Bojové vozidlo pechoty M2A2 Bradley ODS-SA putuje z Avdejevky do Moskvy
Aktuality, Pozemná technika,

Rusi testovali ukoristené bojové vozidlo Bradley

Ruská komisia vykonala testy balistickej odolnosti na ukoristenom bojovom vozidle pechoty americkej výroby M2A2 Bradley ODS-SA získanom na Ukrajine, pravdepodobne celkom nedávno v Avdejevke.


 

Cieľom testovania bolo identifikovať slabiny a posúdiť schopnosti bojového vozidla pechoty M2A2 ODS-SA Bradley. Počas hodnotenia bolo BVP Bradley vystavené paľbe zo štandardného 30 mm automatického kanónu 2A42 s použitím protipancierových nábojov 3UBR6 a 3UBR8. Zatiaľ čo výsledky testovania zostávajú nezverejnené, vizuálne dôkazy vykazujú typické znaky testovania zbraní. Okrem toho boli zo strán trupu odstránené všetky bloky výbušného reaktívneho pancierovania (ERA), známeho ako Bradley Reactive Armor Tiles (BRAT), pravdepodobne kvôli podrobnej analýze. Tieto bloky však mali Rusi k dispozícii najneskôr z prvého ukoristeného vozidla, z ktorého bol v hangári v Moskve vymontovaný aj kanón M242 Bushmaster kalibru 25×137 mm a podobne.

 

Údajné stopy po testovaní protipancierovej munície kalibru 30x165mm na BVP Bradley

 

Rusi dôsledne študujú získané na ukrajinskom bojisku vzorky západných vojenských vozidiel a zbraní, aby identifikovali ich slabé stránky. Je nepravdepodobné, že by sa pokúsili kopírovať západnú vojenskú techniku kvôli rozdielom v doktríne, technologickým obmedzeniam a výrobným kapacitám, ktoré sú vyťažené výrobou domácich typov techniky.

 

Čo dodať k výsledkom testov? Kanón 2A42 sa vyrába aj na Slovensku, je to automatický rýchlostrelný kanón kalibru 30×165 mm, ktorý tvorí výzbroj aktuálnych slovenských bojových vozidiel pechoty BVP-2. Jeho slovenské označenie je teraz GTS-30 a bol z neho odvodený kanón GTS-30/N kalibru 30×173 mm NATO. Kanón 2A42 sa vyrába sa aj na Ukrajine pod označením ZTM-2.

 

 

Bol z neho odvodený kanón 2A72, ktorý pracuje na princípe dlhého záklzu hlavne, nie odberu prachových plynov, má dlhšiu hlaveň a tým aj o niečo vyššiu úsťovú rýchlosť strely. Je tiež jednoduchší, má menší počet dielov. Oproti 2A42 má však nižšiu kadenciu a je určený pre ľahšie vozidlá, prípadne ako koaxiálny kanón na BMP-3. Okrem Ruska sa vyrába na Ukrajine a v Číne.
Pokiaľ ide o muníciu, 3UBR6 je klasický protipancierový náboj so stopovkou s dobou horenia 3,5 sekundy viditeľnou najmenej na 2300 m. Prebíja 22 mm RHA pod uhlom 60 na vzdialenosť 500 m.

 

Podstatne sa zlepšili možnosti ruských obrnených vozidiel po zavedení nábojov 3UBR8 kategórie APDS s priebojným jadrom zo zliatiny volfrámu, ktorého priebojnosť je 25 mm pod uhlom 60 na vzdialenosť 1500 m. Rusi zatiaľ neukoristili západnú obrnenú bojovú techniku v takom stave a množstve, aby mohli formovať jednotky vyzbrojené koristnými tankmi alebo BVP. Sami Ukrajinci sa tomu snažia zabrániť a prípadné obrnené vozidlá neschopné pohybu alebo evakuácie sa snažia ďalej ničiť alebo poškodzovať.
Dôkazom o tom je aj nižšie uvedené video z Avdejevky, kde pred ústupom ukrajinských vojsk jedno BVP M2A2 Bradley ODS-SA ostreľovalo z kanónu opustené vozidlá, tak aby ich Rusi ukoristili v čo najhoršom stave.

 

 

Samostatným problémom ostáva postoj Rusov ku koristi, ktorú pravdepodobne využívajú menej než v rokoch druhej svetovej vojny. Výnimkou bol Wagner, kde ručná strelná zbraň západnej výroby bola symbolom statusu. Jedna vec je ničenie ukoristenej techniky v prípade, že je podozrenie na jej zamínovanie. Známy bol prípad ešte z roku 2022 riadnej explózie, ktorou bolo zničené opustené ukrajinské obrnené vozidlo BRDM-2, pri ktorom bolo takéto podozrenie. Na druhej strane, Ukrajinci sa pokúšajú využiť aj vrak rovnakého vozidla.

 

 

Čo je menej pochopiteľné je takéto testovanie ukoristeného obrneného Humvee ruskými vojakmi. Zistili čo potrebovali, vojna však môže trvať ešte dlho a takéto vozidlo by sa hodilo na opravu alebo náhradné diely. Pritom funguje projekt Odovzdaj trofej (Сдай трофей) pod hlavičkou Rybara, s jeho myšlienkou prišiel pravdepodobne ešte známy vojenský novinár Vladlen Tatarsky, ktorý zomrel pri výbuchu v kaviarni v Petrohrade. Projekt pôvodne slúžil na získanie vzoriek západného vybavenia pre vedecko-výskumné ústavy v Rusku.

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov