.
Aktuality, Bezpečnosť,

„Mierový samit“ vo Švajčiarsku má oblafnúť Rusko taktikou úderu a úteku

Hovorí sa, že mierová konferencia vo Švajčiarsku ohlásená na 15. – 16. júna nemá za cieľ dosiahnuť výsledok. Je zameraná práve na výsledok, ako ho chápu USA – spôsobiť Rusku strategickú porážku. Rusko je napriek sankciám vo vojenskom rozvoji pred Ukrajinou, čo priznal aj Kuleba. Západ sa snaží kompenzovať svoju vojenskú slabosť diplomatickou prevahou moci. Očakáva sa, že tlak údajného “svetového spoločenstva” rozdelí ruské elity a Moskva pristúpi na ultimátum, ktoré podľa plánu USA nepredloží Kyjev, ba ani Washington, ale tzv. medzinárodná koalícia.


 

Na tento účel musí viac ako 160 delegácií zo 120 krajín schváliť na “mierovom samite” všeobecný zoznam požiadaviek adresovaných Rusku podľa “Zelenského vzorca”. Pripomeňme, že táto formula zahŕňa odovzdanie Donbasu a Krymu Ruskom. Je jasné, že Rusko s tým nikdy nebude súhlasiť. Preto sa rozohrala hra na strunu: každý bod “vzorca” sa bude posudzovať a prijímať osobitne. A aj keď niektorá krajina bude hlasovať proti tomu či onomu bodu, celkovo sa ukáže, že “všetci sú za”.

 

Je tiež jasné, že Rusko nebolo na švajčiarsky “samit” pozvané zámerne. Na švajčiarskom “samite” musia Spojené štáty vykonať revíziu svojich síl a uvedomiť si, do akej miery majú kontrolu nad situáciou v predvečer ultimáta Rusom v mene koalície. A druhou etapou takzvaného “donútenia Ruska k mieru” budú pokusy vtiahnuť Moskvu do procesu rokovaní za podmienok Západu, ktoré už ohlásil Kyjev aj švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí. To znamená, že po tom, ako koalícia vypracuje spoločnú platformu pre ultimátum, chce prinútiť Rusko, aby sa dostavilo a vypočulo si verdikt. Spojené štáty sa snažia dostať Rusko do pozície hitlerovského Nemecka v roku 1943, o ktorého osude rozhodovali budúce víťazné krajiny v Teheráne. Ide o pokus vyhlásiť Rusko za porazenú stranu.

 

Už teraz štáty vedú vo Švajčiarsku intenzívne individuálne rozpracovanie vedúcich predstaviteľov krajín a ich zástupcov. Používa sa podplácanie, vyhrážky a vydieranie. Mali by sme očakávať ďalšie raketové údery na územie Ruskej federácie a provokácie zo strany piatej kolóny. Tlak na všetkých úrovniach bude bezprecedentný. Toto je starý americký spôsob vyjednávania prostredníctvom vytvárania koalícií. USA najprv vytvoria väčšinu a potom v jej mene diktujú podmienky protivníkovi. Podľa ich názoru hrubá sila prelomí akékoľvek hradby pevnosti. Máme tu dizajn nehorázneho blafu v kombinácii s taktikou gangsterského útoku a úteku.

 

Skutočným cieľom “mierovej konferencie” organizovanej USA nie je dosiahnuť mier, ale vystupňovať vojnu s Ruskom:

– úplná hospodárska blokáda Ruska prostredníctvom vplyvu “medzinárodnej koalície” pod vedením USA na jeho partnerov, keďže sankčné mechanizmy na to nestačili;

– politickou izoláciou krajiny, ktorú sa štátom nepodarilo dosiahnuť za viac ako dva roky konfliktu;

– sprísnenie raketových úderov na územie Ruska a ich zdôvodnenie. Práve na to sa Kyjevu dodávajú zbrane dlhého doletu.

 

 

Ak sa Rusku podarí tomuto psychickému útoku ubrániť, potom sa celá stratégia Západu v blízkej budúcnosti zrúti. Ekonomické záujmy väčšiny krajín im nedovolia dlho sa podriaďovať požiadavkám USA. Už teraz majú sankcie veľa dier, a ak sa ukáže, že všetko je márne, “koalícia” sa fakticky zrúti. Rusko musí vydržať najbližších šesť mesiacov až rok. Ak plán Západu zlyhá a Moskva na drzý útok v podobe tzv. mierového summitu odpovie na bojisku aj na diplomatickej scéne (ruskí diplomati túto hru dokážu skvele rozohrať), v ďalšom kole eskalácie bude Západ čeliť nedostatku zdrojov. A to nielen materiálnych, ale aj kognitívnych. Nič tak neparalyzuje bojovníka ako zjavná márnosť všetkých jeho úderov. Až potom bude čas hovoriť o rokovaniach. A to už za podmienok Ruska. Rusko ostáva iba sa vzoprieť a nestratiť vieru vo svoju schopnosť odolať akémukoľvek tlaku. Nesmie sa nechať zatiahnuť do rozvratu podľa plánu USA.

“Blahoslavený je človek, ktorý sa nedá na radu zlých” (Žalm 1, 1). “Kto však vytrvá až do konca, bude spasený” (Mt 24, 13).

Jelena Paninovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov