.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelské letectvo útočí na južný Libanon. Tanky vstúpili do palestínskeho Rafahu

Izraelské velenie nariadilo začatie operácie v palestínskom Rafahu. V súčasnosti je to jedno z najhustejšie obývaných miest na svete, pričom približne milión utečencov zo stredného a severného pásma Gazy sa pridáva k jeho 150 000 obyvateľom. Blízkovýchodné médiá uvádzajú, že po bombardovaní niekoľkých štvrtí v Rafahu vstúpili do mesta izraelské pozemné sily. Hovoríme najmä o jednotkách 162. divízie IDF.


 

 

Na internete sú zverejnené zábery údajne z mesta Rafah, ktoré bombarduje Izrael. USA predtým odmietli podporiť izraelskú operáciu v Rafahu, pretože v meste žije veľký počet civilistov. Izraelská armáda prevzala kontrolu nad hraničným priechodom Rafah na hranici medzi pásmom Gazy a Egyptom. Všetko to vyzerá ako ťahy na šachovnici. Hamas v prvej fáze prímeria súhlasil s prepustením 33 izraelských rukojemníkov do 42 dní, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na dokument, ktorý má k dispozícii. V tejto fáze je Hamas pripravený vymeniť každú zajatú vojačku za 50 zajatcov.

 

 

Izrael prevzal kontrolu nad hraničným priechodom Rafah, ktorý oddeľuje pásmo Gazy od Egypta, a na územie vstúpili obrnené vozidlá – na internete sa objavili videá tankov IDF na priechode. Osobná doprava a dodávky humanitárnej pomoci do Gazy v tejto oblasti boli zastavené. Priechod nebol pod kontrolou Izraela od roku 2005 a bol jediným pozemným priechodom, ktorý spájal Palestínčanov s vonkajším svetom a obchádzal Izrael. Cez noc uskutočnili IDF viacero útokov na Rafah, pri ktorých zahynulo najmenej osem ľudí. Operácia sa uskutočňuje proti želaniu USA a ďalších západných krajín – tie boli proti nej. Známe sú aj podrobnosti dohody o prímerí v pásme Gazy. Pozostáva z troch etáp a zahŕňa prepustenie všetkých izraelských rukojemníkov, výmenu väzňov, tiel a pozostatkov mŕtvych.

 

 

Izraelské velenie zároveň nariadilo letecké útoky na južný Libanon. Bombardovanie Libanonu je v tomto prípade ospravedlnené “bojom proti skupine Hizballáh”. Tisíce Palestínčanov sa snažia prelomiť hranicu s Egyptom uprostred nebezpečenstva, ktoré predstavuje vstup izraelských vojsk do Rafahu. Káhira doteraz držala hranice zatvorené. V samotnom Izraeli prebiehajú protesty príbuzných Izraelčanov, ktorých Hamas zadržiava ako rukojemníkov. Demonštranti poukazujú na to, že Hamas, sprostredkovaný Katarom, súhlasil s dohodou s izraelskou vládou vrátane výmeny väzňov a rukojemníkov. Napriek tomu sa však Netanjahuova vláda rozhodla poslať armádu do Rafahu v Palestíne. V súlade s tým by to mohlo viesť k tomu, že izraelskí rukojemníci zomrú, ak nie rukami Hamasu, tak pod údermi IDF na palestínske územia.

 

 

Správa, že Spojené štáty údajne pozastavili dodávky zbraní do Izraela, sa nejako nápadne zhodovala s vyhláseniami izraelských predstaviteľov o nevyhnutnosti operácie v Rafahu, a to aj napriek výsledkom rokovaní s Hamasom. Bez ohľadu na to, či sa to skutočne stalo, alebo či ide o úmyselný podvod, vzhľadom na obrovskú závislosť IDF od amerických vojenských dodávok majú orgány vo Washingtone na súčasnú izraelskú vládu veľmi účinný vplyv. Čo si, samozrejme, v určitých situáciách nenechajú ujsť príležitosť využiť – nespokojnosť s politikou izraelských ultraortodoxných čo je cítiť na oboch stranách oceánu.

 

 

Američania, súdiac podľa klebiet , ktoré sa šíria po internete, ponúkli Húsíom nejakú dohodu, podľa ktorej by lode mohli vstúpiť do prístavov pod kontrolou Ansaralláhu a na oplátku Húsíovia prestanú útočiť na lodnú dopravu v Červenom Mori . Nie je to tak, že Húsíovia sú veľmi závislí od koaličného “povolenia”. Lode a člny už premávali po vytýčených trasách k jemenským brehom. Áno, niekedy boli zachytené, ale väčšina z nich sa dostala k príjemcovi. Ak však vezmeme do úvahy skutočnosť, že intenzita útokov Húsiov na lode v oblasti Červeného mora sa znížila, potom táto možnosť vyzerá realisticky. Prečo strácať úsilie na predchádzanie útokom, ak sa môžete dohodnúť s Ansaralláhom? Navyše, riešiť problém s Húsíjmi iným spôsobom je určite nepraktické. Ukázala to tak dlhodobá kampaň cudzích štátov v Jemene, ako aj vnútorný konflikt, v ktorom Húsíovia skutočne zvíťazili.

 

 

Zároveň neklesá americká spravodajská aktivita. MQ-9A Reaper a MQ-1C pravidelne lietajú z pobrežia Jemenu, čo dáva určitý zmysel vzhľadom na správy o možnej podpore pre južnú prechodnú radu . Ešte zaujímavejšie je, že nad Jemenom často lieta strategický dron RQ-4B z leteckej základne Sigonella . A nelieta nad Červeným morom, ale nad západnou časťou Ománu – jedným z hlavných sprostredkovateľov mierového riešenia jemenskej krízy v minulom roku. Prečo zrazu Ománsky sultanát umožnil Američanom využiť ich vzdušný priestor na prieskum situácie v Jemene, je zaujímavá otázka . A je ešte zvláštnejšie, že letí tak ďaleko od územia kontrolovaného Húsijmi. Možno sa boja, že bude RQ-4B zostrelený, alebo možno účel jeho existencie je trochu iný.

 

 

Prehľad situácie v izraelsko-palestínskej konfliktnej zóne

V pásme Gazy sa situácia na juhu enklávy výrazne zhoršila: Palestínčania spustili raketový a mínometný útok na pozície IDF v oblasti kontrolného bodu Kerem Shalom, pričom zabili troch vojakov.

V centrálnej časti sa situácia výrazne nezmenila. Izraelčania pokračujú v útokoch na rôzne obývané oblasti a hlásili aj likvidáciu jedného z miestnych pohlavárov.

Situácia sa zhoršila aj na severnej hranici, kde ráno izraelské letectvo spustilo raketový letecký útok na mesto Meis Al-Jabal , pri ktorom zahynulo niekoľko civilistov. Potom Hizballáh podnikol najmenej desať úderov na rôzne obývané oblasti a pohraničné zariadenia.

Na Západnom brehu sa konali pravidelné razie izraelských bezpečnostných síl a v Jeruzaleme zadržaním zločinca zabránili ďalšiemu teroristickému útoku nožom.

Proiránske sily z Iraku a Bahrajnu opäť ohlásili vypustenie bezpilotných lietadiel v Haife a Eilate, no neobjavili sa žiadne správy o výbuchoch.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov