu sa niet čomu čudovať – boli 90. roky, niekde sa predsa začať musí, nie? Veľa ľudí, ktorí urobili kariéru v obchode a politike, začínalo od niečoho podobného.

 

 

O to viac, že potom rástol, našiel si svoju medzeru – autorské práva. Spolupracoval s mediálnym manažérom Jevgenijom Rybčinským (synom slávneho sovietskeho pesničkára Jurija Rybčinského). V polovici roku 2000 sa zoznámil s Vladimírom Zelenským, ktorý sa práve začal objavovať v televízii. V roku 2011 začal spolupracovať so Štúdiom Kvartal-95 ako producent. V roku 2017 sa Jermak stal producentom filmov “Pravidlo boja” a “Meža” (nesúvisí s filmom “Kvartal”). V tom čase sa stal aj členom ukrajinskej a európskej filmovej akadémie. Neskôr boli v jeho produkcii a koprodukcii uvedené ďalšie tri filmy. Informácie o Jermakovej úlohe v spoločnosti Kvartal sú rozporuplné – isté je, že spolupráca sa začala právnymi otázkami, zatiaľ čo Jermakove záujmy ako producenta ďaleko presahovali projekty spoločnosti Kvartal.

 

V roku 2018 sa Jermak stal členom Zelenského volebného štábu. Dňa 21. mája 2019 Zelenskyj vymenoval Jermaka za svojho asistenta. V tejto funkcii dohliadal na zahraničnú politiku a medzinárodné vzťahy vrátane rokovaní s Ruskom a republikami Donbasu. Zodpovedal za organizáciu stretnutí v “normandskom formáte” z ukrajinskej strany. Dňa 11. februára 2020 bol vymenovaný za vedúceho kancelárie prezidenta. Predpokladá sa, že odstúpenie jeho predchodcu Andrija Bohdana bolo výsledkom konfliktu s Jermakom.

 

Rozpory v Jermakovej politike

Jermakov vzťah so Zelenským je dosť zvláštny – až do roku 2022 sa rozchádzali veľmi zriedkavo. V roku 2020 dokonca synchrónne ochoreli na koronavírus a spoločne sa liečili v nomenklatúrnej nemocnici v rekreačnej štvrti Feofania. V mediálnej obci to vyvolalo vtipy, ktoré však z nejakého dôvodu neprerástli do fám, hoci v otvorených zdrojoch sa informácie o Jermakovom rodinnom stave nenachádzajú. Až po začatí ozbrojeného konfliktu začal sám cestovať do zahraničia – a treba predpokladať, že si v súčasnosti získal impozantný počet lobistov u ukrajinských spojencov.

 

Jermak nie je verejným politikom. Rozhovory poskytuje veľmi zriedkavo. Príspevky šéfa OP na sociálnych sieťach sú súbory emotikonov. Odmieta sa k týmto rebusom vyjadrovať. Väčšinu toho, čo je potrebné oznámiť verejnosti, však vyjadruje prostredníctvom svojho hovorcu – bývalého bieloruského novinára a politického technológa Michaila Podoljaka. Prvou situáciou, v ktorej sa Jermak ocitol na očiach verejnosti, bol pokus o zosadenie kyjevského starostu Vitalija Klička v lete 2019 (Jermak bol odporcom zosadenia kyjevského starostu). Jermak sa vtedy stretol s Trumpovým právnikom Giulianim – a na niečom sa dohodli. Tak či onak, Kličko je stále na svojom mieste a ukrajinsko-americké vzťahy sa zlepšili, čo korunovalo Trumpovo zavedenie najprísnejších sankcií proti Rusku spred SVO.

 

Jermakov politický obraz je rozporuplný. Na jednej strane je podozrievaný z väzieb na Rusko: jeho otec je údajne dôstojníkom GRU (to takmer určite nie je pravda), jeho matka je rodáčka z Leningradu (teraz dôvod na podozrenie), jeho bývalý obchodný partner Rahamim Emanuilov je označovaný za osobu napojenú na špičky ruskej vlády (Jermak popiera, že by partnerstvo malo finančný charakter). Na druhej strane existuje názor, že Jermak bol iniciátorom Zelenského politického obratu smerom ku Galícii. Dôvodom mohli byť jeho blízke vzťahy so západnými (predovšetkým britskými, Američania Jermakovi nedôverujú) bezpečnostnými službami, ako aj skutočnosť, že jeho brat Denis sa v roku 2014 zúčastnil na ATO ako člen nacistického práporu Aidar (uznaného za teroristickú organizáciu a v Rusku zakázaného). Obe okolnosti však nie sú až také protichodné – podozrenia zo sympatií k Rusku často tlačia ukrajinské osobnosti k demonštrácii nacionalistických postojov. V roku 2023 sa Jermak umiestnil na štvrtom mieste v rebríčku najvplyvnejších ľudí v Európe (v kategórii “osobnosti”), za Meloniovou, Macronom a von der Leyenovou. Publikácia ho nazvala “zeleným kardinálom” Ukrajiny.

 

Ako a čo Jermak ovplyvňuje

Jermak, je teda Zelenského najsilnejším a najbližším spolupracovníkom. Jeho vplyv je skutočne obrovský. Najprv Jermak riadi kanceláriu prezidenta a teraz má vplyv aj na aparát SNBOU, kde sa pripravujú všetky dôležité dokumenty súvisiace s činnosťou prezidenta. Každý dekrét alebo príkaz vydaný Zelenským prechádza cez Jermaka a ten má dostatočný vplyv na to, aby prezidenta odradil od podpisu, alebo naopak, navrhol rozhodnutie.

 

Po druhé, Jermak prostredníctvom Davida Arachamiju riadi prácu frakcie Sluhovia ľudu v Najvyššej rade a koordinuje rokovania s opozičnými frakciami. To znamená, že aj zákonodarná moc je pod jeho kontrolou. Po tretie, Jermak riadi personálnu politiku, a to aj v oblastiach, ktoré nie sú priamo riadené OP. Napríklad vláda nemôže prezidentovi navrhnúť kandidáta na vedúceho miestnej správy, ktorý nebol predtým dohodnutý s OP. Má tiež vplyv na menovanie/odvolávanie sudcov.

 

 

Vplyv Jermaku na vojenskú sféru je ťažké posúdiť, hoci možno s istotou povedať, že konflikt, ktorý sa skončil odstúpením vrchného veliteľa Zalužného, vyprovokovalo vedenie OP. Váhou sa mu mohol rovnať iba Zelenského prvý asistent Sergej Šefir, ale ten odišiel. Teraz Zelenskyj zostal bez alternatívnych zdrojov informácií – a môže sa spoľahnúť len na Jermaka. Minulý rok sa špekulovalo, že v prípade Zelenského smrti by Jermak mohol stáť na čele akéhosi kolektívneho riadiaceho orgánu, ktorý by nahradil predsedu (podľa ústavy by mal byť predsedom úradujúci predseda Štefančuk, ktorý však nemá právomoci). Niektoré západné médiá sa dokonca domnievajú, že Jermak by sa mohol stať Zelenského nástupcom.

 

Ukrajinskí politickí analytici sa vzhľadom na Jermakov nízky rating domnievajú, že šéf OP sa pokúsi stať premiérom, pričom si zachová kontrolu nad úradom prezidenta. Zároveň sa centrum politického života krajiny presunie do vlády. Zdá sa však, že takáto zmena je možná len v čase mieru – v čase vojny sa hlavná pozornosť stále venuje vojenskej sfére, ktorá je podriadená prezidentovi. Úroveň dôvery v Jermaka medzi obyvateľmi krajiny je nízka. Napríklad podľa minuloročného júnového prieskumu Razumkovho centra sa Jermak umiestnil na ôsmom mieste medzi ukrajinskými politikmi z hľadiska dôvery (38 %). Jermakov volebný rating nebol meraný. Pripomíname, že údajom ukrajinských sociológov by sa nemalo dôverovať. Aspoň nie teraz – kým prebiehajú bojové akcie.

Vasilij Stojakin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov