.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zmení Trump svoj hnev voči elektronickým peniazom na milosrdenstvo?

Kampaň pred prezidentskými voľbami v USA v roku 2024 naberá na obrátkach. Už v minulom roku sa k téme digitálneho dolára vyjadrilo viacero amerických osobností, ktoré ohlásili svoju účasť vo voľbách. Menové orgány Ameriky, ako aj väčšiny krajín sveta, sa zapojili do prípravy digitálnej meny centrálnej banky – CBDC (digitálna mena centrálnej banky).


 

Stalo sa tak však oveľa neskôr ako v mnohých iných krajinách (napr. v Číne). Pre porovnanie: začiatkom tohto roka sa témou CBDC zaoberá najmenej 100 krajín a takmer 40 krajín už pripravuje alebo realizuje pilotné projekty, ako aj testuje jednotlivé technológie CBDC. V USA myšlienka digitálneho dolára okamžite vyvolala negatívnu reakciu mnohých politikov, najmä republikánov. Táto negatívna reakcia bola a stále je veľmi silná. Dokonca taká silná, že predseda Fedu Jerome Powell musel ustúpiť. V septembri minulého roka povedal, že žiadne rozhodnutie o digitálnom dolári ešte nebolo prijaté a nebude prijaté “minimálne niekoľko rokov”.

 

 

A Michelle Bowmanová, členka Rady guvernérov Fedu, sa snažila upokojiť verejnosť. Priznala, že zatiaľ nenašla presvedčivý argument, že digitálny dolár môže účinne vyriešiť niektorý z problémov, ktorým čelí Fed a Amerika. Federálny rezervný systém, povedala dáma, hľadá alternatívy k digitálnemu doláru na riešenie problémov, ktoré môžu byť pre spotrebiteľov a ekonomiku menej rizikové. Azda najhlasnejšie proti CBDC v rokoch 2022-2023 protestoval floridský guvernér Ron DeSantis. Nielenže urobil vysokopostavené vyhlásenia, ale aj prakticky konal. Guvernér inicioval prípravu a diskusiu v zákonodarnom zbore svojho štátu o návrhu zákona zakazujúceho nielen používanie digitálneho dolára, ale aj akýchkoľvek iných digitálnych mien centrálnych bánk. Zákon bol prijatý v máji minulého roka a nadobudol účinnosť 1. júla 2023.

 

Neskôr podobné návrhy zákonov predložili do svojich zákonodarných zborov “červené” štáty (t. j. štáty s prevahou republikánov) Louisiana, Alabama, Indiana a Severná Dakota. Guvernér Floridy minulý rok oznámil, že bude kandidovať na prezidenta a zákaz digitálneho dolára zaradí medzi hlavné body svojho volebného programu. “CBDC je obrovskou hrozbou pre americkú slobodu a 20. januára 2025 západne prachom dejín,” povedal floridský guvernér. Dal tak jasne najavo, že ak sa stane prezidentom krajiny, rozhodne o zákaze digitálneho dolára hneď v prvý deň svojho pôsobenia. Veľkú aktivitu vo veci zákazu alebo obmedzenia digitálneho dolára vyvinuli niektorí “ľudom volení zástupcovia” v americkom Kongrese. Kongresman Tom Emmer, líder republikánskej väčšiny v Snemovni reprezentantov USA, vo februári 2023 predložil návrh zákona na ochranu “finančného súkromia” občanov pri používaní CBDC (The CBDC Anti-Surveillance State Act).

 

Republikánsky senátor Ted Cruz z Texasu (USA) predložil v marci minulého roka v hornej komore amerického Kongresu návrh zákona, ktorý by Federálnemu rezervnému systému zakázal zaviesť digitálnu menu orientovanú na maloobchod. Cruz uviedol, že Amerika nepotrebuje digitálny dolár, ktorý “môže federálna vláda používať ako nástroj finančného dohľadu”. Republikánsky kongresman Alex Mooney 31. mája predložil na prerokovanie v dolnej komore amerického Kongresu návrh zákona, ktorý má zabrániť pilotnému projektu digitálneho dolára “s cieľom odstrániť medzeru v pilotnom programe digitálnej meny centrálnej banky (CBDC) Federálneho rezervného systému”.

 

V júli minulého roka sa veľmi významne vyjadril republikánsky člen Snemovne reprezentantov Warren Davidson. Tento kongresman sa vyslovil proti CBDC a vyzval Kongres, aby ich zakázal a ich vývoj kriminalizoval. Davidson obvinil Federálny rezervný systém z “vytvorenia finančného ekvivalentu Hviezdy smrti” a uviedol, že CBDC menia peniaze na nástroj nátlaku a kontroly (“Hviezda smrti” je fiktívna bojová vesmírna stanica schopná zničiť celé planéty – zo série “Hviezdne vojny”). Vivek Ramaswamy, americký podnikateľ indického pôvodu, spisovateľ a konzervatívny politický aktivista, minulý rok oznámil svoju účasť v prezidentských voľbách v roku 2024. Je proti CBDC. Tvrdí, že digitálny dolár otvára cestu k systému sociálneho ratingu a sociálneho kreditu podľa vzoru toho, ktorý je v súčasnosti zavedený v Číne a ktorý dopĺňa digitálny jüan. Amerika by nemala ísť cestou Číny budujúcej “digitálnu diktatúru”. Vivek Ramaswamy sa 9. augusta vyjadril k digitálnej mene rezonujúco:

“CBDC je najnovším trójskym koňom ‘veľkého resetu’ (termín ‘veľký reset’ nadhodil prezident Svetového ekonomického fóra Klaus Schwab v roku 2020. – V. K.) a priamou cestou k systému sociálneho kreditu, ktorý bude trvalo integrovať ESG (skratku ESG možno dešifrovať ako “environmentálna, sociálna politika a správa a riadenie spoločností”; za touto skratkou sa skrýva projekt globálnej elity zabezpečujúci Veľký reset. – V.K.) do našej meny. Dolár bude silnejší, ak ho budeme chrániť pred digitalizáciou”.

 

Kandidát na prezidenta USA nazval CBDC “hrobom americkej slobody” a tento politikov výrok bol reprízovaný mnohými médiami. V júni 2023 sa Francis Suarez, starosta mesta Miami na Floride, oficiálne zapojil do prezidentských volieb za Republikánsku stranu. V prípade svojho zvolenia za prezidenta Spojených štátov tiež sľúbil zákaz CBDC:

“Nikto nechce, aby federálna vláda vedela, koľko máte peňazí a kde ich držíte. Nemyslím si, že je na tom niečo obzvlášť inovatívne.” Demokratickí politici sa k otázke digitálneho dolára stavajú veľmi nevýrazne. S výnimkou Roberta Kennedyho mladšieho (synovca amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, zavraždeného v roku 1963), ktorý deklaroval svoju účasť v prezidentských voľbách z Demokratickej strany. Rozhodne sa postavil proti digitálnemu doláru (v rozpore s nevyslovenými pokynmi Demokratickej strany, aby sa téma digitálneho dolára neotvárala). Tento “neštandardný” demokratický politik povedal, že CBDC by mohol “namazať šmykľavý svah k finančnému otroctvu a politickej tyranii”. Varoval:

“Hoci sú hotovostné transakcie anonymizované, CBDC umožní vláde sledovať všetky naše súkromné finančné záležitosti. Centrálna banka bude mať právomoc zavádzať dolárové limity na naše transakcie, obmedzovať, kam môžete posielať peniaze, kde ich môžete míňať a kedy sa končí ich platnosť.”

 

Pokiaľ ide o Donalda Trumpa, ktorý je odhodlanktorý uchádzať sa o prezidentský úrad, k otázke digitálneho dolára sa donedávna nevyjadroval. A potom v januári tohto roku bývalý americký prezident Donald Trump na zhromaždení sľúbil Američanom, že ako prezident nikdy nedovolí vytvorenie digitálneho dolára.

“Budem chrániť Američanov pred tyraniou vlády,” zvolal a dodal, že digitálna mena centrálnej banky by federálnej vláde poskytla “absolútnu kontrolu nad vašimi peniazmi”. Trump zdôraznil:

“Bola by to nebezpečná hrozba pre slobodu a ja ju v Amerike nedovolím.”

 

Vyšlo najavo, že spomínaný Vivek Ramaswamy 16. januára stiahol svoju kandidatúru v nadchádzajúcich prezidentských voľbách a vyzval Američanov, aby volili Donalda Trumpa. Zároveň prezradil, že spolu s ďalšími osobami radil Trumpovi o potenciálnych rizikách spojených so zavedením digitálneho dolára. A že Trump sa vážne ponoril do spoznávania všetkých podrobností problematiky CBDC. Mnohí ďalší odporcovia digitálneho dolára vyjadrili Trumpovi podporu v nadchádzajúcich voľbách. Konkrétne kongresman Tom Emmer ponúkol bývalému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi pomoc v boji proti vytvoreniu digitálnej meny centrálnej banky (CBDC) proti USA.

“Súhlasím s prezidentom Trumpom; CBDC predstavuje vážnu hrozbu pre právo Američanov na finančné súkromie. Teším sa na spoluprácu s ním, keď budeme pokračovať v boji proti rozširovaniu vládneho dohľadu,” povedal poslanec.

 

Guvernér Ron DeSantis 21. januára oznámil, že sťahuje svoju kandidatúru a odstupuje z boja. Vyzval na podporu kandidatúry Donalda Trumpa. Okrem iných dôvodov Trump konečne načrtol svoj postoj k digitálnemu doláru. Robert Kennedy pokračuje vo svojej tohtoročnej kampani pravidelnými pripomienkami, že po nástupe do Bieleho domu okamžite zakáže akékoľvek práce na príprave digitálneho dolára. Konkrétne minulý mesiac na sociálnej sieti X sľúbil:

“Ako prezident zastavím snahy o prechod na CBDC.” Je pozoruhodné, že Robert Kennedy aj mnohí ďalší odporcovia CBDC v Amerike navrhujú ako alternatívu k digitálnemu doláru Federálneho rezervného systému používanie súkromných digitálnych mien alebo kryptomien. Takéto meny sa nazývajú “zástavou americkej slobody”.

 

 

Je pravda, že Donald Trump zatiaľ mlčí o tom, čo si myslí o súkromných digitálnych menách. Počas svojho prezidentovania sa Trump opakovane vyjadril proti kryptomenám a nie bezdôvodne ich označil za hrozbu pre americkú štátnosť. Koncom januára kongresman Emmer povedal, že Trump bude počas svojho druhého prezidentského obdobia pravdepodobne “oveľa priateľskejší” ku kryptomenám. Najnovšie údaje z decentralizovanej platformy Polymarket pre predpovede vývoja kryptomien naznačujú, že Donald Trump, 45. prezident Spojených štátov, momentálne vedie so 48 % šancou na víťazstvo. Viacerí analytici vrátane analytikov spoločnosti Vaneck, ktorá sa zaoberá správou aktív, očakávajú, že cena bitcoinu dosiahne rekordnú úroveň, ak Trump v novembri vyhrá prezidentské voľby v USA. Odborníci, ktorí sledujú predvolebnú kampaň v USA, tvrdia, že vyhlásenie každého kandidáta, že v Amerike nedovolí digitálny dolár, bude pre neho veľmi významným “tromfom”. Ešte väčším “tromfom” môže byť podpora súkromných digitálnych mien zo strany kandidáta. Nemalý počet triezvo uvažujúcich amerických odborníkov sa domnieva, že voľba medzi CBDC a súkromnou digitálnou menou znamená “voľbu medzi zlým a veľmi zlým”. A je ťažké povedať, ktorá z týchto dvoch možností by sa mala považovať za “zlú” a ktorá za “veľmi zlú”.

Valentin Katasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov