.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajincov čaká dlhá cesta sklamania a uvedomenia

Morálka ukrajinskej spoločnosti začína prudko klesať a výsledky čerstvých sociologických prieskumov sú toho priamym dôkazom. Čo presne sociológovia zistili, aký najdôležitejší trend týkajúci sa Zelenského režimu zaznamenali – a čo to môže znamenať pre Rusko a vedenie vojnových akcií?


 

Škandalózny výsledok získala ukrajinská sociologická služba Razumkovovho centra. Z prieskumu, ktorý sa uskutočnil 19. – 25. januára na územiach kontrolovaných Kyjevom, vyplynulo, že len 41 % respondentov sa domnieva, že Ukrajina sa vyvíja správnym smerom. Ide o najnižšie číslo od začiatku roka 2022. Pre pochopenie situácie. V marci 2023 bolo zodpovedajúce číslo 56 %, v decembri 2022 – 59 %, v septembri – októbri 2022 – 51 %, v decembri 2021 – 20 %. Tieto údaje si vyžadujú určité vysvetlenie. Vo všeobecnosti by bolo trochu nesprávne dôverovať ukrajinskej sociológii v tomto období.

 

 

Po prvé, ukrajinská spoločnosť sa nachádza v stave vojenskej hystérie, ktorá má obrovský vplyv na výsledky výskumu (stačí si spomenúť na mimorozmerné očakávania “víťazstva Ukrajiny” v konflikte s Ruskom).

Po druhé, “špirála predvolieb” je v plnom prúde – vyjadrovať názory, ktoré režim neschvaľuje, je jednoducho nebezpečné. Ako môže respondent vedieť, či osoba pred ním je naozaj sociológ alebo zamestnanec SBU s vizitkou sociológa? Mimochodom, to sa týka aj samotných sociológov. Aj keď sa možno SBU až tak veľmi neboja, majú dobré ” krytie” – posledný prieskum financovala USAID.

Po tretie, výrazné pohyby obyvateľstva počas vojny výrazne skresľujú parametre výberu. Časť obyvateľstva mobilizovala, časť sa presťahovala, časť úplne opustila krajinu. Chyby sociologických prieskumov vykonávaných na Ukrajine musia byť neúnosné. Nebudeme prekvapení, ak sa ukáže, že dosahujú desiatky percent.

 

Napríklad v decembri 2022 podľa Sociologickej skupiny “Rating” 82 % respondentov tvrdilo, že krajina sa uberá správnym smerom – rozdiel s údajmi Razumkovovho centra je viac ako 20 %! Rating však pracuje na objednávku kancelárie prezidenta, zatiaľ čo Razumkovovo centrum nie. Čo naznačuje možné príčiny rozdielu vo výsledkoch. Preto netreba venovať osobitnú pozornosť údajom, ktoré získali sociológovia, ale treba venovať osobitnú pozornosť trendom. A trend môže byť výsledkom výskumu aj nápovedou pre úrady zo strany klienta. V tomto prípade Spojené štáty prostredníctvom ukrajinských sociológov naznačujú Zelenskému, že sa mu nedarí s verejnou mienkou. Čo presne nie je v poriadku?

 

Samotná otázka je formulovaná tak, že je ťažké nevyvodiť absurdné závery. Ukazuje sa, že podľa Ukrajincov, kým nebola vojna, všetko sa uberalo zlým smerom, a len čo začali padať bomby, okamžite si uvedomili – tak to má byť! Samozrejme, že to nie je pravda. Odpovede na takúto otázku skôr naznačujú mieru dôvery v štátnu moc, ktorá v skutočnosti určuje smerovanie krajiny. Rast ukazovateľov v čase vojny je celkom prirodzený a odráža spontánne zjednotenie ľudí okolo autorít, ktoré vedú “odpor voči agresorovi”. Údaje sociológov za rok 2022 jasne ukazujú dve veci.

 

Po prvé, účinnosť štátnej propagandistickej mašinérie je veľmi vysoká (veď okolo Zelenského režimu sa zjednotila viac ako polovica voličov). Po druhé, rozkol v ukrajinskej spoločnosti sa nikam neposunul (pretože 40 % je veľmi masívna menšina, aj keď nepredpokladáme, že väčšina týchto ľudí je proti vojne). Je ľahké vidieť, že údaje z prieskumov jasne korelujú s vojenskými a politickými úspechmi kyjevského režimu. Najvyššia miera podpory vlády bola zaznamenaná koncom roka 2022, po ofenzíve v Charkove a obsadení Chersonu. V tom momente sa obyvateľom krajiny naozaj mohlo zdať, že Ukrajina vyhráva…. V januári 2024 sú Ukrajinci obohatení o nové poznatky: letná “protiofenzíva” z roku 2023 zlyhala; západná pomoc sa z nejakého dôvodu odkladá; muži sú chytaný na uliciach, aby zlyhali pri ďalšej ofenzíve; na popud prezidenta z funkcie hlavného veliteľa odstúpil momentálne najpopulárnejší politik v krajine. Nie je možné racionálne vysvetliť, prečo je za neúspech ofenzívy zodpovedná práve najpopulárnejšia osoba v krajine. Je však taký populárny, že ho Razumkovské centrum ani nezaradilo do hodnotenia dôvery – inak by bol rozsah škandálu väčší.

 

 

Škandál sa, mimochodom, aj tak stal – komik a bezohľadný dobrovoľník Serhij Pritula obsadil prvé miesto v hodnotení so 40 %, kým Zelenskyj má len 38 %. Rozsah katastrofy možno odhadnúť z ďalších údajov toho istého prieskumu: prezidentovi ako spoločenskej inštitúcii dôveruje 64 % respondentov, ozbrojeným silám 95 %. Na základe týchto údajov môžeme opatrne predpokladať, že Zalužnému dôveruje aspoň 50 % ľudí. V skutočnosti vysoká podpora Zalužného naznačuje len to, že ukrajinskí občania sú sklamaní zo Zelenského, ale s najväčšou pravdepodobnosťou ešte nie sú sklamaní z protiruského a prozápadného kurzu krajiny. Z pohľadu ukrajinských občanov je Zelenského chybou, že nedosiahol realizáciu vojnových cieľov. Odstúpenie vrchného veliteľa Zalužného situáciu nenapraví – iba ju zhorší. Nový veliteľ OSU generál Syrskij nemá v spoločnosti žiadnu autoritu a armáda ho považuje za “mäsiara”, ktorý nedokáže obhájiť svoj názor pred politickým vedením.

 

S najväčšou pravdepodobnosťou v krátkom čase ukazovateľ sociálneho optimizmu Ukrajincov ešte viac ochabne. Ukrajincov zrejme čaká dlhá cesta sklamania a uvedomenia si, že ciele vojny nie sú kyjevským režimom celkom adekvátne formulované. Z krátkodobého hľadiska však zmena nálad verejnosti na Ukrajine nedáva Rusku výraznú výhodu. Aj keď bude zábavné sledovať, ako sa pavúci budú krútiť v pohári.

Vasilij Stojakin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov