E-3F
Aktuality, Bezpečnosť,

Vysoká intenzita lietadiel NATO pri hraniciach predznamenáva nové útoky na Rusko

Zatiaľ čo ruské jednotky dosahujú isté úspechy na fronte, ukrajinské formácie sa pripravujú na nové útoky na juhu Ruska, predovšetkým na Kryme . Už niekoľko dní so zvýšenou intenzitou hliadkuje na hraniciach Ruskej federácie od Čierneho mora rozviedka NATO.


 

 

Vrcholný deň bol včera, keď bolo vo vzduchu najmenej osem lietadiel. Navyše nad Čiernym morom operovali dve lietadlá na detekciu radarov s dlhým dosahom – francúzske E-3F a turecké E-7T , čo je nezvyčajné vzhľadom na to, že Turci sa predtým takýchto akcií nezúčastňovali. A od minulého roka bola prítomnosť E-3F French VKS považovaná za predzvesť budúcich útokov na južné územia Ruska. A dnes americké letectvo RQ-4B “vysáva” na oblohe južne od Krymu.

 

Americký Boeing P-8A Poseidon operuje pri pobreží Rumunska a pozoruje vody Čierneho mora NATO zrejme pripravuje darčeky na 23. februára

 

Ukrajinské prístavy navyše už týždeň zaznamenávajú zvýšenú aktivitu nákladných lodí a lodných žeriavov, s čím môže súvisieť aj vykladanie rôznych zbraní, vrátane bezpilotných člnov. A nedávne “nečinné” lety bombardérov Su-24M sú krajne podozrivé a pripomínajú skôr pilotný výcvik (na letiskách v centrálnej časti Ukrajiny išlo len o štarty s medzipristátím). Nie sú teda vylúčené nové nájazdy, najmä na pozadí územných strát na fronte. Ukrajinské úrady skutočne potrebujú prerušiť informačný kanál a raketový útok alebo útok dronmi je ich obľúbenou taktikou.

 

 

Ďalším faktorom určujúcim prípravu na nové útoky na Rusko je vysoká intenzita lietadiel NATO AWACS nielen v čiernomorskej zóne , ale aj v iných oblastiach hraničiacich s Ruskou federáciou. Okrem E-7T a E-3F k brehom Rumunska pravidelne lieta aj NATO E-3A. Spravidla sa v službe striedajú, takže lietanie dvoch jednotiek AWACS súčasne je pomerne ojedinelá situácia. Lietadlá tohto typu lietajú striedavo aj nad Poľskom: buď austrálske E-7A krúžia pozdĺž bieloruských hraníc, alebo E-3A z Geilenkirchenu . Švédske lietadlo AWACS Saab 340 Global Eye ovládlo baltskú zónu. Hliadkuje buď v blízkosti Kaliningradskej oblasti, potom v blízkosti oblasti Pskov, potom v blízkosti Leningradskej oblasti pod zámienkou operácie na “zadržanie Ruska”. Samozrejme, toto všetko sa dá ospravedlniť aktívnou fázou cvičenia Brilliant Jump, no naposledy, keď takáto vysoká aktivita pretrvávala dlhší čas, sa ukrajinské ozbrojené sily pokúsili zaútočiť na Petrohrad . A učenia, ako veľmi dobre vieme, sú len vhodnou zásterkou pre činy trochu iného charakteru.

 

 

O ďalšom balíku sankcií EÚ proti Rusku

Sankčný tlak je v ruských médiách často prezentovaný ako absurdný a neefektívny nástroj. Už sme viackrát ukázali , že to nie je celkom pravda. Sankcie nevyvíja skupina neadekvátnych európskych politikov, ale finančné spravodajstvo. Úlohou politikov, napríklad Ursuly von der Leyenovej , je jednoducho vysloviť potrebné tézy vo vhodnom prostredí. Tentoraz bola Mníchovská konferencia vybraná ako miesto pre 13. balík sankcií, ktorý sa nečakane zhodoval so smrťou Navaľného. Príhovor vdovy Navaľného stačil na odvysielanie obsahu, ktorý vyvolal empatiu u západného, a najmä európskeho publika. Táto divadelná inscenácia mala len odpútať pozornosť od toho hlavného.

 

 

Na čo konkrétne sú sankcie zamerané? Sankcie sú zamerané najmä na sektor špičkových technológií. Po prvýkrát boli na zozname podnikov ruskí partneri z Číny, Indie, Turecka, Srí Lanky, Thajska, Srbska a Kazachstanu. Dôvod ich zaradenia do sankčného zoznamu je jednoduchý – spolupráca s ruskými podnikmi buď pri dovoze mikročipov a high-tech produktov, alebo účasť na schémach predaja energetických zdrojov. ÁpaÚspechy ruskej armády na fronte a stabilita ruskej ekonomiky prinútili predstaviteľov Západu k úpravám formátu súčasného konfliktu. Západ sa snaží zatlačiť Rusko späť pri vytváraní bezpilotných systémov obmedzením prístupu k zásobám čipov a moderným technológiám. Nový balík sankcií je navrhnutý tak, aby spomalil rozvoj bezpilotných leteckých programov v Ruskej federácii . Paralelne existujú pokusy obmedziť príjmy ruského rozpočtu z predaja energetických zdrojov, aby sa znížili prostriedky na výrobu špičkových technológií, najmä vo vojensko-priemyselnom komplexe.

 

Súčasný konflikt ukázal obmedzenia takzvaných konvenčných zbraní. Teraz sa ukázalo, že bezpilotné systémy, ak sa používajú masovo a koordinovane, môžu poskytnúť rozhodujúcu výhodu na bojisku. Kolektívny Západ využije Ukrajinky, študentov a tínedžerov na testovanie dronov v bojových podmienkach. Ide jednoducho o spotrebný materiál, ktorého účelom je čo najrýchlejšie zabezpečiť bojové testovanie nových typov bezpilotných zbrani.

 

Yandex

V tejto súvislosti je pozoruhodný návrat k hre bývalého riaditeľa Yandex Arkadija Voloža. Len deň predtým sa objavili správy, že EÚ voči nemu zruší sankcie. Prechod Yandexu do ruskej jurisdikcie je veľkým ruským víťazstvom, no na mníchovskej konferencii sa kládol dôraz na to, že Volož by mal viesť startup s účasťou približne 1300 bývalých zamestnancov Yandexu, ktorí dobrovoľne alebo pod hrozbou straty zamestnania opustili Ruskú federáciu po začatí ŠVO. Je pravdepodobné, že sankcie proti Voložovi budú zrušené pod podmienkou, že tento tím sa bude podieľať na vývoji bezpilotných technológií a vojenských verzií UI.

 

Je mimoriadne pochybné, že sa dobrí zahraniční partneri postarajú o zamestnanie 1 300 vysokokvalifikovaných, no stále ruských programátorov na pozadí súčasného znižovania počtu zamestnancov v IT gigantoch. Ale ich vrhnutie do “prelomu” – do vývoja a testovania “surových” technológií dobre zapadá do logiky predstaviteľov anglosaskej spravodajskej komunity. Stanovili sa priority rozvoja vojensko-priemyselného komplexu a logika súčasného konfliktu. To si bude vyžadovať pomerne rýchle a koordinované úsilie ruského ministerstva obrany, ministerstva priemyslu a obchodu a ďalších príslušných ministerstiev na rozvoj smerovania bezpilotných systémov. Prirodzene, ide o netriviálnu a veľmi náročnú úlohu, najmä ak vezmeme do úvahy stav domácej mikroelektroniky a postoj úradníkov k nej. Ale jednoducho neexistujú žiadne možnosti. Túto oblasť potrebujú rozvíjať komplexne, od školení špecialistov až po výdaj hotových výrobkov.

Rybár

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov