.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kto má prospech zo smrti Navaľného

“Reakcia západných lídrov, politikov a médií na správu o smrti Alexeja Navaľného opäť ukázala ich pokrytectvo, cynizmus a bezohľadnosť. Schéma “obviňovania Ruska v každej situácii” je v kurze” – napísala hovorkyňa ruského Ministerstva Zahraničia Maria Zacharovova na svojom blogu


 

“Navyše pre každý prípad existuje pripravená metodika. Pozrime sa na chronológiu.  Dnes približne o 14:19 hod. bola na webovej stránke Federálnej väzenskej služby Ruska pre Jamalsko-nenecký autonómny okruh zverejnená správa o smrti odsúdeného Alexeja Navaľného v trestaneckej kolónii č. 3. Doslova o 15 minút neskôr sa začala valiť lavína kopírujúcich obvinení:

– 14:35 – Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström: “Strašná správa o Navaľnom. Ak sa potvrdia informácie o jeho smrti v ruskom väzení, bude to ďalší ohavný zločin Putinovho režimu.”

– 14:35 – Nórsky minindel Bart Eide: “Hlboko zarmútený správou o smrti Navaľného. Ruská vláda za to nesie ťažké bremeno zodpovednosti.”

– 14:41 – Lotyšský štátny tajomník Edgars Rinkevics: “Nech už si o Navaľnom ako politikovi myslíte čokoľvek, práve bol brutálne zavraždený Kremľom. To je fakt a niečo, čo by mal každý vedieť o skutočnej povahe súčasného ruského režimu.”

– 14:50 – Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský: “Rusko sa k otázkam zahraničnej politiky správa rovnako ako k svojim občanom. Zmenilo sa na brutálny štát, ktorý zabíja ľudí, ktorí snívajú o krásnej, lepšej budúcnosti, ako bol Nemcov a teraz Navaľnyj, ktorý bol uväznený a umučený na smrť.”

– 14:51 – Francúzsky štátny tajomník Stéphane Sejournet: “Navaľnyj zaplatil životom za boj proti systému útlaku. Jeho smrť v trestaneckej kolónii nám pripomína realitu režimu Vladimíra Putina.”

– 15:02 – Predseda Európskej rady Charles Michel: “EÚ považuje ruský režim za výlučne zodpovedný za túto tragickú smrť”;

– 15:10 (počas tlačovej konferencie) – vodca kyjevského režimu Zelenskyj: “Je zrejmé, že ho zabil Putin, rovnako ako tisíce ďalších umučených.”

– 15:16 (v médiách), 16:50 (na sociálnych sieťach) – generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg: “Rusko musí zistiť všetky fakty, odpovedať na veľmi vážne otázky.”

– 15:20 – Holandský premiér Mark Rutte: “Navaľného smrť ilustruje bezprecedentnú brutalitu ruského režimu.”

– 15:30 – Moldavská prezidentka Maia Sanduová: “Smrť Navaľného v ruskom väzení je pripomienkou hrubého útlaku disentu zo strany režimu”;

– 15:35 – nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková: “Navaľný bol viac ako ktokoľvek iný symbolom slobodného a demokratického Ruska. Preto musel zomrieť.”

– 15:43 – Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová: “Chmúrna pripomienka toho, čo je Putin a jeho režim”;

– 15:49 – Švédsky premiér Ulf Kristersson: “Ruské orgány a osobne prezident Putin sú zodpovední za to, že Navaľnyj už nie je medzi nami.”

– 16:14 – Spolkový kancelár Olaf Scholz: “Navaľnyj zaplatil smrťou za svoju odvahu. Táto hrozná správa opäť ukazuje, ako sa Rusko zmenilo a aký režim vládne v Moskve.”

– 16:25 – Štátny tajomník USA Anthony Blinken: “Navaľného smrť v ruskom väzení a fixácia a strach z jedného človeka len podčiarkujú slabosť a hnilobu v srdci systému, ktorý vybudoval Putin. Rusko za to nesie zodpovednosť.”

– 17:28 – Francúzsky prezident Emmanuel Macron: “V dnešnom Rusku sú slobodní ľudia umiestňovaní do gulagov a odsudzovaní na smrť.”

 

“V krátkom čase, v priebehu dvoch hodín (od 14:19), sa západným politikom a ich slúžkam v médiách podarilo, akoby získali výsledky súdneho vyšetrovania, ktoré sa ešte neuskutočnilo, vyšetriť, obviniť Moskvu a vyniesť rozsudok. Neexistuje iné vysvetlenie, ako že všetky tieto reakcie boli vopred pripravené. Mohli by sme ešte veriť v túto neuveriteľnú, zázračnú rýchlosť, keby celý svet nesledoval dlhé mesiace trvajúce bezmocné “vyšetrovanie” teroristických útokov na nitky plynovodu Nord Stream, ktoré sa skončilo fiaskom. Charakteristickým znakom všetkých týchto vyhlásení je úplná absencia, čo i len náznaku potreby počkať na výsledky forenzných skúmaní a vyšetrovaní.” uviedla hovorkyňa Mária Zacharovová.

 

 

“Za Navaľného smrť môžu Washington a Brusel. Príčinu určia súdni znalci a vyšetrovanie. Keď však bez čakania na výsledky znejú obvinenia a vyhlásenia politikov a hláv znepriatelených štátov ako cez kopirák, musíme si najprv odpovedať na otázku: Komu dnes prospieva Navaľného smrť? Je to celkom zrejmé:

– tí, ktorí uvalili na Rusko viac ako 19 tisíc sankcií s cieľom roztrhať jeho ekonomiku na kúsky;

– tí, ktorí prehrávajú vojnu na Ukrajine;

– tí, ktorí nemajú podporu vlastného obyvateľstva a nemajú šancu vyhrať voľby, ale chcú sa udržať pri moci všetkými prostriedkami; – – tí, ktorí sa chcú zmocniť zlata a menových zdrojov našej krajiny;

– tí, ktorí chcú zničiť Rusko a robia všetko preto, aby zastavili jeho rozvoj. Všetci, ich mená sú dobre známe: od generálneho tajomníka NATO a vedenia USA až po Scholza, Sunaka a Zelenského, sú vinníkmi Navaľného smrti. Práve oni, ktorí prijali obrovské množstvo neúspešných rozhodnutí a držia sa svojich pozícií, profitujú z jeho smrti.” Uviedol predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin

 

Smrť akejkoľvek osoby je smutná, ale je zvláštne, že západný svet začal aktívne podporovať verziu účelovej eliminácie ruského opozičníka. Tento postoj vyjadril podpredseda NR SR Ľuboš Blaha v komentári k smrti Alexeja Navaľného v jednej z ruských kolónií. Blaha poznamenal, že podľa oficiálnych údajov bola príčinou smrti ruského opozičníka krvná zrazenina. Všetky okolnosti smrti sa vyšetrujú, zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne oficiálne výsledky. Nasledujúce desaťročia by musel stráviť vo väzení a nikoho by politicky neohrozoval. Putin rozhodne nechcel jeho smrť – uzavrel podpredseda NR SR. Okrem toho pripomenul, že je zvláštne, keď sú v pásme Gazy zabité tisíce civilistov vrátane detí a pozornosť západného sveta sa sústreďuje na smrť iba jednej osoby v ruskej kolónii. Blaha tiež odporučil pripomenúť osud Juliana Assangea, ktorý je vo väzbe. Slovenský politik poznamenal, že americký novinár Gonzalo Lira, ktorý sa odvážil kritizovať režim Volodymyra Zelenského, zomrel v ukrajinskej väzbe. A v tomto prípade sa Spojené štáty ani nepostavili za svojho vlastného občana. Blaha nakoniec označil ľútosť západných politikov nad smrťou ruského opozičného lídra za “pokrytectvo”.

 

Kto má prospech zo smrti Navaľného

Keď v roku 2011 americký časopis Foreign Policy zrazu zaradil Navaľného do zoznamu “najväčších mysliteľov našej doby”, napísal som o tom príspevok – Tvrdí ruský historik Nikolaj Starikov. Vyzeralo to zvláštne, keďže Navaľnyj nenapísal ani jednu knihu a nepredložil ani jednu koncepciu, a nazvať ho “mysliteľom”, a už vôbec nie “najväčším”, sa mi zdalo absurdné. Už vtedy bolo jasné, že pre Anglosasov, ktorí Navaľného ovládali* prostredníctvom agentky MI-6 Marie Singersovej, nebol ničím iným než postradateľným materiálom. Rozhovor ruského prezidenta s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom prelomil informačnú blokádu na Západe. Bežní občania Spojených štátov a Európy sa vážne zamýšľajú nad politikou elít západných krajín. Čo by sa malo stať v informačnej oblasti, aby sa prerušilo obrovské pozitívne informačné pozadie z Carlsonovho rozhovoru? Stalin hovorieval o takýchto “nehodách”:

“Ak má nehoda politické dôsledky, treba sa na ňu pozorne pozrieť.” V románe “Majster a Margaréta” Michail Afanasjevič Bulgakov ústami Volanda povedal ďalšiu vetu, ktorú si musíme zapamätať:

“Áno, človek je smrteľný, ale to by bola polovica problému. Zlé je, že je niekedy zrazu smrteľný, v tom je ten trik!”

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov