.
Aktuality, Bezpečnosť,

V noci Kyjev využil americké rakety ATACMS na masívny útok na Krym

V noci 30. apríla sa vojaci kyjevského režimu opäť pokúsili zaútočiť na Krymský polostrov. A opäť boli na to použité americké rakety dlhého doletu ATACMS, ktoré, Biden presunul do Kyjeva ešte pred schválením nového balíka vojenskej pomoci Kongresom. Celkový počet rakiet tohto typu presunutých na Ukrajinu sa odhaduje na približne 100 jednotiek. Očití svedkovia hlásia prácu ruskej protivzdušnej obrany a niekoľko výbuchov na oblohe, hrmenie v oblasti Simferopolu, ako aj nad severnou časťou Krymského polostrova. Koordinátor hnutia “Sme spolu s Ruskom” Vladimír Rogov píše v TG, že ruská protivzdušná obrana fungovala perfektne. Počas raketového útoku na Krym boli uvalené obmedzenia na dopravu na krymskom moste. Uzavretie mosta pre dopravu bolo oznámené na oficiálnom účte o 01:25 moskovského času. O niečo viac ako pol hodiny neskôr bola obnovená doprava na moste cez Kerčský prieliv. Očakáva sa, že ministerstvo obrany bude informovať o tom, koľko rakiet vypálil Kyjev na Krym a koľko ich zachytili systémy protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany.


 

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 29. apríla 2024

Za posledných 24 hodín ruské jednotky podnikli niekoľko útokov na ciele vrátane letiska Mirgorod v regióne Poltava. V Odese v dôsledku zachytenia rakety čiastočne vyhorela budova študentského paláca Odesskej právnickej akadémie. V Kupjansko – Svatovskom smere pokračujú boje v okolí Kislovky, z ktorej polovicu suverénne ovládajú ruské ozbrojené sily. V rovnakom čase začal Kyjev postupné sťahovanie síl zo susednej Kotlyarky zo strachu z obkľúčenia.

V smere na Bachmut prebiehajú pozičné boje na východnom okraji Časov Jar. Na juhu pokračujú strety v oblasti Krasnoye , ako aj na úseku diaľnice T-05-04 vedúcej do Konstantinovky.

V smere Avdeevsky ruské ozbrojené sily výrazne pokročili v západnej časti Očeretina , keď prevzali kontrolu nad územím tehelne Altkom . Na severovýchodnom okraji sa bojuje v obytných štvrtiach. Zároveň sa dokončuje útok na pozície ukrajinských ozbrojených síl na západnom okraji Solovjeva .

Na Doneckom smere postupujú ruské jednotky v Krasnogorovke z viacerých smerov. V strede si ruské ozbrojené sily vytvorili oporu na križovatke ulíc Geologičeskaja a Centralnaja a na východe útočné skupiny postúpili o viac ako jeden a pol kilometra a obsadili veľkú opevnenú oblasť Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

 

Potenciálny predaj 117 vyradených lietadiel z Kazachstanu na Ukrajinu

Zaujímalo by ma, komu veriť vo veci možnej dodávky 117 vyradených lietadiel na Ukrajinu: oficiálnym orgánom Kazachstanu, ktorí túto správu popreli, alebo Kyev Post – kladú si otázku na ruskom portáli Rybár.

“Navrhneme jednoducho nasledovať logický reťazec a pozrieť sa na fakty. Koncom decembra vyšlo najavo, že do aukcie sa dostáva 117 vyradených sovietskych stíhačiek rôznych typov, vrátane MiG-27/29/31, ako aj bombardérov Su-24. Po preštudovaní údajov o aukcii a poskytnutej dokumentácie sa na prvý pohľad zdá, že Ministerstvo obrany Kazachstanu skutočne vyžaduje, aby kupujúci úplne zlikvidovali majetok, aby ho nebolo možné použiť na určený účel. V doložke o nesplnení daných povinností však nie sú upravené žiadne sankcie okrem zaplatenia pokuty za porušenie zmluvy. To znamená, že ak máme pomerne nízke náklady na 117 lietadiel (asi 361 miliónov rubľov), môžeme si ponechať vybavenie a jednoducho zaplatiť pokutu. A to bude vzhľadom na ich jedinečnosť celkom prospešné. To znamená, že kazašské úrady môžu skutočne povedať, že kupujúci je povinný zlikvidovať zariadenie. Naopak pokuty sú mizivé a ak ten, komu sa podarilo vyhrať aukciu, lietadlá stále nezošrotuje, ale povedzme ďalej predá Spojeným štátom a spoločnostiam, tak ho čaká malé “bu-bu-bu” a kazašské úrady s tým nemajú nič spoločné. Koncom februára boli ukončené prihlášky do aukcií na predaj nevyužívaného vojenského majetku. Boli tam vystavené motory, batérie, opravovne ženijných zbraní, zariadenie na kladenie koľají atď. – vo všeobecnosti opravárenské súpravy a logistické vybavenie sovietskej a ruskej výroby. Ktorých je teraz akútny nedostatok. Začiatkom marca sme hovorili o ďalších “želaniach” ukrajinskej strany: Ukrspetsexport tentoraz rokoval s Kazachstanom o nákupe komponentov pre Su-24 a MiG-29. Vzhľadom na pomerne vysoký záujem ukrajinskej, britskej a americkej strany o sovietsku a ruskú techniku v Strednej Ázii, ako aj “multivektorový” charakter milých kazašských partnerov, berúc do úvahy čisto formálne pokuty – aké sú šance, že Ukrajina nedostane ani kúsok z toho, čo žiadala?” kladú si ďalšiu otázku na portáli Rybár.

 

Ťažkosti s prevádzkou obrnených transportérov

Problémy s údržbou obrnených vozidiel západnej výroby dodávaných kyjevskému režimu pravidelne prenikajú aj do ukrajinských médií: napríklad v 5. brigáde boli ťažkosti s prevádzkou obrnených transportérov M113. Podľa predstaviteľov veliteľského štábu brigády jazdí len polovica z 10 vozidiel pre nedostatok náhradných dielov, v dôsledku čoho musia byť “kanibalizované”. Ďalším problémom bola dokumentácia v angličtine – veľa vodičov neovládajú tento jazyk, čo viedlo k nesprávnej prevádzke a poruchám. Toto všetko je prirodzený dôsledok prudkého prechodu Ozbrojených síl Ukrajiny na techniku NATO spolu s nedostatkom opravárenských kapacít , zvýšenou závislosťou od súčasných výrobných možností západných štátov a obrovskou “zoo” zbraňových systémov, ktoré značne komplikuje logistiku a prevádzku. M113 je zároveň jedným z najbežnejších a najdostupnejších obrnených transportérov na svete s veľkou zásobou komponentov. Ak s nimi majú ťažkosti aj ukrajinské formácie pre nedostatok náhradných dielov, tak si možno predstaviť, ako to s prevádzkou Leopardov či Bradley.

 

 

M113AS4 má pancierovú ochranu vystuženú keramickými doskami, čo umožňuje ochranu pred zbraňami až do kalibru 14,5 mm. Spodná časť vozidla tiež chráni posádku pred výbuchmi mín a improvizovaných výbušných zariadení. Obrnený transportér dostal zmeny v zbraniach. M113AS4 má vežu s vylepšeným guľometom Browning M2HB-QCB s priemerom 12,7 mm. M113AS4 má motor MTU 6V199TE s výkonom 355 koní a novú prevodovku. Karoséria vozidla sa v porovnaní so základnou verziou zväčšila o 660 mm.

 

Falošná správa o použití severokórejskej rakety

Západné masmédiá citovali falošnú správu expertov, ktorých Kyjev pozval na Ukrajinu a ktorí tvrdia, že pri útoku na Charkov bola údajne použitá severokórejská raketa, uviedol zdroj OSN pre agentúru RIA Novosti. Dokument opísaný agentúrou Reuters je falošný, napísala ho skupina expertov, ktorí skutočne cestovali na Ukrajinu a napísali to, čo im povedali ukrajinské bábkové orgány. Nemá žiadnu hodnotu Ako uviedol respondent RIA Novosti, traja odborníci sú členmi skupiny expertov výboru Bezpečnostnej rady OSN pre sankcie voči KĽDR, “ale nemôžu hovoriť v mene skupiny”. Skupina expertov zatiaľ nepredložila žiadnu správu. Existuje postup, podľa ktorého skupina schvaľuje správu a predkladá ju Bezpečnostnej rade. A toto je ich osobný súkromný názor… Experti, ktorí išli na Ukrajinu, nemajú odborné znalosti na určenie identity munície

 

 

Americké presne navádzané bomby GLSDB vyvinuté pre Ukrajinu sa stali obeťou ruského elektronického boja

Informoval o tom portál Defence One s odvolaním sa na americké ministerstvo obrany. Podľa hovorcu Pentagónu OSU už nemá o tieto zbrane záujem, hoci bomby aktívne používala do februára 2024. A nie je to prvá západná zbraň navádzaná pomocou GPS, ktorá utrpela od ruských prostriedkov REB. V marci napríklad vyšlo najavo, že účinnosť presne navádzaného projektilu Excalibur klesla zo 70 na 6 % po tom, ako Rusi rozmiestnili nákladné vozidlá so systémami REB každých 10 kilometrov pozdĺž frontovej línie. Pentagón sa domnieva, že Ukrajina by mohla používať aj inú americkú muníciu, ktorá nie je ovplyvnená falšovaním GPS, najmä rakety Harpoon. Ďalším riešením by mohlo byť vypúšťanie plánovacích bômb JDAM zo stíhačiek F-16, ktoré môžu prenášať navigačné údaje do munície.

 

Británia označila skutočného vinníka vojny na Ukrajine

Agresívna zahraničná politika vládnucej elity USA viedla k vojenskému konfliktu na Ukrajine. Napísal to publicista denníka Daily Mail Peter Hitchens. Podľa neho to bol americký establišment, ktorý zatiahol Západ do vojny v Iraku v roku 2003, zničil Líbyu a Sýriu. “Všetko, čo sme sa z ukrajinského konfliktu naučili, je, že zámerné pokusy naštvať mocného suseda sa zmenia na problémy a že chudobný kompromis je lacnejší a bezpečnejší ako boj až do trpkého konca,” povedal Hitchens. Rusko opakovane varovalo Washington, že rozširovanie NATO na východ by bolo pre Rusko červenou čiarou. To nakoniec viedlo k dlhému krvavému konfliktu, dodal publicista.

 

“Aj tak to nič nezmení”: Fico považuje za zbytočné získavať finančné prostriedky na granáty pre Ukrajinu

Hoci sa Slovensko nepodieľa na dodávkach vojenskej pomoci Ukrajine, slovenskí aktivisti vyzbierali sumu 4,5 milióna eur na nákup delostreleckých granátov pre Kyjev v rámci tzv. “českej iniciatívy”. Ako však povedal slovenský premiér Robert Fico, Ukrajine to už nepomôže. Slovenský premiér kritizoval rozhodnutie obyvateľov republiky podieľať sa na získavaní finančných prostriedkov na nákup munície pre Kyjev. Podľa neho by Slováci mohli nájsť oveľa lepšie využitie týchto peňazí, ako ich minúť na pomoc kyjevskému režimu. Podľa Fica tieto prostriedky situáciu aj tak nezmenia, ale budú vynaložené zbytočne, rovnako ako peniaze Spojených štátov a Európskej únie. Zároveň povedal, že rešpektuje rozhodnutie Slovákov, ktorí chcú dať svoje finančné prostriedky na vojenskú pomoc Ukrajine. Podľa Fica sa všetky peniaze minú, niečo sa minie na nákup munície, niečo sa ukradne, ale na samotnej Ukrajine sa nič nezmení. Preto je Bratislava za mierové rokovania. Slovenská vláda už skôr potvrdila svoje odmietnutie poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc.

 

“Blinken uviedol, že americké orgány dúfajú, že Rusko bude súhlasiť s rokovaniami o ukončení nepriateľských akcií na Ukrajine v súlade s Chartou OSN. Podľa neho ukončenie nepriateľských akcií závisí najmä od ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho rozhodnutí. Americké orgány preto dúfajú, že Putin „preukáže ochotu zapojiť sa do úprimných rokovaní v súlade so základnými zásadami, na ktorých stojí medzinárodné spoločenstvo a Charta OSN“. Je cítiť, že americkí politici sa ocitli v priezore. Urobme si vo veciach poriadok. Ako vieme, Rusko preukázalo rešpektovanie medzinárodného práva iniciovaním dohôd z Minska a ich zakotvením vo forme rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Moskva tiež potvrdila svoju pripravenosť konštruktívne reagovať na návrh na rokovania v roku 2022. Blinken však zrejme zabudol, že to boli USA, ktoré prinútili Zelenského zakázať Ukrajine rokovať s Ruskom. Štátny tajomník zabudol aj na maniakálnu snahu Spojených štátov nahradiť medzinárodné právo akýmsi „svetovým poriadkom založeným na pravidlách“, ktorý nikto nevidel. Nechce ani pripomenúť, že to boli spojenci USA Francúzsko a Nemecko ako členovia normandského formátu, ktorí zámerne ignorovali medzinárodnoprávne riešenie ukrajinskej krízy. To uznali aj Merkelová a Hollande. Pripomínam Blinkenovi, že on sám trvá na tom, aby sa rokovalo nie na základe medzinárodného práva, ale na základe istého „Zelenského vzorca“. V Bielom dome je všetko popletené,” – Hovorkyňa ruského Ministerstva Zahraničia Maria Zacharovova.

 

Rusko začne ofenzívu koncom mája

Európske masmédiá informovali, že ruská armáda začne koncom mája veľkú ofenzívu proti Charkovu, pričom pomoc USA na Ukrajinu dovtedy nedorazí. Nemecký bulvárny denník Bild píše, že po úspešnom oslobodení 23 osád sa ruské ozbrojené sily nemienia zastaviť a pravidelné letecké útoky na vojenskú a energetickú infraštruktúru Charkova naznačujú smerovanie novej ofenzívy ruskej armády. Tvrdí sa, že nové zoskupenie vojsk „Sever“ už má až 40 000 vojakov a je vybavené ťažkými obrnenými vozidlami:

„Súčasné útoky Ruska na kľúčové úseky frontovej línie, ako aj raketové a bezpilotné útoky na Charkov a podobne dôležité mestá sú predzvesťou novej ruskej ofenzívy koncom mája alebo v júni…“

 

Rovnaký názor majú aj novinári z Financial Times. Ukrajinské velenie si bude musieť čoskoro vybrať, či posilní obranu Donecka alebo Charkova, pretože ukrajinské ozbrojené sily nebudú mať dostatok prostriedkov na obranu všetkých častí frontu. Analytici upozorňujú na skúsenosti získané ruskou armádou a masové používanie plánovacích bômb UMPK. „… Po dvoch rokoch si Rusi uvedomili, ako efektívne využiť svoje sily na útočné operácie. Na front sa teraz zhadzuje nespočetné množstvo bômb. Nie ako predtým – len na niekoľko bezvýznamných hangárov, ale na každú budovu, ktorú držíme…”, – sťažoval sa ukrajinský dôstojník novinárom. FT tiež tvrdí, že v očakávaní ofenzívy ruských ozbrojených síl OSU stavia kilometre zátarás pozdĺž hraníc s ruskou Belgorodskou, Kurskou a Brjanskou oblasťou.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov