.
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko modernizuje kľúčovú zbraň. Najnovší vývoj delostrelectva

Súbežne s nedávnou výstavou zbraní v Londýne sa konala odborná konferencia o delostrelectve. Prednášal aj podplukovník Jurij Packan, dôstojník Hlavného riaditeľstva raketových síl, delostrelectva a bezpilotných systémov Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny. Hovorilo sa o kľúčovej úlohe 155 mm delostrelectva ako záchrancu Ukrajiny. Potvrdilo sa, že v prvom roku vojny 90% ruských aj ukrajinských strát pripadalo na delostrelectvo. Na začiatku bojových operácií ešte v roku 2014 bol čas od identifikácie cieľa po delostrelecký útok naň asi 15 minút. Vďaka pozorovacím dronom, protibatériovým radarom, modernej komunikácii a novému riadiacemu softvéru teraz ukrajinská armáda tento čas skrátila na štyri až päť minút.


 

V júli 2022 vznikol vo Veľkej Británii koncept Deep Reconnaissance Strike Brigade, čo predstavuje kombináciu pozemného prieskumu, sledovania, zameriavania a paľby delostrelectva, všetko spojené do jedného útvaru. Znižuje sa úroveň velenia, na ktorej je možné prijať rozhodnutie o paľbe až na úroveň veliteľa batérie.

 

Podľa Packana dva hlavné problémy, ktorým Ukrajina čelí so svojím delostrelectvom, sú nadštandardné možnosti ruského elektronického boja, ktoré pomáhajú odhaliť ukrajinské jednotky, a druhým je loitering munícia (vrátane kamikadze dronov Lancet), ktorá ich ničí. Schopnosť rýchlo zamerať delostrelectvo, strieľať na cieľ a potom sa presunúť na iné miesto, aby sa vyhlo odvete, sa stáva čoraz dôležitejšou. Ukrajina v tejto súvislosti požaduje samohybné mínomety na kolesovom podvozku, ktoré sú malé a umožňujú bojovať v režime shoot and scoot. Mínomet rozviniete, namierite, vystrelíte, zviniete a utečiete všetko do niekoľkých minút. Inými slovami, na moderných bojiskách je čoraz ťažšie ukryť sa pred nepriateľom, čo robí mobilitu, manévrovateľnosť a rýchlosť nasadenia delostreleckých systémov často dôležitejšími než dostrel a deštruktívnosť munície. Z priebehu bojov na ukrajinskom bojisku sa tiež vyvodzujú závery v prospech vysoko presných zbraní. Ich cena však nedokáže konkurovať kamikadze dronom.

 

Delostrelectvo ako také so svojimi masovými palebnými valmi stratilo pole moderného boja. Vyhrávajú systémy protibatériové – ide o radary, drony a ďalšie senzory v kombinácii s delostreleckými hlavňovými zbraňami, operačno-taktickými balistickými raketami, delostreleckými raketometmi a dronmi. Teoretický áno. Otázka, čo z toho spadlo do kávy účastníkom konferencie, voľné miesta neboli. Rusom to môže byť jedno. Oni môžu zvýrazniť svoju prevahu v praxi. Na to im budú slúžiť dnes popísané delostrelecké systémy. Po útoku na Belgorod (bola to chyba, ktorá Rusov zjednotí a vyburcuje) článok nebude pokračovať popisom západných delostreleckých systémov systémov, ktoré by boli nevýrazné oproti niektorým dnešným ruským novinkám. Článok vyjde na prelome rokov a popíše len ruské delostrelecké systémy. O 365 dní budeme pravdepodobne počítať hekatomby obetí ich paľby a na konferenciu v Londýne budeme spomínať menej.

 

1. Koalicia-SV je na hraniciach Fínska a Nórska

Rusko oznámilo plány na zvýšenie svojej vojenskej prítomnosti v Severnom vojenskom okruhu, oblasti hraničiacej s Fínskom a Nórskom. Posilnenie zahŕňa nasadenie 2S35 Koalícia-SV, novej generácie samohybných pásových húfnic kalibru 152 mm. Sergej Čemezov, šéf ruského štátneho konglomerátu Rostec, potvrdil ukončenie testovania samohybných diel 2S35 Koalicija-SV.
V rozhovore pre štátnu tlačovú agentúru RIA Čemezov prezradil, že sériová výroba týchto húfnic sa už začala, pričom prvé jednotky by mali byť dodané do konca roka 2023.

 

Je možné, že informáciami o rozmiestnení diel 2S35 v Severnom vojenskom okruhu sa má odvádzať pozornosť od správ, že boli v poslednej tretine mesiaca december 2023 dodané na ukrajinské bojisko. Stali by sa tam najvýkonnejším bojovo nasadeným delostreleckým hlavňovým systémom. Rozdielovou technicko-taktickou charakteristikou dela 2S35 Koalícia-SV je jeho vysoká kadencia zabezpečovaná automatizovaným systémom nabíjania.

 

Táto húfnica je tak schopná vysokej rýchlosti streľby, údajne až 16 rán za minútu, čo je podstatne viac ako tradičné húfnice. Môže sa pochváliť aj dlhším dostrelom so schopnosťou zasiahnuť ciele vzdialené až 70 kilometrov pomocou presne navádzanej munície. Tieto vlastnosti v kombinácii s pokročilým systémom riadenia paľby a automatizáciou robia z 2S35 dominantný systém, ktorý výrazne zvyšuje schopnosti ruského delostrelectva. Delo má schopnosť strieľať rôzne typy munície, vrátane štandardných vysoko výbušných fragmentovaných nábojov, rušičiek umiestnených v delostreleckých granátoch, osvetľovacích granátov a inteligentných striel, ktoré sú schopné meniť trajektóriu počas letu. Ak sú delá v Severnom vojenskom okruhu a nie na ukrajinskom bojisku, môže to znamenať, že sa Rusi snažia vytvoriť z nich rezervu a dokonale vycvičiť posádky na ich obsluhu.

 

Autor v priebehu roka 2023 videl zábery z výrobnej linky samohybných húfnic 2S35. Ak by sa Rusi rozhodli nasadiť aj iné zbrane z 9.5.15, bude im chýbať kartón na Červenom námestí?

 

 

Ruské samohybné delá Koalícia a Msta

 

Vývoj samohybnej húfnice 2S35 Koalícia-SV sa zdržal opustením pôvodnej koncepcie dvojhlavňového dela, ktoré malo pôvodne zabezpečovať zvýšenú rýchlosť streľby. Neskôr sa hovorilo, že Rusi dosiahli technologický prielom a vyvinuli kvapalnú strelivinu. Ako je v skutočnosti zabezpečovaná vysoká kadencia a či ju delo skutočne dosahuje ukáže čas.

 

 

2. Nové raketomety 9K57-1 Uragan-1

Nové delostrelecké raketomety 9K57-1 Uragan-1 na podvozku 6×6 BAZ-69092 začali slúžiť v ruskej armáde. Ruskí vojenskí spravodajcovia to uvádzajú pri analýze situácie s dodávkami zbraní. V roku 2020 bol zaznamenaný prvý výskyt takéhoto variantu raketometu. Rusko sa rozhodlo opustiť výrobky tovární Bieloruskej republiky, vrátane MZKT a MAZ a umiestniť raketomet na v Rusku vyrobený podvozok. Ide o dielo Brjanského automobilového závodu nazvané BAZ-69092 s nosnosťou do 14 ton. Je súčasťou rodiny podvozkov Voščina.

 

Nový Uragan má byť mobilnejší a automatizácia zvýši rýchlosť prípravy na salvu a presnosť streľby na vybrané ciele. V zóne špeciálnej vojenskej operácie zohrávajú veľmi dôležitú úlohu delostrelecké raketomety ako je Uragan, ktoré sa používajú na ničenie nepriateľských síl a prostriedkov a potláčajú protivníkovo delostrelectvo. Raketomet má kaliber 220 mm a 16 hlavní. Jeho minimálny dostrel je 8-10 km a maximálny 35,8 km. Plocha pokrytá salvou 426 000 metrov štvorcových.

 

Ruské raketomety BM-27 Uragan na jar roku 2022. Ich problémom je oficiálne čas potrebný na zaujatie palebnej pozície a jej opustenie – 3 resp. 1,5 minúty. U novej verzie by sa to malo skrátiť.

 

 

3. Rakety kalibru 220 mm pre Znovuzrodenie

Rusko predstavilo nový hybridný reaktívny delostrelecký systém, ktorý má perspektívu pre rýchle zaradenie do služby a úspešné nasadenie v boji. Je ním projekt Vozroždenie, čiže Znovuzrodenie alebo Renesancia. Tento je priamo odvodený od reaktívneho systému dištančného mínovania ISDM Zemledelje, od ktorého si požičiava aj podvozok v konfigurácii 8×8. Zachováva si schopnosť použitia jeho rakiet, ktorých bojová časť má kaliber 140 mm a pohonná je odvodená od bežných rakiet kalibru 122 mm. Tieto sú určené na mínovanie na diaľku a nesú buď protipechotné alebo protitankové míny. Pridáva sa však možnosť strieľať raketami kalibru 220 mm, ktoré boli pôvodne určené pre delostrelecké raketomety BM-27 Uragan, prípadne tie 220 mm rakety, ktoré sú určené pre ťažké reaktívne termobarické plameňomety TOS-1 Buratino, TOS-1A Solncepjok a TOS-2 Tosočka.

 

Vzniká tým, veľmi univerzálna zbraň, ktorá môže riešiť viaceré úlohy podľa dostupnej munície a v rôznych operačných scenároch. Rusom nič nebráni v spustení jej masovej výroby, pretože len vhodne kombinuje dostupné automobilové podvozky, muničné kontajnery a vznikla zrejme z väčšej časti len úpravou a rozšírením softvéru. Otázka je, či sa tým nepotlačí pôvodná myšlienka mať vždy k dispozícii špecializovaný systém dištančného mínovania. Ktorý mal výrazný podiel na odrazení ukrajinskej protiofenzívy.

 

4. Rostec plní plán dodávok delostreleckých systémov

Štátna korporácia Rostec odovzdala v tomto roku ruskému ministerstvu obrany poslednú várku modernizovaných samohybných húfnic 2S19M1 a 2S19M2 Msta-S. Okrem toho boli v rámci implementácie štátneho obranného príkazu (objednávok) z roku 2023 po generálnej oprave zaslané vojakom samohybné mínomety 2S4 „Tulpan” 240 mm a samohybné húfnice 2S19M1 „Msta-S”.
“Msta-S” vo verzii M1 je vybavená automatizovaným systémom navádzania a riadenia paľby (ASUNO). Vďaka tomuto systému bojové vozidlo autonómne určuje aktuálne súradnice a vypočítava parametre streľby z uzavretých palebných pozícií.

 

Samohybné húfnice vo verzii M2 sú vybavené modernizovanou verziou ASUNO s vylepšenou presnosťou a možnosťou zobrazenia elektronickej mapy oblasti. Modernizovaná Msta-S dokáže strieľať v režime simultánneho útoku. To umožňuje jednému delu zasiahnuť cieľ piatimi nábojmi súčasne a potom opustiť palebnú pozíciu. Pracuje sa pritom s rozdielnymi uhlami námeru a objemu prachovej nálože. Ďalší vývoj diel Msta-S pôjde cestou robotizácie.

 

Práca samohybného mínometu 2S4 kalibru 240 mm:

 

Húfnica vo verzii 2S19M2 je vybavená modernizovaným mechanizmom nabíjania, vďaka ktorému rýchlosť streľby dosahuje desať rán za minútu, kým 2S19M1 má kadenciu do osem výstrelov za minútu. Podľa štátneho obranného príkazu z roku 2023 boli vojakom zaslané aj najvýkonnejšie 240 mm samohybné mínomety 2S4 „Tulpan”. V rámci generálnej opravy boli vozidlá vybavené moderným komunikačným zariadením. Mobilita, automatizácia procesov zaujatia palebnej pozície a nabíjania robí z tohto vozidla účinnú zbraň pri vedení bojových operácií v rôznych podmienkach. Na západe bolo prvé použitie týchto mínometov na ukrajinskom bojisku zaznamenané v súvislosti s dobíjaním oceliarne Azovstaľ. Momentálne sú už bežné a ich počet sa zvyšuje ich vyberaním z rezerv a následnými opravami. Spolu s 203 mm samohybnými delami 2S7 Pion a ich modifikáciou Malka budú začlenené do pripravovaných delostreleckých útvarov vyššej mohutnosti.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov