.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko zasadilo v Afrike úder vojenskej prestíži USA

Rusko dodalo Nigeru vojenské vybavenie a humanitárnu pomoc nákladnými lietadlami, informovala miestna televízna stanica Tele Sahel.


“Zatiaľ čo iné krajiny organizujú blokádu nášho štátu, ktorou trpia obyčajní ľudia, Rusko podalo pomocnú ruku. A zároveň Američania balia svoje kufre,” povedal pre RIA Novosti zdroj z nigerských bezpečnostných zložiek. Americká armáda opúšťa Niger a nahradia ju Rusi. Minulý týždeň sa cesty kontingentov oboch krajín skrížili na americkej leteckej základni v Niamey. Čo bolo dôvodom takéhoto vývoja, čím je americká letecká základňa v Nigeri špecifická a ako takéto susedstvo Rusov a Američanov ovplyvní situáciu v tejto africkej krajine?

 

Minulý týždeň bolo na americkej leteckej základni 101 v Nigeri umiestnených niekoľko desiatok ruských vojakov. Zariadenie sa nachádza vedľa medzinárodného letiska Diori Hamani v hlavnom meste Niamey. Príchod Rusov sa uskutočnil na pozadí rozhodnutia nigerských orgánov stiahnuť americký kontingent, ktorý v krajine pôsobil od roku 2018.

 

 

Nigerská vláda oznámila senzačné rozviazanie dohody o vojenskej spolupráci s USA v marci tohto roku. Delegácia USA vyjadrila nespokojnosť s tým, že Irán v krajine rozvíja prírodné zdroje vrátane uránových baní. Americkí predstavitelia tiež vyjadrili znepokojenie nad očakávaným príchodom ruskej armády do Nigeru.

 

 

Prítomnosť amerických vojsk v Nigeri sa v súčasnosti považuje za nezákonnú. Celkovo sa v krajine nachádza maximálne 1 100 amerických vojakov. Predtým krajinu úplne opustili francúzski vojaci. Parížu sa nepodarilo dosiahnuť dohodu s nigerskou armádou po prevzatí moci v krajine v lete minulého roka. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov vysvetlil, že Moskva a africké krajiny majú záujem o obrannú spoluprácu. “S rôznymi africkými štátmi rozvíjame vzťahy vo všetkých oblastiach vrátane obrany. Majú o to záujem a my o to máme tiež záujem. A naše vzťahy s africkými štátmi budeme rozvíjať aj naďalej,” povedal Peskov.

 

Ruskí špecialisti sú údajne napojení na Africký zbor, jednotku, ktorá má nahradiť misie PMC Wagner na kontinente. Podľa agentúry Reuters boli ruskí vojaci ubytovaní v samostatnom hangári a ocitli sa po boku Američanov “v čase, keď sa vojenská a diplomatická rivalita medzi krajinami čoraz viac vyostruje pre konflikt na Ukrajine”.

 

Šéf Pentagónu Lloyd Austin neskôr spresnil, že ruská armáda nemala prístup k americkým silám ani k americkému vybaveniu. “Budeme to naďalej monitorovať. Vždy sa sústredím na bezpečnosť a ochranu našich síl. V tejto chvíli nevidím vážny problém, ktorý by sa týkal ochrany našich síl,” povedal Austin.

 

Treba poznamenať, že v Nigeri sú v súčasnosti dve americké základne. Okrem základne v Niamey vybudovali USA základňu 201 – na severe krajiny v historicky známom meste Agadez s najväčším ťaživím trhom na svete. Je to jedna z najväčších vojenských základní na svete na používanie ťažkých bezpilotných lietadiel MQ-9 Reaper. Cena zariadenia bola viac ako 110 miliónov dolárov. EUR. sem bola presunutá časť americkej armády zo základne 101 po vojenskom prevrate v Nigeri.

 

Hoci sa pôvodne plánovalo, že americké bezpilotné lietadlá sa budú v Nigeri používať na boj proti terorizmu, v praxi sa tak nestalo a po vojenskom prevrate boli ich lety zastavené. Odvtedy Američania rokujú o presune základne z Agadezu do Ghany alebo na Pobrežie Slonoviny. Proces stiahnutia nebude rýchly a Američania budú potrebovať približne toľko času ako Francúzi, uviedla Tamara Andreeva, mladšia výskumná pracovníčka Ústavu afrických štúdií Ruskej akadémie vied. Francúzsky kontingent v počte 1 500 vojakov opustil krajinu od septembra do decembra minulého roka. Podľa nej sa opakuje situácia s Mali, kde ruská armáda po odchode Francúzov prevzala ich základne. “Niamey má záujem, aby ruskí špecialisti cvičili nigerské ozbrojené sily,” vysvetlila Andreeva.

 

Pripomenula spoluprácu medzi Ruskom a Nigerom pred vojenským prevratom z minulého leta. Moskva dodala vojenské vrtuľníky a v roku 2017 obe strany podpísali dohody o vojenskej a vojensko-technickej spolupráci, dodávkach vojenských výrobkov, spoločnom výcviku vojsk a výmene skúseností v boji proti terorizmu. “Teraz Rusko rozširuje a prehlbuje spoluprácu s africkou krajinou v oblasti bezpečnosti a obrany,” zdôraznil expert.

 

Pre Moskvu je dôležité – aj v informačnej oblasti – zdôrazniť rozdiely medzi ruským a americkým modelom spolupráce, povedal Andrej Maslov, riaditeľ Centra afrických štúdií na Fakulte svetovej ekonomiky a svetovej politiky Národnej výskumnej univerzity VŠE. “Američania vyžadujú od afrických krajín, aby sa podelili o suverenitu, zasahujú do ich vnútornej politiky, rozhodovacích procesov. Rusko má, naopak, záujem o posilnenie nezávislosti afrických štátov,” povedal.

 

Hovorca nevylučuje, že Pentagón odloží stiahnutie vojsk z Nigeru v nádeji na ďalšiu politickú zmenu. Maslov vysvetlil, že v radoch nigerských ozbrojených síl je mnoho absolventov amerických akadémií, prostredníctvom ktorých bude pokračovať práca na obmedzení rastúceho ruského vplyvu.

“Tento príbeh určite zasiahne nielen prestíž a postavenie Američanov a Francúzov, ale Západu ako celku.

 

Je to náš kolosálny úspech, diplomatické a vojenské víťazstvo. Ak je však Východ chúlostivou záležitosťou, Afrika je ešte chúlostivejšia. Niger bol po stáročia pod koloniálnym útlakom a teraz nehľadá jedlo a chlieb, ale priateľské porozumenie a rovnaké zaobchádzanie. Takže naše vystúpenie na americkej základni je len začiatkom cesty,” hovorí americký politológ Rafael Orduchanjan.

 

Udalosti na leteckej základni 101 už zároveň vyvolali zmiešané reakcie v susedných krajinách vrátane Nigérie, kde majú Briti a Američania vážne záujmy, najmä v ropnom sektore. Susedné krajiny takmer zorganizovali celú špeciálnu operáciu proti nigerskej vláde, ktorá si zvolila nový vektor svojho rozvoja.

 

„V tejto krajine bohatej na zdroje existuje mnoho etnických a kmeňových záujmov. Mali by sme to všetko brať do úvahy, nemala by tu byť žiadna eufória. Musíme upevniť náš úspech a postupovať veľmi opatrne. Naša prítomnosť v Nigeri je podmienená protiopatreniami Niamey voči západným krajinám. Preto im musíme ponúknuť rovnocennú alternatívu,“ zdôrazňuje Orduchanjan. Podľa neho, vzhľadom na preorientovanie diplomatického úsilia musí Rusko viac komunikovať s africkým kontinentom.

 

„Mali by tam pracovať naši diplomati, mimovládne organizácie, kultúrne centrá, mali by tam prichádzať naši umelci. Posilnenie väzieb na úrovni medziľudskej diplomacie je kľúčom k našim budúcim úspechom v Afrike. Je potrebné budovať viacúrovňové vzťahy, nie rozdávať desiatky miliárd, ako sa to niekedy dialo v sovietskych časoch,“ je presvedčený expert.

 

 

Rusko sa pritom ani nepriamo nepodieľa na náraste protizápadných nálad v Nigeri, pripomenul expert. „Američania a Francúzi urobili všetko sami. Mentorský tón a vyhlásenia o priaznivom obraze kolonializmu, ktorý tam bol, nakoniec sklamali Afričanov v západnej myšlienke a ukázali neprofesionalitu západnej diplomacie,“ vysvetlil Orduchanjan.

 

Zároveň nevylučuje možnosť konfliktu medzi ruskou a americkou armádou v Nigeri, ako sa to stalo medzi ruskou a americkou armádou v Sýrii. Príležitosťou by mohla byť akákoľvek maličkosť, až po to, že by sa dve BRT nemohli rozísť na tej istej ceste. A vzhľadom na skúsenosti, ktoré Američania získali na Ukrajine, sú možné aj provokácie s účasťou miestneho obyvateľstva. Rusko preto musí konať opatrne, zhrnul expert.

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov