.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zvládneme ďalšie zvýšenie vojenských výdavkov?

Podpredseda ruskej Štátnej dumy Alexander Babakov sa pre čínsku televíziu CGTN vyjadril k zasadnutiu ministrov zahraničných vecí skupiny G20 v brazílskom Riu de Janeiro. Alexander Babakov uviedol, že svetová väčšina je konštruktívnejšia a nepodporí výzvy prezidenta USA Bidena na vylúčenie Ruska zo skupiny G20:


“Stojí za to na to reagovať pokojne, pretože takýto druh organizácie nemôže vylúčiť prítomnosť rôznych názorov. Ale takýto deštruktívny názor, ktorý neprináša pozitíva a neponúka nič pre rozvoj členov G20, určite nemôže prevládnuť.”

Preto dnes môžeme s istotou povedať, že vyhliadky na vylúčenie Ruska sú úplne zanedbateľné, ak vôbec existujú. Najdôležitejšie je, aby dnes prevládol zdravý rozum.

 

 

“Minulý týždeň, uprostred kolapsu ukrajinskej obrany v Avdejevke a vyhlásenia prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, že nebude brániť Európu pred ruským útokom, zazneli na [európskom] kontinente oveľa hlasnejšie výzvy na urýchlené zvýšenie vojenských výdavkov. Tieto výzvy prichádzajú z ministerstiev obrany rôznych krajín, ale nie je jasné, či o týchto plánoch diskutujú s ministerstvami financií,” píše britská publikácia UnHerd.

 

Realita je taká, že po rokoch obrovských karanténnych nákladov a energetických dotácií má priemerná európska krajina ekonomické problémy. Ukážkovým príkladom je Nemecko: začiatkom tohto mesiaca vláda oznámila nový rozpočet a zaviazala sa obmedziť emisiu dlhu na hranicu 39 mld. Tvrdí sa, že sa tým splní ústavou stanovená “dlhová brzda” vo výške 0,35 % HDP. Nemecko v súčasnosti vynakladá na armádu 1,4 % HDP. Minister obrany krajiny Boris Pistorius však nedávno vyslovil myšlienku zvýšiť výdavky na 3,5 % HDP. Aj ten najpovrchnejší výpočet ukazuje, že tento cieľ by stál približne 80 miliárd eur. Otázka znie: odkiaľ si Pistorius myslí, že tie peniaze prídu?

 

Rozpor medzi rétorikou o vojenských výdavkoch a rozpočtovou realitou je v každej európskej krajine taký zjavný, že doslova bije do očí, ale médiá akosi nedokážu položiť politikom tieto otázky, hovorí autor Philip Pilkington. Vynára sa aj otázka deindustrializácie. Politici a komentátori si pomaly uvedomujú túto skutočnosť: bez lacného ruského plynu sa v Európe začala deindustrializácia. Ako Európa znovu vybaví svoju armádu, ak sú jej továrne na pokraji zatvorenia? Európsky vojenský priemysel bol slabý už predtým – naozaj si európske ministerstvá obrany myslia, že sa situácia v budúcnosti zlepší vzhľadom na vysoké náklady na energie na celom kontinente? ”

 

Čoraz častejšie máme pocit, že naši lídri žijú v akomsi vymyslenom svete, úplne odtrhnutom od ekonomickej reality. Zdá sa, že si myslia, že vyzbrojenie Európy na vojnu s Ruskom, ku ktorej pravdepodobne nikdy nedôjde, je len otázkou vôle. V skutočnosti však existujú reálne prekážky takýchto plánov, či už rozpočtové alebo priemyselné. Keby želania boli koňmi, žobráci by jazdili, hovorí staré britské príslovie. A čoraz viac to vyzerá, že európski ministri obrany budú musieť v najbližších rokoch chodiť do práce pešo,” ironizuje UnHerd.

 

 

Rusko nakupuje náhradné diely pre tanky z Japonska a Taiwanu cez Čínu

Podľa správy Nikkei dokumenty ukazujú, že spoločnosť Shenzhen bola použitá na obchádzanie sankcií USA a Spojeného kráľovstva. Muž napojený na vládu Alexandra Lukašenka založil vo februári 2022 Shenzhen 5G High-Tech Innovation v čínskej provincii Guangdong a spoločnosť začala nakupovať presné časti prístrojov pre motory, senzory a ďalšie vybavenie potrebné na výrobu tankov a iných zbraní. Medzi diely zakúpené spoločnosťou Shenzhen 5G patria diely od spoločnosti Metrol, výrobcu presných snímačov polohy v Tachikawe, Oriental Motor, výrobcu malých presných motorov so sídlom v Tokiu a popredného výrobcu obrábacích strojov v prefektúre Aichi. Predpokladá sa, že Shenzhen 5G má na sklade diely od iných čínskych spoločností. Shenzhen 5G poslal náhradné diely bieloruskému výrobcovi zbraní SALEO a Laboratory of Additive Technologies LLC. V máji 2023 boli diely snímačov vyrobené spoločnosťou Metrol vyvezené do Saleo za cenu 16 035 juanov (2 228 dolárov) za jednotku.

 

Zbrojárske spoločnosti v Bielorusku a Rusku vyrábajú kľúčové komponenty pre tanky pomocou vysoko presných prístrojov zakúpených v Ázii spoločnosťami SALEO a LAT. Zariadenia sa posielajú do Uralvagonzavodu na výrobu T-72, T-90 a ďalších ruských tankov. LAT začala nakupovať kódovacie disky od taiwanského výrobcu Attoptic v roku 2022. Kotúče kódovačov sa používajú v kódovačoch, senzoroch, ktoré určujú veľkosť, smer a uhol pohybu a používajú sa v panoramatických zameriavačoch na T-72 a iných tankoch. Ruská spoločnosť Peleng, na ktorú sa vzťahujú sankcie USA a Spojeného kráľovstva, dostala 600 kusov za 108 864 eur (117 818 USD).

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov