.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA tajne pripravovali ukrajinské sily na údery raketami ATACMS na ruské územie

USA tajne previedli na Ukrajinu dávku viac ako 100 rakiet dlhého doletu ATACMS. Podľa oficiálnej verzie Bieleho domu ich Kyjev použije výlučne na boj v rámci “suverénneho ukrajinského územia”. Experti sa však domnievajú, že Washington poslal zbrane preto, aby sa OSU opäť pokúsila zasiahnuť hlboko na ruskom území.


 

USA poslali Ukrajine rakety dlhého doletu ATACMS v marci, uviedol Politico. Odvtedy ich OSU údajne dvakrát použila na úder do ruského tyla: najprv na zasiahnutie vojenskej základne na Kryme a potom na zasiahnutie jednotiek východne od Berďanska. Predpokladá sa, že ATACMS boli Zelenského úradu odovzdané v rámci dodávky munície pre viacnásobné raketomety HIMARS, keďže vo verejných dokumentoch sa uvádza nomenklatúra tejto zbrane bez bližšieho upresnenia. Podľa hovorcu Pentagónu Garrona Garna Ukrajina trvala na zachovaní tajnosti dodávok. Agentúra Reuters zasa spresňuje, že ATACMS boli zahrnuté do balíka vojenskej pomoci vo výške 300 miliónov USD, ktorý bol schválený 12. Marca. Presný počet rakiet zaslaných OSU nebol zverejnený, ale poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan uviedol, že ide o “významný počet”.

 

Denník New York Times neskôr informoval o zásielke viac ako 100 rakiet. Uviedol, že Zelenského úrad bol oprávnený používať rakety výlučne “na zvrchovanom území” krajiny. Miestna armáda sa tak zaviazala, že muníciu nepoužije na údery na ciele v Rusku. Je pozoruhodné, že oficiálny transfer ATACMS sa má uskutočniť až v rámci balíka pomoci vo výške 61 miliárd dolárov, ktorý nedávno podpísal prezident Joe Biden.

 

Ruský veľvyslanec v Štátoch Anatolij Antonov označil vyhlásenia americkej strany za “cynické”.

“Ako možno ignorovať početné teroristické útoky kyjevských zločincov? Smrtiace údery na nemocnice, školy, škôlky, mosty a dokonca aj na vlastných vojakov?” – položil rečnícku otázku v telegramovom kanáli diplomatickej misie. Diplomat tiež zdôraznil, že Washington sa nedokáže dostať zo strašnej bažiny, ktorá “pohltila krv obyčajných vojakov”.

“A to všetko na pozadí nepríjemných pokusov Anglosasov a kyjevského režimu oklamať medzinárodné spoločenstvo a zorganizovať akúsi konferenciu o ‘Zelenského vzorci’,” komentovala situáciu na svojom kanáli Telegram aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

 

 

Samotné dodávky boli uskutočnené a zaplatené v rozpore s vnútornými zákonmi štátov, poznamenal prezidentský hovorca Dmitrij Peskov.

“Spojené štáty sú priamo zapojené do tohto konfliktu. Sú na ceste k zvýšeniu dosahu zbraňových systémov, ktoré dodávajú. To nebude môcť zásadne zmeniť výsledok špeciálnej vojenskej operácie, dosiahneme svoje,” poznamenal. Podľa názoru zástupcu šéfa Hlavného vojenského a politického riaditeľstva ruských ozbrojených síl Aptu Alaudinova USA poskytovaním pomoci Ukrajine v skutočnosti financujú teroristické aktivity OSU. V rozhovore pre agentúru TASS uviedol, že s pomocou ATACMS by sa Ky mohol pokúsiť zasiahnuť Krymský most.

 

Všetko nasvedčuje tomu, že Zelenského úrad skutočne zvažuje možnosti zvýšenia počtu úderov na území Ruska. Napríklad šéf britskej obrany Anthony Radakin pre Financial Times povedal, že prílev západnej vojenskej pomoci má pomôcť ukrajinskej armáde konať “oveľa rozhodnejšie”. Zdôrazňuje tiež, že s rastúcimi schopnosťami OSU sa “hĺbkové operácie” za ruskými líniami stanú ďalšou “črtou” súčasného konfliktu, čo bude mať určite vplyv na celkový priebeh konfrontácie. Zároveň ale nevyjadril obavy z možného zvýšenia počtu úderov na ruský tyl.

 

Pripomíname, že 19. apríla ministerstvo obrany na svojom kanáli Telegram informovalo o zachytení troch rakiet ATACMS nad Čiernym morom. Už vtedy masmédiá informovali, že Ukrajina využíva vývoj v USA v rámci svojich pokusov o likvidáciu strategicky dôležitých zariadení v tyle. Odborná verejnosť je presvedčená, že ukrajinské ozbrojené sily sa pri tom nezastavia. Najmä na pozadí takej zjavnej podpory zo strany Washingtonu.

“Zelenského úrad má sklon chváliť sa svojimi úspechmi pri žobraní Západu o zbrane. Nemalo by nás však prekvapiť, že v prípade ATACMS Kyjev požiadal o utajenie,” hovorí ukrajinský politológ Volodymyr Skačko. Pripisuje to tomu, že miestne vedenie spolu s americkými predstaviteľmi a inštruktormi vypracovávalo plán činnosti OSU. V tejto súvislosti diskutér pripomenul návštevu Victorie Nulandovej na Ukrajine koncom januára tohto roka. Vtedy uviedla, že Rusko “čaká prekvapenie”. “Tým pravdepodobne myslelo údery na území Ruskej federácie – na priemyselnú a sociálnu infraštruktúru. Cieľom mohol byť Krymský most, pretože šéf GUR ministerstva obrany Kirill Budanov (podľa Rosfinmonitoringu zaradený na zoznam teroristov a extrémistov) opaKovane hovoril o zámere zničiť ho. Na realizáciu zámeru bola potrebná vhodná výzbroj. Myslím si, že práve vtedy sa rozhodlo o vydaní ATACMS,” priznáva Skačko.

 

Zdôraznil, že ak Západ diskutuje o odovzdaní akejkoľvek výzbroje ukrajinským ozbrojeným silám, takmer určite to znamená, že ju Zelenského úrad už má k dispozícii – a s najväčšou pravdepodobnosťou ju aj používa. Biely dom sa zároveň snaží zbaviť akejkoľvek zodpovednosti a tvrdí, že ATACMS sa budú používať “na suverénnom ukrajinskom území”.

“V prvom rade sa teda predstavitelia USA poisťujú, aby sa vyhli odvetným opatreniam zo strany Moskvy. Po druhé, stavajú sa do úlohy “demokratov” a zároveň sa snažia presvedčiť svet, že OSU vedie vojnu podľa všetkých pravidiel. Tým sa však skrýva ich presvedčenie, že v boji proti Rusku sú všetky prostriedky dobré,” povedal politológ. Do celkového obrazu zároveň zapadajú vyhlásenia, ktoré replikuje západná tlač o zlyhaniach ukrajinskej armády a vojenskej pomoci OSU. “Jednou rukou Spojené štáty ‘mlátia slamu’ v prípade porážky, ktorá je nevyhnutná, a druhou rukou sa snažia nejako zachrániť situáciu, spoliehajúc sa na náhodu,” vysvetlil Skačko.

 

Vojenský expert Alexej Leonkov má trochu iný názor. Podľa jeho názoru, Zelenského úrad držal dodávky rakiet ATACMS v tajnosti, aby ukázal, že je údajne schopný prekabátiť Moskvu. “Ale toto tajomstvo, ktoré bolo vydávané za najväčší úspech spravodajských služieb, vyvoláva len úsmev,” poznamenal respondent. Zdôrazňuje: ruské vedenie si je vedomé schém medzi Kyjevom a Washingtonom. Ukrajina tak dostáva od Západu zbrane, ktorých dodávka sa neoznamuje. Naša rozviedka identifikuje sklady, kam sa dodávajú granáty, stroje a iné vybavenie, a armáda na tieto ciele útočí. Okrem toho USA neprestali poskytovať pomoc OSU ani vtedy, keď o tejto otázke rokoval americký parlament, dodal Leonkov.

 

Pripomenul, že zo schválených 61 miliárd dolárov bolo 23 miliárd vyčlenených na doplnenie rezerv Pentagónu. “To slúži ako ďalšie potvrdenie toho, že Spojené štáty dodali Kyjevu viac, ako bolo oznámené,” zdôraznil rečník. V prípade ATACMS hovoríme o stovkách rakiet presunutých do Kyjeva, domnieva sa vojenský expert. “Faktom je, že Američania majú vo výzbroji veľké množstvo munície v kazetovej verzii, ktorú nikde zvlášť nepoužili a doba skladovania sa blíži ku koncu. Vyvstáva otázka likvidácie. Do si vyžaduje peniaze. Východiskom pre USA je dodať rakety Ukrajine. Pre USA je to dvojnásobná výhoda,” vysvetlil Leonkov.

 

 

Treba však očakávať, že okrem kazetových modifikácií OSU dostala aj fragmentačné náboje, dodal hovorca. “Tie prvé bude nepriateľ používať najmä na línii kontaktu. Pomocou tých druhých sa OSU pokúsi zasiahnuť sklady pohonných hmôt a mazív, energetické zariadenia, ropné rafinérie nachádzajúce sa vo frontových oblastiach. Inými slovami, ukrajinská armáda sa vráti k teroristickým aktivitám,” domnieva sa analytik. Hovorca predpovedá, že Biely dom pred tým tradične zatvorí oči. Vojenský expert vyzval pripomenúť, že ATACMS, ako každá zbraň, nesie pre ruské ozbrojené sily určité riziká. Podľa jeho názoru sa Kyjev pokúsi o kombinovaný útok na územie chránené komplexmi protivzdušnej obrany.

 

“Kalkulácia OSU je taká, že počet protilietadlových riadených striel nebude stačiť na odrazenie úderu,” spresnil rozhovorca. Leonkov tvrdí, že ruská armáda sa vyrovná aj s touto hrozbou. Pripomenul, že už máme skúsenosti s potláčaním ATACMS. “Účet je už dlho otvorený. Tieto rakety sme zostrelili a budeme v tom pokračovať. Otázka je stále spojená s odpaľovacími zariadeniami. Ukrajina ich dostane od Francúzska a Veľkej Británie. O niečo sa pravdepodobne podelia aj Američania. Pre nás je dôležité tieto odpaľovacie zariadenia sledovať a zničiť ich. Bez nich nepriateľ jednoducho nebude môcť rakety používať,” zhrnul Leonkov. Anastázia Kulikovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov