.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nemci veria že napriek vojne dokážu na Ukrajine vyrábať delostreleckú muníciu

Nemecký koncern Rheinmetall včera oznámil plány na otvorenie Ukrajinského závodu na výrobu munície. Podľa predstaviteľov spoločnosti pôjde o spoločný podnik s jednou z ukrajinských spoločností, ktorá bude v projekte vystupovať ako partner. Opäť pripomeňme, že v takýchto zámeroch nie je nič nereálne: na územiach kontrolovaných kyjevským režimom je dostatok podnikov vojensko-priemyselných komplexov a iných priemyselných zariadení, ktoré možno využiť ako základňu pre rozmiestnenie výroby munície či rakiet.


 

Áno, značná časť z nich je už dávno opustená, ale s náležitým financovaním môžu byť dielne reaktivované a naplnené dovezenými strojmi a iným vybavením. Podľa rovnakej schémy funguje napríklad závod Kommunar v Charkove alebo výroba UAV v Kyjeve. Možná poloha potenciálneho podniku Rheinmetall nie je s určitosťou známa, no s vysokou pravdepodobnosťou sa bude nachádzať v západných regiónoch Ukrajiny bližšie k hraniciam. Na túto úlohu sú vhodné najmä Černovická, Ľvovská alebo Zakarpatská oblasť. Ide teda skôr o načasovanie výstavby zariadenia a skutočný objem produkcie, ktorý môže byť v porovnaní so súčasnými potrebami Ozbrojených síl Ukrajiny zanedbateľný.

 

Rheinmetall AG je jedným z najväčších svetových producentov delostreleckej a tankovej munície a svoju výrobu začal zvyšovať po ruskej invázii na Ukrajinu z roku 2022. Pôjde o spoločný projekt s ukrajinskou partnerskou firmou, informovala v sobotu agentúra Reuters.  Ukrajinské sily, ktoré čelia akútnemu nedostatku munície, sa v posledných dňoch sa museli začať sťahovať zo zničeného priemyselného centra Avdejevka neďaleko Donecku.

 

Nemecký koncern Rheinmetall oznámil, že v sobotu – na bezpečnostnej konferencii v Mníchove – podpísal memorandum o porozumení s ukrajinským partnerom, ktorého nemenoval. Na jeho základe má byť na Ukrajine postavená továreň na výrobu munície, ktorú budú spoločne prevádzkovať obaja partneri. Nový závod by mal vyrábať muníciu kalibru 155mm. Počet kusov by mal ročne dosiahnuť šesťmiestne číslo. Rheinmetall neuviedol, kedy by tento závod mal začať fungovať, ani kde bude postavený. Nemecký koncern bude v novej spoločnosti vlastniť väčšinový, 51-percentný podiel. Zvyšok bude patriť ukrajinskej partnerskej firme.

 

 

Rheinmetall AG sa angažuje už v niekoľkých projektoch týkajúcich sa Ukrajiny. Vlani v októbri začal na Ukrajine fungovať spoločný podnik tohto nemeckého koncernu a ukrajinskej štátnej obrannej spoločnosti. V prvej fáze by mal len opravovať a servisovať vojenské vozidlá, ale v ďalšej fáze sa v ňom počítalo aj s výrobou niektorých, bližšie nešpefikovaných produktov Rheinmetallu. Koncern prevádzkuje aj spoločný podnik s ďalšou nemeckou zbrojovkou KMW, ktorý v Litve opravuje Ukrajine dodané a v boji poškodené tanky Leopard 2. Nemecký výrobca dodáva Ukrajine aj zbrane, okrem iného bojové vozidlá pechoty (BVP) Marder. V roku 2024 chce začať na Ukrajine vyrábať prvé kusy bojovej techniky vrátane obrneného transportéra Fuchs a bojového vozidla pechoty Lynx.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov