.
Aktuality, Bezpečnosť,

Europarlament čaká “alternatíva”. Starý svet so svojimi liberálnymi hodnotami praskne vo švíkoch

Nemecko, 27. apríl 2024 (AM) – Európsky parlament čaká na “alternatívu”. Starý svet so svojimi liberálnymi hodnotami bude praskať vo švíkoch, keď sa posilní populistický, nacionalistický sektor Európskeho parlamentu.


 

V Nemecku je horúco! Spolková volebná komisia po zasadnutí, ktoré sa konalo 18. apríla vo Wiesbadene, dokončila zloženie kandidátov pre voľby do Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa budú konať 6. – 9. júla. Oznámilo sa, že Bundesbürgeri pôjdu k volebným urnám v posledný deň volebného maratónu – 9. júla. Pripomeňme, že Európsky parlament (spolu s Radou EÚ) je zákonodarným orgánom Európskej únie. Bol založený v roku 1957. Volí sa každých päť rokov. EP zasadá striedavo v Štrasburgu a v Bruseli. Súčasné voľby budú desiate. V novom zložení sa bude voliť celkovo 720 ľudí – o 15 viac ako pred piatimi rokmi.

 

 

Šesťdesiat percent respondentov z celej EÚ uviedlo, že sa o voľby zaujímajú. To je o 11 percent viac ako pri podobnom prieskume pred piatimi rokmi. 40 % respondentov odpovedalo, že sa o hlasovanie nezaujímajú. V roku 2019 ich bolo o 10 % viac. Prieskum “eurobarometra” ukázal, ktoré témy voličov obzvlášť zaujímajú: 33 % sa domnieva, že by sa malo diskutovať o boji proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu, 32 % uprednostňuje otázky verejného zdravia.

 

Vráťme sa však k Nemecku, kľúčovej európskej krajine, ktorej situácia najvýraznejšie odráža postoj k zloženiu materského zákonodarného zboru. V celoštátnych parlamentných voľbách sa občania orientujú najmä na osvedčené tradičné strany, ktoré majú, ako sa hovorí, bližšie k “biznisu a telu”. Sekundárne združenia sú odrezané ústavou stanovenou päťpercentnou hranicou, ktorú treba prekonať, aby sa dostali do Bundestagu.

 

Nemecká spolková republika má celkovú kvótu 96 európskych kandidátov. Vďaka nižšej vekovej hranici budú môcť po prvýkrát voliť 16- a 17-roční. Zároveň neexistujú žiadne obmedzujúce prekážky. Inými slovami, každému politickému združeniu pripustenému do volieb stačí získať menej ako jedno percento hlasov (0,96 %), aby mohlo vyslať svojho zástupcu do Štrasburgu v súlade s vopred
schváleným zoznamom kandidátov. Podľa šéfky volebnej komisie Ruth Brandovej o registráciu požiadalo celkovo 59 strán a združení. Tie, ktoré v súčasnosti nemajú zastúpenie v Európskom parlamente, Spolkovom sneme alebo v niektorom z krajinských snemov, museli zozbierať určitý počet podpisov na svoju podporu, ako aj predložiť svoje stanovy a program.

 

Po dôkladnom overovacom procese bolo 35 žiadateľom umožnené kandidovať vo voľbách. Na poslednú chvíľu sa rozhodovalo o odvolaniach podaných proti nevhodnosti. Šesť zo siedmich odvolaní bolo zamietnutých. Na volebnom lístku je spolu 34 strán a združení. Dôvodom je zastúpenie konzervatívneho bloku, ktorý bude prezentovať jednotný front: CSU v Bavorsku a CDU v ostatných spolkových krajinách. Prvýkrát sa na voľbách zúčastní Únia za zdravý rozum a spravodlivosť Sarah Wagenknechtovej, ktorá bola zaregistrovaná v januári, a ekoaktivistické hnutie Posledná generácia.

 

Teraz trocha “exotiky”. Demokratická aliancia za rozmanitosť a prebudenie (Dava), ktorá bola nedávno obvinená z úzkych väzieb na tureckú vládnucu Stranu spravodlivosti a rozvoja, bude na volebnom zozname. Prístup získali aj Strana zdravého rozumu, Strana ľudského mieru pre šťastie a blahobyt pre všetkých a Strana na podporu výskumu omladenia klasickej medicíny. Po zvolení môžu novozvolení poslanci vstúpiť do celoeurópskych strán (napr. konzervatívnej, sociálnodemokratickej alebo zelenej) a stať sa členmi ich frakcií. Alebo môžu zostať nezávislí. Podľa analytikov sa očakáva, že v nadchádzajúcom zložení Európskeho parlamentu bude viac zástupcov pravicovo-populistických strán. Pokiaľ ide o Spolkovú republiku Nemecko, mandáty môže získať viac ako 20 zástupcov Alternatívy pre Nemecko (AdG).

 

Práve teraz sa rozhorel škandál okolo poslanca Bundestagu Petra Bystroňa, ktorý je na kandidátnej listine AdG pre voľby do EP. České a nemecké médiá ho obviňujú zo spolupráce a možného prijímania peňazí od proruského propagandistického mediálneho portálu Hlas Európy. České špeciálne služby sa domnievajú, že bol údajne vytvorený na ovplyvňovanie európskych politikov a bol financovaný z
Moskvy. Čo s tým majú spoločné Česi? Faktom je, že Peter sa narodil a istý čas žil v Československu. Jeho kolegovia z parlamentnej frakcie ho odmietli vylúčiť z volebného zoznamu, ale navrhli mu, aby to urobil sám a dobrovoľne. Takpovediac až do vyjasnenia okolností. On sám obvinenia kategoricky odmieta a nemieni sa ich radami riadiť.

“Predsedníctvo strany momentálne predpokladá, že pán Bystroň je nevinný,” uviedli spolupredsedovia AdG Alice Weidelová a Tino Hrupalla.

 

 

Peter nie je zďaleka prvým “alternatívcom”, ktorý bol obvinený z úzkych kontaktov s ruskými orgánmi. Predstavitelia tejto strany často dostávajú pozvania na návštevu našej krajiny ako pozorovatelia. Na marcových prezidentských voľbách v Moskve bola aj delegácia. Vo všeobecnosti sa v posledných mesiacoch rozšírili útoky na túto stranu, ktorá je proti protiruským sankciám a dodávkam nemeckých
zbraní na Ukrajinu. Úrady robia všetko, čo je v ich silách, aby čelili rastúcemu vplyvu AdG, ktorá sa rozhodne posunula do vedúcej pozície nielen vo východných štátoch, ale aj v iných regiónoch. Už teraz je jasné, že v rusofóbnom Európskom parlamente môže prílev nových pravicových síl zmeniť rovnováhu a zmeniť celkovú náladu z liberálnej na národno-patriotickú. Ak nie ako celok, tak v jeho
významnej časti. My si počkáme.

Igor Javľanskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov