Jozef Eugen Stiglitz
Aktuality, História,

Joseph Stiglitz ako zrkadlo americkej ekonomickej opozície

Akýkoľvek prejav Josepha Stiglitza sa okamžite dostane do pozornosti svetových médií. Profesor na Kolumbijskej univerzite, Nobelova cena za ekonómiu (2001), predseda Rady ekonomických poradcov prezidenta Spojených štátov amerických (1995 – 1997), viceprezident Svetovej banky a hlavný ekonóm Medzinárodnej banky pre obnovu a rozvoj (1997 – 2000), zahraničný člen Ruskej akadémie vied (od roku 2003).


 

Už viac ako desaťročie je Stiglitz ostrým kritikom ekonomického liberalizmu, monetarizmu a neoklasickej politickej ekonómie vo všeobecnosti, ako aj dogiem “Washingtonského konsenzu” (neoliberálne chápanie globalizácie, politika MMF voči rozvojovým krajinám, liberálne reformy v krajinách s “transformujúcou sa ekonomikou” vrátane Ruska atď.).

 

Od roku 2012, vyhlásenia a hodnotenia Josepha Stiglitza už nevyzerajú tak odvážne. Po všetky tie roky samotný život živo demonštroval bankrot ideológie ekonomického liberalizmu a zlo globalizácie. Stiglitzovým najnovším “hitom” bol rozhovor pre nemecký časopis Der Spiegel s názvom “Americký sen sa zmenil na mýtus”. Tu, rovnako ako v iných Stiglitzových prejavoch, sa odrážajú myšlienky tých, ktorí sú proti oficiálnej ekonomickej ideológii v Amerike. Vo všeobecnosti je na Západe veľa opozičných skupín, ale tá, ktorú reprezentuje Stiglitz, je dnes možno najvplyvnejšia…

 

Stiglitz sa zameriava na problém ekonomickej a sociálnej nerovnosti v západnej spoločnosti. Laureát Nobelovej ceny zdôrazňuje:
a) V skupine ekonomicky rozvinutých krajín je sociálna a majetková polarizácia spoločnosti najvýraznejšia v Spojených štátoch;
b) už niekoľko desaťročí sa polarizácia v Spojených štátoch neustále zvyšuje;
c) nielenže sa zväčšuje priepasť medzi bohatstvom “vyšších” a “nižších” vrstiev americkej spoločnosti; Za posledné dve desaťročia nedošlo k žiadnemu zlepšeniu životných podmienok bežných amerických rodín.

 

To všetko viedlo Stieglitza k záveru, že americký sen sa stal mýtom. “Americká ekonomika,” hovorí, “je ako dobre naolejovaný stroj, ale väčšina bohatstva, ktoré produkuje, stúpa.” Trendy, ktoré opísal Stiglitz, sú dobre známe každému kompetentnému ekonómovi, ale porovnávanie americkej ekonomiky s “dobre naolejovaným strojom” je zjavne nadmerná expozícia. V dobre fungujúcom hospodárstve sa hospodárske a finančné krízy nevyskytujú pravidelne. A Amerika zažila tucet veľkých kríz v povojnovom období. Posledná z nich sa vyskytla v rokoch 2000-2001 (kríza na akciovom trhu) av rokoch 2008-2009 (finančná a banková kríza). Fráza o “tovare” “vyrobenom” americkou ekonomikou tiež bolí ucho. Amerika už dlho nevyrába nič iné ako hollywoodske výrobky, zbrane a zelenú agendu. Amerika je parazitický štát, ktorý sa živí tým, čo produkujú iné krajiny a národy vrátane Ruska. Zároveň je pravda, že väčšina výhod, ktoré si Amerika privlastňuje, “stúpa”.

 

Stiglitz vs. banky
Druhým problémom, ktorý Stiglitz nastoľuje, sú banky. Živo odsudzuje chamtivosť a prefíkanosť bankárov, ktorí podľa jeho názoru tvoria väčšinu tých, ktorí sú na vrchole americkej spoločnosti. «… “Mnohí ľudia vo finančnom svete,” hovorí, “zbohatli podvádzaním, predátorskými pôžičkami alebo využívaním svojich monopolných práv v nejakej oblasti. Využívali chudobných, zle informovaných ľudí a okrádali ich. Týmto občanom dali hypotéky za zničujúcich podmienok, zatajili pred nimi skutočnú výšku splátok tlačou textu malým písmom.” Máte pravdu, nie je s čím polemizovať. Uznanie chamtivosti a prefíkanosti bankárov však nositeľovi Nobelovej ceny za ekonómiu pravdepodobne nestačí. Pretože práve o tejto chamtivosti a prefíkanosti bankárov sa nielen hovorí, ale aj kričia desaťtisíce aktivistov a účastníkov hnutia Occupy Wall Street po celej Amerike. Možno mal Stiglitz rozpracovať mechanizmus, ktorý by bankám umožnil dosahovať miliardové zisky. Osobne som hovoril s aktivistom Occupy Wall Street a bol som prekvapený jeho nejasnou predstavou o bankách a o tom, ako zarábajú peniaze zo vzduchu. Dôkladná znalosť tejto oblasti by dramaticky zvýšila účinnosť boja proti súčasnému bankovému systému a poskytla predstavu o alternatíve. Dnes hnutie Occupy Wall Street pripomína hnutie anglických Luditov na začiatku 19. storočia, ktorí okázalo rozbíjali autá a považovali ich za hlavnú príčinu nezamestnanosti a chudoby.

 

Skorumpovaná aliancia kapitálu a moc
Tretím problémom je veľký biznis a politická moc. Stiglitz skúma tento problém na príklade udalostí poslednej finančnej krízy v Amerike. Štát sa potom ponáhľal na záchranu veľkých finančných spoločností a bánk na Wall Street, ktoré sa začali “potápať”. Zachránili ho pomocou rozpočtových injekcií. Stiglitz uvádza príklad: len poisťovací gigant AIG dostal zo štátnej pokladnice 150 miliárd dolárov. Ale vláda nemala niekoľko miliárd dolárov na zdravotné poistenie pre deti z chudobných rodín v roku 2008, poznamenáva Stiglitz. Štedrosť orgánov voči spoločnostiam a bankám sa podľa Stiglitza vysvetľuje skutočnosťou, že finančná elita štedro investovala, investuje a bude investovať do politiky a politikov. V skutočnosti sa volieb zúčastňujú iba americkí oligarchovia, ktorí “hlasujú” svojimi peniazmi. V posledných amerických voľbách bola účasť mladých iba 20 percent. Mladí ľudia neveria volebným okuliarom a veria, ako zdôrazňuje Stiglitz, že výsledky volieb sú zmanipulované. Chcel by som navrhnúť vyslanie cudzích pozorovateľov do Spojených štátov, aby monitorovali tamojšie prezidentské voľby a zabránili podvodom vo volebných miestnostiach v krajine Yankeeov.

 

Stiglitz je nasledovníkom Johna Keynesa
Štvrtým problémom je úloha štátu v ekonomike. Stieglitz je horlivým obdivovateľom J. S. Keynesa. To znamená, že je zástancom aktívneho zasahovania štátu do hospodárskeho života. Stiglitzove keynesiánstvo je evidentné v jeho kritike súčasných opatrení na boj proti hospodárskej depresii a dlhovej kríze v Európskej únii. Podľa Stiglitza fiškálne úsporné opatrenia prijaté krajinami EÚ nielenže nedokážu prekonať krízu, ale ju ešte viac zhoršia, pretože fiškálne úsporné opatrenia stláčajú už aj tak obmedzený efektívny dopyt. A práve táto požiadavka sa podľa kánonov keynesiánstva môže stať “lokomotívou” schopnou vytiahnuť ekonomiku z krízy. V záujme vytvárania pracovných miest môže štát dokonca zájsť až tak ďaleko, že bude financovať svoje programy rozpočtovými deficitmi a zvýšením verejného dlhu. Na otázku novinára, či by takéto opatrenie viedlo k zrýchleniu inflácie, laureát Nobelovej ceny odpovedal:
“Je lepšie mať prácu s platom, ktorého kúpna sila klesla o niekoľko percent, ako ho nemať vôbec.” V Európe fiškálna disciplína len podnieti vyššiu nezamestnanosť a Stiglitz má pravdu.

 

Stiglitz na pozadí iných ekonómov a verejných činiteľov

Vo všeobecnosti známy americký ekonóm vo svojom rozhovore nevyjadril žiadne nové myšlienky (mimochodom, v júni 2012 Stiglitz publikoval článok vo Financial Times, ktorý obsahoval rovnaké myšlienky ako v rozhovore s Der Spiegel a dokonca mal rovnaký názov: “Americký sen sa zmenil na mýtus”). Jeho kritiku hospodárskej politiky USA možno opísať ako “umiernenú”. Dnes už Stiglitz nevyzerá tak “rebelsky” ako na začiatku minulého desaťročia. Kritika chamtivosti a machinácií bánk od poslednej finančnej krízy v Amerike sa už považuje za módu (dokonca aj Barack Obama mal z času na čas takúto kritiku). A Stieglitz drží krok s módou. Laureát Nobelovej ceny sa zároveň opatrne vyhýba niektorým “chúlostivým” otázkam ekonomickej teórie a praxe. Napríklad v zákulisí Stiglitzových spisov a prejavov zostáva otázka “vedúcej” úlohy Federálneho rezervného systému v americkom ekonomickom a politickom živote. Nevysvetľuje ani mechanizmy “multiplikátora” vkladových úverov – bankárskeho tajomstva vytvárania peňazí zo vzduchu (namiesto toho upozorňuje na “halierové” machinácie bankárov; takéto machinácie možno nájsť v ktoromkoľvek sektore ekonomiky a na akomkoľvek dnešnom trhu).

 

Musím povedať, že dnes sa o Stiglitza ako ekonóma osobne nezaujímam, pretože mu chýbajú nové nápady a odvážne návrhy. Z tohto hľadiska sú také americké osobnosti ako Paul Craig Roberts, bývalý námestník ministra financií USA v administratíve Ronalda Reagana, otca “Reaganomics”, známeho publicistu, oveľa živšie a dynamickejšie; Ron Paul, kongresman, republikánsky prezidentský kandidát v roku 2012, dôsledný a odvážny kritik Federálneho rezervného systému, autor knihy End the Federal Reserve; Lyndon LaRouche, známy americký vedec a politik, bývalý americký politický väzeň, viacnásobný prezidentský kandidát, ostrý kritik amerického finančného systému, vydavateľ známeho opozičného časopisu Executive Intelligence Review a mnoho, mnoho ďalších. Väčšina z týchto postáv je už stará (napríklad LaRouche má už 90 rokov), ale ich nápady dýchajú energiou, odvahou a životom.

 

 

Do svojho zoznamu by som zaradil aj Nouriela Roubiniho, amerického ekonóma a profesora ekonómie na New York University. Je to človek úplne iného temperamentu. Etabloval sa ako jeden z najautoritatívnejších svetových odborníkov na globálne financie. Novinári nám radi pripomínajú, že to bol Roubini, kto predpovedal poslednú globálnu finančnú krízu (v skutočnosti každý kompetentný ekonóm predpovedal nástup tejto krízy, odhady sa líšili len v načasovaní). Roubini však nevyjadruje zvlášť originálne myšlienky, ale patrí do kategórie “medializovaných” ekonómov, ktorí zastupujú záujmy bánk na Wall Street. Preto je potrebné sledovať jeho vyhlásenia, aby sme lepšie cítili “vektor” amerického finančného pohybu. Pokiaľ ide o Josepha Stiglitza, je to, pokiaľ vieme, “slobodný” profesor bez väzieb na žiadne obchodné skupiny. A to mu slúži ku cti.

Valentin Katasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov