.
Aktuality, Pozemná technika,

Prvé kusy americkej tankovej techniky boli ukoristené

Rusi sa postupne naučia prezentovať svoje úspechy na bojisku aj formou ukážok ukoristených zbraní, vojenského materiálu a bojovej techniky. To im pomôže oslabiť mýtus o tom, že Ukrajina víťazí, ktorý je vytváraný masmédiami na západe. Ich čitatelia nemajú napríklad schopnosť pozrieť si nemecké filmové týždenníky z roku 1945 a uvedomiť si analógiu s osudom Nemecka v druhej svetovej vojne, ktoré si neustále aj v apríli 1945 dokázalo nájsť mediálne a propagandistické formy víťazstva a prezentovať neúspechy ako dočasnú krízu pred nasadením zázračných zbraní. A nemeckí vojaci aj nevojaci tomu mali sklony veriť, z výpovedí zostrelených spojeneckých letcov v tom období vyplýva, že ešte v apríli 1945 ich po zajatí nemeckí dôstojníci presviedčali o skorom obrate vo vojne.


 

To dokáže propaganda v kombinácii s novinárskou hlúposťou a čitateľskou naivitou a existujú na Ukrajine vysoko postavení ľudia, ktorí tvrdia, že Ukrajina čoskoro bude schopná s Ruskom jednať z pozície sily. Len kontúry hraníc 1991. roku sa už akosi rozplývajú. A tak je to už aj s mimoriadne štedrou mierovou ponukou Ruska parafovanou v Istanbule, ktorú však prezident Zelenský na nátlak západu nepodpísal.

 

Ukrajina nie je v pozícii Nemecka v apríli 1945, nemusela sa však ani dostať do situácie Ukrajiny v apríli 2024. Len neskôr sa ukáže, aká bude cena predlžovania vojny pre Ukrajinu v územnom a demografickom pláne. Ukrajinskí vojaci, inteligentnejší než sú ukrajinskí politici a novinári už pripúšťajú, že víťazstvom bude pre nich zachovanie existencie nezávislej Ukrajiny v akejkoľvek podobe.
A tak sledujme ďalšie kolo, nie fázu vojny, do ktorého slovenské masmédiá nasadia ďalšiu zázračnú zbraň – strely ATACMS s dostrelom 300 km.

 

 

Pripomeňme si osud jednej z predchádzajúcich zázračných zbraní – západnej tankovej techniky.
Tá už pribúda vo forme perspektívnych exponátov ruských múzeí. Nedávno sa objavili informácie o prvom ukoristenom nemeckom tanku Leopard 2A6.

 

 

Dnes už sú známe aj jeho zábery z návštevy Moskvy, tank bol privezený na Poklonnú Goru, kde bol vystavený spolu s ďalšou technikou ukoristenou ukrajinským vojskám.

 

 

Ako mimoriadne zraniteľné sa ukázali byť pôvodne “nezničiteľné” americké hlavné bojové tanky M1A1 Abrams. Pri svojom nasadení na ukrajinskom bojisku boli exponované útokom FPV a kamikadze dronov, resp. vyčkávajúcej munície, čo mierne povedané vyvolalo otázky o životnosti tankov Abrams, ktoré boli považované za jedno z najpokročilejších obrnených vozidiel na svete. Podľa vysokého amerického predstaviteľa bolo za posledné dva mesiace zničených päť z 31 tankov Abrams, ktoré poslal Pentagon na Ukrajinu, a najmenej tri ďalšie utrpeli “poškodenia stredného rozsahu”, ako informoval denník The New York Times dňa 20. apríla 2024. Oryx v tejto súvislosti stále udáva len dva tanky zničené a dva tanky Abrams poškodené a opustené na bojisku, čím spochybňuje vlastné pomerne priaznivé pre Ukrajinu štatistiky zničenej bojovej techniky. Treba však dodať, že tieto údaje v jednom aj druhom prípade zámerne neudávajú straty na podvozku tanku M1A1 Abrams postavených ťažkých ženijných útočných vozidiel M1150 ABV. Straty
tankov Abrams poukazujú na ich zraniteľnosť voči dronom nesúcim najmä kumulatívne hlavice, fenomén, ktorý by mohol predefinovať budúce využitie obrnených vozidiel v budúcich vojnách. Naviac tu máme relatívne nízke náklady najmä na FPV drony, ktoré sa odhadujú na 500 dolárov za kus. To je úplne neporovnateľné s nákladmi na tank Abrams, ktorého cenovka je momentálne 10 miliónov dolárov. Čiže 20 tisíc násobok odhadovanej ceny FPV dronu, ktorá môže byť v podmienkach ich masovej výroby a použitia bojových hlavíc zo zásob ešte nižšia.

 

Tanky Abrams sú poháňané na palivo (kerosín) náročnými turbínami Honeywell AGT1500. Neboli okamžite bojovo nasadené ukrajinskou elitnou 47. samostatnou mechanizovanou brigádou “Magura” aj pre obavy z nedostatočnej ochrany pred diaľkovo ovládanou muníciou. Pred nasadením pri Avdjevke na Donbase, kde mali zohrať rozhodujúcu úlohu pri zastavení ruského prielomu frontovej línie ich pravdepodobne bolo potrebné vybaviť reaktívnym pancierom.

 

M1A1 Abrams je hlavný bojový tank vyvinutý Spojenými štátmi a bol považovaný za efektívnu integráciu palebnej sily, ochrany a mobility. Je vyzbrojený 120 mm hlavným kanónom s hladkým vývrtom hlavne a vezenou zásobou munície 40 kusov, ktorý je doplnený 7,62×51 mm koaxiálnym guľometom, 7,62×51 mm guľometom strope veže (10 400 nábojov pre oba guľomety) a 12,7×99 mm (900 nábojov) protilietadlovým guľometom. Tank je pancierovaný pokročilým kompozitným materiálom, ktorý obsahuje vrstvy ochudobneného uránu známym ako pancier Chobham, ktorý poskytuje robustnú obranu proti rôznej protitankovej munícii.

 

Tank váži 62 ton, ale môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 68 km/h s dojazdom 426 km. Meria 9,83 metra na dĺžku, 3,65 metra na šírku a je vysoký 2,89 metra. Tank M1A1 Abrams je vybavený rôznymi systémami na zvýšenie prevádzkovej efektívnosti a bezpečnosti posádky. Patrí medzi ne sofistikovaný systém riadenia paľby, laserový diaľkomer, nočné videnie a možnosti termovízie. Je tiež vybavený systémom NBC (jadrový, biologický, chemický) ochrany a automatickým hasiacim systémom. Umožňuje to fungovať v rôznych prostrediach a podmienkach, pričom zabezpečuje prevádzkyschopnosť cez deň aj v noci a odolnosť voči hrozbám NBC. Tank obsluhuje štvorčlenná posádka: veliteľ, strelec, nabíjač a vodič.

 

Potom, čo Oryx hlásil najmenej 30 zničených nemeckých tankov Leopard sa pozornosť sústredila na tanky Abrams, ktoré utrpeli účinnými útokmi dronov. Taktika, ktorá stále prekvapila niektorých odborníkov a vládnych úradníkov v USA, ktorí túto hrozbu podcenili. Objavili sa dokonca správy o tom, že boli tanky M1A1 stiahnuté do odvolania z frontovej línie. Neskôr sa ešte pokúsila ukrajinské propaganda tieto správy dementovať.

 

Spravodajstvo o ukrajinskom bojisku britského The Telegraph zahrňovalo informáciu o stiahnutí tankov Abrams v dôsledku útokov dronov:

 

Drony, najmä tie, ktoré sú vybavené kamerami s pohľadom prvej osoby (FPV), ktoré prenášajú obrázky v reálnom čase svojim operátorom, sa ukázali ako obzvlášť účinný prostriedok na boj proti hlavným bojovým tankom. Preukázali svoju schopnosť zasiahnuť tanky Abrams na ich najmenej chránených miestach, ako je blok motora a veniec veže. V reakcii na tieto nové hrozby sa vyvíjajú obranné stratégie. Drony FPV môžu byť zneškodnené rušičkami, ktoré narušia ich spojenie s operátorom a na ukrajinskom bojisku boli pozorované aj iné spôsoby ochrany, ako napríklad používanie mrežového panciera. Tanky Abrams zrejme budú musieť podstúpiť potrebné zmeny predtým, než sa prípadne vrátia na ukrajinské bojisko, ich situáciu trochu komplikuje aj pohon plynovou turbínou.

 

Málokto si napríklad uvedomuje častú absenciu protilietadlových guľometov na vežiach tankov T-80. To je spôsobené tým, že pri jazde vo vysokej rýchlosti menia obtekanie siluety tanku vzduchom, ktorý je potrebné nasávať do plynovej turbíny a musí ešte prejsť aj účinnými filtrami. Z pohľadu pomerne transparentného ukrajinského bojiska môžu byť problémom aj demaskujúce príznaky plynových turbín. Štart tanku T-80 zobudí aj mŕtveho, nie ospalé predsunuté hliadky na nepriateľskej línii. Niekoľko metrov od vozidla nie je počuť vlastné slovo a smerom vzad môžu šľahať až metrové plamene, ktoré sa dajú spozorovať v noci. Prvým varovaním pred útokom tankov T-80 tak nebýva trasúca sa zem. Tieto nevýhody, ale vyvažuje dynamika tankov poháňaných plynovou turbínou, čo platí pre Abrams aj T-80. Tanky T-80 BVM majú oficiálne maximálnu rýchlosť 80 km/h, ale môže to byť viac. Výhodou je aj vysoká rýchlosť pri jazde vzad v porovnaní s ostatnými tankami nasadzovanými Ruskom. Preto bolo rozhodnuté o obnovení sériovej výroby tankov T-80, pravdepodobne nielen vo forme hlavných bojových tankov, ale aj ako ťažkých termobarických plameňometov a ďalších špecializovaných vozidiel.

 

Pred dvoma týždňami vzniklo interview s americkým veliteľom tanku Abrams, ktorý si prešiel všetky funkcie, bol teda aj strelcom, nabíjačom a vodičom. Pôvodným účelom bolo zrejme usvedčiť Ukrajincov v nesprávnom použití tankov Abrams, ale úprimná výpoveď tohto tankistu zmenila plán. Povedal, že Ukrajinci tanky síce nepoužívajú správne v zmysle doktríny, ale nič iné im ani neostáva, pretože hlavnou hrozbou sa pre nich stali drony, Nemôžu preto riskovať straty tankov, ktorých majú minimálny počet. Je potrebné položiť dôraz v boji aj vo výcviku na schopnosti jednotlivých tankov a ich posádok.
Rozhovor odvysielal RedEffect.

 

 

Otázka je, čo si z toho kto vezme. Rusi obnovili výrobu tankov T-80 na linke, ktorá sa v Omsku zachovala od rozpadu ZSSR vyše 30 rokov. Predtým bola obnovená aj výroba plynových turbín a v rezervách sa nachádzajú tisíce tankov T-80 vhodných na repasovanie. Rusi zjavne veria, že ak budú neskôr nasadené v dostatočnom počte tak budú účinné. Naopak USA priebežne nejavia ochotu poskytnúť Ukrajine ďalšie tanky Abrams. Napriek tomu, že majú tisíce tankov Abrams v aktívnej službe a ďalšie v rezerve (pravdepodobne má US Army 2645 tankov v aktívnej službe, z nich 650 M1A1SA – Situational Awareness, 1605 M1A2Sep2, 390 M1A2Sep3 ako aj 3450 tankov M1A1 a M1A2, v rezerve, z nich bolo Ukrajine dodaných 31 kusov).

 

Nová americká pomoc bola schválená vo výške 61 miliárd USD, z ktorých časť (23 mld. obnovenie amerických zásob zbraní a munície, 14 mld. UkraineSecurityAssistanceIinitiative USAI – viac menej priama vojenská pomoc Ukrajine vrátane nákupu zbraní a nákladov na výcvik ukrajinských vojsk, 11 mld. na americké operácie v regióne, vrátane spravodajskej výmeny s Ukrajinou a 8 mld. nevojenská pomoc Ukrajine vrátane financovania jej rozpočtových výdavkov na mzdy a pod.) sa použije ako priama vojenská pomoc vo forme dodávok vojenského materiálu Ukrajine, žiadne tanky by do nej zaradené byť nemali.

 

Prispievajú k tomu aj informácie stratách a najnovšie aj o ukoristení prvých kusov amerických tankov. Podľa všetkého sa Rusom podarilo ukoristiť poškodené vozidlo M1150 ABV na podvozku amerického tanku M1A1 Abrams. Toto vozidlo patrilo ukrajinskej elitnej 47. samostatnej mechanizovanej brigáde „Magura”, ktorá ho pravdepodobne stratila koncom februára 2024. Dňa 25.4.2024 boli na sociálnych sieťach zdieľané zábery jeho evakuácie ruskými vyslobodzovacími tankmi BREM a momentálne sa vozidlo nachádza v bezpečnom tyle ruských vojsk. Armádny magazín už dostatočne písal o tankových bojoch v okolí obce Berdiči, kde bolo vozidlo stratené.

 

 

 

Netreba sa k tomu vracať len treba dodať, že obec západne od Avdejevky bola definitívne dobytá až spomínaného 25.4.2024 kedy sa mohlo začať so zberom trofejí. Škodoradostný ruský návrh hovorí, že obec by mala byť premenovaná na Abramsovo. Uvidíme v akom stave budú neskôr prípadne získané exempláre hlavných bojových tankov M1A1 Abrams, ukoristený M1150 ABV mohol dopadnúť lepšie, ale potrebné informácie poskytne.

 

Prvá prehliadka M1150 ruskými technikmi:

 

Takisto sa potvrdila informácia o ukoristení amerického vyslobodzovacieho tanku Hercules. Z rovnakého zdroja ako video o ženijnom útočnom tanku M1150 pochádza aj video o vyslobodzovacom tanku. Nemusí byť úplne presné ale je dostatočné pre účely tohto článku.

 

 

Rozšírené video o oboch vozidlách:

 

Čo dodať? Svoju prácu si opäť vykonal Brian Berletic na kanáli The New Atlas, ktorý analyzoval rozsah novej americkej pomoci a explicitne uviedol, že neobsahuje nové tanky. Zároveň sa zamýšľa, čo skutočne s týmto balíkom pomoci Ukrajinci môžu dosiahnuť.

 

 

Napriek všetkému sa nemal premiér Fico vyjadriť o zbierke na kúpu granátov takým štýlom, ako to urobil. Treba si uvedomiť, že ľudia, ktorí prispeli môžu úprimne veriť, že Ukrajine tým pomôžu, a nie, že ju pravdepodobne úplne zničia. Nevidia súvislosti a ich pamäť sa pravdepodobne prepisuje každé dva týždne. Prinajmenšom túto frekvenciu masmédiá využívali pri obnovovaní správ o úspechoch ukrajinskej protiofenzívy minulý rok. Uveria aj primitívnej propagande, zároveň ale platí, že vojna prebieha už tretí rok. A tiež štýlom, ktorý je ťažko objasniť aj ruským vojenským analytikom.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov