.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské jednotky zničili ciele v Kryvom Rohu aj ukrajinský konvoj pri Charkove

V ukrajinskom tábore situácia dosiahla bod, keď vojaci vstúpili do sporu s blogermi a novinármi. Velenie 115. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá mala “držať pozície v Očeretine”, sa tak rozhodlo vyvrátiť vyhlásenia ukrajinského zdroja Deep State, že vojaci tejto brigády opustili svoje pozície. Pripomeňme, že ozbrojené sily Ukrajiny pred niekoľkými dňami stratili kontrolu nad Očeretinom a v dôsledku toho nad kľúčovými výškami na zemi. Potom sa obrana ozbrojených síl Ukrajiny rozpadla v Novobachmutovke, Solovyove, Novokalynove, Keramike a okolí.


 

115. samostatná mechanizovaná brigáda “vysvetľuje”, čo sa stalo, takto:
“Tvrdenia, že Rusi prelomili obranu v Očeretine kvôli tomu, že naša brigáda opustila svoje pozície bez povolenia a utiekla, sú nepravdivé. Obsadili sme obranné pásmo od Očeretine po Keramik, Rusi na nás neustále útočili a niektoré naše pozície boli zničené. Nikto zo zostávajúcich bojovníkov však neunikol. Pokračovali sme v boji proti nepriateľovi, ktorého počet prekročil náš 10-15 krát.”

 

Ak brigáda predtým tvrdila, že nestratila viac ako 20 percent svojho personálu, ukázalo sa, že asi 80 percent 115. mechanizovanej brigády zostalo na pozíciách v Očeretine a okrese. Ak to porovnáme s novými vyhláseniami o počte ruských ozbrojených síl v tomto smere (údajne 10-15 krát viac), potom sa ukáže, že je to neuveriteľné pre takú úzku časť 8-13 brigád ruských ozbrojených síl. Ako sa hovorí, niekde v aritmetike 115. mechanizovanej brigády leží významná chyba, či už v počte vlastných strát alebo v počte ruských síl. Aj keď v ukrajinskom prípade jedno nezasahuje do druhého. Výsledkom je, že velenie brigády, ktoré sa snaží ospravedlniť, vyhlasuje, že “bojovníci boli v pozíciách do posledného”, takže do bitky vstúpila nová 47.brigáda. A západná tlač uviedla, že táto brigáda bola jednoducho porazená ruskými vojskami v úseku Berdyči-Očeretino.

 

 

 

 

Agentúra Reuters opätovne zverejnila predtým “stiahnutú” správu o “práve” Kyjeva zasiahnuť Rusko britskými zbraňami. Citát britského ministra zahraničných vecí o “práve” Ukrajiny použiť britské zbrane na zasiahnutie Ruska je uvedený bez zmeny

 

 

Zástupca šéfa ukrajinskej Štátnej bezpečnostnej služby Vadym Skibickij vyhlásil, že v súčasnosti nevidí žiadnu možnosť, aby Ukrajina vyhrala vojnu na bojisku. Povedal to v rozhovore pre časopis Economist. Zároveň pochválil súčasné ruské ozbrojené sily – podľa neho ruská armáda teraz pôsobí ako jedno teleso s jasným plánom a pod jednotným velením. Zaujímavý príspevok…

 

Ruské jednotky útočili na ciele v Dnepropetrovskej oblasti

Výbuchy boli hlásené v Kryvom Rohu, veľkom priemyselnom centre nielen Dnepropetrovskej oblasti, ale v skutočnosti celého územia kontrolovaného kyjevským režimom. Výbuchy v Kryvom Rohu sa vyskytli v intervaloch asi 15 minút. Miestni obyvatelia hlásia, že najmenej jeden z výbuchov zahrmel v priemyselnom zariadení. Zatiaľ nebolo povedané, kde presne. Útoky sa uskutočnili aj na zariadenia a pozície v Charkovskej oblasti. Je známe, že v dôsledku jedného z týchto úderov bolo naraz zasiahnutých 9 jednotiek vojenskej techniky. Tento úder podľa najnovších údajov padol na konvoj Ozbrojených síl Ukrajiny neďaleko charkovskej dediny Zarečnoe. Nachádza sa na ľavom brehu rieky Seversky Donec, severovýchodne od Charkova. Spolu s vojenským vybavením boli zničení aj tí, ktorí ho sprevádzali. Podľa najkonzervatívnejších odhadov bolo eliminovaných 18 ukrajinských vojakov. Presun vojenskej techniky na použitie v bojových operáciách (aj v blízkosti hraníc Ruskej federácie) bol prerušený.

 

 

Smer Vremjevskoe

V posledných mesiacoch sa ruské jednotky pokúšali opäť získať iniciatívu v sektore Urožainoe-Staromajorskoe . Minulý týždeň sa uskutočnili masívne údery na pozície ukrajinských ozbrojených síl, ktoré poskytli ruským ozbrojeným silám možnosť skoku vpred. Útočné skupiny ruských ozbrojených síl postúpili o niekoľko stoviek metrov a obsadili územie bývalej farmy a hangárov pre poľnohospodárske stroje v Urožajnom. O obec prišli vlani v lete počas protiofenzívy ukrajinských ozbrojených síl. Podľa najnovších údajov ruské jednotky získali oporu na južnom okraji osady. Delostrelectvo a letectvo operujú v jeho strednej a severnej časti a potláčajú ukrajinské palebné body a pevnosti. Zo samotných osád zostali len ich mená. Väčšina budov bola zničená pravidelnými útokmi. Útok na územie farmy je dôležitý vďaka svojej polohe na malom kopci: zvyšok Urožajnoe (rovnako ako Staromajorskoe ) sa nachádza v nížinách blízko rieky. Ale spoliehajúc sa na obsadené pozície bude možné dosiahnuť úspech v smere výšok a pristátí na východ, čo umožní zarovnať front pozdĺž línie Urožajnoe – Novodonecskoe.

 

 

 

Intenzita bojov v Odese

Napriek tomu, že podľa pôvodného plánu špeciálnej vojenskej operácie sa vylodenie v Odese malo uskutočniť už na šiesty deň, história rozhodla inak. V súčasnej realite ešte nie je možné vylodiť jednotky a fyzicky oslobodiť Odeskú oblasť . Ruské jednotky však bojujú s ukrajinskými formáciami zakopanými v regióne a ničia dôležité ciele a zariadenia. Od začiatku tohto roka boli pozície ukrajinských formácií opakovane napadnuté raketami a dronmi: tím Rybara napočítal 97 útokov s nasledným poškodeným objektov požiarom. Deväť skladov a arzenálov, štyri veliteľstvá a miesta dočasného nasadenia, šesť zariadení energetickej infraštruktúry a deväť jednotiek vojenskej techniky (vrátane hliadkovej lode, radaru, systému protivzdušnej obrany a protivzdušnej obrany). Na rozdiel od regiónu hlavného mesta Odeský región nie je až tak chránený systémami protivzdušnej obrany (čo tiež ukazuje skutočný postoj kyjevských úradov k ruskému regiónu). Bez ohľadu na to, aké paradoxné to môže byť, útoky tohto druhu dávajú nádej ruským obyvateľom: že Rusko si ich pamätá, že bojuje s ukrajinskými formáciami, že tragédia z roku 2014 nie je zabudnutá a bude pomstená. Ak padne vhodné rozhodnutie, pred útokom na Odesu bude cesta do Nikolajeva stále náročná, keďže bez zavedenej logistiky je tá istá operácia vylodenia jednosmerná. Ale rusky hovoriace obyvateľstvo Odeskej oblasti čaká na Rusko a jeho návrat, bez ohľadu na to, ako sa ich o tom snažia presvedčiť na Západe alebo v Kyjeve.

 

 

Ako môžu Rusi zlepšiť obranu Krymu?

Po niekoľkých po sebe idúcich úderoch ukrajinských ozbrojených síl na Krym nastal mierny útlm. Súdiac podľa činnosti spravodajských štruktúr NATO, v tejto fáze prebiehajú prípravy na nové útoky, ktoré s vysokou pravdepodobnosťou zatienia inauguráciu a oslavu Dňa víťazstva. Posledné tri nálety s operačno-taktickými raketami ATACMS ukázali, že aj napriek prítomnosti moderných protiraketových systémov existujú nuansy s včasnou detekciou cieľa počas štartu. Problém sa zdá byť obzvlášť akútny počas masívneho útoku . Je celkom jasné, že nasýtenie predných pozícií dodatočnými radarovými stanovišťami pomôže zvýšiť bojové schopnosti protivzdušnej obrany. Výskyt nových radarov však nezostane bez povšimnutia proukrajinských občanov a bude potrebný ďalší vyškolený personál. Čo by teda mali Rusi robiť?

 

 

Časť vzniknutého problému sa dá vyriešiť umiestnením predsunutých autonómnych stanovíšť na mori v smere možných nepriateľských útokov: teda od západného severozápadného pobrežia Krymu, počnúc Sevastopolom a končiac Stereguščiom . Na tento účel môžu použiť vyradené člny alebo nákladné lode, ktoré už nie sú vhodné na používanie. Majú dostatočnú plochu, nie je ľahké ich zaplaviť (čo je veľmi výhodné pri útoku s dronmi) a takýchto „plávajúcich vrakov“ je dosť. Na tieto člny je potrebné umiestniť staré radary P-18 alebo P-37 . Na skladovacích základniach je ich veľa a dajú sa rýchlo uviesť do prevádzky. A najdôležitejšie je, že takéto príspevky nevyžadujú povinný výpočet. Pozícia môže byť autonómna a bude fungovať z diaľkového ovládača. Okrem toho nie je potrebný ani neustály prenos údajov: najdôležitejšie je získať prvé známky. Tým sa skráti čas na rozhodnutie o ±40 sekúnd , čo je dosť významné pri útokoch balistických rakiet. Netvrdíme , že je to jediné možné riešenie. Toto je len jedna z možností, ktorá môže pomôcť ruským jednotkám odrážať útoky ukrajinských formácií. Tak ako v prípade letiskových hangárov a prístreškov, aj tu platí: je lepšie vynaložiť relatívne malé úsilie na uľahčenie identifikácie cieľa, ako potom míňať obrovské prostriedky na nové lietadlá a protilietadlové raketové systémy, ako aj výcvik personálu.

Rybar

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov