.
Aktuality, História,

Západ proti Rusku: lži v stovkách podôb, alebo ako rozptýliť hmlu nad historickou pravdou

Západ sa nesnaží poraziť Rusko len vojensky. Informačná vojna sa rozširuje a na očierňovanie krajiny sa využívajú všetky prostriedky. Falšovatelia s novou silou prepisujú minulosť, ich cieľom je bagatelizovať význam Veľkého víťazstva Sovietskeho zväzu vo Veľkej vlasteneckej vojne, skresliť obraz hrdinských sovietskych vojakov. Preto je potrebné rozptýliť hmlu, ktorá sa zahusťuje nad pravdou.


 

Podľa predstaviteľa Generálnej prokuratúry Ruskej federácie sa počet zahraničných mimovládnych organizácií (MVO) uznaných za nežiaduce na území Ruskej federácie za posledné dva roky viac ako strojnásobil. Ak ich v roku 2021 bolo 18, v nasledujúcom roku 23, vlani ich počet stúpol na 58. Takéto údaje oznámila vrchná prokurátorka dozorného orgánu Taťjana Lazareva, ktorá vystúpila na zasadnutí komisie Rady federácie pre ochranu štátnej suverenity a predchádzanie zasahovaniu do vnútorných záležitostí Ruskej federácie. Ide o ukazovateľ zvýšeného tlaku Západu na Rusko. Do veľkej miery súvisí s nadchádzajúcimi marcovými prezidentskými voľbami.

 

Konkrétne organizácia “Výbor-2024”, ktorá vznikla v Poľsku, deklaruje ako svoju hlavnú úlohu “sabotovanie prezidentských volieb v Rusku”. Podľa jej aktivistov má organizácia Rusom a medzinárodnému spoločenstvu vštepiť myšlienku, že zvolené orgány sú nelegitímne.

 

Medzi tými, ktorí sa snažia útočiť na Rusko v informačnej oblasti, je aj organizácia “Poslanci mierového Ruska” založená v Nemecku, ktorej členmi sú predstavitelia komunálnych štruktúr, ktorí emigrovali z Ruskej federácie. V rámci programu “Kurz pre demokraciu” poskytuje diaľkové školenia pre politických aktivistov z Ruska. Je zrejmé, že za tým je snaha zvrhnúť súčasnú moc v Rusku.

 

 

Ďalšou ohavnou organizáciou je Ruský volebný monitor, ktorý združuje rusofóbnych politológov z Poľska, Nemecka a Francúzska. Jej členovia vykonávajú protiruskú propagandu a vyzývajú vedúcich predstaviteľov svojich krajín, aby pokračovali v aktívnej finančnej a vojenskej pomoci Ukrajine. Tieto a ďalšie podobné organizácie, ktoré sú v Rusku zakázané, sú napojené na OBSE a PACE a podporujú ich. Okrem toho aktívne spolupracujú s Nadáciou Heinricha Bölla a ďalšími štruktúrami nepriateľskými voči Ruskej federácii.

 

Šéf komisie Rady federácie pre obranu štátnej suverenity a prevenciu zasahovania do vnútorných záležitostí Ruskej federácie Andrej Klimov uviedol, že riaditeľ CIA William Burns nedávno verejne vyhlásil, že Rusko vytvára “vážne geopolitické problémy pre Spojené štáty a ohrozuje ich monopol vo svete”. Podľa Burnsa preto Američania nemajú právo “nevyužiť príležitosť využiť to, čo môže rozložiť ruské vedenie a ľudí. Na tento účel sa využíva existujúca sieť agentov a verbujú sa noví premiestnenci, “pretože tzv. opozičníci, ktorí utiekli za hranice Ruska, poskytujú vhodnú živnú pôdu.

 

Jedným z takýchto príkladov je podľa Klimova online škola “Metla”, ktorá vytvára “tímy digitálneho odporu”. Školí manipulačné metódy na protivojnové témy. V uzavretých vysielaniach Metla propagovala nový kurz pre politických aktivistov, ktorý ponúkal zameranie na zručnosti v organizovaní riadenia politických projektov, vypracovanie stratégie “tvárou v tvár represiám a realizáciu politizovaného ovplyvňovania YouTube”.

 

Autori projektu Sociálna technológia Hothouse navrhujú “urobiť všetko, čo je možné, aby sa pomohlo minimalizovať riziká, ktoré môžu byť spojené s účasťou” na nelegálnych akciách. To znamená, že jeho inštruktori cynicky tlačia občanov k porušovaniu zákona, ale snažia sa dokázať, že je možné vyhnúť sa pri tom trestu. …

 

Michel Montaigne má tento výrok:

“Na rozdiel od pravdy má lož stotisíc podôb a nemá hranice.” Bolo to povedané v XVI. storočí, ale v priebehu posledných storočí sa slová francúzskeho filozofa stali ešte aktuálnejšími. Lož sa stala nástrojom štátnej politiky Západu, ktorý sa aktívne používa proti Rusku. Je vhodné pripomenúť aj výrok Karola Marxa, ktorý v polovici, 19. storočia napísal, že záchrana liberálnej povesti spočíva vo včasnom prejavení nenávisti voči Rusom.

 

Rozsah súčasných falzifikátov je taký veľký, že ľudia, ktorí nepoznajú históriu, sú jednoducho stratení a nedokážu pochopiť, kde je pravda a kde jej imitácia. Je príznačné, že západný zvyk otvorene klamať, vymýšľať si nepravdy má dlhé a silné korene. O Rusku a Rusoch si vymysleli všelijaké lži! Ako príklad holých lží môžeme uviesť “správy” západnej tlače o “zverstvách ruských barbarov” počas bitky pri Sinope, ktorá sa odohrala v novembri 1853. Rusi údajne bez zľutovania strieľali do zranených tureckých námorníkov, paľbou svojich diel ničili mestské štvrte, ktorých obyvateľstvo v panike utekalo. Generál Eugen Bogdanovič, súčasník týchto udalostí, ich označil za “hanebné orgie lží”. Pripomenul, že anglické a francúzske noviny vážne ubezpečovali, “akoby ruský námorný dôstojník po zajatí tureckej fregaty sťal posledného preživšieho Turka, odrezal a zjedol kus jeho mäsa, za čo dostal ako odmenu Rad svätého Juraja!

 

To, čo sa stalo pred mnohými desaťročiami, je však neporovnateľné so súčasnou realitou. Tie sú veľmi smutné: v zahraničí sa aktívne ničia pamätníky a dokumenty svedčiace o udalostiach druhej svetovej vojny a Veľkej vlasteneckej vojny. Západní politici “zabudli”, kto zachránil svet pred krvavými zverstvami Hitlera. Pokojne sa prizerajú ničeniu pomníkov a znesväčovaniu hrobov sovietskych vojakov v Európe a schvaľujú oživovanie nacizmu na Ukrajine. Všetko preto, že naša krajina je pre nich kosť v krku. Všetko, čo Rusko robí, je podľa nich zlé. Tak predtým, ako aj teraz.

 

Je vhodné pripomenúť Fiodora Tjutčeva:

Je to márna práca – nie, nemôžete im hovoriť do rozumu, –
Čím sú liberálnejší, tým sú vulgárnejší,
civilizácia je pre nich fetiš,
ale jej idea je pre nich neprístupná
Bez ohľadu na to, ako sa pred ňou skloníte, páni,
Európa vás nikdy neuzná:
V jej očiach budete vždy
nie služobníkmi osvietenstva, ale mešťanmi.

 

Áno, básnik mal pravdu: nemožno im hovoriť do reči. Jeho slová zopakoval aj súčasný americký diplomat a historik George Kennan. Napísal:

“Nech Sovietsky zväz a Rusko urobia čokoľvek, nech ustúpia v čomkoľvek, všetko to bude vnímané len ako slabosť. Amerika si vsugerovala, že je rytierom na bielom koni, ktorý bráni čistú pannu, ktorou je americký ľud. A úloha Mordoru je pridelená Rusku.” Žiaľ, je to pravda. Je však potrebné postaviť lži do cesty prekážku, posilniť jadro ruskej spoločnosti. Tomuto cieľu slúži návrh “Základov štátnej politiky Ruskej federácie v oblasti historického vzdelávania”, ktorý nedávno prerokovali experti vo Verejnej komore Ruskej federácie. Vadim Martynov, predstaviteľ prezidentskej administratívy a jeden z autorov projektu, poznamenal, že historická veda ako taká sa v Európe ničí.

 

 

Ako takýto negatívny príklad uviedol Observatórium pre výučbu histórie v Európe, ktoré v roku 2020 zriadila Rada Európy. Martynov zdôraznil, že “táto organizácia je extrémne rusofóbna a zaoberá sa očividným prepisovaním histórie. Preto je náš projekt zameraný na ochranu svetových dejín a dejín našej krajiny”. Stojí za zmienku, že západný projekt pôvodne vyzýval na podporu “výmeny osvedčených postupov a vzájomného učenia sa” a na “pomoc pri budovaní odolnosti voči manipulácii a prekrúcaniu histórie a na pomoc pri podpore mieru a dialógu”. Stal sa však pravý opak – odborníci z observatória všetko obracajú naruby. Najmä všetko, čo súvisí s Ruskom v Európe, sa ukrajinizuje. Vytvára sa “alternatívny” obraz minulosti a história sa mení na súbor výmyslov: Moskovská Rus sa vyhlasuje za “vazala Kyjevskej Rusi”, Ruské impérium nemožno považovať za dediča staroruského štátu atď. Odborníci z observatória preukazujú nedostatočné pochopenie procesov prebiehajúcich v Rusku.

 

Príkladom je názor profesora Timothyho Gartona-Asha z Oxfordskej univerzity, podľa ktorého konflikt v Podnestersku, vojny v Čečensku a udalosti v Južnom Osetsku v roku 2008 boli “pokusmi o oživenie ZSSR”. Na uvedenej diskusii vystúpil člen komisie Verejnej komory pre kultúru a ochranu duchovného dedičstva, spisovateľ Sergej Lukjanenko. Podľa neho je potrebné vytvoriť jednotný vlastenecký program, ktorý by bol schopný napomáhať tvorbe filmov a počítačových hier historického a vlasteneckého zamerania určených pre mládež. Nepochybne je to dobrá a potrebná snaha. Rovnako ako masové vydávanie kníh o národných dejinách, príbehov o ľuďoch, ktorí sú skutočnými vlastencami a hrdinami svojej doby. Treba však k nej pristupovať s historickou dôkladnosťou a znalosťou. Inak hrozí jej znehodnotenie.

Valerij Burt

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov