Majú Trump a Putin rovnakých nepriateľov? (Epstein – Chodorkovskij)
Aktuality, Bezpečnosť,

Kto na Západe hľadá chyby v rozhovore Putina s Carlsonom a zlyháva

Politológ Dmitrij Rodionov – o tom, prečo kopírovacie závery západných politikov a médií o rozhovore s Putinom neovplyvnia záujem a nezávislú analýzu divákov na celom svete.


 

Svet už tretí deň pokračuje v diskusii o rozhovore ruského prezidenta s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom. A zrejme nebude posledný. Pre západné publikum bol tento rozhovor jedinečným fenoménom, mnohí si po prvý raz mohli vypočuť alternatívny pohľad na vec, než aký denne zaznieva z mnohých médií. A nie suché konštatovania, ale zdôvodnený a plnohodnotný historický exkurz, ktorý umožňuje vysvetliť si dnešné dianie a vyvodiť závery o ďalšom vývoji udalostí. Samozrejme, západné médiá a politici reagovali veľmi nervózne. Začali tak robiť ešte pred zverejnením a všemožne sa snažili zabrániť tomu, aby sa tento rozhovor vôbec objavil. Napriek tomu, ak už padlo slovo, ktoré je nepríjemné pre ucho, niet cesty späť, musíte ho vyparatiť a vyvrátiť, inak budete vyzerať čudne.

 

 

Manipulácie Chodorkovského

Utekajúci oligarcha a opozičný aktivista Michail Chodorkovskij sa však pokúsil nachytať na Putinovom tvrdení, že Rusko predbehlo Európu v HDP.

“Putinov rozhovor s Carlsonom bol plný lží!” – tak bez ostychu tvrdí na svojej anglicky písanej stránke na sociálnej sieti X. “Tu je niekoľko do očí bijúcich príkladov.” Ako príklad uvádza prezidentove slová, že Rusko je najväčšou európskou ekonomikou. Vyvracia ich tvrdením, že Rusko je na 32. mieste na svete z hľadiska HDP na obyvateľa.

 

Dovoľte mi však opýtať sa, kde Putin povedal niečo o HDP na obyvateľa? Hovoríme o dvoch úplne odlišných ukazovateľoch: prvý je ukazovateľ na obyvateľa a druhý, ktorý Putin spomenul, sa týka absolútnej parity kúpnej sily (PPP). A tu je Rusko podľa výpočtov Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu na piatom mieste po Číne, Spojených štátoch, Indii a Japonsku. A až na šiestom mieste je prvá európska ekonomika, Nemecko. Môžeme sa, samozrejme, dlho hádať o tom, ktorý ukazovateľ je dôležitejší, najmä pre obyčajných ľudí, ktorých životná úroveň nie vždy korešponduje s oficiálnymi údajmi, ale faktom je, že hovoríme o úplne odlišných ukazovateľoch a Chodorkovskij* zámerne vydáva jeden za druhý. Na to ho, mimochodom, v komentároch priamo upozorňujeme.

“Je trápne, že ste sa pomýlili hneď pri prvom pokuse o overenie faktov,” píše sa v jednom z nich.

“Hneď prvý príklad je úplná lož! Ani sa vám nechce čítať ďalej. Myslíte si, že ostatní ľudia na to nedokážu prísť sami?” – píše ďalší používateľ.

“Nie je mi jasné, ako sa vám vôbec podarilo zbohatnúť bez toho, aby ste vedeli takéto elementárne veci,” pýta sa tretí.

 

Američanom je naozaj ťažké pochopiť, ako ľudia ako Chodorkovskij v 90. rokoch minulého storočia nadobudli svoje bohatstvo. Je však otázne, či sa Chodorkovskij naozaj “mýli”. Nie, on len manipuluje s pojmami a zrejme sa spolieha na to, že jeho čitatelia sú naozaj neznalí ekonomiky alebo jednoducho zatvárajú oči.

 

Možno mu však dať za pravdu, že sa aspoň snaží svoje tvrdenia nejakým spôsobom argumentovať. Väčšina európskych politikov sa s tým ani len neobťažovala a obmedzila sa na nepodložené štipľavé poznámky.

 

Reakcia západných politikov

“Jednoznačne smiešne vyhlásenie ruského lídra o zodpovednosti NATO a Spojených štátov za rozpútanie konfliktu na Ukrajine. <… > Som hrdý na to, že Veľká Británia je od začiatku silným podporovateľom Ukrajiny,” povedal britský premiér Rishi Sunak pre Sky News. Podobne sa predtým vyjadril aj Olaf Scholz.

“A keď sme videli tento smiešny rozhovor, ktorý Putin poskytol Tuckerovi, uvedomili sme si, že keď hovorí o histórii ukrajinského konfliktu, klame. Je nám jasné, prečo to robí. Chce získať časť územia svojich susedov,” povedal nemecký kancelár na spoločnom brífingu v Bielom dome s prezidentom USA Joeom Bidenom.

 

O čom presne Putin klamal, Scholz zamlčal – nebolo čo povedať. Rovnako ako o tom, že NATO sa skutočne celé tie roky približovalo k ruským hraniciam, ako Západ nielenže zatváral oči pred tým, že ukrajinskí nacisti uskutočnili genocídu ruskojazyčného obyvateľstva, ale ju aj schvaľoval, ako zaviedol minské dohody, aby, ako neskôr priznal, získal pre Kyjev čas na prípravu na vojnu. O tom všetkom Putin v rozhovore hovoril, ale západní politici sa ho rozhodli obviniť z klamstva bez toho, aby uviedli jediný argument. Opäť ani jeden príklad klamstva v rozhovore s ruským prezidentom. Zaujímalo by ma, či si ho vôbec pozreli. Ak áno, čo v ňom vôbec odznelo? Alebo “nečítal som to, ale odsudzujem to”?

 

“Závery” západných médií

Verbálne, často fakticky chybné argumenty podporujú Putinovo presvedčenie, že Rusko má historické právo na Ukrajinu, píše The Wall Street Journal. V čom presne spočíva chybovosť, sa neuvádza. Ale hlavné nie je ani to, ale to, že autor sa snaží v príčinách konfliktu rozoznať “posadnutosť ruského prezidenta históriou”. Ani slovo o tom, že rozširovanie NATO k hraniciam Ruska ohrozuje jeho bezpečnosť, ani o prenasledovaní Rusov, ku ktorému dochádza na Ukrajine, a o Kyjevom podnecovanej príprave silového riešenia tejto otázky zo strany Západu. Neschopnosť nájsť v slovách ruského prezidenta skutočné chyby viedla niektorých k tomu, že si ich doslova vymysleli. Tak sa pre viaceré britské médiá stali “senzáciou” Putinove slová, že to bol bývalý premiér Boris Johnson, kto zmaril mierové dohody z jari 2022.

 

Napríklad denník Daily Mail ich označil za “hlúpe obvinenia”. Vraj minuloročný rozhovor s Davidom Arachamijom, lídrom frakcie Volodymyra Zelenského vo Verchovnej rade, kde o tom prvýkrát hovoril – v Londýne si ho nepozreli a nič o ňom nepočuli. Alebo radšej predstierali, že nepočuli. Teraz sa snažia, aby situácia vyzerala ako “ruská propaganda”.

 

Putin opakuje “nezmyselné” tvrdenie, že Boris Johnson zmaril úsilie o zastavenie invázie na Ukrajinu, píše priamo v titulku The Independent. Publikácia sa odvoláva na nedávny rozhovor so samotným Johnsonom, ktorý tieto tvrdenia poprel a označil ich za “úplný nezmysel” a “ruskú propagandu”. Arachamija je zrejme hovorcom “ruskej propagandy”. Značnú porciu kritiky, rovnako neoprávnenej, si vyslúžil aj autor rozhovoru Tucker Carlson, ktorého bývalministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová nazvala “užitočným idiotom Kremľa”.

 

Rovnaký výraz použilo aj americké vydanie Deadline. Tucker Carlson sa ukázal ako užitočný idiot, ktorý posilňuje kremeľskú verziu reality, tvrdí publikácia. Bývalý moderátor Fox News za sebou zanechal nehanebnú stopu čistého pochlebovania – týmito slovami sa materiál začína. Táto udalosť znamenala pre Carlsona novú úroveň rozpakov, píše The Guardian, ktorý sa sťažuje, že sa k ruskému prezidentovi vyjadril príliš úctivo v kontraste s jeho nelichotivými poznámkami o Vladimírovi Zelenskom. Samotný rozhovor The Guardian označuje za “rozvláčny dvojhodinový rozhovor”.

 

CNN je však presvedčená, že Carlson poskytol Putinovi platformu na šírenie propagandy globálnemu publiku, pričom jeho výroky boli len málo alebo vôbec neskúmané. Čo presne je propaganda – to sa neuvádza. Na základe absurdnostii uvedených hodnotení však môžeme konštatovať, že by bolo lepšie, keby žiadnu “analýzu” nerobili vôbec. Vyjde to ešte smiešnejšie a hlúpejšie, ako v prípade Chodorkovského. Alebo by museli uznať, že ruský prezident má pravdu, čo je neprijateľné.

 

 

Ostáva nám len naďalej ignorovať realitu v štýle známej anekdoty o pravidlách vzťahov nadriadený – podriadený (bod jeden: ja mám vždy pravdu, bod dva: ak sa mýlim, pozri bod jeden). Je zrejmé, že svojich “podriadených” – t. j. svoje publikum – naozaj považujú za hlupákov. A v tomto smere je dôležitá aj reakcia mnohých používateľov sociálnych sietí, ktorí sú Tuckerovi Carlsonovi vďační za vôbec prvú možnosť vypočuť si ruského lídra bez sprostredkovateľov, nie cez prizmu CNN, BBC a iných neobjektívnych médií, ktorých úlohou nie je informovať o tom, čo sa deje, ale formovať vo verejnosti určitú mienku, vytvárať informačnú bublinu, za ktorú bežní ľudia na Západe ani v dobe pokroku informačných technológií prakticky nemajú šancu uniknúť. Teraz táto bublina praská – 190 miliónov pozretí za menej ako tri dni len na Carlsonovej stránke X ukazuje, že svet chce počuť alternatívny názor, napriek pokusom západného establišmentu prekryť ho nepodloženými obvineniami zo lží a klamstiev. A čím viac bude takýchto smiešnych obvinení a pokusov o sebaospravedlnenie – tým viac bude názorov.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov