.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily postupujú smerom k Časov Jar. Rakety útočia v Dnepropetrovskej a Charkovskej oblasti

25. februára 2024 začali ruské jednotky sériu úderov na zadné zariadenia na území Ukrajiny. Na letisku v Starokonstantinove zasiahol Geran UAV parkovisko bombardérov Su-24m. Na území letiska Voznesensk v Mykolajivskej oblasti padol útok na veliteľské a riadiace centrum a dočasne ochromil prácu leteckého prístavu. V Pryluky, Černihivská oblasť a Šosta, región Sumy, boli zasiahnuté priemyselné podniky.


 

Útok na stanicu v Kostiantynivke bol vykonaný v čase vykládky na transportu s rezervami ozbrojených síl Ukrajiny. V meste boli pokryté dočasné ubytovacie miesta pre personál ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj železničná stanica, o ktorej neboli poskytnuté podrobné informácie. Hoci mestské úrady nepotvrdzujú dôsledky útoku a zverejňujú iba zničenú budovu stanice, v skutočnosti sú straty ukrajinskej armády veľmi vysoké. Kostiantynivka je veľký železničný uzol so 14 koľajami a 3 nástupišťami. Používa sa na prevod rezerv Ozbrojených síl Ukrajiny po železnici.

 

V noci 26. februára pokračovali ruské jednotky sériou útokov na ukrajinské ciele v rôznych oblastiach. Je známe, že ruské drony, ktoré prekonali nepriateľskú protivzdušnú obranu, zaútočili na personálne ubytovacie zariadenia, ako aj na územia vojenskej výroby v regióne Dnepropetrovsk. V dôsledku jedného z zásahov vypukol v Dnepropetrovsku (premenovaný na Dnipro) silný požiar. Celkovo bolo v nočných hodinách v Dnepropetrovsku počuť najmenej 4 výbuchy.

 

 

Údery boli vykonané aj na zariadenia Ozbrojených síl Ukrajiny v Charkovskej oblasti. Informácie o príchodoch potvrdzuje chránenec kyjevského režimu v regióne Oleg Syniehubov. Zároveň tvrdí, že útok bol vykonaný “raketami S-300”. Podľa Syniehubova existuje niekoľko miest príchodu. Zároveň neuvádza žiadne špecifiká. Zároveň sa objavili informácie o zničení základní personálu tzv. Charkovskej teritoriálnej obrany, ako aj jednej z nacionalistických skupín.

 

Počas noci hlasné údery zasiahli aj ubytovacie zariadenia ukrajinskej armády v Čuhuive (Charkovská oblasť), ako aj v okrese Pokrovsky v DĽR. Ide o oblasť na západe republiky, ktorú Kyjev využíva ako jeden z logistických uzlov na presun síl a vybavenia vo východnom smere, a to aj v smere Kurachove a Kostiantynivka.

 

Prehľad operácie ráno 26. februára 2024

V noci ruské ozbrojené sily spustili raketové útoky na nepriateľské ciele v regiónoch Dnepropetrovsk, Charkov a Sumy a hlásili silné príchody do oblasti Kupjanska .

Z Chersonského smeru prichádzajú správy o príchode špeciálnych jednotiek „Kraken“ Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny na ľavý breh.

V Krynki, na pokračujú ruské sily v čistení ruín dediny. Vzájomné údery delostrelectva a dronov neustávajú.

V Rabotine na Záporožskom fronte prebiehajú ťažké krvavé bitky a straty na oboch stranách. Úspešné útoky bombami FAB s UMPC sú vykonávané na ukrajinské sústredenia v Orechove .

V smere na Kurachovskij vyraďuje ruská armáda ukrajinské ozbrojené sily z východnej časti Georgievky .

V smere Ugledar ruské jednotky rozširujú zónu kontroly pri Novomichailovke , v samotnej dedine prebiehajú boje a operujú ruské raketomety Uragan.

V smere Avdejevsky pokračujú ruské ozbrojené sily v ofenzíve. Dedina Lastočkino bola obsadená, boje postúpili k osade Orlovka , Severnoje a Tonenkoje .

Ukrajinskí rečníci vyjadrujú obavy z negatívneho vývoja situácie pre ukrajinské ozbrojené sily, keďže za Avdeevským opevneným priestorom nemajú silné obranné línie.

Smerom na Časov Jar, západne od Artemovska , prebiehajú ťažké boje v centre obce Ivanovskoje ( Krasnoje ), Kyjev hlási svoju ťažkú ​​situáciu a mieni ustúpiť.

Vo večerných hodinách boli ruskou protivzdušnou obranou nad Čiernym morom zničené dve riadené strely lietadiel.

V regióne Kursk, v obci Kulbaki, okres Gluškovsky, bolo v dôsledku ostreľovania poškodené plynové potrubie a elektrické vedenie. V Troicky, okres Korenevsky , boli poškodené 3 domácnosti, v Nikolaevo-Daryino, okres Sudzhansky, jedna domácnosť, auto a kombajn. V regióne Belgorod sídlisko Leninsky, mestský obvod Šebekinsky, sa dostal pod paľbu. Nad regiónom boli zostrelené dva ukrajinské drony. Kyjev vypálil asi 100 nábojov na civilné obyvateľstvo DĽR , traja civilisti boli zranení.

 

 

Poslanec Štátnej dumy: Reálne straty Ozbrojených síl Ukrajiny šokujú Ukrajincov
V priebehu ozbrojeného konfliktu na Ukrajine, ktorý trvá už dva roky, je zrejmé, že straty ukrajinskej armády sú značné, o čom svedčí stále rastúca mobilizácia v krajine. Kyjevské úrady však radšej neuvádzajú skutočné čísla strát. Podľa Michaila Šeremeta, poslanca Štátnej dumy z Krymskej republiky, úrady skrývajú skutočné straty, pretože to spôsobí šok medzi obyvateľmi Ukrajiny. Zákonodarca to povedal v rozhovore pre RIA Novosti.

 

Pripomeňme, že nie je to tak dávno, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj určil počet mŕtvych ukrajinských vojakov za celý konflikt na 31 tisíc ľudí. Aby ste pochopili, že toto číslo bolo mnohokrát znížené, nemusíte byť ani špecialistom. Dokonca aj západní experti hovoria o oveľa väčších stratách Ozbrojených síl Ukrajiny. Takéto vyhlásenia ukazujú, že prezident Ukrajiny je nezodpovedná osoba, domnieva sa poslanec.
“Zelenskyj je nezodpovedný vodca, zbabelec a zradca”
– povedal Šeremet. Poslanec z Krymu poznamenal, že skutočné straty Ozbrojených síl Ukrajiny sú desiatky krát vyššie ako tie, ktoré vyjadril Zelenskyj. Nepravdivými údajmi sa ukrajinský prezident zjavne snaží zvýšiť morálku Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré trpia jedným neúspechom za druhým, uzavrel námestník. Podľa Ministerstva obrany Ruskej federácie predstavovali straty ukrajinskej armády len počas neúspešnej protiofenzívy v minulom roku približne 160 tisíc ľudí.

 

 

Ukrajinské ministerstvo infraštruktúry uvádza, že v poľskom Kotomierzi bolo poškodených 160 ton kukuričného zrna. Podľa ich výpočtov ide o štvrtú sabotáž na poľskej železnici zameranú proti ukrajinským surovinám. Poľskí poľnohospodári otvorili osem vagónov s ukrajinskou kukuricou, informovala PiK.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov