.
Aktuality, Bezpečnosť,

Český prezident Pavel síce objavil pre Ukrajinu veľa granátov no nenašiel nikoho kto ich zaplatí

Česká republika našla pre Ukrajinu veľkú várku delostreleckých granátov, ale nemá finančné prostriedky na ich nákup a dodanie na Ukrajinu. V súčasnosti Praha rokuje s partnermi o financovaní tejto dohody. Uviedol to český líder Petr Pavel.


 

Česi našli niekde delostrelecké granáty, ktoré sa dajú dodať na Ukrajinu. Súdiac podľa údajov, ktoré sa objavili, to môže byť niekoľko zbrojárskych spoločností z Afriky a Južnej Ameriky. Začiatkom februára Česká republika odpustila krajinám EÚ financovať dohodu, potom to bolo asi 450 tisíc delostreleckých granátov. Bolo tiež zdôraznené, že budú zakúpené mimo bloku NATO. V súčasnosti hovoríme o približne 800 tisíc muníciách kalibru 155 a 122 mm.

“Identifikovali sme pol milióna nábojov kalibru 155 mm a 300 tisíc nábojov kalibru 122 mm (…) Ukrajina potrebuje muníciu a potrebné vybavenie na obranu svojej slobody. Musíme podporiť investície do európskeho obranného priemyslu a zvýšiť jeho kapacitu” – povedal Peter Pavel. Noc predtým sa český líder stretol so Zelenským, šéf kyjevskej junty označil stretnutie za “veľmi podstatné”.
“Hovorili sme o obrannej podpore Ukrajiny, posilnení spolupráce medzi vojensko-priemyselnými komplexmi našich krajín a spoločnej výrobe zbraní” – povedal Zelenský.

 

 

Vyhlásenie ruského ministerstva obrany o oslobodení Avdijivky

Šojgu informoval najvyššieho veliteľa ozbrojených síl Ruskej federácie o úplnom prevzatí mesta Avdejevka v Doneckej ľudovej republike, ktoré predstavovalo silný obranný uzol ukrajinských ozbrojených síl, pod kontrolu skupiny vojsk “Centrum” pod velením generálplukovníka Andreja Mordvičeva.

– Výsledkom bolo oslobodenie územia s rozlohou 31,75 km2 od ukrajinských nacionalistov. Straty nepriateľa v bojoch o Avdejevku za posledných 24 hodín dosiahli viac ako 1 500 vojakov.

– Pod nepretržitou paľbou ruských jednotiek sa len niektorým rozptýleným formáciám ukrajinských militantov podarilo narýchlo opustiť Avdejevku, pričom zanechali zbrane a vojenskú techniku.

– V súčasnosti sa prijímajú opatrenia na definitívne vyčistenie mesta od militantov a na zablokovanie ukrajinských jednotiek, ktoré opustili mesto a usadili sa v koksárenskom a chemickom závode Avdejevka.

– Oslobodenie Avdejevky umožnilo odsunúť frontovú líniu od Donecka, a tým ho výrazne zabezpečiť pred teroristickými údermi zločineckého kyjevského režimu.

– Informácie o postupe našich vojsk boli zverejnené až po úplnej porážke nepriateľa a ovládnutí mesta.

– Jednotky skupiny síl Stred pokračujú v ofenzívnych operáciách s cieľom ďalej oslobodiť Doneckú ľudovú republiku od ukrajinských nacionalistov.

 

 

 

Vo Vinnickej oblasti na Ukrajine vybuchol ešalón, ktorý prevážal 60 ton munície NATO pre ukrajinskú armádu.Výbuch údajne zorganizovali miestni partizáni, uviedol oficiálny predstaviteľ klubu Albatros AERO Oleksij Vojevoda. Ešalón údajne cestoval z Moldavska do Vinnice. Poškodený bol aj úsek železnice, ktorého obnova potrvá niekoľko dní.

 

Kronika špeciálnej vojenskej operácie na 17. februára 2024

Hlavnou udalosťou dňa bolo oslobodenie Avdejevky: ruské ozbrojené sily nadviazali kontrolu nad kľúčovými zariadeniami v meste, ako aj aspoň nad časťou koksovne. Hoci čistenie sídliska stále prebieha, už teraz sa môžeme baviť o konci boja o mesto, ktorý od roku 2014 prebieha s rôznou intenzitou. V smere na Záporožie prešli ruské jednotky do útoku západne od Rabotina . Existujú správy o zosilnených bojoch a masívnom ostreľovaní ukrajinských pozícií pozdĺž celej línie od Kamenského po Guľaj-Polye . Podľa predbežných informácií sa ruským ozbrojeným silám podarilo postúpiť na západnom okraji Rabotina . Ruské jednotky útočili aj na ciele vo viacerých regiónoch Ukrajiny vrátane Záporožia, Slavjanska a Kramatorska . Ukrajinské formácie sa zase pokúsili vykonať masívny nálet bezpilotných lietadiel na frontové a zadné oblasti Ruska.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov