Leopard 2A6
Aktuality, Pozemná technika,

Rusi ukoristili nemecký tank Leopard 2A6

Prvý exemplár najmodernejšieho nemeckého tanku dodaného ukrajinským vojskám Leopard 2A6 bol preukázateľne ukoristený a je na ceste do tyla ruských vojsk. V čase, keď článok vyjde bude už pravdepodobne tank v Moskve a podľa niektorých zdrojov má byť vystavený v lete v parku Patriot.


 

Dňa 21.4.2024 zdieľali sociálne médiá dve videá, na ktorých je ukoristený Leopard 2A6 transportovaný najprv vo vleku za ruským vyslobodzovacím tankom a potom na druhom videu je už vezený na tankovom prepravníku. Autenticitu oboch videí už potvrdili aj západní odborníci. Stalo sa tak potom, čo videá bezprostredne po zverejnení na sociálnych sieťach zdieľali indické zdroje.

 

Vďaka indickým Hindustan Times, ako aj Times of India videá s ukoristeným tankom Leopard 2A6 prenikli na západ:

 

 

Prvý zaznamenaný článok v angličtine vydal renomovaný portál Army Recognition. Nemecky hovoriace publikum informoval Thorsten Heinrich, vojenský bloger a bývalý nemecký politik žijúci v Paname. Ten vystúpil z politickej strany AfD, kde bol spolkovým lídrom mládežníckej organizácie pre nesúhlas so straníckou líniou vo veci anexie Krymu a marginalizáciu libertariánskeho krídla v AfD. Momentálne je silne proukrajinský, snaží sa však poskytovať objektívne informácie. Následne sa pridali ďalšie zdroje a potvrdili, že videá sú dôkazom o ukoristení jedného z 21 tankov Leopard 2A6 (18ks od Bundeswehru, 3 ks od Portugalska), ktorý je spolu so švédskym Strv 122 dodaným v počte 10 kusov tým najlepším, čo nemecká tanková konštrukčná škola doteraz poskytla ukrajinským vojskám.

 

Tank pravdepodobne patril elitnej 47. samostatnej mechanizovanej brigáde “Magura” ukrajinských ozbrojených síl. Očakáva sa, že bude pred vystavením na verejnosti podrobený podrobnému preskúmaniu ruskou armádou. Stratený bol tank pravdepodobne pri Avdejevke ešte v októbri 2023. Kvôli blízkosti frontovej línie, ale nemohol byť evakuovaný. Pred jeho odtiahnutím ruskí ženisti údajne museli odstreliť pásy, aby sa s tankom dalo ľahšie manipulovať. Je zjavne dodatočne vybavený protidronovými mriežkami.
Každopádne, ukrajinské FPV drony nesplnili svoju úlohu zasiahnuť ruské vyslobodzovacie tanky, ktoré sa pokúšajú odtiahnuť najmä cenné vzorky západnej techniky.

 

Taký je teda západný pohľad na túto vec. Nemecký hlavný bojový tank Leopard 2A6, evolúcia modelu Leopard 2A5, bol predstavený spoločnosťou Krauss-Maffei Wegmann v roku 2001. Táto verzia sa vyznačuje vylepšeným kanónom Rh 120 L55 kalibru 120 mm s hladkým vývrtom, ktorý je dlhší ako kanón L44 používaný v predchádzajúcich verziách (vrátane 15 ks tankov Leopard 2A4, ktoré má dostať Slovensko)..

 

Z tohto hľadiska je ukoristenie verzie 2A6 cennejšie ako švédskeho tanku Strv 122, ktorý je síce dôslednou modernizáciou verzie 2A5, ponecháva si však kanón s dĺžkou 44 kalibrov. O ukoristenie Strv 122 sa Rusi neúspešne pokúsili v marci 2024 a táto epizóda bola popísaná v inom článku Armádneho magazínu.

 

 

Hlavnú zbraň podporujú dva 7,62 mm guľomety, ktoré slúžia ako sekundárna výzbroj. Typicky sa preváža 42 kusov munície pre kanón a 4750 ks pre guľomety. Pokiaľ ide o ochranu a operačné schopnosti, Leopard 2A6 chráni pokročilé modulárne kompozitné pancierovanie (pri 2A6 by malo byť 3. generácie vrátane vysokotvrdej ocele, volfrámu a plastovej výplne s keramickou zložkou), ktoré zvyšuje jeho odolnosť proti rôznym typom modernej munície a iným hrozbám. Tank poháňaný dieselovým motorom MTU dosahuje maximálnu rýchlosť približne 68 km/h a dokáže prejsť až 500 km bez dotankovania, čo uľahčuje strategickú aj taktickú mobilitu. Je vybavený sofistikovaným systémom riadenia paľby, ktorý obsahuje funkcie ako laserový diaľkomer a termovíziu, čo umožňuje zasiahnuť cieľ za rôznych podmienok. Okrem toho je Leopard 2A6 známy svojou logistickou efektívnosťou a relatívnou jednoduchosťou údržby, faktormi, ktoré podporujú jeho prevádzkyschopnosť a prispievajú k zníženiu nákladov na životný cyklus.
Leopard 2A6 obsahuje niekoľko technológií a systémov, ktoré by mohli byť zaujímavé aj pre integráciu do moderných ruských tankov, ako sú T-90M a T-80BVM model 2023. Má automatizovaný systém na potlačenie požiaru a výbuchu, ktorý by mohol ponúknuť lepšiu ochranu v porovnaní so súčasnými systémami na ruských tankoch. Významným komponentom je 120 mm delo Rheinmetall s hladkou hlavňou L55, ktorého presnosť a účinnosť by sa mala preveriť v testoch, čo by prípadne mohlo viesť k predĺženiu účinného dostrelu ruských tankov. Schopnosť odolať skúšobným výstrelom ruských protitankových zbraní by mala byť tiež overená na kompozitnom pancierovaní ukoristeného tanku.

 

Systém riadenia by v Leoparde 2A6 podporuje rôzne typy munície a zabezpečuje presné mierenie, považuje sa za modernejší, ako systémy bežne inštalované v ruských tankoch. Analýza jeho schopností by mohla prispieť k zvýšeniu operačnej efektivity ruských tankov. Ďalšie elektronické systémy zahŕňajúce komunikačné, navigačné prístroje a senzory v tanku Leopard 2A6 by mohli zlepšiť schopnosti velenia a riadenia ruských tankov, ak by boli do nich integrované.

 

Cenné trofeje získané z tohto Leoparda 2A6 zahŕňajú tankovú muníciu pre kanón, vrátane náboja DM11. Ide o vysokovýbušný granát kalibru 120 mm x 570 HE Temp DM11, ktorý pozostáva z hlavice IHE (Insensitive High Explosive – Necitlivý/flegmatizovaný vysoko výbušný) s programovateľným zapaľovačom a balistickou kuklou, chvostovej jednotky aerodynamických stabilizačných plôch ( pri vystrelení z hlavne s hladkým vývrtom nemôže byť granát stabilizovaný rotáciou), vodiaceho pásu, spáliteľnej nábojnice so strelivinou, novo navrhnutého puzdra so zápalkou a integrovaného datalinku na programovanie. Programovateľný zapaľovač umožňuje nastaviť náboj pre rôzne detonačné režimy, ako je airburst – vzdušný výbuch, ktorý je účinný proti cieľom v zákope alebo rozptýleným na otvorenom priestranstve. DM11 je schopný zničiť nepancierované aj ľahko obrnené ciele, funguje v širokom rozsahu teplôt od -46°C do +71 °C.

 

Granát DM11:

 

Modulárny dizajn munície DM11 znamená, že jeho komponenty možno podľa potreby vymeniť, čo môže pomôcť znížiť náklady na údržbu a predĺžiť jeho životnosť. Rusi si vďaka tomuto konkrétnemu ukoristenému tanku teraz môžu zblízka pozrieť náboj DM53 A1, čo je prvá vysokovýkonná tanková munícia na svete nezávislá na teplote. DM53 A1 je 120 mm náboj APFSDS vyrobený spoločnosťou Rheinmetall. Je špeciálne navrhnutý pre použitie s tankovým kanónom L55, ktorý má predĺženú hlaveň, ktorá prispieva k vyššej rýchlosti projektilu. DM53A1 môže dosiahnuť úsťovú rýchlosť 1750 metrov za sekundu a má schopnosť preniknúť až 750 mm homogénneho panciera zo vzdialenosti 2000 metrov. Kľúčovou vlastnosťou DM53A1 je však jeho teplotne nezávislá strelivina, ktorá si zachováva konzistentné balistické charakteristiky pri rôznych teplotách a zaisťuje stabilný výkon. DM53A1 využíva penetrátor z wolfrámovej zliatiny, ktorý je navrhnutý tak, aby účinne čelil moderným obrneným cieľom vybaveným pokročilými obrannými systémami, ako je aj ruské reaktívne pancierovanie typu Kontakt-5. Poznatky o nábojoch DM-11 a DM-53 A1 by mohli ovplyvniť vývoj ruskej tankovej munície aj rôznych typov panciera.

 

Správa o dodávke DM53A1 ukrajinským vojskám:

 

Ukrajinské vojská už utrpeli viac strát tankov Leopard 2A6, najmenej 6 tankov Leopard 2A6 bolo potvrdených ako zničených, 3 ako poškodené a dva ako poškodené a opustené. Poškodenie alebo zničenie tankov Leopard 2A6 spôsobili napríklad protitankové míny alebo protitankové riadené strely Kornet a protitankové riadené strely Vichr ruských útočných vrtuľníkov. Samozrejme aj v prostredí úplnej mobilizácie ruského hospodárstva by využitie poznatkov o získaných západných zbraniach nejaký čas trvalo. Otázka je nakoľko je to akútne. Západná obrnená technika na ukrajinskom bojisku veľa nedosiahla a Armádny magazín bezprostredne po jej nasadení priniesol správy o jej úspešnom ničení Rusmi. To bolo na úplnom začiatku ukrajinskej protiofenzívy, dňa 9.6.2023.

 

 

O pár dní neskôr autor článku vypočul prednášku ruského odborníka na západnú obrnenú techniku. Bola enormne nasýtená informáciami. Základné dojmy: úplná ruská sebadôvera a istota, že ukrajinská protiofenzíva zlyhá, dešpekt k západným typom obrnenej techniky vrátane tankov Leopard 2 a opovrhovanie inými, o ktorých sa ešte v tom čase písali nadržané články v Česku (AMX-10RC). Ak by moderátor a prednášateľ nesedeli, miestami by sa to podobalo na iný žáner, než odborná prednáška. Takmer pol roka predtým, než slovenské masmédiá prestali víťaziť, prelamovať prvé línie ruskej obrany a postupovať všeobecným smerom na Tokmak, či dokonca Melitopoľ. Stand-up. Comedy.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov