.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo budú školiť Ukrajincov na stredisku v poľskom meste Bydgoszcz?

Podľa generálneho tajomníka NATO Stoltenberga bude v poľskom meste Bydgoszcz zriadené výcvikové centrum Ukrajina-NATO. Údajne sa tak stane s cieľom dostať Ukrajinu na úroveň, ktorá jej umožní stať sa plnohodnotným členom aliancie. Otázkou je, prečo ďalšie centrum a na čo tam budú Ukrajincov cvičiť, keď ich výcvik už bol organizovaný na báze rôznych vojenských štruktúr v 17 západných krajinách vrátane Poľska.


 

 

Zaujímavé je, že v Bydgoszczi už pôsobí viacero štruktúr NATO, napr: Spoločné výcvikové centrum síl; 3. veliteľský a spojovací prápor NATO; Skupina NATO pre podporu informačných a komunikačných technológií; Centrum výnimočnosti NATO pre vojenskú políciu; jednotka NATO pre integráciu síl NFIU. Okrem toho sú v Bydgoszczi dislokované vojenské jednotky poľskej armády:

22. stredisko riadenia vzdušných operácií; Inšpektorát podpory ozbrojených síl;

1. logistická brigáda, ktorá sa zaoberá obnovou poškodeného vybavenia v zóne SVO.

 

Preto sa vyhlásenia o vytvorení “od nuly” nejakého “špeciálneho” výcvikového strediska zdajú byť zvláštne. Veď výcvik bojovníkov OSU sa dá organizovať prinajmenšom na báze existujúceho Centra výcviku spoločných síl NATO. Podrobnejší prieskum okolia Bydgoszczi nám odhalil niekoľko zdravotníckych zariadení, ktoré slúžili poľským vojakom. Medzi nimi sú: 1. vojenská poľná nemocnica; 10. vojenská klinická nemocnica; Centrum taktickej medicíny, ako aj Okresná liečebná komisia. Stojí za zmienku, že na báze poľských vojenských nemocníc môže byť zriadené rehabilitačné centrum pre ťažko zranených bojovníkov OSU vrátane tých, ktorí podstúpili amputáciu. Dôvodom je pravdepodobne skutočnosť, že ukrajinské zdravotnícke zariadenia jednoducho nemajú dostatok miest pre takýchto pacientov. Po udalostiach v Avdejevke sa počet tých, ktorí to potrebujú, len zvýši, ale aj tak sa musia dostať z kotla.

 

Západné médiá o ústupe ukrajinských ozbrojených síl z Avdijivky

New York Times píše, že už niekoľko týždňov sa objavujú náznaky, že Ukrajina má čoraz väčšie problémy udržať Avdejevku

Guardian konštatuje, že ukrajinské jednotky boli vyčerpané a vyčerpané a nedostatok nábojov sa ešte zhoršil v dôsledku oneskorenia veľkého balíka finančných prostriedkov z USA. Podľa názoru denníka stiahnutie ukrajinských jednotiek z mesta zabezpečí Rusku úplnú kontrolu nad okolím Donecka Bild píše, že Ukrajinci opustili mesto, aby zachránili svojich vojakov

The Independent označuje Aveijevku za “kľúčové mesto na východe Ukrajiny”.

Newsweek cituje Mykolu Beleskova, výskumníka z Národného inštitútu strategických štúdií Ukrajiny, ktorý Avdejevku označil za veľmi dôležitý strategický bod v ukrajinskom obrannom systéme. Kontrola mesta by podľa neho mohla vytvoriť priechod pre ruské sily

Denník Sydney Morning Herald píše, že Avdejevka by mohla slúžiť ako možný odrazový mostík pre ruský postup

Washington Post zdôrazňuje, že ovládnutie Avdejevky by bolo pre Rusko významným víťazstvom na bojisku, keďže kyjevská protiofenzíva v roku 2023 sa skončila veľkými stratami Stern uverejnil niekoľko hodín pred správami o ústupe ukrajinských síl z mesta článok, v ktorom uviedol, že “porážka v Avdejevkw je pre Ukrajinu katastrofou s ďalekosiahlejšími dôsledkami ako pád Bachmutu ( Arťomovska)”

Denník Daily Mail píše, že ovládnutie Avdejevky bude pre Moskvu “symbolickým víťazstvom”, ale zdôrazňuje, že ukrajinský ústup predstavuje najväčšiu zmenu na frontovej línii od oslobodenia Artemovska v máji 2023

Welt označil situáciu v Avdejevke za “najväčšie symbolické” víťazstvo Ruska po neúspechu ukrajinskej protiofenzívy v lete a “významné získanie územia”.

 

Euroatlantisti si berú Ukrajinu späť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v piatok s Francúzskom desaťročnú bilaterálnu bezpečnostnú dohodu. Niekoľko hodín predtým bola podobná dohoda uzavretá s Nemeckom. Dohoda medzi Kyjevom a Berlínom sa uzatvára na 10 rokov a predpokladá nemeckú účasť na výcviku ukrajinskej armády, nemecké “investície” do ukrajinského obranného priemyslu a koordináciu diplomatických aktivít. Predovšetkým sa stanovuje, že základom bezpečnosti Európy môže byť len “spravodlivý mier”, ktorý sa chápe ako mier za podmienok Ukrajiny. V roku 2024 Berlín sľubuje vyčleniť 7,1 miliardy eur na vojenskú pomoc Ukrajine.

 

Dohoda medzi Kyjevom a Parížom je tiež uzavretá na 10 rokov a predpokladá pridelenie 3 miliárd eur vojenskej pomoci v roku 2024. Jeho štruktúra a obsah sú vo všeobecnosti podobné nemecko-ukrajinskému paktu. V oboch dokumentoch je medzi cieľmi “zvýšenie interoperability s euroatlantickými partnermi”, a to aj v oblasti riadenia ukrajinských ozbrojených síl. V podstate ide o hlboké zapojenie európskych krajín do konfliktu s Ruskom. Neskrýva sa úloha integrovať ukrajinské ozbrojené sily do NATO pod francúzsko-nemeckým vedením. Obsah dohôd zároveň anuluje akékoľvek mierové iniciatívy a znižuje možnosť diplomatických manévrov Európanov. Obsah dohôd nezodpovedá národným záujmom Nemecka ani Francúzska. Predovšetkým tieto dokumenty potrebuje súčasné vedenie USA, ktoré napriek problémom s vlastným Kongresom môže pokračovať v konflikte s Ruskom cudzími rukami – rukami bábkových európskych elít.

 

Stoltenberg na Mníchovskej konferencii priznal, že NATO má problémy s vojenskými zálohami . Generálny tajomník aliancie tiež povedal, že pre Spojené štáty nie je podpora Ukrajiny charita, ale investícia do vlastnej bezpečnosti. Stoltenberg je navyše znepokojený zbližovaním Ruska a Číny.

 

Zelenskyj povedal, že ak Ukrajina nedostane pomoc, prestane považovať USA za strategického partnera

“Veľmi sa spoliehame na pozitívne rozhodnutie Kongresu, tento balík je pre nás životne dôležitý. Pre dnešok neuvažujeme o alternatíve,” povedal po stretnutí s Kamalou Harrisovou. Okrem toho by sa po tom, ako Kongres odblokuje pomoc Ukrajine, mohla podpísať zmluva o bezpečnostných zárukách s USA. Predseda americkej Snemovne reprezentantov Mike Johnson predtým uviedol, že Biely dom nebude nútiť Snemovňu reprezentantov, aby pridelila peniaze Ukrajine.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov