.
Aktuality, Bezpečnosť,

Jadrová ruleta: Ktoré krajiny rozmiestnia jadrové rakety USA v blízkosti ruských hraníc?

Politický analytik Dmitrij Rodionov rozoberá, ktoré krajiny môžu rokovať o rozmiestnení jadrových rakiet proti Rusku a čo je o tom známe. Poľský prezident Andrzej Duda sa poponáhľal vyvrátiť svoje predchádzajúce militaristické vyhlásenia. Najmä tvrdením, že Poľsko je údajne v predvojnovom stave, pretože krajina “zodpovedne realizuje politiku zadržiavania”. “Nie. som presvedčený, že v prípade, že budeme všetci konať zodpovedne, k vojne nikdy nedôjde, pretože budeme vždy dostatočne silní na to, aby sme neboli napadnutí. To je to, čo je odstrašenie,” poznamenal.


 

Odstrašovanie sa zjavne týka Ruska, ktoré podľa jeho vlastných slov údajne vedie “nepriateľskú agresívnu politiku” a dokonca “militarizuje Kaliningradskú oblasť, kde sa pravdepodobne nachádzajú ruské rakety s jadrovými hlavicami”. Treba pripomenúť, že Kaliningradská oblasť je suverénnym územím Ruska, kde má právo umiestniť všetko, čo považuje za potrebné. Poľsko však nie je územím Spojených štátov, kde by mohli umiestniť svoje jadrové bomby.

 

Mohli by sa v Poľsku objaviť americké bomby?

Ďalšie Dudovo závažné vyhlásenie: poľské úrady sú pripravené akceptovať rozmiestnenie amerických jadrových zbraní na svojom území a táto otázka “je už nejaký čas predmetom poľsko-amerických rokovaní. Tieto slová musel vyvrátiť poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, ktorý povedal, že poľská rada ministrov nikdy nediskutovala o otázke rozmiestnenia jadrových zbraní na území republiky, pretože by to bolo “mimoriadne vážne rozhodnutie”. Premiér Donald Tusk tiež kritizoval hlavu štátu za jeho unáhlené slová. Vyjadril tiež želanie stretnúť sa s prezidentom a prediskutovať s ním jeho vyjadrenia. Samotný Duda reagoval tvrdením, že bol zle pochopený: uviedol, že o možnosti účasti Varšavy na programe zdieľania jadrových zbraní NATO sa diskutovalo s partnermi aliancie, ale žiadne rozhodnutie nepadlo. Nie je veľmi jasné, kto takéto rokovania viedol.

 

 

Poľsko je parlamentná republika a takéto veci sú výsadou vlády. Vláda však nepovedala ani slovo. Takže jeden z nich zjavne klame. Môžeme predpokladať, že Dudove slová sú podrazom na vládu, ktorú vytvorili jeho politickí protivníci, Občianska platforma Donalda Tuska (sám Duda zastupuje stranu PiS, ktorá prehrala voľby). Duda je rok pred prezidentskými voľbami, ktoré pravdepodobne vyhrá predstaviteľ novej moci, takže Duda v istom zmysle nemá čo stratiť. Nie je však dymu bez ohňa a je veľmi pravdepodobné, že to, čo hovorí Duda, je pravda, takže je možné, že rokovania s Američanmi o umiestnení bômb viedla predchádzajúca vláda. A možno ich vedie aj tá súčasná, ale Duda tu prezradil tajomstvo. Dovoľte mi pripomenúť, že hovoríme o programe spoločného využívania jadrových zbraní, v rámci ktorého Spojené štáty umiestňujú svoje atómové bomby u spojencov NATO.

 

A nielenže ich umiestňujú, ale aj učia miestnych pilotov, ako ich používať. Okrem toho sa krajiny zapojené do programu podieľajú aj na plánovaní použitia jadrových zbraní. Na obvinenia z porušovania Zmluvy o nešírení jadrových zbraní Američania pokrytecky tvrdia, že kontrolu nad svojimi bombami neprenášajú na iné krajiny a že zmluva vo všeobecnosti nie je retroaktívna – bomby boli umiestnené v piatich krajinách bloku (Belgicko, Nemecko, Holandsko, Taliansko a Turecko) 20 rokov pred jej prijatím. Posledný argument už pre nich zrejme nie je veľkým argumentom.

 

 

Stojí za to pripomenúť, že v roku 2021 sa na pozadí spolkových volieb v Nemecku rozprúdila diskusia o vhodnosti odstránenia amerických bômb z krajiny. Táto perspektíva zrejme Američanov vážne vystresovala, v dôsledku čoho generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pohrozil, že ak Nemci nechcú, aby bomby zostali na ich území, môžu sa presunúť na východ, pričom narážal na Poľsko. Americká veľvyslankyňa vo Varšave Georgette Mosbacherová vtedy výslovne spomenula možnosť ich umiestnenia na poľskom území. Hovoríte, že zmluva nie je retroaktívna? Samozrejme, tieto vyhlásenia môžu odôvodniť snahou vyvinúť tlak na Nemcov, vystrašiť ich – veď pre nich sú atómové bomby v Poľsku, pri hraniciach Ruska, vážnym problémom. Ak to bol cieľ, tak sa to podarilo, Nemci túto tému akosi rýchlo ututlali. Ale čo ak to nebol bluf?

 

Zmluva bez retroaktívnej účinnosti

Potreba presunúť atómové bomby na východ vo všeobecnosti vyplýva z elementárnej logiky. Pôvodne boli umiestnené na východných hraniciach NATO, v krajinách, ktoré teoreticky mali stáť v ceste ofenzíve Varšavskej zmluvy. Dnes však východné hranice NATO ležia oveľa ďalej na východ, v Poľsku, a bolo by logické presunúť bomby tam. O Ukrajine neuvažujem – to by bolo priveľa, hoci niet pochýb o tom, že keby nebolo ŠVO, ak by Ukrajina vstúpila do NATO, nič by Američanom nebránilo umiestniť tam svoje atómové bomby a nielen to. Áno, dnes už nie je studená vojna ani východný blok, ale Rusko dnes pre nich nie je o nič menším nepriateľom, ako bol kedysi celý ZSSR a jeho spojenci, a oni to neskrývajú a otvorene sa pripravujú na vojnu s nami. Takže im nič nebráni umiestniť bomby v Poľsku, okrem námietok Nemcov.

 

Situácia sa však za posledné dva roky vážne zmenila, a to aj v náladách nemeckých elít. Ak sa predtým báli vojny v Európe ako ohňa a boli proti vyzbrojovaniu Ukrajiny, dnes nielenže vyskakujú z nohavíc a sú druhí po Američanoch v objeme vojenskej pomoci kyjevskému režimu, ale vážne diskutujú aj o perspektívach vojny s Ruskom. Posilňovanie pozícií “strany vojny” v celej Európe je evidentné a nebezpečenstvo nevyhnutnej eskalácie v prípade rozmiestnenia amerických zbraní hromadného ničenia bližšie k Rusku už nikoho nestraší. Je teda celkom možné, že rokovania s Poľskom, o ktorých hovoril Duda, sa môžu začať. A nielen s Poľskom. A nielen o bombách.

 

Americké rakety pri Kaliningrade

Minulý rok boli na dánskom ostrove Bornholm v Baltskom mori umiestnené odpaľovacie zariadenia pre viacúčelové rakety stredného doletu Raytheon Standard SM-6 a Mk 70 Mod 1 Expeditionary Launcher v rámci americko-dánskych cvičení. Zatiaľ len na dobu trvania cvičenia. Čo však bráni ich trvalému umiestneniu? Kaliningrad je vzdialený len 363 kilometrov. Vojenskí experti pripúšťajú aj možnosť nasadenia strategického systému stredného doletu (SMRF) Typhon, ktorý je schopný odpaľovať Tomahawky. V predvečer vstupu Fínska a neskôr Švédska do NATO asistent generálneho tajomníka organizácie Kamij Gran v priamom texte uviedol, že aliancia nedáva Moskve žiadne záruky, že v prípade členstva Švédska a Fínska v aliancii nebudú v týchto krajinách rozmiestnené jadrové zbrane. Opäť, ako to treba chápať?  Pokus o zastrašenie Ruska alebo skutočné plány?

 

Jadrové rakety ohrozujú Vladivostok

Ďalšia správa z posledných dní: USA po prvýkrát od studenej vojny rozmiestnili v zahraničí rakety stredného doletu. Hovorím o odpaľovacích zariadeniach Typhon, ktoré som už spomínal. Opäť hovoríme o spoločných americko-filipínskych cvičeniach. Podľa odborníkov je však skutočným dôvodom testovanie mechanizmov fungovania MDTF (Multi-Domain Task Force) určených na odstrašenie Číny. Opäť, je to Čína? alebo len samotná Čína? Veď, Spojené štáty americké majú ďalšieho potenciálneho protivníka – KĽDR.

 

A nakoniec Rusko. Aj keby to bola len Čína, ktorá je, ak vôbec, ruským spojencom, mohlo by im to byť jedno. Ale rakety stredného doletu v ázijsko-tichomorskom regióne predstavujú hrozbu pre ruský Ďaleký východ. Okrem Filipín sa môžu objaviť aj v Japonsku. Začiatkom roka 2023 japonské vydanie Sankei tvrdilo, že Washington žiada Tokio o povolenie rozmiestniť na japonskom území hypersonické rakety LRHW a strely s plochou dráhou letu Tomahawk. Vzhľadom na to, že Japonsko je okupovanou krajinou a Američania majú právo umiestniť na jeho území vojenské zariadenia bez súhlasu jeho orgánov, otázka umiestnenia akýchkoľvek rakiet tam, verím, bude vyriešená rýchlo a bez väčších problémov.

 

 

Je tu aj Južná Kórea, ktorej obyvateľstvo sa dá presvedčiť, aby akceptovalo americké jadrové zbrane pod hrozbou útoku zo strany severného suseda. Napokon nezabúdajme na Austráliu, ktorá je tiež najbližším spojencom USA, je členom vojenských blokov (QUAD, AUKUS) a vyznačuje sa Sinofóbiou a rusofóbiou. V rámci AUKUS sa táto krajina pred niekoľkými rokmi dohodla s USA na nákupe jadrových ponoriek pre svoju flotilu. No a kde sú jadrové ponorky, tam sú na nich jadrové rakety a nielen to. V dohľadnej budúcnosti sa teda nielen Európa môže vrátiť do stavu studenej vojny s permanentným očakávaním “horúcej” vojny, ale môže ju nasledovať aj Ázia. Otázka znie, či sú Američania pripravení ísť do vojny hneď s niekoľkými jadrovými mocnosťami, alebo ide len o politiku blafovania, vydierania a zastrašovania, ktorú pateticky nazývajú “odstrašovaním” a ktorú “zodpovedne realizujú” spolu so svojimi spojencami na celom svete?

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov