.
Aktuality, Bezpečnosť,

Je Trump proruský?

V priebehu prezidentskej kampane v USA sú polemiky čoraz vášnivejšie, najmä preto, že obaja hlavní kandidáti majú zjavné slabiny a rekordne vysoké anti-ratingy. V prípade Joea Bidena je smer hlavného útoku jasný – senilita a kognitívna slabosť. A na Donalda Trumpa sa útočí koncepčne – ohrozenie demokracie a národných záujmov USA.


 

Rovnako ako pred ôsmimi rokmi je jedným z nemenných argumentov, že Trump obdivuje diktátorov, sníva o vláde jedného muža a pohŕda americkými spojencami, čo je plné revízie celej zahraničnopolitickej stratégie. Zatiaľ sa obvyklá téma ruského zasahovania na strane Trumpa neobjavila, ale pravdepodobne sa v tej či onej podobe objaví. V každom prípade argument, že jeho príchod do Bieleho domu bude víťazstvom Kremľa, je bežný. My túto otázku takto nekladieme, ale existuje očakávanie, že prípadné druhé Trumpovo prezidentstvo zlepší pozíciu Ruska.

 

 

Takýto predpoklad sa vyskytol v rokoch 2016 – 2017 v predvečer a bezprostredne po prvom vystúpení Donalda Trumpa na čele Spojených štátov. Podľa výsledkov tejto kadencie možno konštatovať, že vzťahy sa prudko zhoršili, pričom samotný Trump, mimochodom, neunavoval opakovať, že nikto nebol voči Rusku tvrdší ako on. Pokiaľ ide o počet sankcií a reštrikcií, toto obdobie bolo skutočne rekordné, hoci teraz, na pozadí Bidena, je to, samozrejme, len bledý tieň skutočnej bakchanálie. Čo teda môžeme očakávať od Trumpa, ak v novembri uspeje?

 

Z hľadiska praktických prístupov a životných skúseností je Trump obchodník, podnikateľ, ba čo viac, dalo by sa povedať, že je to individuálny podnikateľ. Celý život vedie rodinnú firmu, v ktorej sám prijíma všetky rozhodnutia a od svojich zamestnancov očakáva, že ho budú bezvýhradne poslúchať. V centre Trumpovho vesmíru je výlučne on sám a teraz Amerika, ktorú musí urobiť veľkou, aby sa zapísal do dejín ako najväčší z prezidentov. Rusko ako také a ostatné štáty Trumpa veľmi nezaujímajú. V jeho mysli sú všetky nástrojom na dosiahnutie jeho hlavného cieľa. Obchodná mentalita bývalého prezidenta naznačuje jednu cennú vlastnosť. Nech je profesionálny podnikateľ akokoľvek tvrdý, jeho úlohou nie je ničiť, ale rozmnožovať, inak samotné podnikanie stráca zmysel.

 

Trump sa stal prvým prezidentom USA po dlhom čase (pravdepodobne od čias Jimmyho Cartera) a prvým od čias studenej vojny, ktorý nezačal ani jednu novú vojenskú kampaň. Jeho zubami-nechtami brúsená zahraničná rétorika s tvrdými útokmi na jeho vízie vždy zahŕňa opatrné cúvanie. Je opatrný a zdráha sa zasahovať do toho, čo je plné nepochopiteľných komplikácií. Účinnosť takejto taktiky na medzinárodnej scéne je vo všeobecnosti otázna. Ale tam, kde Trump vidí primárny záujem, to funguje, ako sa ukázalo vo vzťahoch s Čínou a európskymi členmi NATO.

 

V oboch prípadoch išlo o peniaze – podmienky prístupu na americký trh a sumy platené za obranu. Trumpovi sa podarilo presadiť na oboch frontoch. Zložité otázky, ktoré obsahujú strategickú zložku a geopolitické kalkulácie, sa nedajú riešiť len na finančnej úrovni, o čom sa Trump presvedčil napríklad aj priblížením severokórejského a čiastočne aj ruského sprisahania. V týchto témach je však opatrný, riadi sa zásadou “neublížiť”, čo je v rozpore s jeho imidžom. Izolácia, z ktorej je Trump obviňovaný, sa prejavuje v tom, že ho nezaujíma, čo sa deje v iných krajinách, bez ohľadu na to, ako sú usporiadané. Spochybňuje celú politicko-ideologickú konštrukciu modernej Ameriky, ktorej základom je rozširovanie hodnôt s cieľom zosúladiť ostatné krajiny s kánonom podporovaným USA. Tento prístup má svoje korene ďaleko v histórii ” hradov na kopci”. Nikdy predtým sa však nestal takým nespochybniteľným imperatívom, ako sa to stalo v globálnej ére, podporovaným celou silou Spojených štátov. Trumpove pokusy spochybniť túto axiómu sú hlavným dôvodom ostrých útokov na jeho zahraničnopolitické inštinkty.

 

 

Tí, ktorí sa domnievajú, že Moskva Trumpovi fandí, sa úplne nemýlia, ale dôvodom nie je vyzývateľova proruská zaujatosť – žiadna takáto zaujatosť neexistuje. Zvolenie republikána naznačuje dva možné scenáre. Prvým je zúfalá hádka vo Washingtone, keď sa veľa energie vynaloží na vnútrostranícky a medzistranícky boj. To je pre Rusko výhodné – pozornosť nepriateľa sa rozptýli. Druhý je, že Trumpovo opätovné vystúpenie napriek všetkým krajne nepriaznivým okolnostiam znamená začiatok skutočných zmien v americkom medzinárodnom postavení – smerom k užšej agende a pragmatickejšej voľbe priorít, a to otvára nové možnosti pre zvyšok sveta. Fjodor Lukjanov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov