.
Aktuality, Pozemná technika,

Niektoré zbrane konkurujú tým, ktoré sa vyrábajú na Slovensku. Najnovší vývoj delostrelectva

V poslednom období dochádza k naladeniu vývoja a výroby hlavňových delostreleckých kusov mimo krajiny, ktoré boli ich tradičnými výrobcami. Tieto prípadne zaznamenávajú prvotné exportné úspechy. Niektoré zbrane sú priamymi konkurentmi tých, ktoré sa vyrábajú na Slovensku. V článku budú zverejnené aj príklady adaptácie z ukrajinského bojiska, ktoré sa vymykajú predtým zverejnenému.


 

1. SAMI 8×8 155 mm zo Saudskej Arábie na podvozku Tatra

Saudskoarabský vojenský priemysel (SAMI) predstavili samohybnú kanónovú húfnicu na podvozku Tatra 8×8 kalibru 155 mm. Tento strategický krok postaví SAMI do priamej konkurencie s európskymi obrannými gigantmi a ich výrobkami ako je francúzsky CAESAR a nemecký RCH 155. Názov novej samohybnej húfnice nebol zverejnený, predstavitelia SAMI prezradili, že vozidlo v súčasnosti prechádza prísnymi skúškami saudských ozbrojených síl. Húfnica je výsledkom spoločného úsilia SAMI a saudskej armády, potvrdila zámer krajiny riešiť svoje obranné schopnosti prostredníctvom domácich inovácií.

 

Saudská armáda a Národná garda, obe integrálne zložky saudských ozbrojených síl,v súčasnosti prevádzkujú francúzsky CAESAR, 155 mm 6×6. Modely CAESAR slúžiace saudským silám, sú inštalované na dvoch rôznych podvozkoch: nákladné auto 6×6 Sherpa pre armádu a podvozok Unimog pre Národnú gardu. SAMI, húfnica 8×8 155 mm, je založená na podvozku nákladného auta TATRA 8×8, má vpredu pancierovú kabínu posádky a vzadu 155 mm delo, ktoré je vybavené poloautomatickým systémom nabíjania a zásobníkom na muníciu. Kapacita vezenej munície zostáva nezverejnená. Húfnica obsahuje sofistikovaný počítačový systém riadenia paľby, ktorý umožňuje presné mierenie a palebné operácie vo vnútri aj mimo kabíny posádky. Je pozoruhodné, že zbraň bude doplnená rôznymi typmi munície, vrátane štandardných 155 mm nábojov, GPS navádzaných granátov a tiež lokálne vyrábanej verzie amerického M982 Excalibur – presne navádzanej munície navrhnutej pre scenáre blízkej podpory a minimalizovanie vedľajších škôd v blízkosti civilistov. Zmienenými GPS navádzanými granátmi bude pravdepodobne myslený spoločný vývoj granátu SABIR, na ktorom sa podieľa KNDS spolu so Saudi Defence Industries. Tento granát by mal okrem inerciálneho a GPS navádzania mať aj opciu poloaktívneho laserového navedenia a dostrel 45 km zo 155 mm dela s dĺžkou 52 kalibrov.

 

SAMI 8×8 155 mm:

 

2. Nemecko nakupuje RCH 155 pre vlastnú potrebu

Nemecký portál Soldat und Technik priniesol vhodnú informáciu o nákupe samohybných kanónových húfnic pre Nemecko.
Nemecká armáda už dlhšie plánuje vybudovať takzvané Mittlere Kräfte . Tie by mali využívať kolesové vozidlá, a teda samy byť schopné pohybu na veľké vzdialenosti. Na to, aby sa sily presadili, potrebujú okrem iného aj vlastné delostrelectvo – tiež na kolesách. Pôjde o RCH 155 od KMW.

 

Kolesová húfnica na podvozku ťažkého obrneného transportéra 8×8 Boxer má plne automatickú vežu pre 155 mm kanónovú húfnicu a môžu ju obsluhovať len dvaja ľudia, vodič a veliteľ. Dokonca je schopná strieľať aj počas jazdy, čo je svetový unikát.
Keďže Bundeswehr chcel z dôvodu vysokej časovej tiesne pri nákupe kolesovej húfnice použiť model, ktorý bol na trhu dostupný, hľadali sa na trhu vhodné systémy. Po identifikácii RCH 155 nasledovala takzvaná analýza technickej vyspelosti. Podľa správ húfnica prešla týmto testom na výbornú v prvej polovici roku 2023.

 

Konkurenčný produkt od Rheinmetall založený na podvozku nákladného vozidla HX na druhej strane vraj ešte nedosiahol požadovanú úroveň technologickej vyspelosti na okamžité obstarávanie. Americký zástupca Rheinmetall v rozhovore pre americký odborný portál povedal, že vývoj ich vlastnej kolesovej húfnice je na dobrej ceste a prvý živý výstrel by mal padnúť budúci rok. Na druhej strane RCH 155 dokázal získať svojho prvého zákazníka na Ukrajine už v roku 2022. Federálna vláda financovala v rámci vojenskej pomoci Ukrajine 18 týchto systémov, ktoré sa v súčasnosti vyrábajú.

 

Bundeswehr údajne požiadal, aby bola kolesová húfnica založená na kolesovom vozidle, ktoré už bolo zavedené do ozbrojených síl, a aby sa použilo 155 mm delo samohybnej húfnice Panzerhaubitze 2000, pričom oboje sa vzťahuje na RCH 155.
Armáda síce ohlásila potrebu 168 kolesových húfnic vo svojom vlastnom cieli, no momentálne dostupné prostriedky na obstaranie okolo 1,3 až 1,4 miliardy eur postačujú len na stredný dvojciferný počet systémov. Insideri predpokladajú, že BMVg chce účet potrebný na obstarávanie predložiť parlamentu na definitívne schválenie v prvej polovici tohto roka. Financovanie projektu by sa potom mohlo uskutočniť medzi rokmi 2026 a 2031.

 

Výstrel za jazdy z RCH 155 je možný aj vďaka solídnej platforme vychádzajúcej z obrneného transportéra Boxer:

 

Ukrajina sa stala prvým zákazníkom kolesového samohybného delostreleckého systému RCH 155 v počte 18 kusov. Nákup financovala nemecká spolková vláda. Hodnota kontraktu sa odhaduje na 216 miliónov eur.Bývalý minister obrany Ukrajiny Oleksii Reznikov, predložil túto žiadosť Nemecku v júli 2022. V januári 2023 sa skutočne začala výroba prvých samohybných diel pre Ukrajinu, prvý kus by mal byť dodaný tento kvartál a posledný na budúci rok. Zásoba munície systému je 30 kusov. Celková hmotnosť je 39 ton a hmotnosť vežového modulu AGM je 12,5 tony. Systém je vybavený dieselovým motorom MTU 815 k.Výrobca udával dostrel 40 km a až 52 km so strelami V-LAP. Samohybné delá sú schopné použiť aj strely s dlhým dosahom VULCANO a EXCALIBUR.

 

3. Nová čínska samohybná vežová kanónová húfnica kalibru 155 mm na podvozku 6×6

Čínsky štátny výrobca pozemných systémov Norinco odhalil nový typ húfnice montovanej na podvozok nákladného automobilu 6×6. Vysoko automatizovaný systém, ktorý je zameraný na exportné trhy, spája podvozok nákladného vozidla 6×6 s bezposádkovou vežou obsahujúcou 155 mm húfnicu L/52. Zbraň bola zobrazená spolu s existujúcimi delostreleckými produktmi v propagačnom videoklipe Norinco, ktorý koloval v čase osláv lunárneho Nového roka okolo 10. februára 2024. Na stránke výrobcu nie je tento delostrelecký systém dohľadateľný. Veža na novom delostreleckom kuse je identická s vežou použitou na pásovej samohybnej húfnici SH16, dizajn, ktorý sa prvýkrát objavil v katalógu spoločnosti Norinco v roku 2022. Neexistuje žiadny dôkaz o existencii pásového SH16 vo forme prototypu, ale neexistujú žiadne také otázky o kolesovom SH16, pretože video ukázalo, ako delo strieľalo naživo.
Nová platforma obsahuje rovnakú 14-tonovú bezposádkovú vežu SH16 namontovanú na podvozku nákladného vozidla 6×6. Zemná radlica v zadnej časti poskytuje stabilitu pri streľbe a systém obsluhujú len dvaja členovia posádky v pancierovej kabíne.
Samotná zbraň sa zdá byť rovnaká ako na rozšírenej samohybnej húfnici húfnici PCL-181, ktorá je v masovej službe v čínskych ozbrojených silách.

 

Čínske samohybné delo PCL-181 existuje už pravdepodobne v počte cez 600 exemplárov.

 

Čína pravdepodobne nedávno dokončila vývoj automatizovaného rotačného zásobníka pre delostrelecké modulárne náplne. Má najmenej sedem zásobníkových trubíc, z ktorých každá môže obsahovať až šesť náplní. Tento systém, ktorý bol súčasťou spravodajského klipu sa pravdepodobne používa na SH16, ale mohol by byť určený aj pre iné 155 mm delostrelecké systémy novej generácie.

 

Možný vzhľad perspektívneho čínskeho samohybného dela SH-16:

 

4. India pripravuje súťaž na ťahané 155 mm delá

Indická armáda už spustila tender na 155 mm ťahané húfnice, pričom záujemcovia sa môžu zaregistrovať do súťaže o zákazku do 8. marca 2024. Podľa súťažného dokumentu plánuje armáda nakúpiť L/52 155mm delostrelecké zbrane v rámci nákupnej kategórie Buy Indian-IDDM. Tento proces si vyžaduje účasť indického predajcu, ktorý svoj produkt navrhol, vyvinul a vyrobil, pričom najmenej jeho polovica pokiaľ ide o náklady pochádza z domácich zdrojov. Zbrane nesmú byť ťažšie ako 15 ton a musia byť schopné vystreliť existujúce náboje kalibru 155 mm na vzdialenosť viac ako 40 kilometrov. Minimálna životnosť musí byť 20 rokov, vrátane minimálnej životnosti hlavne 1 500 ekvivalentných plných naplní. Správy indických médií odhadujú, že armáda by mohla kúpiť približne 1 200 húfnic, ale že počiatočná objednávka by pravdepodobne zahŕňala 400 húfnic v hodnote asi 65 miliárd rupií (783 miliónov USD). Arménsko sa stalo veľkým zákazníkom na zbrane z Indie, ťahané delo ATAGS možno nakúpi až v počte 120 exemplárov, podmienky nového indického tendra však delo nespĺňa pre bojovú hmotnosť 18 ton.

 

 

5. Turecká ľahká ťahaná húfnica Boran kalibru 105 mm

Turecká firma MKEK (Makina ve Kimya Endustrisi Kurumu) sa snaží presadiť svoju 105 mm aeromobilnú ľahkú ťažnú húfnicu Boran.
Konštrukcia húfnice zahŕňa lafetu lukového typu a je vybavená dvoma kolesami vpredu, čo uľahčuje prepravu. V prepravnej konfigurácii je hlaveň kalibru 105 mm/30 otočená dozadu a bezpečne uzamknutá, čo zvyšuje mobilitu zbrane. Boran má nastaviteľný systém voľby dĺžky záklzu po výstrele, na zmiernenie efektov spätného rázu slúži úsťová brzda. Odmer je 8° doľava aj doprava a námer -3° do + 70°. Okrem toho je húfnica vybavená sofistikovaným počítačovým systémom riadenia paľby vyvinutým spoločnosťou Aselsan, poprednou tureckou obrannou spoločnosťou. Tento systém obsahuje balistický počítač, inerciálny navigačný systém a radar namontovaný na hlavni na meranie úsťovej rýchlosti, čo zaisťuje vysokú presnosť a účinnosť pri zásahu cieľa. Maximálny dostrel je 17 km a kadencia 6 rán za minútu, húfnica Boran váži 1 780 kg a obsluhuje ju päť ľudí. Húfnica už okrem objednávky Turecka bola exportovaná.

 

Húfnica Boran je prepraviteľná vzduchom v podvese pod vrtuľníkmi UH-60, aké používajú, prípadne aj nepoužívajú keď sú pokazené slovenské vzdušné sily:

 

6. Rusi strieľajú nepriamou paľbou z BMP-3

Ruské bojové vozidlo pechoty sa na ukrajinskom bojisku nepoužíva v úlohe, na plnenie ktorej bolo skonštruované ale plnilo úlohy vozidla priamej palebnej podpory, prípadne ľahkého tanku. Umožňuje mu to jeho hlavná zbraň, nízkotlaký kanón 2A70 kalibru 100 mm. Momentálne sa Rusi rozhodli znásobiť svoju prevahu v delostrelectve a nasadiť BMP-3 v úlohe delostreleckého systému. Tým tiež znížiť riziko strát v priamych stretoch s ukrajinskými vojskami a v mínových poliach. Ako informovalo samotné ruské ministerstvo obrany, príslušníci ruskej 1. gardovej tankovej armády začali používať svoje bojové vozidlo pechoty BMP-3 na podporu peších jednotiek v smere na Kupjansk, pričom využívajú nepriamu aj priamu paľbu na ukrajinské pozície.

 

Veliteľ posádky BMP-3, známy ako Vekt načrtol ich primárne úlohy, ktoré zahŕňajú podporu peších jednotiek prostredníctvom nepriamej aj priamej paľby, ničenie nepriateľskej živej sily, ľahkých opevnení a mínometov. Cieľom tejto taktiky je znížiť expozíciu vozidiel voči priamej nepriateľskej paľbe. Nedávne správy naznačujú, že posádky BMP-3 čoraz viac používajú nepriamu paľbu ako taktiku boja na veľké vzdialenosti, tiež v oblastiach ako Bakhmut/Arťomovsk, kde napádajú nepriateľskú pechotu a opevnené pozície ukrajinských ozbrojených síl zo skrytých pozícií na vzdialenosti presahujúce štyri kilometre. Veliteľ obrnenej skupiny známy ako „Sych” uviedol rekordnú vzdialenosť zásahu 4 kilometre a 260 metrov.

 

 

 

To je pravdepodobne len začiatok, oficiálne sa udáva maximálny dostrel kanónu 2A70 s moderným trieštivotrhavým granátom 3OF70 na 6500m, môže ísť o 7 km. Okrem toho je 2A70 schopný vypúšťať protitankové riadené strely. Taktika nepriamej streľby môže viesť k neočakávaným stretom vďaka nízkemu akustickému profilu BMP-3, čo môže potenciálne zaskočiť nepriateľa a skrátiť jeho reakčný čas. V priamom boji často posádky ruských BMP-3 viac využívajú koaxiálny automatický rýchlostrelný kanón kalibru 30×165 mm 2A72, prípadne aj tri guľomety kalibru 7,62 mm, ktoré dopĺňajú výzbroj vozidla.

 

Západná správa o nasadení BMP-3 v úlohe delostrelectva zdôrazňuje riziká priameho boja:

 

7. Kanadské letecké neriadené strely pre Ukrajinu
Kanadský politik navrhol presun neriadených rakiet vzduch-zem z 80. rokov minulého storočia určených na likvidáciu na Ukrajinu.
Rakety vzduch-zem CRV7 z 80. rokov, ktorých sa kanadská armáda mieni zbaviť, by mali byť prevezené na Ukrajinu. Vyhlásil to vodca opozičnej Konzervatívnej strany Kanady Pierre Poilievre. Takéto rozhodnutie by bolo podľa politika najrozumnejšie. Po prvé, ukrajinské ozbrojené sily dostanú ďalšie rakety. Po druhé, kanadskí občania by nemuseli míňať svoje dane na likvidáciu týchto rakiet.
Kanadské ministerstvo obrany má v súčasnosti k dispozícii 83,3 tisíc rakiet CRV7. Tie boli po roku 2000 stiahnuté zo služby. Asi 8 tisíc rakiet je okamžite použiteľných na Ukrajine, aj keď tá nemá na ich odpálenie dostatok lietadiel. Zrejme budú Ukrajinci improvizovať s týmito strelami ešte o niečo viac než Rusi s BMP-3 a vymyslieť možnosti ako by sa dali odpáliť zo zeme, z improvizovaných ľahkých raketometov. Podobné skúsenosti už majú.

 

Odpálenie 80 mm neriadených leteckých rakiet z prívesu za pick-upom:

 

Raketa CRV7 kalibru 70 mm bola zavedená začiatkom 70. rokov minulého storočia. Ako prvá neriadená raketa mala dosť energie na prebitie štandardného úkrytu leteckej techniky krajín Varšavskej zmluvy. Pre takýto účel a na ničenie zodolnených betónových stavieb bola k dispozícii semi-armor-piercing high-explosive incendiary (polopriebojná vysokovýbušná zápalná) hlavica WDU-50001/B “Anti-Bunkerette”. Zaujímavosťou je protitanková hlavica FAT s piatimi tungstenovými flešetami, ktoré majú na vzdialenosť 3000 m prebíjať stropný pancier tankov T-72.

 

Správa o potenciálnej dodávke kanadských leteckých neriadených rakiet Ukrajine už obahuje aj návrh raketometu a vyjadrenia K. Budanova:

 

Pri streľbe zo stíhacieho lietadla CF-18 Hornet má neriadená raketa CRV7 menší rozptyl – 3 miliradiány ako kanón M61 Vulkan s 8 miliradiánmi, prípadne referenčný kanón GAU-8 lietadla A-10 s 5 miliradiánmi. Pre pomaly letiace stroje ako vrtuľníky boli pre rakety CRV7 k dispozícii dva motory so zníženým vývojom dymu, čo uľahčuje pilotáž a kontrolu výsledkov streľby.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov