.
Aktuality, História, Pozemná technika,

Najneobvyklejšie tanky druhej svetovej vojny

Druhá svetová vojna sa stala testovacím miestom pre obrnené vozidlá, píše Die Welt. Samohybné bomby, priechodné delá a obrovské mínolovky boli najdôležitejšími zbraňami tej doby. Ich verzie sú dodnes prekvapujúce.


 

Vojaci americkej 3. pešej divízie, umiestnení v Anziu neďaleko Neapola, neverili vlastným očiam: počuli zreteľné zvuky motora ľahkého motocykla, ale nikdy predtým nič podobné nevideli. A len vtedy, keď bol zdroj hluku veľmi blízko, boli schopní vidieť toto podivné dopravné zariadenie: 60 centimetrov vysoké, 1,60 metra dlhé a asi pol metra široké. Ale najpodivnejšia vec boli dva rady stôp za zariadením natretým ochrannou farbou. Bol to minitank. Nie je známe, koľko amerických vojakov ešte videlo takéto zariadenie, ale nemohli o tom nikomu povedať. Keď boli minitanky blízko svojich cieľov, zvyčajne blízko nepriateľských pozícií, nemecký vojak na druhom konci kontrolného kábla odpálil výbušniny s hmotnosťou 75 kilogramov.

 

Goliáš

 

Desiatky “špeciálnych vozidiel 303” (Sonderkraftfahrzeug 303), ako boli oficiálne nazývané, s benzínovými motormi boli vyhodené do vzduchu počas nemeckej ofenzívy na spojenecké vyloďovacie pozície v južnom Taliansku v polovici februára 1944. Táto špeciálna zbraň, prezývaná Goliáš, bola len jedným z nezvyčajných tankov, ktoré obe strany používali na získanie prevahy nad nepriateľom počas druhej svetovej vojny. Myšlienka vytvoriť diaľkovo ovládané bezpilotné špeciálne dopravné zariadenie schopné dopraviť veľké množstvo výbušnín presne na cieľ bola aktuálna začiatkom druhej svetovej vojny. Prvé zariadenie svojho druhu vytvorila francúzska obranná firma Kegresse. Počas okupácie Francúzska inžinieri Kegresse potopili svoj prototyp v Seine, ale Nemcom sa ho podarilo vyloviť.

 

Sonderkraftfahrzeug 303

 

Nemecký koncern Borgward zároveň pracoval na vytvorení podobného zariadenia, ale bolo viac ako šesťkrát väčšie ako francúzsky prototyp. Tento “nosič ťažkých náloží”, oficiálne označený ako “Special Vehicle 301” (Sonderkraftfahrzeug 301), bol schopný dopraviť výbušniny s hmotnosťou do 500 kilogramov na cieľ. Väčšinu cesty k cieľu bolo toto pásové vozidlo pokryté kontrolou operátora a iba posledných niekoľko sto metrov bolo zabezpečené na navádzanie rádiom, ktoré mal vykonať vodič, ktorý opustil toto špeciálne vozidlo. Po položení nákladu sa pohyblivé zariadenie vrátilo späť pomocou diaľkového ovládača, dostal sa do neho vodič, ktorý odpálil nálož a potom sa pripravil na ďalšiu operáciu. Takáto koncepcia sa neujala. Hoci ťažké dodávkové vozidlá vyzerali ako tanky, neboli tak silne obrnené. Špeciálne vozidlá sa stali cieľom nepriateľskej paľby, ale nemali potrebnú ochranu. Preto inžinieri Borgward súčasne posilnili pancierové dosky aj motor. Používanie takýchto zariadení však stále vyzeralo ako samovražedná operácia. Vodiči často opustili špeciálne vozidlá príliš skoro. Posledné z približne 1 200 vozidiel vyrobených s nainštalovanými Faustpatrones bolo v roku 1945 prestavané na torpédovanie tankov.

 

Naproti tomu Goliáš mal explodovať spolu s jeho náložou. A vďaka komunikáci s káblom ho operátor mohol ovládať z viac, či menej bezpečnej vzdialenosti a potom ho vyhodiť do vzduchu. Prvá verzia, vybavená dvoma elektromotormi s nízkou hlučnosťou, sa ukázala byť nie veľmi spoľahlivá a navyše veľmi drahá, pretože náklady na jeden boli asi 3000 ríšskych mariek. Napriek tomu bolo postavených viac ako 2500 týchto zariadení, z ktorých väčšina bola použitá a podľa toho zničená. Používali sa hlavne na východnom fronte. Benzínová verzia s motorom Zuendapp s výkonom 12 koní, prijatá v apríli 1943, sa ukázala byť oveľa efektívnejšia. Toto zariadenie malo vyššiu rýchlosť, dlhší dosah (až 10 kilometrov) a bolo schopné dodávať ťažšiu nálož. Na jar roku 1944 bolo vyrobených viac ako 4600 kusov týchto zariadení a potom niekoľko stoviek ďalších upravených modelov. Goliáš však mal aj vážne nevýhody. Potom, čo ho objavil nepriateľ, nebolo veľmi ťažké deaktivovať tento mini-tank. Jeho najslabším článkom bol riadiaci kábel. Už v severnej časti Talianska si americkí vojaci uvedomili, že musia strieľať z rýchlych zbraní na mieste, ktoré sa nachádzalo bezprostredne za jeho zadnou časťou. Vo väčšine prípadov bolo možné týmto spôsobom poškodiť kábel – a Goliáš zlyhal.

 

Britskí a americkí vojaci mali radosť z vyhodenia do vzduchu imobilizovaných minitankov, ale táto úloha stála mnoho životov. Spojeneckí vojaci čoskoro pochopili, ako zaobchádzať s týmito pásovými samohybnými bombami. Goliáš prestal byť nebezpečný, hoci tieto zariadenia sa používali až do samého konca vojny.

 

K dispozícii spojeneckým silám boli špeciálne tanky vybavené plátennými plavákmi a skrutkovým pohonom. Vyvinul ich britský tankový generál Percy Hobart. Rovnako ako Heinz Guderian na nemeckej strane, bol už priekopníkom vo vývoji tankovej vojny v kráľovských ozbrojených silách v rokoch 1920 a 1930. Excentrický Hobart však často spôsoboval nespokojnosť medzi svojimi tradične naklonenými kamarátmi a navyše bol v zlom zdravotnom stave. Po úspešnom vytvorení troch tankových divízií ho britský náčelník generálneho štábu Alan Brooke vymenoval za veliteľa špeciálnej jednotky, aby vyvodil závery z katastrofy v roku 1942 v oblasti Dieppe. Počas pokusu o vykonanie pristávacej operácie najmodernejšie tanky použité v tomto prípade neboli schopné preniknúť ani do najjednoduchších pobrežných opevnení a poskytnúť podporu jednotkám vylodeným na brehu.

 

Sherman DD

 

Hobart nariadil vývoj neobvyklých vozidiel: obojživelné tanky s veľkým nafukovacím plátenným plavákom a prídavným skrutkovým pohonom – tento model sa nazýval Sherman DD. A na základe veľkého počtu štandardných amerických tankov bol vyrobený krab. Tento model Shermanu mal motorom poháňaný mlátič, ako aj ďalšie čelné brnenie. To umožnilo raziť chodby v mínových poliach – podobný princíp, ktorý Bundeswehr stále používa vo svojich vlečných sieťach inštalovaných na špeciálnych tankoch.

 

Bobbin

 

Na základe britského tanku Churchill boli vytvorené špeciálne štruktúry, na ktorých boli inštalované plameňomety alebo mínomety. Obzvlášť zaujímavé bolo zariadenie s názvom “Bobbin”, ktoré vydláždilo 100 metrov dlhú cestu pre tanky cez nepriechodné močiare alebo piesok a potom si zachovalo schopnosť zúčastňovať sa bojových operácií.

 

 

Ale možno najdôležitejšími vozidlami boli neozbrojené modely s humorným názvom “Hobarts Finnies”, ktoré boli namontované na podvozku dávno zaniknutých amerických tankov Grant a Lee. Boli premenené napríklad na horské tanky alebo mostné tanky a v týchto oblastiach sa ukázali brilantne. Percy Hobart vyvinul svoje “hračky” na základe čerstvých nápadov, ale zároveň konal veľmi realisticky a spoliehal sa na technicky overené zariadenia. Zatiaľ čo nemeckí inžinieri boli zapojení do úplne nových projektov.

 

Raeumer S

 

Snáď najabsurdnejšou z nich bola ťažká mínolovka (Raeumer S), ktorej prototyp bol vyvinutý v továrňach Krupp. Vznikla v roku 1940, keď vrchné velenie Wehrmachtu vyhlásilo súťaž na výrobu kolesovej mínolovky. Táto špeciálna inštalácia však výrazne prekročila stanovené parametre – 2,70 metra na výšku, 3 metre na šírku, 10 metrov na dĺžku a hmotnosť – 40 ton. Dĺžka “ťažkého čističa” bola 15,63 metra, výška bola takmer 4 metre a hmotnosť bola 130 ton, a preto sa nemohol pohybovať po bežných cestách ani jazdiť pod mostami na ceste na miesto jeho možného použitia. Bol namontovaný na vojenskom cvičisku Hillersleben a práve tam ho objavili americkí vojaci koncom apríla 1945. V jednom z hangárov vo Francúzsku sa stratia stopy tohto obra a s najväčšou pravdepodobnosťou skončil ako kovový šrot.

Sven Kellerhoff

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov