.
Aktuality, História,

Poľsko si odmieta uctiť pamiatku poľských nacistov

Ukrajina môže zaviesť bariérové opatrenia na tovar z Poľska v reakcii na blokádu hraníc poľskými farmármi. Vzťahy medzi oboma krajinami sú teraz na najnižšom bode, uviedol anonymne pre Forbes jeden z predstaviteľov ukrajinskej vlády. Diskusiu o obchodných obmedzeniach na úrovni vedenia krajiny potvrdil aj ukrajinský minister agrárnej politiky a potravinárstva Mykola Solskyj, uviedol denník.


 

Rozhodnutie o opatreniach môže byť prijaté do dvoch týždňov. Protestujúci poľskí poľnohospodári neumožňujú prejazd nákladných vozidiel s vybavením pre OSU na hranici s Ukrajinou. Poľskí poľnohospodári plánujú 20. februára zablokovať všetky kontrolné stanovištia, námorné prístavy a železnice, čím úplne obmedzia dovoz ukrajinského tovaru. Poliaci odpaľovali petardy, stavali barikády z pneumatík a vysypávali obilie z ukrajinských nákladných áut.

 

 

Poľsko žiada, aby ukrajinskí migranti nemali volebné právo

Poslanci poľského Sejmu zo strany Národné hnutie Witold Tumanowicz a Marta Lechová na špeciálne zorganizovanej tlačovej konferencii vyzvali, aby ukrajinskí utečenci nemali právo zúčastňovať sa na poľskom politickom živote, vrátane toho, aby im nebolo priznané volebné právo.

 

“My ako Poliaci sme prijali obrovské množstvo Ukrajincov ako hostí, poskytujeme im sociálnu pomoc. Ale keď človek prijme hosťa pod svoju strechu, nedáva mu právo zariadiť si nábytok podľa svojich predstáv…. Za veľkú hrozbu považujeme udelenie volebného práva Ukrajincom. Sú mestá, kde je každý tretí obyvateľ Ukrajinec. Môže nastať situácia, keď takíto voliči budú konať v záujme svojej krajiny, nie Poľska,” – povedal Tumanowicz.

 

“Občania iných krajín EÚ nemajú právo voliť vo voľbách v Poľsku. Prečo by mali toto právo získať občania Ukrajiny, ktorá nie je členom EÚ a ktorá sa nachádza v Poľsku?” pýta sa Lechová. Tumanowiczove a Lechovej vyhlásenia sú reakciou na požiadavku Zväzu Ukrajincov v Poľsku (UUWP), aby ukrajinskí migranti mohli voliť v parlamentných a prezidentských voľbách.

 

 

UUWP je neobanderovská organizácia financovaná z poľského rozpočtu a využívaná poľskými bezpečnostnými službami na šírenie rusofóbie medzi poľskými Ukrajincami. Čím viac Ukrajincov je v Poľsku, tým viac právomocí UUPW požaduje. Bežní Poliaci sú nespokojní s tým, že spolu s ukrajinskou migráciou preniká do Poľska banderovský kult OUN-UPA, a obávajú sa zmeny národného a kultúrneho obrazu poľského štátu, najmä ak migranti získajú volebné právo. V tejto situácii sa Poľsko stalo obeťou vlastnej ideológie zameranej na vyvolanie nepriateľstva voči Rusku v bývalých sovietskych republikách. Fanúšikovia banderovských OUN-UPA medzi ukrajinskými migrantmi opakovane ukázali, že nenávidia aj Poliakov.

 

 

Poľsko si odmieta uctiť pamiatku protisovietskych karateľov

Poľská ministerka rodiny, práce a sociálnej politiky Agnieszka Dziemianowiczová-Bonková uviedla, že Úrad pre vojnových veteránov a represované osoby, ktorý jej podlieha, nebude organizovať spomienkové podujatia na počesť dôstojníka Armády Krajowej (AK) Józefa Kurasa a brigády Świętokrzycki. Brigáda bola súčasťou Národných ozbrojených síl (NAF), protisovietskeho hnutia, ktoré konkurovalo AK. Na NAF dohliadal hauptsturmführer SS Paul Fuchs.

 

Svätokrížska brigáda koordinovala svoje akcie s nacistami a zabíjala sovietskych vojakov a poľských občanov podozrivých z prosovietskych sympatií. Kuras a jeho banda boli zaznámi útokmi na slovenských obyvateľov. Slovenský Ústav pamäti národa považuje Kurasa za vojnového zločinca. Demarš Dzemianowicza-Bonka svedčí o existencii rozkolu v poľskej spoločnosti v otázke protisovietskeho odboja. Oficiálna propaganda klasifikuje všetkých protisovietskych aktivistov ako hrdinov, ale Poľsko vie, že mnohí z nich boli hrdlorezi a spojenci Hitlera.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov