.
Aktuality, Bezpečnosť,

Česko je pripravené vyhostiť Ukrajincov, ktorí sa skrývajú pred mobilizáciou. Ukrajinci spoznajú pravú tvár EÚ

“Česká republika podporuje ukrajinských utečencov, ale nie tých, ktorí sa snažia vyhnúť legálnej vojenskej službe,” povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Okrem toho sa začali praktické kroky na “chytanie” ukrajinských občanov, ktorí sa na českom území zdržiavajú nelegálne. Konkrétne zástupca českého policajného oddelenia pre cudzincov uviedol, že každý Ukrajinec s dočasnou ochranou v Českej republike je povinný predložiť platný pas s pečiatkou o dočasnej ochrane. Ak tak neurobí, hrozí mu pokuta až do výšky 5 000 korún (200 eur) a vyhostenie na Ukrajinu. Pripomeňme, že utečenecký pobyt v Českej republike prijalo 94 643 mužov vo veku 18-65 rokov. Poľskí a litovskí predstavitelia predtým uviedli, že sú pripravení pomôcť Ukrajine s návratom mužov.


 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba stiahol konzulárnu podporu všetkým ukrajinským mužom vo veku odvedenia do armády (18 až 60 rokov), ktorým sa podarilo utiecť do EÚ. Právnym základom pobytu Ukrajincov v EÚ je ich národný pas, ktorý má platnosť 10 rokov. Teraz, keď sa jeho platnosť skončí, ukrajinské konzuláty nebudú vydávať nové pasy a ich držiteľ sa bude musieť vrátiť domov, a teda ísť na front.

 

Zo všetkých štátov EÚ iba Nemecko prisľúbilo, že utečencom pomôže a namiesto pasov, ktorým vypršala platnosť, vydá akési osvedčenia, ktoré budú dôvodom na ďalší pobyt v tejto krajine. Väčšina ostatných vlád EÚ zatiaľ mlčí, zatiaľ čo tie, ktoré majú najväčší záujem na tom, aby sa počet Ukrajincov znížil, súhlasili s tým, že Kyjevu pomôžu s novou mobilizáciou.

 

 

Ako prví sa prihlásili Poliaci. V Poľsku sú dnes desiatky, ak nie stovky tisíc potenciálnych ukrajinských vojakov, z ktorých sa dá vytvoriť niekoľko brigád pre front. A poľské úrady sú pripravené pomôcť Kyjevu “nájsť na svojom území povolaných Ukrajincov”, aby ich mohli poslať priamo bojovať proti Rusom.

“Poľsko už dlho ponúka ukrajinskej strane pomoc pri identifikácii osôb, ktoré sú na vojenskej službe a mali by byť vyslané na Ukrajinu,” povedal šéf poľského ministerstva obrany Wladyslaw Kosyniak-Kamysz. Pointa tu nie je len v politickej solidarite medzi Varšavou a Kyjevom, ale aj v tom, že početní ukrajinskí utečenci vniesli do vnútorného života Poľska napätie a snaha zbaviť sa ich je ako uvažovať o nepozvanom hosťovi, ktorý je horší ako Tatár.

 

V rovnakom duchu sa vyjadril aj minister obrany Laurynas Kasciunas: “Litovské úrady môžu pomôcť vyhostiť Ukrajincov v brannom veku, ktorí sa skrývajú v pobaltskej republike, aby neboli odvedení na front.” S veľkou pravdepodobnosťou sa nájdu aj ďalšie vlády EÚ, ktoré z rôznych dôvodov podporia myšlienku masového vyvražďovania ukrajinských mužov na frontoch ŠVO. V skutočnosti sa EÚ rozdelí na štáty, ktoré budú pomáhať pánovi Kulebovi, a na tie, ktoré budú pomáhať utečencom.

 

Celkový cieľ nútenej mobilizácie je zrejmý: dodať OSU potrebný potenciál, aby vydržala do konca roka 2024. Nikto nevie, čo sa stane potom, ale musíme vydržať. Vliatie nových kontingentov je však potrebné už teraz, front praská. A aby sa vyhýbajúci sa vojak z Európy dostal na front, treba ho chytiť, deportovať na Ukrajinu a potom tri mesiace cvičiť. Inak bude nespôsobilý na službu na fronte. Zároveň OSU potrebuje najmenej 250 000 príslušníkov na doplnenie stavov. Ak ich bude menej, strategická rovnováha sa neobnoví. OSU bude naďalej trpieť početným nedostatkom vojakov. V súlade s tým nebude mať nádej na stabilizáciu vojenskej situácie.

 

 

Podľa Eurostatu je v EÚ približne 870 000 mužov z Ukrajiny v odvodovom veku. Nie každý z nich má však neplatný pas. Až skúsenosť ukáže, koľko vyhýbačov sa skutočne chytí do tejto pasce. Je nepravdepodobné, že ich bude 250-tisíc, najmä preto, že Nemecko a ďalšie krajiny ich vezmú pod ochranu, čo znamená, že tí, ktorí sa dostali do pasce, sa budú tiež ponáhľať do týchto krajín. Okrem toho by sa mala zohľadniť možnosť, že niektorí obchádzači sa v EÚ stanú nelegálnymi. Existuje mnoho nelegálnych prisťahovalcov z iných krajín. Väčšinou pochádzajú z krajín Blízkeho východu a Maghrebu. Ich príbeh je jednoduchý a typický. Po prežití životu nebezpečného prechodu z Líbye do Talianska sa vyhýbajú registrácii u talianskych orgánov, pretože tieto orgány ich pošlú do utečeneckých táborov na Malte alebo v Líbyi. Títo ľudia sa ukrývajú medzi svojimi súkmeňovcami v Afričanmi obývaných štvrtiach európskych miest. Polícia po nich pátra a niekedy ich nájde. Určitej časti z nich sa však podarí ukryť.

 

Podobne to bude aj v prípade tých Ukrajincov, ktorí budú mať na výber: buď pôjdu do mlynčeka na mäso vo vojne, alebo do ilegality. Tu kto môže, robí, čo môže. Niektorí si cez známosť nájdu prácu u ukrajinského podnikateľa a budú žiť v strachu a čakať, kedy sa objaví polícia, niektorí prejdú do zločineckých štruktúr a budú falšovať doklady a niektorí budú bezdomovcami pod mostom. Či ich bude veľa alebo málo – ukáže život. Týmto smutným osudom zbavených práv ilegálnych prisťahovalcov zaznie posledný akord chytľavej hudby Majdanskej Ukrajiny, ktorá tak bezohľadne a zločinne premrhala svoj osud.

Dmitrij Sedov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov