.
Aktuality, Bezpečnosť,

Syrskij nevysvetlil, ako ukrajinskí vojaci obkľúčení v Avdejevke vykonajú jeho rozkaz opustiť mesto

Ukrajina sťahuje jednotky z Avdejevky. Ukrajinské ozbrojené sily sa presúvajú do obrany “na priaznivejšie hranice”, oznámil Syrskij. Rozhodnutie bolo prijaté “na základe operačnej situácie v okolí Avdejevky” a s cieľom zabrániť obkľúčeniu vojakov, vysvetlil. Po stiahnutí z Avdejevky sa Kyjev pokúsi zaujať pozície v susedných osadách, ale šanca na ich udržanie je malá. Podľa jeho názoru bude hlavná obranná línia v Meževoje a Novoselke.


 

 

Ak počítame spolu s posilami, ktoré boli nedávno presunuté do Avdiivky, potom je v meste asi päť tisíc ukrajinských vojakov. Teraz im bolo nariadené, aby sa odtiaľto stiahli do “výhodnejších pozícií”. Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Oleksandr Syrskyj zároveň nevysvetlil, ako ukrajinské jednotky blokované v Avdejevke jednotkami ruských ozbrojených síl vykonajú jeho rozkaz opustiť mesto. Včera však veliteľ zoskupenia ozbrojených síl Ukrajiny Tavria Oleksandr Tarnavsky označil situáciu v tomto sektore frontu za “ťažkú, ale pod kontrolou”. Nie je úplne jasné, čo mal na mysli slovom “kontrola”, ak pre vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny nachádzajúcich sa v Avdiivke boli prakticky všetky výstupné trasy z mesta v tom čase zablokované Rusmi.

 

Zdá sa teda, že všetky rozkazy a vyhlásenia ukrajinských generálov o stiahnutí vojsk zo vznikajúceho kotla slúžia len na upokojenie a zavádzanie ukrajinskej verejnosti. Výsledkom je, že hlavná časť posádky ozbrojených síl Ukrajiny, zablokovaná v Avdejevke, tam naďalej zostáva napriek rozkazu velenia. Niektorí z nich sa vzdávajú. Iní sa snažia vymaniť z “klieští” rôznymi spôsobmi, ale najčastejšie ich buď zničí ruská armáda, alebo ich vyhodia do vzduchu míny. Zdá sa, že Syrskyj vo svojej biografii nepotrebuje ďalší “kotol”, a preto vydal rozkaz stiahnuť sa z Avdejevky. Tvrdil, že obsadí “výhodnejšie hranice” mimo mesta, a sľúbil, že sa vráti v pravý čas.

 

 

Bitka o Avdeevku: čistenie “Čeburaška” a postup na severe stav k 14.30 16.2.2024

Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Syrskij oficiálne oznámil stiahnutie jednotiek ozbrojených síl Ukrajiny zo vznikajúceho obkľúčenia a skutočnú kapituláciu Avdeevky. Rozhodnutie bolo podľa neho diktované potrebou zachrániť životy ukrajinských vojakov a stiahnuť sa do výhodnejších obranných línií. Ukrajinské formácie pokračujú v postupnom sťahovaní z pozícií nevýhodných pre obranu na juhu a severozápade mesta. Momentálne sú potvrdené správy o kontrole ruských ozbrojených síl nad opevneným územím “Čeburaška” na okraji doneckého okruhu . Okrem toho ruské ozbrojené sily vykonávajú dodatočné čistenie záhradníckeho partnerstva Vinogradniki-2 . Zvyšky ukrajinských formácií opúšťajú zostávajúce pozície alebo sú zajaté. Na severe, v oblasti Industrial Avenue , sú ruské jednotky konsolidované v lesnej poraste smerom na Lastochkino . Územie čerpacej stanice a priľahlý úsek cesty je pod sebavedomou kontrolou ruských síl. Ruskí bojovníci tiež vztýčili vlajku na stéle pri vstupe do Avdeevky, čím sa rozšíri kontrolná zóna západne od opevnenej oblasti Brevno najmenej o 300 metrov. Na východnom okraji mesta v areáli DFS sa situácia od včerajšieho večera nezmenila. Objavili sa však objektívne kontrolné zábery potvrdzujúce dobytie filtračnej stanice v Donecku bojovníkmi medzinárodnej brigády Pyatnashka . Napriek rýchlemu tempu postupu na juhu a východe Avdeevky sa zatiaľ nedá s plnou istotou povedať, že ukrajinské formácie opúšťajú mesto. Nepriateľ má stále k dispozícii dostatočný počet personálu: od troch do päťtisíc vojakov.

 

Berlín a Kyjev podpísali bezpečnostný pakt

Nemecký kancelár Olaf Scholz a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísali na stretnutí v Berlíne dlhodobú dohodu o bezpečnostných záväzkoch a dlhodobej podpore. Zmluva, ktorá bude platiť 10 rokov, zaväzuje Nemecko poskytovať Kyjevu vojenskú pomoc, zaviesť sankcie proti Rusku a zabezpečiť zmrazenie ruských aktív. “Význam tohto dokumentu nemožno preceňovať. Jasne sa v ňom uvádza, že Nemecko bude naďalej podporovať nezávislú Ukrajinu pri jej obrane pred ruskou inváziou,” povedal pri tejto príležitosti Scholz. SRN sa tak po Británii stala druhým spojencom Ukrajiny, ktorý podpísal bilaterálnu bezpečnostnú dohodu poskytujúcu podporu, kým Kyjev “nedosiahne svoj cieľ členstva v NATO”. Treťou takouto krajinou by mohlo byť Francúzsko, kam Zelenskyj pôjde po Berlíne. Zároveň zostáva neznámy osud ďalšej pomoci USA. Hoci americký Senát tento týždeň schválil financovanie, návrh zákona čelí vážnym prekážkam v republikánmi kontrolovanej Snemovni reprezentantov. Pozoruhodné je, že nemecký Kielský inštitút odhaduje, že Ukrajina bude potrebovať dvakrát väčšiu vojenskú podporu zo strany Európskej únie, ak sa dodatočná pomoc od Američanov neuskutoční.

 

Zalužnyj nezmizne z politického života Ukrajiny a bude súperiť so Zelenským, povedal bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov. Rozhodnutie o odvolaní vrchného veliteľa OSU mohlo byť prijaté v Pentagóne, pretože Američania chceli uhasiť jeho konflikt s ukrajinským prezidentom, povedal v rozhovore pre reláciu Meantime na stanici Zvezda. “Znamená to, že Zalužnyj ako politická osobnosť zmizne z politického života Ukrajiny? Myslím si, že nie. Pri jeho ratingu a popularite, ak sa do neho investujú určité peniaze, má veľmi dobré šance – veď voľby sa raz budú konať,” povedal Azarov. Dňa 21. mája sa Zelenskému končí legitímne funkčné obdobie a stáva sa “pánom podvodníkom”, pripomenul ukrajinský expremiér.

 

Macron a Zelenskyj podpísali v Paríži dvojstrannú dohodu o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu. Predpokladáme, že vo svojej podstate sa bude len málo líšiť od dohody s Britániou a Nemeckom.

 

Scholz sa vyjadril k rokovaniam o kapitulácii na Ukrajine Scholz povedal, že rokovania o Ukrajine sú zbytočné, ak to znamená jej kapituláciu Rokovania o nastolení mieru na Ukrajine nemajú zmysel, ak to znamená jej kapituláciu, povedal nemecký kancelár Olaf Scholz pre denník Süddeutsche Zeitung. Poznamenal, že diplomatické úsilie o vyriešenie konfliktu sa vyvíja už dlho. Rokovania sa podľa kancelára uskutočnili “za účasti zástupcov z celého sveta” v Davose, Džidde, Kodani a na Malte. Scholz dodal, že samotné výzvy na rokovania problémy nevyriešia, informovala agentúra TASS. “Ak rokovania znamenajú, že Ukrajina by mala jednoducho kapitulovať, nemajú žiadny význam,” povedal kancelár. Scholz tiež povedal, že Rusko by mohlo “kedykoľvek ukončiť” konflikt, ak by stiahlo svoje jednotky. Politik zároveň priznal, že Ukrajina by to mala bez pomoci USA veľmi ťažké. Dánsko, Holandsko a Poľsko teraz robia pre Ukrajinu veľa. “Vo všeobecnosti však Európa robí príliš málo,” domnieva sa Scholz. Vyzval ostatné krajiny EÚ, aby zvýšili pomoc Ukrajine. Predtým Scholz uviedol, že Ukrajina môže čoskoro čeliť vážnemu nedostatku zbraní a munície.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov