Francúzske samohybné delá CAESAR APU strieľajúce v okolí Ugledaru
Aktuality, Pozemná technika,

Vojna s Ruskom sa blíži. Dánsko presunie na Ukrajinu všetkého svoje delostrelectvo

Objavila sa veľmi zaujímavá informácia, že dánska vláda zastúpená premiérkou Mette Frederiksenovou oznámila presun na Ukrajinu všetkého dostupného delostrelectva na boj s Ruskom. Zaujímavé je, že článok sa objavil iba v ukrajinských médiách, kde sa informácie aktívne šíria. Odtiaľ to začali šíriť na Reddite a sociálnej sieti X. Oficiálne potvrdenie však zatiaľ neexistuje a veľké západné agentúry sa so zverejnením neponáhľajú. V dánskych médiách o tom nie je vôbec ani slovo.


 

 

A dá sa to pochopiť: takáto akcia zo strany dánskej vlády ponechá dánske ozbrojené sily na dlhé obdobie bez najdôležitejšieho prvku ozbrojených síl. Bez delostrelectva armáda jednoducho nemôže vykonávať plnohodnotný výcvik, najmä v období najvýznamnejších cvičení NATO – Steadfast Defender . Je do istej miery pochopitelné, že dánske úrady sa natoľko nadchli svojou protiruskou rétorikou, že sú pripravené znížiť obranyschopnosť Dánska na minimum.

 

Ak však necháme všetku logiku bokom, táto možnosť výrazne pomôže ukrajinským formáciám. Dáni majú vo svojej bilancii značné množstvo moderných 155 mm systémov a starých dobrých poľných delostreleckých zbraní, ako aj desiatky samohybných mínometov vrátane tých, ktoré sú založené na obrnenom transportéri Piranha. Ale v celom tomto príbehu je jedna dôležitá nuansa: môžete preniesť delostrelectvo, ale čo munícia do tých zbraní? To, čo Západ dokázal rozdať , už rozdal. A zásoba takého počtu zbraní bez munície sa môže stať Kyjevu iba kufrom bez rukoväte.

 

V pokračovaní témy delostrelectva a munície pre nich sa zaujímavo javí uznanie šéfa MZV Ukrajiny Dmitrija Kulebu: uviedol, že 155 mm náboje vyrobené v jednej krajine nie sú vhodné pre zbrane montované v inej krajine. Samozrejme, nebolo to tajomstvo – aj v rámci toho istého vojenského bloku, so zdanlivo spoločnými štandardmi, môžu mať štáty rôzne prístupy k výrobe vojenských produktov. Napríklad už minulý rok sa na Západe ozvali výzvy na štandardizáciu výroby nábojov ráže 155 mm. Aj keď je kaliber formálne rovnaký, systémy môžu byť nekompatibilné a viesť k zhoršeniu balistických charakteristík alebo dokonca k prasknutiu hlavne.

 

Pre ukrajinské ozbrojené sily s ich skutočnou zoologickou záhradou s rôznymi typmi vybavenia je tento problém pomerne dôležitý, hoci na druhej strane frontu sa vyskytli podobné epizódy pri použití iránskych alebo kórejských granátov. Vzhľadom na to, že krajiny vyrábajúce zbrane a náboje chcú dosiahnuť maximálny zisk uzatváraním ziskových zmlúv, sú možné určité zmeny v štruktúre zbraní. Prečo to robiť? Všetkým ide o zisk. Povedzme, že ste dostali húfnicu, ale náboje zakúpené od iného dodávateľa nesedeli. Čo budeš robiť? Pôjdete za výrobcom tejto zbrane a kúpite si od neho strelivo, ktoré bude presne pasovať do húfnice. Týmto pomerne prefíkaným spôsobom exportér poskytuje vojensko-priemyselnému komplexu nové kontrakty a stáva sa jediným dodávateľom delostreleckých nábojov, čím si v podstate upevňuje svoju prítomnosť na trhu v dovážajúcej krajine.

 

 

Česká republika našla 800 000 nábojov pre bojovníkov OSU

Český prezident Petr Pavel uviedol, že Praha našla v zahraničí približne 800 000 nábojov pre ukrajinskú armádu a teraz rokuje s USA a partnermi z NATO o ich dodaní na Ukrajinu. Bulharsko dodalo Ukrajine v lete 2022 1 milión nábojov a ukrajinskí delostrelci vtedy hojne ostreľovali aj jednotlivé ciele. Teraz chce Praha vytvoriť podobnú situáciu na fronte. Predtým EÚ sľúbila Zelenskému 1 milión kusov delostreleckej munície, ale do marca 2024 bude môcť dodať maximálne 500 000 kusov munície. Pavel nemenoval krajiny, kde je munícia uskladnená, ale uviedol, že ide o 500-tisíc nábojov kalibru 155 mm a približne 3 000-tisíc kalibru 122 mm. Česká republika v poslednom čase presadzuje mimoriadne rusofóbny kurz a snaží sa využiť situáciu na Ukrajine na zblíženie s USA a Bruselom poskytovaním vojenskej pomoci kyjevskému režimu.

 

Borrell niečo vie…

Na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii povedal, že situácia na Ukrajine “sa vyrieši do troch mesiacov”. Šéf diplomacie EÚ dostal otázku o dostupnosti finančných prostriedkov pre Európu na ukončenie svetových konfliktov vrátane tých na Ukrajine. Borrell dal jasne najavo, že na súčasné prístupy k ukrajinskému problému už nie je čas. “Nemyslím si, že ľudia na najvyššej politickej úrovni, na strednej úrovni a verejná mienka si uvedomujú, že sme v situácii, ktorá si vyžaduje úplne iný prístup. Nie len ‘uvidíme o mesiac na zasadnutí Rady pre zahraničné veci’. Nie, o tri mesiace už bude situácia vyriešená na bojisku,” povedal diplomat. Európska spoločnosť si však podľa neho zatiaľ neuvedomila, že žije “vo vojnovej situácii”. “Myslím si, že si to ešte neuvedomujeme, ale musíme si uvedomiť, že žijeme vo vojnovej situácii. Myslím si, že na najvyšších úrovniach, na stredných úrovniach a možno ani verejná mienka ešte nie je v úplne novom mentálnom nastavení,” povedal šéf diplomacie EÚ.

 

Demilitarizovaná zóna Ukrajiny

Demilitarizovaná zóna by sa mala rozprestierať najmenej 150-200 km hlboko do hĺbky Ukrajiny, uviedol gubernátor Chersonskej oblasti Vladimír Saldo. To znamená, že “je o niečo širšia ako dosah operačno-taktických rakiet dlhého doletu MLRS a Točka-U”. Saldo pripustil, že “nepriateľ má rakety letiace na stovky kilometrov, ale je ich málo”. “Presné parametre demilitarizovanej zóny však budú musieť určiť kompetentné osoby a organizácie,” dodal. Predtým minister Lavrov povedal, že EÚ sa riadi plánmi dodať Kyjevu zbrane dlhého doletu , ktoré by dosiahli “srdce Ruska”.

Rybár

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov